Kalendar praznika i blagdana koje možete iskoristiti za obiteljska putovanja i najljepša iskustva u 2024. godini

A’DAM Lookout, najviša ljuljačka u Europi. (Foto: iStock)

Svako putovanje je posebno i drugačije iskustvo. Planirati obiteljsko putovanje s djecom primarno uključuje detaljno istraživanje smještaja i destinacija u okviru vremena kojim raspolažemo. Kako bismo na vrijeme istražili i sve ostale važne elemente poput sadržaja i znamenitosti odabranih odredišta, putovanja je idealno planirati. Vrijeme za radoznalo istraživanje kamo otići i kakvoj avanturi se prepustiti može se udvostručiti ako istražujete novu i nepoznatu destinaciju. Za vaša obiteljska putovanja u narednoj godini donosimo vam kalendar praznika pomoću kojeg ćete s lakoćom isplanirati svoja putovanja u željene destinacije.

Ove zime doživite veseli blagdanski ugođaj na proslavi zimskih radosti u Vrsaru.
Zimske radosti u Vrsaru. (Foto: TZO Vrsar)

Čaroban siječanj idealan za obiteljski obilazak Adventa i zimske sportove

Čim zakoračimo u novu godinu, prvi dan siječnja 2024. neradni je ponedjeljak i mnogi će ga iskoristiti za odmor nakon novogodišnjeg slavlja. No, ako novogodišnju noć planirate provesti u nekoj novoj destinaciji, na raspolaganju su vam tri slobodna dana. Za to vrijeme možete iskusiti adventsko raspoloženje čarobnih europskih gradova i uživati u nizu atrakcija za obitelji i djecu ili doček s wellness odmorom, kao što je ovaj.

Najveća atrakcija u Centru je zasigurno stari vlak. Parna lokomotiva i tri vagona s drvenim klupama izgledaju točno onako kako ih je u knjizi „Vlak u snijegu“ opisao Mato Lovrak.
Vlak prema romanu “Vlak u snijegu” Mate Lovraka. (Foto: Family Welcome)

Ako ste obitelj koja voli aktivan odmor, vrijeme je idealno za zimske radosti. Sanjkanje s djecom, skijanje, klizanje, grudanje, izrada snjegovića hit su siječanjske aktivnosti. U zimskim sportovima možete uživati na Sljemenu, u Samoborskom gorju, Gorskom kotaru, na Velebitu ili pak u Sloveniji, Austriji, Švicarskoj i Italiji… Ove se godine blagdan Sveta tri kralja obilježava u subotu pa je za produženi vikend potrebno uzeti godišnji odmor. Unatoč tome, ako u siječnju planirate vikend-izlet s obitelji, predlažemo vam i posjet Kulturnom Centru Mate Lovraka u blizini Bjelovara. U Centru će vaša djeca uz mnoge druge sadržaje vidjeti stvarni vlak iz kultne pripovijetke i filma Vlak u snijegu. To će im biti izvrsna inspiracija za maštovitu igru kao u omiljenom filmu, a i vas će to vratiti u dane djetinjstva.

Annecy, mali gradovi Europe.
Annecy. (Foto: iStock)

Produženi vikend za uskršnju obiteljsku avanturu ili trodnevno putovanje

Želite li u narednoj godini, u ožujku i travnju, provesti malo drugačiji Uskrs, prepustite se istraživanju novih destinacija. Diljem Hrvatske čekaju vas prirodne ljepote planina, parkova prirode i Nacionalnih parkova poput Paklenice, Velebita, Risnjaka, Krke ili slično. U ponudi je i niz zanimljivih izleta u ostale dijelove Hrvatske poput Međimurja u kojem je skrivena Bajkovita šuma, idealna za obilazak s djecom. Jednako se možete zabaviti i posjetom Centru Dravske priče i dvorca grofa Janka Drašković.

Dvorac Tikveš, multimedijalni postav, uprizorenje magle.
Dvorac Tikveš, multimedijalni postav. (Foto: Kopački rit)

Možete napraviti i gastronomsko istraživački izlet u Slavoniju ili otkriti tajne parka prirode Kopački rit i dvorca Tikveš. Osim putovanja Hrvatskom, možete istražiti i šarm manjih inozemnih gradića koji zrače posebnom čarolijom. Bajkovit odmor čeka vas i u ne tako udaljenim gradovima slovenske Istre poput Kopra i Pirana. No, što god odabrali, nećete pogriješiti jer vas tu čekaju atrakcije za djecu i odrasle. 

Dvorci i palače. (Zlatni pin Google Maps).
Dvorci i palače, Ozalj. (Foto: iStock)

Obiteljski izlet za Međunarodni praznik rada i svibanjska obiteljska putovanja

Praznik rada, 1. svibnja, obilježit će se sljedeće godine u srijedu pa već sada možete početi razmišljati kamo otići spojite li vikend s neradnim danom. Tako ćete na raspolaganju imati pet dana. Za jednodnevni izlet vam predlažemo da upoznate najljepše dvorce Hrvatske. Za dulja putovanja možete se prepustiti mašti i odabrati brojne udaljenije egzotične destinacije.

Dječak s balonom veselo trčkara seoskim imanjem Kezele.
Djeca na seoskom turizmu Kezele. (Foto: arhiva Kezele)

Produžiti vikend u svibnju možete i na Tijelovo i Dan državnosti koji se obilježavaju tridesetog, u četvrtak. Ako ste u potrazi za neobičnim mjestima i posebnim smještajem, nudimo vam i neke od jedinstvenih originalnih ideja. 

Gradić okružen prirodnim ljepotama, nekadašnja Scradona, danas Skradin.
Skradin. (Foto iStock)

Morske i ljetne obiteljske avanture u lipnju i kolovozu

Od lipnja pa do kraja kolovoza postaju popularne ljetne aktivnosti i boravak na otvorenom. S obzirom na to da će se Dan antifašističke borbe 22. lipnja obilježavati u subotu, u lipnju će ipak biti popularniji obiteljski vikend-izleti. Dobra prilika za spajanje vikenda otvara se tek u kolovozu. Peti kolovoza neradni je ponedjeljak i daje vam priliku za produženi vikend.

Lanzarote, Famara.
Lanzarote, Famara. (Foto: Kruzovi)

Blagdan Velike Gospe dolazi petnaestog, u četvrtak pa uz jedan dan godišnjeg odmora možete iskoristiti još pet dana na ljetovanje. Osim na našu obalu, ljeti ćete možda odlučiti otputovati u egzotičnije ili udaljenije destinacije

Advent u Grazu možete razgledati i iz božićnog tramvaja.
Božićni tramvaj. (Foto: Shutterstock)

Čarolije Adventa i blagdana ispratit će 2024. i otvoriti mogućnosti za putovanja u 2025.

Trodnevno putovanje bit će moguće realizirati na blagdan Svih svetih koji će pasti u petak. Oni koji su udaljeni od svojih obitelji ili rođaka dobit će tako dobru priliku da ih posjete. Slična je situacija i na Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, 18. studenog, koji se obilježava u ponedjeljak. Ako produžujete vikend, otvara vam se dobra prilika za putovanje ili posjet Slavoniji.

Počeo je Advent u Osijeku! Što vas sve očekuje saznajte u članku.
Advent u Osijeku. (Foto: TZGO)

Nakon ova dva praznika, u prosincu nam dolaze nove čarolije koje nas uvode u 2025. godinu. Božić, Štefanje i Novogodišnja noć ispratit će staru godinu i utkati nove ideje i želje u buduća putovanja. Sigurni smo da ćete i u 2025. godini težiti jedinstvenim samostalnim i obiteljskim putovanjima koja vas obogaćuju. Mi ćemo za vas pripremiti još više obiteljskih atrakcija, a na vrijeme ćemo pripremiti i novi kalendar praznika i blagdana. 

Kalendar praznika i blagdana za lakše planiranje obiteljskih putovanja.
Kalendar praznika i blagdana. (Foto: Family Welcome)

Sada kada imate svoje kalendare, možete početi planirati i svoja obiteljska putovanja. Pronađite destinaciju koju ste oduvijek željeli posjetiti i krenite s istraživanjem. Pomnim planiranjem maksimalno ćete uživati na putovanju, minimalizirat ćete stres oko planiranja puta i odabrati idealne datume za odredište na kojem ćete se zabaviti i vi i vaša uža i šira obitelj.

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci