Vodimo vas na putovanje bogatom prirodnom baštinom nekadašnjeg ljetnikovca grofa Janka Draškovića koji morate posjetiti

Posjetiteljski centar Dravska priča. (Foto: Family Welcome)

Posjetiteljski centar Dravska priča nalazi se u malome mjestu Noskovci u općini Čađavici u višestruko zaštićenom području prirode Virovitičko-podravske županije, a za putnike koji teže istraživanju prirodnih i kulturnih bogatstava, ovo odredište idealno je za višednevni odmor.

Što Centar nudi? Dravska priča nije samo običan posjetiteljski centar; on također djeluje kao hostel s odlično opremljenim popratnim sadržajima. Njime se koriste grupe, djeca koja pohađaju „Školu u prirodi“, ali ako uhvatite slobodan termin, mjesta u hostelu iznajmljuju se i za obiteljski posjet. Stoga, ako odlučite tu prenoćiti, unaprijed rezervirajte svoje mjesto.

Svi prostori su tematski uređeni i opremljeni instalacijama u prostoru u interakciji sa dodatnim multimedijskim sadržajima kako bi se posjetitelje educirao o prirodnim vrijednostima na svakom koraku, ali na jedan drugačiji način. Pa krenimo u istraživanje!

3D anamorfnu sliku rukavca rijeke Drave naslikao ju je umjetnik Filip Mrvelj.
3D anamorfna slika rukavca rijeke Drave. (Foto: Family Welcome)

Plovidba čamcem na 3D slici

Već prije ulaska u perivoj dočekat će vas iznenađenje: na tlu se nalazi 3D anamorfna slika rukavca rijeke Drave koju je naslikao umjetnik Filip Mrvelj. Ona zapravo postaje 3D tek kad ju uslikate mobitelom ili fotoaparatom. Stoga, neka djeca „sjednu na klupe u čamcu“, a vi ih fotografirajte. Kad pogledate fotografiju, dobit ćete dojam kao da stvarno plove rukavcem.

Pogled u gnijezdo bregunica

Ulazak u podrum Centra također je oslikao Filip Mrvelj. U hodniku ćete najprije ugledati uređen postav kojim se prezentira Regionalni park Mura-Drava, gdje ćete doznati sve o istoimenom prekograničnom Rezervatu. Prikazana su i ekološka mreža Natura 2000 i Život na rijeci – u prošlosti i danas.

Djeci će ipak biti zanimljiviji postav u prezentacijskoj dvorani u koju se ulazi kroz „nestabilan“ pod, kao da ulazite u čamac. Pogled udesno stvarno daje dojam kao da ste u čamcu na rijekama Muri, Dravi i Dunavu. Ovdje ćete doznati i što se krije u kapljici vode te kako rastu lopoči.

Kad se okrenete ulijevo, po zidu će letjeti ptice bregunice. Ovo mjesto prikazuje strmu obalu rijeke u kojoj bregunice kopaju rupe i u njima rade gnijezda. Ptice su vrlo korisne jer jedu kukce (obožavaju komarce), a ako se pogleda u rupice u zidu, stvarno će se vidjeti gnijezda.

U posjetiteljskom centru Dravska priča nalazi se i prava bioistraživačka stanica pod kojima možete promatrati kukace, kristale, sjemenke, listove…
Bioistraživačka stanica. (Foto: Family Welcome)

Uvucite se u dabrovu nastambu i istražite svijet pogledom kroz mikroskop

Djeci je možda najzabavniji dio u prezentacijskoj dvorani dabrova nastamba. Kad se uvuku u nju, očekuje ih rublje na konopcu. Mama dabar ga je oprala i objesila prije nego što je izvela djecu u šetnju u obližnje jezero.

Na kraju dvorane može se sjesti u klupe i pogledati film o plovidbi rijekama Murom, Dravom i Dunavom. Na sljedećoj prezentacijskoj točki upoznat ćete sedam vrsta ptica koje žive na ovom području tako da odaberete i taknete repliku njihova kljuna. Vrlo će zabavno biti gledati ptice kako se hrane i slušati njihovo glasanje.

Na suprotnoj strani podrumskog prostora nalazi se prava bioistraživačka stanica. Nju koriste znanstvenici i istraživači, ali možete ju koristiti i vi. Ispod svakog mikroskopa nalazi se nešto zanimljivo što se može promatrati. Kukac, neki kristal, sjemenka, list… Kroz mikroskop sve izgleda drukčije. Mikroskopa ima mnogo, a to znači da su zabava i oduševljeno istraživanje zajamčeni.

Posjetiteljski centar Dravska priča ima i sobu soba.
Soba sova. (Foto: Family Welcome)

Otkrijte tajnovite sobe Dravske priče pod budnim okom sova

U prizemlju zgrade se, osim recepcije, nalaze divno uređene prostorije. Neke su tajanstvene, a iz nekih dopire pjev ptica pa se ne zna nalazite li se usred neke čudnovate bajke ili u močvari prepunoj ptica.

Dnevni boravak je soba sova. Kad se zavalite u ugodne naslonjače, bit ćete pod budnim očima sova koje žive u našim krajevima. Naime, u svijetu postoje čak 134 vrste sova, u Europi ih živi 13, a čak 10 vrsta je u Hrvatskoj.

Jeste li znali da sove ne žive u jatima, nego se njihove skupine zovu parlamenti? Pa, jeste li znali da sova ne može micati očima, ali zato može okrenuti glavu gotovo u punom krugu? Puno je toga što ćete uz literaturu i stručno vodstvo doznati o ovim divnim pticama, koje, usput rečeno, vide i po danu, ali im se jako spava jer su čitavu noć lovile žabe, miševe…

Poslušajte hologramsku priču o korisnim i bezopasnim šišmišima

U dnevnom boravku nalazi se i „kutija“ u kojoj se mogu gledati 3D filmovi. Jedan je o šišmišima koji u nekih ljudi izazivaju strah zbog legendi i raznih priča. Putem hologramske priče doznat ćete kako su oni važan dio svjetskih ekosustava i kako sudjeluju u obnavljanju šuma. Oni oprašuju biljke koje cvatu noću i – ne, ne zalijeću se u kosu, kako se priča!

Jeste li znali da na obalama rijeka vile plešu u svojim lepršavim haljinama? Više doznajte u posjetiteljskom centru Dravska priča.
Soba koja priča priču o vilama i vilenjacima. (Foto: Family Welcome)

Doznajte sve o važnosti vila i vilenjaka

Znate li da na obalama rijeka vile plešu u svojim lepršavim haljinama, igraju se na livadama i izrađuju cvjetne vjenčiće za kosu? Jednu od takvih priča pronaći ćete u posebno uređenom dijelu centra posvećenom vilama i vilenjacima, a svakako pogledajte i poslušajte priču o Bugi i Janu. Ona je zaštitnica živog svijeta oko rijeke Drave, a on je vilenjak s rijeke Mure.

Pročitajte omiljenu slikovnicu u ostakljenom zimskom vrtu

Predlažemo da uljuljkani bajkama krenete na počinak u spavaonice koje su na katu Posjetiteljskog centra Dravska priča. Već na stepenicama dočekuju vas vilini konjici, potom vila (lutka), sa stropa vise cvjetići, vilini konjici, a sve izgleda kao da ulazite u bajku. Zapravo, ući ćete u jednu od spavaonica: cvjetić, ribica, leptirić i listić. Svaka je prikladno uređena, a Centar raspolaže s 34 ležaja (četiri višekrevetne spavaonice i dvije jednokrevetne sobe). Ponesite svoje papuče i, naravno, toaletni pribor! Kupaonice (u svakoj su po tri odvojene tuš kabine) i nekoliko WC-a odlično su opremljeni.

Dravska priča sadrži ostakljeni zimski vrt prepun biljaka u kojem se možete opustiti ili pročitati knjigu prije počinka.
Dravska priča, zimski vrt. (Foto: Family Welcome)

Prije spavanja možete još pročitati koju bajku ili s djecom odigrati kviz u ostakljenom zimskom vrtu koji više nalikuje na mali botanički vrt. Dubok san je zajamčen jer sutradan vas očekuje još razgledavanja, a potom i aktivnosti. Naime, u centru se mogu unajmiti bicikli, kanui ili možete iz centra krenuti pješice po poučnim stazama. O svemu se raspitajte prije dolaska u Centar ili na recepciji, za vrijeme boravka.

Pripremite zajednički doručak u poučnoj dvorani

Sve prostorije u Centru opremljene su tako da budu u skladu s prirodom i da tvore priču o bioraznolikosti koja ga okružuje. Zidove čajne kuhinje krase gljive i slika divlje svinje – jer i one su stanovnici ovoga kraja.

Čajna kuhinja je najmodernije opremljena, a doručak pripremate sami. Stoga, vodite računa o tome da uzmete sve potrebne namirnice koje odmah po dolasku možete spremiti u hladnjak, a ako je nešto duboko zamrznuto, u zamrzivač.

U Dravskoj priči nalazi se i edukativan kutak o leptirima.
Edukativan kutak o leptirima. (Foto: Family Welcome)

Doznajte koje su zaštićene i ugrožene vrste leptira u Hrvatskoj

Potom krenite razgledati edukativan kutak o leptirima gdje možete saznati sve o njihovu životnom ciklusu. Jeste li znali da na području Hrvatske živi čak 3000 vrsta? Međutim, 2800 leptira je noćnih!

U istoj sobi se nalazi i edukativan kutak koji će vas upoznati s ilegalnom trgovinom zaštićenih vrsta životinja. Ovdje ćete u vitrinama imati priliku vidjeti stvari koje su zaplijenjene na aerodromima i graničnim prijelazima. Naime, Hrvatska je potpisala konvenciju s gotovo 200 zemalja na svijetu koja pokušava spriječiti takav tip trgovine.

Odigrajte kviz u ptičjoj pjevaonici

Jeste li znali da od evidentirane 402 vrste ptica u Hrvatskoj, na ovom prostoru živi njih 318? Zato je upravo njima posvećena posebna prostorija po kojoj „leti“ štekavac, a odabirom gumba glasaju se ostale ptice. Djeci će se jako svidjeti kviz: najprije će uz sliku imenovane ptice slušati njezino glasanje, a potom će uz sliku i pjev pokušati pogoditi njezino ime!

Vanjski dio centra sadrži oporavilište za rode, hotel za kukce, edukativni povrtnjak i još mnogo toga

Impresivan je i vanjski dio centra. U njemu se nalazi oporavilište za bijele rode. U njemu borave i one   koje zbog ozljeda više nisu sposobne samostalno živjeti u prirodi. U tom ćete dijelu vidjeti i orla štekavca, sove koje će vas promatrati velikim očima. Svi su oni, kao i rode, pronađeni ozlijeđeni i zaposlenici Centra se nadaju njihovu oporavku.

U perivoju se nalazi i „hotel za kukce“, potom poučna staza, vodena učionica te edukativni povrtnjak i voćnjak. Tu je i Vrt mirisnih doživljaja iz kojeg se najbolje šire mirisi, dakako, u proljeće i ljeto.

Djeci je na raspolaganju i igralište u kojemu je cilj edukacija o važnosti sortiranja otpada pa će tako naučiti o štetnosti plastike. Naučit će i da u prirodi ne smiju ostavljati smeće te kako hodati, a pritom ne ostavljati tragove.

Posjetiteljski centar Dravska priča nudi puno sadržaja i mjesto u kojem će uživati svi ljubitelji prirode, veliki i mali istraživači.
Dravska priča, posjetiteljski centar. (Foto: Family Welcome)

Bazen za invazivnu vrstu kornjače

Jeste li znali da su u Hrvatskoj počele živjeti kornjače koje nisu autohtone? Sve je počelo kad su ih u prirodu pustili neodgovorni vlasnici koji su ih držali kao ljubimce. Kornjačama to nije smetalo, brzo su se udomaćile i razmnožile, ali sada ugrožavaju našu autohtonu vrstu. Stoga se invazivna vrsta crvenouhih kornjača mora smanjiti. Da bi se to bezbolno izvelo, u Posjetiteljskom centru Dravska priča postoji prihvatilište za crvenouhe kornjače. Svaka pronađena dobiva dom u njihovu bazenu u perivoju Centra.

Još je puno sadržaja koje nudi Centar, neke možete i virtualno istražiti, ali najbolje ih je doživjeti uživo. Jedno je sigurno: to je mjesto u kojem će uživati svi ljubitelji prirode, veliki i mali istraživači. Zahvaljujući zanimljivim hologramima i brojnim multimedijalnim sadržajima, u ovom centru svi će uroniti u bogatstvo prirode i njezina čudesa.

Vodite računa o tome da je Centar zatvoren ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima, a cijene usluga možete pogledati ovdje.

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci