Istražite biološku raznolikost i kulturno-povijesnu baštinu Parka prirode Kopački rit i dvorca Tikveš

Kopački rit. (Foto: Shutterstock)

Park prirode Kopački rit nalazi se u kutu koji stvara rijeka Dunav sa svojim pritokom Dravom. Ovisno o vodostaju, vode tih dviju rijeka neprestano oblikuju i mijenjaju izgled Kopačkog rita, stvarajući prekrasan mozaik jezera, kanala, bara i greda, poplavnih šuma, trščaka i vlažnih livada.

Kopački rit je jedno od najbolje očuvanih poplavnih područja u Europi, a Posebni zoološki rezervat najvrjedniji je dio Parka. Karakterizira ga iznimna ljepota i velika biološka raznolikost, a nadaleko je poznat kao stanište brojnim pticama močvaricama, populaciji običnoga jelena te osobito orla štekavca, koji je simbol parka.

Kopački rit, ulaz.
Kopački rit, ulaz. (Foto: Shutterstock)

Sve tajne Kopačkog rita

Razlozi za posjet Parku prirode Kopački rit su mnogobrojni jer može se hodati šetnicama i promatrati ribe i gmazove te ptice kako se gnijezde, ploviti brodom pa možda ugledati jelene i srne kako pasu travu. U Parku prirode Kopački rit nalazi se i Poučno-edukativna staza Bijeli Lopoč na kojoj su postavljene table sa slikama i opisima biljaka i životinja koje žive na ovom području, a u Prezentacijsko-edukativnom centru Tikveš na zanimljiv i zabavan način mogu se otkriti sve tajne Parka prirode Kopački rit i upoznati bogata kulturno-povijesna baština uz pomoć najmodernije tehnologije.

Multimedijalna izložba u Kopačkom ritu.
Kopački rit, multimedijalna izložba. (Foto: Family Welcome)

Otkrijte čarobni svijet Kopačkog rita kroz multimedijalnu izložbu i šetnju poučno-edukativnom stazom Bijeli lopoč

Do ulaza u Park prirode Kopački rit, odnosno do Prijemnog centra i suvenirnice može se doći automobilom, a potom se nastavlja pješice. Ulaznica vam omogućava i posjet multimedijalnoj izložbi koja je smještena u susjednoj zgradi. U njoj će djeci biti zabavno jer će doznati koje životinje žive u Kopačkom ritu, a uz pomoć najnovije tehnologije doživjet će i jedinstveni fenomen plavljenja. Na četirima zidnim nišama otkrit će i temu „Začudni svijet Kopačkog rita“ i upoznati se sa životom kukaca, riba, biljaka te vodozemaca i gmazova. Posebno će ih zabaviti interaktivna igra s vidrom ili zanimljive priče o oblacima, ptičjem letu i dr. Potom krenite u šetnju poučnom stazom Bijeli lopoč.

Poučna staza Bijeli lopoč, fotografirano iz zraka, Kopački rit.
Poučna staza Bijeli lopoč. (Foto: Shutterstock)

Staza se proteže od Prijemnog centra do Sakadaškog jezera i pristaništa brodova Parka prirode Kopački rit. Prikladna je za sve dobne uzraste, a u dvadesetak minuta hoda upoznat ćete se s biljkama i životinjama koje žive na tom području jer ona je „močvara u malom“. Duž staze koja vijuga mostićima, a jednim dijelom i nasipima, nalazi se i kafić te nekoliko klupica na kojima možete predahnuti, fotografirati se i proučiti prirodno bogatstvo: ribice će užurbano plivati u plićacima, a žabe poskakivati po lišću lopoča.

Šetnica Bijeli lopoč, žaba. (Kopački rit).
Žaba na šetnici Bijeli lopoč. (Foto: Family Welcome)

Vožnja brodom, čamcem ili kanuom zoološkim rezervatom

Do pristaništa brodova može se doći automobilom – okolnim putem ili, ako je djeci zanimljivije, turističkim vlakićem koji iz Prijemnog centra polazi petnaest minuta prije voznog reda brodova.

Na pristaništu Veliki Sakadaš najprije će vas očarati drveni čardaci s kojih se pruža pogled na predivan dio Parka – Posebni zoološki rezervat, a brzo ćete zamijetiti da u njemu obitava mnoštvo ptica, čak 300 različitih vrsta, što čini 80 posto vrsta zabilježenih u ornitofauni Hrvatske.

Crna roda u Kopačkom ritu.
Crna roda. (Foto: Shutterstock)

Tijekom proljetne i jesenske selidbe Kopački je rit važno odmorište brojnim pticama močvaricama, a imate li pri ruci dalekozor, možda ugledate patke, čaplje ili čak orla štekavca u savršenu letu kako vreba svoj plijen. Na području Kopačkoga rita gnijezdi se najveća populacija štekavca u cijelome porječju Dunava, zato je upravo on simbol Parka prirode.

Kopački rit, Veliki Sakadaš.
Veliki Sakadaš, Kopački rit. (Foto: Shutterstock)

U Velikom Sakadašu čekaju vas električni brodovi i čamci te kanui s kojima možete istražiti ovo područje. Plovidba brodom traje pedesetak minuta. Na njemu će vas dočekati stručan vodič s kojim ćete ploviti kroz čudesni svijet poplavne doline Dunava. Vodite računa da brodovi imaju red vožnje: kreću u 10, 12 i 16 sati, a ulaznice se kupuju u Prijemnom centru. Budući da su dani kraći, a noći hladnije (u Parku prirode i vlažne), svakako imajte pri ruci topliju odjeću.

Ako ste odlučili u Parku prirode Kopački rit provesti vikend, svakako razgledajte podunavske kanale. Njima možete šetati, ali najviše ćete, uz najljepše doživljaje i zabavu, razgledati ih vozeći bicikl. Naime, kroz Park prolazi nekoliko biciklističkih ruta, a odmor će vam pružiti drvene sjenice, stoga je dobro u naprtnjači imati piće za utažiti žeđ i nešto za pojesti.

Dvorac Tikveš.
Dvorac Tikveš. (Foto: Kopački rit)

Obnovljeni kompleks dvoraca Tikveš pruža upoznavanja kulturno-povijesne baštine pomoću najmodernije tehnologije

Predlažemo da u vožnji biciklom po podunavskim kanalima uživate u jutarnjim satima, a potom se automobilom uputite na parkiralište kompleksa dvoraca Tikveš (11 km udaljen od pristaništa Sakadaš). On obuhvaća Novi dvorac s aneksom i Stari dvorac koji potječe iz 19. stoljeća.

Izgradili su ga članovi Teschenske loze obitelji Habsburg. Tijekom povijesti bili su rezidencijalno lovačko središte poznato u europskim i svjetskim razmjerima, ali isključivo zatvorena tipa za vladare i ugledne goste, koje je sada, nakon obnove i prenamjene, dostupno svim posjetiteljima.

Dvorac Tikveš, multimedijalni postav, uprizorenje magle.
Dvorac Tikveš, multimedijalni postav, ritska izmaglica. (Foto: Kopački rit)

Unutar obnovljena dvorca nalazi se Prezentacijsko-edukacijski centar. To je prilika za veliko istraživanje i učenje te otkrivanje svih tajni Parka prirode Kopački rit uz vrlo zabavan način upoznavanja kulturno-povijesne baštine pomoću najmodernije tehnologije.

Multimedijalni i interaktivni postav u koji se ulazi kroz zgradu aneksa ispred dvorca, približit će vam sve najvažnije osobine i prirodne fenomene Kopačkog rita. Na ulazu se nalazi recepcija, info-pult i suvenirnica koja će svojom ponudom razveseliti i odrasle i djecu. Nakon kupnje ulaznice započet će vaš obilazak postava koji se nalazi na više od 2.000 m2. Možete ga obići samostalno, uz pomoć audiovodiča ili u pratnji stručnog vodiča, što treba doplatiti. Vodite računa o tome da je centar otvoren od srijede do nedjelje od 9 do 17 sati. Cijene ulaznica možete vidjeti ovdje.

Dvorac Tikveš, Ladanjska vila, šetnica.
Ladanjska vila. (Foto: Kopački rit)

Ladanjska vila i Kapelica sv. Ivana Pavla II.

Uz istraživanje po puteljcima i trčkaranje po šuškavom lišću, stići ćete do Ladanjske vile do koje se dolazi stepenicama koje se nalaze desno od pročelja Novog dvorca.

Ni Kapelica sv. Ivana Pavla II. nije daleko. Izgrađena je krajem 19. stoljeća u okviru vlastelinstva obitelji Teschen. Obnovljena je povodom trećeg apostolskog pohoda pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj, a u njoj se na spomeničkom stupu nalazi Knjiga apostolskog blagoslova koju je blagoslovio sam papa Ivan Pavao II.

U Parku prirode Kopački rit živi 55 vrsta sisavaca, obitava čak 300 vrsta ptica, 12 vrsta vodozemaca i 10 vrsta gmazova. To je najveće mrjestilište riba ovoga djela porječja Dunava s više od 50 slatkovodnih vrsta. Uhvatite li fotografijama samo dio ove bogate prirodne baštine, imat ćete ih dovoljno da izradite vlastiti album i zauvijek sačuvate nezaboravne trenutke provedene u ovoj oazi netaknute prirode.

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci