Upoznajte 10 najljepših dvoraca i palača u Hrvatskoj koje je Google Maps nagradio Zlatnim pinom na temelju recenzija korisnika

Dvorci i palače, Ozalj. (Foto: iStock)

Svoju domovinu ne zovemo Lijepom tek tako, bez nekog posebnog razloga. Svi znaju, Hrvatska je snažan magnet za putnike željne istraživanja jer je poznata po bogatoj povijesti, prirodnim ljepotama, prekrasnoj obali i iznimnoj gastronomskoj ponudi. Ali, čuvamo i nešto posebno. Čarobna mjesta koja pružaju jedinstveno iskustvo kako za odrasle, tako i za najmlađe članove obitelji – dvorce i palače. Da su čarobna, ne mislimo samo mi, nego i Google. Zato je i nastala nagrada „Zlatni pin“ na temelju ocjena i recenzija korisnika Google Mapsa, a Google je ove godine prvi put Hrvatskoj dodijelio nagradu u kategoriji „Dvorci i palače“. 

Onda, koji su TOP 10 hrvatskih dvoraca i palača, nestrpljivo se pitate? Krenimo redom.

Dvorac Trakošćan

Prema legendi, ime je dobio po vitezovima Drachenstein, a jedan je od najpoznatijih i najljepših dvoraca Hrvatske. Sagrađen je u 13. stoljeću na brežuljku, okružen predivnom šumom i jezerom (koje trenutno ne postoji zbog čišćenja od mulja) što ga čini idealnim odredištem ljubitelja i prirode i povijesti. Unutrašnjost dvorca je pretvorena u muzej prepun viteških oklopa, oružja i mačeva, namještaja, svakodnevnih predmeta i slika davnih vremena. Ako posjećujete sjeverozapad Hrvatske, ovaj je dvorac nezaobilazno odredište. 

Stari grad Čakovec

Na samom sjeveru Hrvatske nalazi se prepoznatljiv simbol Čakovca, renesansna utvrda peterokutnog oblika sa sustavom zidova i bastiona. Njezina duga povijest seže više od osam stoljeća unatrag, a prolazila je kroz razne arhitektonske promjene, vlasnike i namjene; bila je đački dom, šećerana i vojarna. Ne istovremeno, naravno, bio bi to kaos. Ali ne kao onaj u 18. stoljeću kada je veliki potres razrušio Stari grad. Tada je počela gradnja barokne palače utvrđene zidinama čijim se oblikom ponosi i danas. Ovaj spomenik nulte kategorije je sada Muzej Međimurja Čakovec u kojem možete upoznati i pozoja (zmaja) u pravoj veličini!

Dvorac Eltz

U Vukovaru, na samoj obali Dunava, nalazi se ovaj raskošan dvorac, najmlađi na ovom popisu. Riječ je o jednom od najznačajnijih djela barokno-klasicističke arhitekture kontinentalne Hrvatske. Gradnju je započeo grof Eltz sredinom 18. stoljeća, a od sredine 20. stoljeća dom je Gradskog muzeja Vukovar. Muzej je, kao čuvar života, priča i tajni, oduvijek privlačio stanovnike Vukovara, ali i turiste. Slobodno zavirite unutra i uvjerite se u bogatu vukovarsku prošlost u ovom predivnom dvorcu. 

Veliki Tabor 

Ovaj impresivni spomenik nulte kategorije smješten u Zagorju predstavlja najočuvaniji srednjovjekovni dvorac Hrvatske. Sagrađen sredinom 15. stoljeća, karakterističan je po svojim impresivnim fortifikacijskim elementima i masivnim zidovima. Iako dograđivan nekoliko puta pa sadrži gotička, renesansna i barokna obilježja, već je na prvi pogled jasno kako je ovaj dvorac stvoren za obranu, a ne dvorske balove. Ali to ne znači da tamo nećete pronaći zabavu, dapače. Samo požurite jer do 2. prosinca traje edukativni program za djecu – Na konju u muzeje!  

Dioklecijanova palača 

Kada je rimski car Dioklecijan odabrao svoje mjesto za mirovinu, izabrao je obalu Jadranskog mora, i dao u 4. stoljeću sagraditi ljetnikovac koji je zapravo spoj luksuzne vile i vojničkog logora. Danas unutar zidina tog malog ljetnikovca, a što je 40-ak tisuća kvadrata, živi više od 3.000 Splićana. Ovo monumentalno remek-djelo jedan je od najbolje očuvanih spomenika rimske arhitekture u svijetu pa je zato uvršten na UNESCO-ovu listu svjetske baštine. A toliko je fotogeničan da je izabran i za snimanje svjetski poznate serije Igre prijestolja (Game of Thrones). Koji vam je od ovih likova najdraži – Eddard Stark, Tyrion Lannister, Arya Stark, Daenerys Targaryen ili Jamie Lannister?

Trsatski kaštel

Ova povijesna utvrda smještena iznad Rijeke sagrađena je na stijeni nadmorske visine od 138 metara pa se s nje pruža spektakularan panoramski pogled na Kvarnerski zaljev. Tog su pogleda bili svjesni i stari Rimljani pa su tu točku koristili kao osmatračnicu u sklopu obrambenog sustava Liburnijski limes. Kaštel su izgradili krčki knezovi Frankopani početkom 13. stoljeća, a služio je različitim svrhama, uključujući obrambenu utvrdu i sakralno mjesto. Koristili su je čak i Križari. Danas se koristi kao kulturni centar i muzejski kompleks i često kao mjesto održavanja koncerata, izložbi i drugih događanja. 

Stari grad Ozalj

Iznad rijeke Kupe, okružen prirodnim ljepotama, stoji Stari grad Ozalj koji povezuje dvije najpoznatije hrvatske obitelji – Zrinske i Frankopane, bivše vlasnike. Arheološka iskapanja kažu da se zidine tu nalaze od 6. stoljeća, no obrisi današnjeg Grada sagrađeni su tijekom 13. stoljeća. Nakon dužeg zaborava, Družba Braće Hrvatskog Zmaja s ciljem očuvanja baštine obnovila ga je i pretvorila u muzej, pa uz predivan okoliš možemo uživati i u povijesnim artefaktima. I naravno, nemojte zaboraviti fotografirati se na mostiću koji vodi do Grada.

Kaštel Morosini-Grimani

Ovaj kaštel izgleda baš kao iz bajki. Pravo je kameno čudo Svetvinčenata u srcu Istre. Tvrđava je sagrađena početkom 13. stoljeća, ali je zbog burne povijesti nekoliko puta mijenjala izgled. Konačno obnovljena 2002. godine, sada u njoj možete pronaći selekciju najboljih lokalnih proizvoda, galeriju, multimedijalnu izložbu i povijesnu zbirku starog oružja. Istraživanje kaštela nudi osjećaj kao da ste zaplovili vremeplovom pa nije nikakvo iznenađenje što je postala senzacija Istre. Usput, jeste li ikada imali Escape Room avanturu u nekom dvorcu? Evo odlične prilike! 

Frankopanski kaštel

Sagrađen između 12. i 15. stoljeća od plemićke obitelji Frankopan kako bi pružio zaštitu gradu Krku, ovaj je kaštel zapravo srednjovjekovna nadogradnja rimskih zidina. Ali, kakva nadogradnja! Zbog svoje ljepote, kaštel predstavlja povijesnu i kulturnu atrakciju otoka. Unutar kaštela možete istražiti prostorije i izložbene primjerke, od oružja do odjevnih predmeta, koje pružaju uvid u bogatu povijest, a sa zidina se pruža predivan pogled na grad i more. Tijekom ljeta se na Kamplinu, trgu ispred kaštela, često događaju koncerti ili događaji poput viteških igara ili sajma, što daje dodatnu čar ionako čarobnoj lokaciji. Koje dijete ne bi htjelo biti hrabri vitez ili princeza barem sat vremena?

Palača Sponza

Sagrađena početkom 16. stoljeća za potrebe carinarnice, ova je palača najljepši primjer specifične dubrovačke arhitekture, spoja gotike i renesanse.  U njoj se nalazila i kovnica novca, tako da je ta građevina u 17. stoljeću bila trgovačko srce grada i Dubrovačke Republike. Kasnije su u njoj otvorili i banku, državnu riznicu i prvu školu pa je potpuno jasno zašto je danas u njoj Državni arhiv. I to po obujmu jedan od najvećih arhiva u Europi. U sklopu Dubrovačkih ljetnih igara u njenim se prostorijama održavaju i predstave, a na trgu, točno ispred palače, svake se godine svečano otvaraju Igre. 

Ako želite znati više o odabranim dvorcima i palačama, na ovom linku možete besplatno preuzeti materijal koji je za vas pripremio Google. Riječ je o e-knjizi u kojoj se nalaze ne samo odabrani dvorci i palače, već i savjeti što raditi, pogledati i isprobati kada ste već na lokacijama. Okupite što prije svoju najdražu family ekipu i uživajte u novim pustolovinama!

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci