Jordan – nezaboravno putovanje koje će djeca obožavati!

Jordan, Petra, obitelj Karuza. (Foto: Kruzovi)

Kada na relativno maloj površini imate Wadi Rum, Mrtvo more, Jerash i, najljepši od svih, napušten grad – Petru, znate da će ovo putovanje biti za pamćenje! A upravo sve to ima Jordan, petnaesta zemlja koju smo obiteljski posjetili, a na put smo krenuli u nešto većem broju nego inače. Šestero odraslih i petero djece od četiri do jedanaest godina punih je sedam dana istraživalo nevjerojatne ljepote koje skriva ovaj bliskoistočni biser. Doma smo se vratili oduševljeni i puni dojmova!

Jordan, putovanje, pustinja, deve, Family Welcome
Jordan, pustinja. (Foto: Kruzovi)

U želji da vam prenesemo djelić atmosfere koju možete doživjeti u Jordanu provest ćemo vas kroz sve bitne korake u samostalnoj organizaciji ovakvog putovanja.

Kako stići u Jordan?

Direktnih letova iz Zagreba za Jordan nažalost nema, ali ako ste voljni potegnuti do Venecije, Beča ili Budimpešte, mogli biste naići na zaista dobre cijene izravnih letova niskobudžetnih aviokompanija. Cijene, naravno, ovise o terminu putovanja.

Savjet: Letove tražite putem tražilica poput Skyscannera ili Kiwija, ali karte kupujte na stranici aviokompanije, ne preko posrednika. U tom ćete slučaju imati bolju korisničku podršku ako dođe do otkazivanja, kašnjenja ili bilo kakvih problema.

Kada dolazite u Jordan, sletjet ćete u Aqabu ili Amman. Ako dolazite preko Aqabe, viza vam nije potrebna, no ako u zemlju ulazite preko Ammana, taj trošak nećete moći izbjeći. U svakom slučaju, viza je uključena u Jordan Pass koji će vam se isplatiti jer uz njega imate i osiguran ulazak na više od 40 lokaliteta, uključujući i Petru.

Savjet: Kada kupujete Jordan Pass, preporuka je nadoplatiti i za Bethany Beyond the Jordan – mjesto Isusova krštenja jer je ulaznica, kada ju kupujete na licu mjesta, skuplja. Pripazite da kupujete Jordan Pass na službenoj stranici!

Jordan, road trip. (Foto: Kruzovi)

Jordan na kotačima – savjeti i rute za nezaboravan road trip

Jordan je zemlja stvorena za road trip. Automobil će vam omogućiti neometano uživanje u svemu što Jordan nudi, ali i fleksibilnost koja je itekako poželjna kada putujete s djecom. Izvan većih gradova, vožnja se odvija bez problema, dok je u gradovima poput Ammana potrebno oči držati širom otvorene. Vožnja je u najmanju ruku živahna, no zaista bismo preporučili da se upustite u ovu avanturu.

Od lokacije do lokacije vode vas tri autoceste. Desert Highway odabrali smo za rutu od Jerasha do Wadi Ruma. Ova je autocesta dosta monotona, ali predstavlja najbrži put do pustinje. Kings Highway i Dead Sea Highway su potpuna suprotnost i nagradit će vas čudesnim prizorima.

Savjet: Posebno pripazite na ležeće policajce koji su jedva vidljivi! Mi smo auto unajmili preko lokalne rent a car kuće Monte Carlo. Odabrali smo ih zbog dobrih recenzija, a odluci je pridonijela i činjenica da ne traže depozit.

Jordan, Petra. (Foto: Kruzovi)

Kada je idealno vrijeme za odlazak u Jordan?

Najatraktivnije vrijeme za posjetiti Jordan svakako su proljeće i jesen, no ta razdoblja sa sobom nose i veće gužve na poznatim lokalitetima, kao i više cijene. Zimsko razdoblje također može biti dobar odabir posebice ako uzmemo u obzir povoljnije cijene letova. Ljeto za naš ukus nosi previsoke temperature.

Savjet: U koje god doba godine idete, vodite računa da temperatura noću u pustinji padne. Uzmite nešto dugih rukava. Mi smo u travnju na turi u pustinji bili sa šalovima i debljim jaknama. Čim sunce zađe, postane hladnije.  

Jordan, Mrtvo more, obitelj Karuza. (Foto: Kruzovi)

Putovanje kroz nevjerojatnu raznolikost

A sada ono najljepše! Jordan će vas, ako mu dopustite, očarati u svega nekoliko dana. Ovdje će svoj komadić sreće pronaći zaljubljenici u arheologiju, posebno mjesto zauzet će u srcima vjernika, ali i onih koji to nisu, a raspametit će i sve obožavatelje pustinje. Ne smijemo zaboraviti ni nestvaran osjećaj plutanja u Mrtvom moru.

Ako krenete od Jerasha, upoznat ćete se s jednim od najbolje očuvanih grčko-rimskih gradova. Ne čudi zapravo što Jerash nazivaju Pompejima istoka.

Sljedeća točka na putu neka vam bude planina Nebo, kao mjesto s kojeg se Mojsiju prvi put ukazala Obećana zemlja. Bili vjernici ili ne, ovo mjesto ostavlja snažan dojam, a za vedra vremena možete vidjeti sve do Jeruzalema.

Jordan, Wadi Rum. (Foto: Kruzovi)

Na putu za Wadi Rum zastanite i u Madabi. Skriva ovaj grad fantastično očuvane mozaike. A kada stignete do Wadi Ruma, ostvarit će vam se snovi. Ovo je pustinja u kojoj se čuje tišina i svakako je jedna od najposebnijih u kojima smo bili.

Savjet: Svakako si priuštite noćenje u jednom od brojnih kampova s kupolama. Postoje u različitim cjenovnim rangovima i pružaju divno iskustvo. Ako tražite budžet opciju, pogledajte Orbit Camp.

Jordan, Orbit camp. (Foto: Kruzovi)

Tajanstveni svijet svjetskog čuda u Jordanu

Dolazimo polako i do Petre. Jednog od svjetskih čuda. Fantastično na toliko razina. Petra je puno više od one najpoznatije fotografije koju ćete ponijeti sa sobom. Uzet će vam cijeli dan, pa i dva. Ako uđete sa stražnje strane, poštedjet ćete se uspona po nešto više od 800 stepenica, no Riznicu je prvi put možda najbolje vidjeti prolaskom kroz Siq, magičan kanjon koji je sam po sebi nešto posebno.

Jordan, Petra by night. (Foto: Kruzovi)

I ne zaboravite – Petra nije samo Riznica, Petra je ogroman kompleks grobnica, hramova… Sačuvanih taman toliko da daju naslutiti što se ovdje nekada događalo, a tajanstvenih taman toliko da najbolji dio ostavljaju mašti.

Savjet: Ako želite svemu dodati još malo magije, odlučite se posjetiti Petru u noćnim satima. Petra by night je zapravo svojevrstan show koji se odvija tri puta tjedno – ponedjeljkom, srijedom i četvrtkom.

Jordan, Mrtvo more, panoramski pogled s ceste. (Foto: Kruzovi)

Čarolija Mrtvog mora – plutanje u najslanijem moru svijeta

I kada mislite da ste sve vidjeli, dolazite do Mrtvog mora. Gledate i ne vjerujete. Priroda je zaista najveći umjetnik. Vožnja uz Mrtvo more nagradit će vas nestvarnim prizorima, no najbolji osjećaj je zaplivati. Više je ovdje riječ o plutanju jer je salinitet toliki da je sve više od toga nemoguće. Sigurni smo da ste svi vidjeli poznate fotografije čitanja novina u moru. I zaista je moguće. Zaista ne možete potonuti.

Savjet: Plaže opremljene tuševima najčešće su dio resorta i ulaz se naplaćuje. Ako se odlučite spustiti se na jednu od „divljih“ plaža, svakako ponesite boce vode da isperete sol, a uz pojedine plaže postoje i improvizirani tuševi za koje se pobrinulo lokalno stanovništvo. Mi smo se spustili ovdje i odlično je bilo!

Jordan, krštenje u rijeci. (Foto: Kruzovi)

I dodatni savjet… Zastanite na mjestu Isusova krštenja. Ovdje vas od Izraela dijeli svega nekoliko metara rijeke Jordan u kojima se i danas odvijaju krštenja. Bethany Beyond the Jordan svakako stavite na listu! Nemojte propustiti ni Amman. Ovaj je grad glasan, intenzivan i pun svega. Voljet ćete ga. Znam da mi jesmo.

Jordan, Amman. (Foto: Kruzovi)

A što su radila djeca, pitate se? Priznajemo, nije ovo destinacija koja vrvi klasičnim dječjim aktivnostima, ali Jordan je prilika za upoznavanje s novim svijetom. Jordan ima pustinju. Jordan ima najslanije more. Jordan će djeca zavoljeti. Samo im pružite priliku.

Koliko smo potrošili

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci