Vodič kroz city break avanturu grada u kojem vas više od 1000 patuljaka prati na svakom koraku

Wrocław, grad s više od 600 patuljaka. (Foto: iStock)

Obiteljska putovanja dragocjeni su trenuci koji ne samo da jačaju veze među članovima obitelji, već i otvaraju vrata nevjerojatnim iskustvima. U ovom članku odvest ćemo vas na živopisno putovanje za mlade prekrasnim gradom u Poljskoj, koji još uvijek turistima prolazi “ispod radara”.

Nakon što se odlučite na putovanje, vjerujemo da je ključno iduće pitanje: kamo se zaputiti? Neki od kriterija zasigurno su lokacija koja je sigurna, u okviru studentskih budžeta, mjesto koje nudi kombinaciju dobrih izlazaka, ali i kulture, odličnu hranu i ugodnu atmosferu te vrvi odličnim lokacijama za savršene fotografije za društvene mreže. 

Ako su vaši odgovori – da!, preporučujemo Wrocław (WRO)gradić u Poljskoj koji vam sigurno nije pao na pamet, a oduševit će vas! 

Wrocław ima 12 rijeka, 21 otok i više od 300 mostova, ugodnu klimu i pristupačne cijene i to ga čini jednim od omiljenih mjesta za život u Poljskoj.
Wrocław, neotkrivena europska destinacija. (Foto: iStock)

Wrocław kao skriveni dragulj Europe

U samom srcu Wrocława, Odra, druga najduža rijeka u zemlji, struji kroz grad oblikujući izvanrednu mrežu od čak 25 otoka, povezujući ih s preko 130 mostova i prolaza. Ovaj grad, ugodne klime i pristupačnih cijena čini ga jednim od omiljenih mjesta za život u Poljskoj, ali i turistički obilazak jer je stara gradska jezgra jedna je od najljepših u Europi.

Ono što Wrocław čini posebnim nije samo njegova arhitektonska ljepota, već i njegova autentičnost. Naime, ovaj grad još uvijek nije pretrpio značajan utjecaj globalne turističke industrije i čuva svoju lokalnu atmosferu i pravi duh grada. S druge strane, kulise grada su apsolutno jedinstvene, čineći ga pravim draguljem koji samo čeka da bude otkriven.

Wrocław iza šarenih srednjovjekovnih zidina krije dugu složenu i kontroverznu povijest. Vjerojatno niste znali da je prije Drugog svjetskog rata Wrocław bio drugi najveći njemački grad nakon Berlina te da su ga krajem rata uništile sovjetske trupe kada postaje poljski grad pod komunističkim režimom. 

U Wrocławu još uvijek možete vidjeti otiske stopala različitih kultura i sjene povijesti kako se kreću gradom. Wrocław je 2018. godine proglašen najboljom europskom destinacijom, uz Pariz, Lisabon i Berlin. Razlog je to više zašto to mjesto morate posjetiti i uvjeriti se sami u sve ono što pruža.

Studentska oaza raznolikosti

Wrocław je živahno studentsko središte, s devet sveučilišta i akademija i studentskom populacijom koja broji više od 130 tisuća studenata, što ga čini jednim od najmlađih gradova u Europi. Upravo to ga čini idealnom gradskom destinacijom za ovo obiteljsko putovanje mladih. Noćni život Wrocława je zabavan i siguran zahvaljujući internacionalnim studentima i raznolikosti, ali i zato što svi studentski gradovi uvijek imaju obilje opcija za hranu i piće prilagođene studentskim budžetima. Bez obzira na to koja je noć u tjednu, u Wrocławu svi barovi, klubovi i restorani uvijek su puni i zbog toga se grad doista osjeća živim. A imaju i poseban festival!

Ako ste obožavatelji Jimmi Hendrixa, ovaj grad je za vas!

Iako Jimi Hendrix nikada nije kročio u Wroclaw, njegova prisutnost osjetna je svake godine, 1. svibnja. Upravo tada Wrocław postaje središnje mjesto okupljanja tisuće gitarista, s jednim ciljem – izvesti Hendrixovu ikoničnu pjesmu iz 1960-ih, “Hey Joe”. Ovaj festival nastao je iz želje da se napravi nešto jako veliko i uđe u Guinnessovu knjigu svjetskih rekorda. Broj gitarista svake godine sukcesivno je rastao, a 2023. godine Wroclaw je ostao zauvijek urezan u povijesti glazbe. 7967 gitarista istovremeno je zasviralo “Hey Joe”!

Međutim, osim obaranja rekorda, događaj je prerastao u cjelodnevni glazbeni festival različitih žanrova i glazbenih stilova, s besplatnim koncertima podijeljenim između dvije pozornice na tržnici i dodatnim događanjima u Stary Klasztoru i Centennial Hallu. Ako se i vi želite pridružiti ovom događaju, detalje možete pronaći ovdje.

Trg stare tržnice u Wrocławu (Rynek we Wrocławiu)

Stara tržnica u Wrocławu najljepša je u cijeloj Poljskoj. Mnogi će reći ljepša i od razvikane tržnice u Krakowu. Oko tržnice su zgrade u pastelnim bojama i izgrađene u zadivljujućoj arhitekturi. Jedna od najupečatljivijih građevina je Starogradska vijećnica – kompleks nekoliko gotičkih građevina povezanih u jedan kompleks. Na istočnoj strani nalazi se astronomski sat koji datira iz 1580. godine i muzej koji pruža mnoštvo informacija o povijesti Wrocława. 

Bivši njemački pivski podrum danas je dom Piwnice Świdnicka, jednog od najstarijih europskih restorana, koju su posjećivali mnogobrojni zanimljivi gosti, uključujući Chopina i Goethea. Također, ne smijete propustiti posjetiti crkvu svete Elizabete , još jednu gotičku građevinu koja datira iz 14. i 15. stoljeća. Možete se popeti na vrh tornja i uživati u pogledu, ali pripremite se na uspon – do vrha ima 300 stepenica! Onima koji se boje visine neće biti lako, ali radi pogleda na grad taj se uspon isplati. Na tom je trgu obilje barova, restorana i kafića, stoga je ovo idealno mjesto za provesti ugodno poslijepodne. 

U hali Swiebodzki nalazi se više od desetak restorana i braova u kojim se svakodnevno može jesti, družiti i navečer zabavljati.
Hala Swiebodzki. (Foto: iStock)

Još jedno odlično mjesto za druženje i ukusne zalogaje je Hala Swiebodzki. To je stara željeznička stanica renovirana i prenamijenjena u dvorište s velikim vrtom na otvorenom i više od desetak restorana i barova na starim peronima. U ovom prostoru za minglanje organiziraju se i događanja kao što je Silent Disco, sajmovi i brojni drugi umjetnički sadržaji.

Stari grad Wrocław

Ono što čini Wrocław prekrasnim je njegova stara jezgra, a glavno mjesto okupljanja u njemu prekrasan je starogradski trg Rynek, jedan od najvećih europskih trgova. Preporučujemo da prošećete njegovim popločenim ulicama sve do slikovite tržnice cvijeća. Tržnica cvijeća nekoć je bila ulica puna mesnica, a danas je dom simpatičnih kipova u spomen životinjama koje privlače turiste za fotografiranje s njima. Ovaj dio je zapanjujuća mješavina srednjovjekovno-gotičke i barokne arhitekture. Svaki kutak pruža savršenu pozadinu za prekrasne fotografije, a ako imate suputnike pune strpljenja, idealno je vrijeme za ažuriranje profila na društvenim mrežama.

Vještičji most koji nije na vodi

Nisu baš svi mostovi u Wrocławu građeni iznad vode. U starom dijelu grada, ističe se pješački most Pokutnic, poznat i kao Vještičji most, koji spaja dva tornja crkve Marije Magdalene na visini od 45 metara. Prema staroj legendi, ovaj most je mjesto na kojem su noću viđeni duhovi mladih žena koje su umjesto brige o svojim obiteljima i djeci, radije uživale u druženju s muškarcima. Kao pokoru za svoje postupke, morale su preći most između tornjeva.

Pored ove legende, postoji i zanimljiva povijest ovog mosta u kontekstu srednjovjekovnih suđenja vješticama. Prema nekim izvorima, žene optužene za vještičarenje prisiljavane su da pređu ovaj most bez zaštitne ograde. One koje bi izgubile ravnotežu i pale, smatrane su nevinima i oslobođene krivnje, dok su one koje bi uspješno prešle most, proglašene vješticama i bivale spaljene na lomači.

Istraživanje grada u pokretu

U gradu na nekoliko mjesta možete unajmiti bicikle i to toplo preporučujemo jer su biciklističke staze u Wrocławu toliko dobro organizirane i sigurne da će se bilo koji entuzijast bicikliranja oduševiti. Ako želite provesti savršen dan u Wrocławu, unajmite bicikle i krećite se gradom na dva kotača, uživajući u prekrasnim pogledima na rijeke i prirodu. 

Spektakl svjetla, vode i zvuka

Wrocławska Fontanna Multimedialna nije samo najveća fontana u Poljskoj, već i jedna od najimpresivnijih u cijeloj Europi. Nalazi se u predivnom parku Szczytnicki, nedaleko od monumentalnog Centennial Halla i kongresnog centra Wrocław. Ova čarobna atrakcija sadrži čak 300 vodenih mlaznica koje se besprijekorno usklađuju s nevjerojatnih 800 svjetala, stvarajući prizore koji će vam doslovno uzeti dah.

Fontana nudi pravi spektakl za sva osjetila, jer svaki sat, bez iznimke, oživljava nevjerojatnim predstavama iz koje odjekuje mješavina glazbenih žanrova – uključujući klasične skladbe, popularne hitove te nježnu, opuštajuću glazbu.

Svakako zastanite i snimite koji reels prije odlaska u istraživanje noćne urbane scene grada.

Wrocław pruža živopisni noćni život uz živu glazbu ili recitacije

Craft pivnice, koktel barovi, jazz klubovi…, uz toliko izbora mjesta za piće i izlazak nikada ne nedostaje. Preporučujemo Pasaz Niepolda, poluskriveno dvorište na kojem izlaze svi mladi koji uživaju u životu i vole se dobro zabavljati. No, svi su barovi jako blizu jedan drugome i jedan od najboljih načina za dobar provod je samo šetnja Starim gradom te istraživanje mnogobrojne ponude, prema vlastitim ukusima. Pronaći ćete prekrasna mjesta s odličnim pivom i živom glazbom, a ako ste raspoloženi za ples, samo slijedite studente i doći ćete do zabavnih klubova. U Wrocławu velika je kultura open micova, gdje možete napraviti izazov sa svojim suputnikom i pjevati ili recitirati poeziju ispred stranaca. Budući da vas nitko ne poznaje, nemate se čega bojati, a ovakva iskustva pamte se cijelog života. 

Okusi Wrocława – brojni restorani i neodoljive vruće čokolade

Ako ste vi ili vaš suputnik gurmani, Poljska je odlična destinacija. Vrlo vjerojatno ne možete ni zamisliti kakvog je okusa tradicionalna poljska hrana, ali ona je zaista nevjerojatna. Restorani u Wrocławu su fantastični, ima ih mnogo i puno posjetitelja kaže da bi mogli tjedne i tjedne provesti samo istražujući njihovu ponudu. Odlično je i što postoji bezbroj veganskih restorana, tako da je raznolikost u prehrani osigurana. Ipak, ako ste u potrazi za ogromnim porcijama tradicionalne poljske hrane koja će vas vratiti u prošlost, uputite se u Konspiru

Wrocław je poznat i po odličnim vrućim čokoladama u različitim varijantama: bijela vruća čokolada sa sirupom od malina, čokolada od mente s čilijem i tradicionalna tamna čokolada sa šlagom. Da, vruće čokolade su najbolje za duge razgovore sa suputnikom o svemu što vas muči i veseli trenutno u životu. Ako su čokolade vaš must have, onda ne smijete propustiti Czekoladziarniu, mali bar posvećen ovom ukusnom napitku. 

Venecija sjevera s brojnim mostovima i vodenim putevima

Wrocław, poznat po svojoj bogatoj vodenoj mreži, često se uspoređuje s Venecijom sjevera, zajedno s gradovima poput Saint Petersburga, Hamburga i Amsterdama. Prema podacima prije Drugog svjetskog rata Wrocław je imao 303 mosta; a danas broji oko 130 mostova i prolaza. Ova impresivna brojka nije iznenađujuća s obzirom na obilje vodnih tokova koji teku kroz njega.

Najvažnija rijeka koja prolazi kroz Wrocław je Odra, druga najduža rijeka u Poljskoj. Osim Odre, grad se ponosi mnogim kanalima i pritokama kao što su Oława, Ślęza, Widawa, Bystrzyca te niz manjih i većih rijeka, potoka i odvodnih jaraka.

Wrocław je jedan od gradova koji se najbolje istražuju iz perspektive vode. Iako možete uživati u krstarenju brodom, mnogi će vam preporučiti da radije unajmite čamac ili kajak kako biste sami istražili ove čarobne vodene puteve i doživjeli jedinstvenu atmosferu.

U Wrocławu se nalazi i Hydropolis – centar znanja i informacija o vodi. Ovdje imate priliku ne samo upoznati tajne vode, već i produbiti svoje znanje kroz devet tematskih zona koje prikazuju vodu iz različitih perspektiva.

Još jedan izvanredan način za istraživanje grada jest vožnja žičarom Polinka. Putovanje preko rijeke Odre traje oko 2 minute, a svakih sat vremena njome se koristi gotovo četiristo ljudi. Radnim danima, žičara vozi od 7 do 21 sat, a subotom i nedjeljom od 11 do 18 sati.

Interijer katedrale sv. Ivana Krstitelja u Wrocławu.
Katedrala sv. Ivana Krstitelja. (Foto: iStock)

Posjetite najstariji dio Wrocława – Ostrow Tumski

Nekadašnji otok Ostrów Tumski najstariji je dio Wrocława, s ostacima prvog naselja iz 10. stoljeća. Ovdje se na tornju katedrale sv. Ivana Krstitelja nalazi vidikovac s kojeg se pruža impozantan pogled na grad, ali u okolici ima još puno toga što možete vidjeti. Većina građevina koje ćete ovdje pronaći su vjerske, ali izuzetno su visoke povijesne vrijednosti i vrijedne su pažnje.

Ostrów Tumski je kao oaza mira u kontrastu s ostalim dijelovima Wrocława. Ovdje mir i tišinu obogaćuju ulični svirači koji svojim saksofonima, violinama i zvonima blizu Tumskog mosta upotpunjuju ovo čarobno okruženje.

Kako doći do najstarijeg dijela Wrocława?

Do najstarijeg dijela grada možete doći javnim prijevozom. MPK Wrocław karte za tramvaje ili autobuse možete kupiti na automatima na stajalištima (plaćanje se vrši gotovinom ili karticom) ili u tramvaju/autobusu (beskontaktno plaćanje karticom). Ako se ipak odlučite uputiti automobilom, možete ga ostaviti na nekoliko gradskih parkirališta. Ispod trga Nowy Targ nalazi se veliko podzemno parkiralište.

Više od 1000 patuljaka koji vas prate na svakom koraku

Više od 1000 skulptura po cijelom gradu, ali ne bilo kakvih! U njih ćete se zaljubiti, a baš sa svakim poželjet ćete se slikati, a može se otisnuti i u njihov “lov”.

Možda niste znali, ali osim studenata, u Wrocławu žive i patuljci. Male su to skulpture po cijelome gradu kojih ima više od 1000! Nitko zapravo ne zna koliki je točan broj patuljaka, no oni su zaista simbol ovog poljskog grada. 

Zašto patuljci?

Ove skulpture nastale su kao priznanje “Narančastoj alternativi”, pokretu otpora protiv sovjetskog utjecaja koji je imao ključnu ulogu u okončanju komunističkog režima u Poljskoj tijekom 1980-ih.

Članovi ovog pokreta okrenuli su se apsurdističkoj umjetnosti kao odgovoru na autoritarizam i strogu cenzuru vlasti. U kontekstu gdje je kritika često bila gušena, a iznošenje drugačijeg mišljenja bilo opasno, pokret je razvio svoj jedinstven pristup. Na primjer, članovi su počeli oslikavati patuljke preko prebojanih antikomunističkih grafita. Bilo je to svojevrsno ruganje vlastima – jer zašto bi vlada cenzurirala murale s likovima patuljaka?

Vrhunac ovog pokreta dogodio se u lipnju 1988. godine, kada se oko 10.000 prosvjednika okupilo u središtu Wrocława noseći narančaste šešire u obliku stošca i uzvikujući “Sloboda za patuljke!” Ovaj događaj danas je poznat kao Revolucija patuljaka i predstavlja inspirativan primjer nenasilnih prosvjeda protiv represivnih režima.

Invazija patuljaka započela je u lipnju 2001. kada je postavljen prvi patuljak kao spomen na prosvjed. To je pokrenulo lavinu neočekivanih razmjera te su se patuljci počeli umnožavati u svim varijacijama. Postoji zatvorski patuljak, selfie patuljak, bibliofil, pričopričalica, patuljak s kartom za posjetitelje, simfonijski orkestar te mnogi drugi patuljci koji neprestano niču na ulicama Wrocława, zgradama ili na uličnoj rasvjeti. Svake godine u rujnu održava se i Festival patuljaka.

Adventska čarolija grada Wrocława u Poljskoj.
Advent u Wrocławu. (Foto: iStock)

Advent u Wrocławu zvuči sjajno

Nemojte zaobići ovaj maleni studentski poljski grad s prekrasnim parkovima koji možete propješačiti. Ove jeseni ili zime istražite Wrocław sa svojom sestrom, bratom, rođacima ili prijateljima. Besplatne ture na engleskom jeziku kreću svaki dan u 10 sati, a više detalja saznajte ovdje.

Ako tražite još jedan hint zašto otputovati u Wrocław – u adventsko vrijeme sve miriše na kuhano vino i na vruće čokolade! Advent počinje 18. studenog, stoga ako planirate zajedničku avanturu, ovaj poljski dragulj mora se popeti visoko na vašu listu destinacija za putovanja. Gdje možete odsjesti pogledajte ovdje.

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci