Obiteljski vikend odmor u bajkovitim obalnim gradovima slovenske Istre

Piran. (Foto: iStock)

U jednom od najčarobnijih kutaka slovenske obale smjestila su se dva prekrasna grada – Piran i Kopar. Ovi venecijanski dragulji, udaljeni svega 18-ak kilometara jedan od drugog, kriju u svojim uskim ulicama i šarmantnim trgovima tisućljetnu povijest, kulturu i prirodne ljepote koje će vas ostaviti bez daha.

Panoramski pogled i fotografiranje na starim zidinama Pirana

Piran je prekrasan gradić s labirintom krivudavih uličica i daškom venecijanske arhitekture. Na ulazu u grad nalaze se stare zidine koje datiraju iz 7. stoljeća. Dio zidina građen je i u 12. stoljeću, a sadašnji su izgled zadržale iz razdoblja kada se Piran branio od Turaka. Put do vrha zidina vodi kroz niske prolaze i uske kamene stepenice, a na vrhu vas čeka prekrasan pogled na cijeli grad, more i Alpe u daljini. Ovo mjesto idealno je za obiteljsko fotografiranje ili uživanje u zalascima sunca.

Razgled zidina moguć je svim danima od 8:00 do 19.30 sati, a cijena ulaznice je 3 eura.

Ugodna šetnja glavnim trgom do crkvenog tornja do kojeg vodi 140 stepenica

Spuštajući se sa zidina doći ćete do renesansne crkve sv. Jurja iz 12. stoljeća. Ovaj sakralni dragulj krasi impresivan toranj koji vas jednostavno mami da ga istražite. Unutrašnjost crkve otkriva pravu riznicu – bogatstvo skulptura i raskošnih mramornih oltara. No, pravi izazov čeka vas na putu prema vrhu crkvenog zvonika. Do njega vodi čak 140 stepenica u čije podeste su uklesana imena arkanđela. Za ovu izvanrednu avanturu izdvojit ćete svega 2 eura.

U blizini crkve nalazi se glavni gradski trg Tartini koji će vas fascinirati. Okružen je prelijepim venecijanskim zgradama od kojih se posebice ističe velika bijela zgrada Gradske uprave te tipična venecijanska palača iz 15. stoljeća. Tartinijev trg krasi i skulptura poznatog kompozitora i violinista Giuseppea Tartinija, po kojem je dobio ime. U okolici trga nalazi se nekoliko muzeja i palača Gabrielli u kojoj je smješten i poznati Pomorski muzej

Ljubiteljima umjetničkih slika svakako preporučujemo obilazak crkve sv. Franje Asiškog koja je dio franjevačkog samostana. U njoj se nalaze vrijedne slike iz 17. i 18. stoljeća poput Posljednje večere. U samostanu je i prelijepo dvorište u kojem se možete odmoriti tijekom šetnje Piranom, a predahnuti i popiti kavu možete i u Mestnoj kavarni, nakon koje vas vodimo na jedno posebno mjesto, a to je neobičan piranski muzej školjaka.

Pustolovina za cijelu obitelj u čarobnom svijetu školjaka 

Muzej Čarobni svijet školjaka vodi vas u morske dubine i svijet raznovrsnih i raznolikih stvorenja, gdje ćete upoznati i školjku u kojoj je obitavao najveći puž na svijetu. Srest ćete i izuzetno rijetke puževe kućice koje su smjeli nositi samo poglavari plemena udaljenih otoka, sjajne školjke kojima su se nekoć kupovali robovi, školjke s čudesnim uzorcima i bisere iz školjki. U muzeju je trenutačno izloženo oko 4.000 primjeraka školjki i puževa iz svih mora i kontinenata svijeta. Tu su i primjerci iz rijeka, jezera ili špilja te fosili i bića s kojima školjke i puževi dijele morsko dno. 

Izložba se kontinuirano proširuje i dopunjava novim eksponatima pa muzej možete posjetiti i više puta. Radno vrijeme je svim danima od 11 do 17 sati, osim ponedjeljkom kada je muzej zatvoren. Ulaznice za odrasle su 5 eura, za djecu 3,5 eura, a obiteljska ulaznica (dvoje odraslih i troje djece) iznosi 12 eura.

Otkrijte podvodni svijet sjevernog Jadrana s više od 140 različitih organizama

Odškrinite vrata fascinantnog svijeta morskih organizama i njihovih morskih staništa u Akvarijumu u Piranu, koji je sastavni dio Znanstvenog centra Sveučilišta na Primorskem. Smješten u srcu Pirana, ovaj akvarij pruža izvanrednu priliku za otkrivanje dubina sjevernog Jadrana i otkrivanje tajni njegovih vodenih stanovnika. S više od 140 različitih organizama, od kojih dominira oko 60 različitih ribljih vrsta, ovaj akvarij svakodnevno izaziva divljenje posjetitelja. Za to su ujedno zaslužne uvijek nove i atraktivne izložbe fotografija morske tematike koje ukrašavaju stijenke akvarija. Akvarij je otvoren svakog dana, izuzev ponedjeljka, od 10 do 19 sati, a sve informacije o cijenama ulaznica možete pronaći na njihovoj službenoj stranici.

A kad ste već ovdje, nemojte propustiti priliku istražiti i Arheološki park Simonov zaliv, gdje je inače snimljen jedan od najpoznatiji slovenskih filmova “Poletje v školjki”. Smješten unutar područja rimske primorske vile iz 1. stoljeća pr. n. e., ovaj lokalitet ima status arheološkog spomenika od državnog značaja zbog svog položaja, veličine i autentičnosti ostataka. Ovdje ćete otkriti izvanredno očuvane rimske mozaike, dok su obližnji tragovi rimske luke dostupni za razgled s pomoću IPPA ronioca. Preporučujemo da se okušate u nizu zabavnih izazova, uključujući utovar amfora, izradu rimskog trezora, rad s kotačem te slaganju slagalice s motivima životinja.

Radno vrijeme je svim danima od 13 do 18 sati, osim ponedjeljkom kada je muzej zatvoren. Cijene ulaznica možete pogledati ovdje.

Nakon ovih zanimljivih pustolovina, želite li još malo istražiti Piran, predlažemo šetnju uz more, a ako ste na dvodnevnom izletu, svakako navratite u Kopar. To je najveći grad i luka Slovenskog primorja koji će vas zadiviti bogatom kulturom i sadržajima.

Istražite kulturna i prirodna bogatstva lučkog venecijanskog grada 

Kopar je živahan gradić koji će vas osvojiti uskim primorskim ulicama punim raznih dućana i izloga te glavnim gradskim Titovim trgom. Na njemu se nalazi predivna Pretorska palača iz 15. stoljeća, građena u venecijansko-gotičkom stilu. Palača je stoljećima mjesto Gradske skupštine, a danas su ovdje izloženi i neki muzejski eksponati. U prizemlju građevine nalazi se jedna od najstarijih kavana u Sloveniji, u kojoj možete predahnuti od aktivnosti.

Popnite se na 54 metra visok zvonik s najstarijim crkvenim zvonom u Sloveniji

Uz Pretorsku palaču je smještena i crkva Marijina Uznesenja, najstarija predromanička građevina iz 12. stoljeća te dominantni zvonik (Gradski toranj) visine 54 metra s najstarijim crkvenim zvonom u Sloveniji koje je još u funkciji. Da biste dosegnuli vrh zvonika, morat ćete savladati 204 stepenice. Razgledavanje je moguće tijekom radnog vremena Turističkog informativnog centra ili uz prethodnu najavu. Ulaznice za razgledavanje dostupne su u TIC-u, u Pretorskoj palači.

Zabilježite trajne uspomene na Prešernovu i Carpaccievu trgu 

Najljepše je u Kopru prošetati Pristaniškom ulicom, glavnom gradskom šetnicom, koja prolazi pored Prešernova trga i Vrata Muda. To su negdašnja glavna, a danas jedina očuvana gradska vrata vanjskih zidina. Šetnica prolazi pored većih gospodarskih zgrada, gradske tržnice i Hlavatyevog parka u kojem se možete odmoriti dok se vaša djeca igraju na spravama za igru. Šetnju možete dalje nastaviti sve do mandrača, Taverne, Ukmarova trga te gradske plaže.

Glavna mjesta za obiteljsko fotografiranje su Prešernov trg s Vratima Muda i prekrasnom baroknom Fontanom De Ponte. Tu je i kuća mletačkog slikara Vittorea Carpaccia koja je smještena na Carpaccievu trgu. Trg je okružen prelijepim zgradama raznih boja, malom fontanom i Justininim stupom koji je podignut u spomen pobjede nad Turcima. 

Impresivan regionalni muzej u palači nudi i 3D virtualni razgled umjetničkih djela

Regionalni Muzej Kopar je najopsežniji muzej u Slovenskom primorju smješten u prostranoj palači Belgramoni-Tacco s prekrasnim muzejskim vrtom. U palači su izložene bogate prapovijesne i povijesne zbirke rimskog doba, mletačkih vremena i novije povijesti s ljupkom etnološkom zbirkom koja je izložena u zgradi na Gramscijevom trgu.

Za djecu je u muzeju organiziran istraživački obilazak s vodičem u kojem kroz prigodne kvizove djeca uče povijest i istražuju izložbene predmete. Muzej nudi i virtualno iskustvo u kojem pomoću posebnih naočala možete pogledati odabrana umjetnička djela u 3D formatu. Moguće ga je virtualno posjetiti i klikom na njihovoj internetskoj stranici.

Pod okriljem Regionalnog muzeja, u Kopru je aktivna i Galerija moderne i suvremene umjetnosti (Kidričeva ulica 23a) s povremenim izložbama. Radno vrijeme muzeja je od utorka do subote od 9 do 12.30 te od 13 do 17 sati. Ponedjeljkom je muzej zatvoren. Cijene variraju ovisno o izložbi pa ih možete pogledati ovdje.

Uz igru lova na pravdu otkrijte tajne Kopra i izbjegnite kaznu!

Uđite u svijet avanture i napetosti s igrom “Lov na pravdu” koja je zamišljena kao interaktivna igrica. Nakon što preuzmete aplikaciju i kod za igranje, očekuje vas uzbudljiva šetnja kroz ulice Kopra, ispunjena zanimljivim pitanjima i napetim tragovima kako biste dokazali svoju nevinost i izbjegli kobnu sudbinu na giljotini.

Ova escape room igra na otvorenom odvesti će vas do odgovora na pitanja tko, koga i zbog čega optužuje. Kroz niz uzbudljivih izazova, istražit ćete ključne gradske atrakcije poput palače Barbabianca, palače Carli i mnoge druge. Na raspolaganju imate tri sata kako biste se izvukli iz ove situacije! Svi koji uspješno završe igru i izbjegnu sudsku kaznu, bit će nagrađeni kodom za besplatan ulaz na koparski Zvonik.

Kod za igru “Lov na pravdu” moguće je kupiti u gradskom TIC-u. Cijena ovog doživljaja iznosi 10 eura.

Avantura za cijelu obitelj u prirodnom dragulju Kopra

U Kopru se nalazi i prirodni rezervat Škocjanski zatok. Ovo je najveća slovenska močvara, smještena u urbanom okruženju u kojoj ljudi i životinje žive u sinergiji. Zadivit će vas raznolika fauna i flora mediteranske močvare kroz koju djeca mogu jahati konje i promatrati brojne ptice i ostale životinje. Obilazak traje od dva do tri sata, a u rezervatu se redovito organiziraju edukativna i zabavna besplatna događanja poput predavanja ili filmskih i književnih večeri. Imaju i programe koji se plaćaju, a prilagođeni su za predškolsku i školsku djecu, odrasle i obitelji.

Ovaj multigeneracijski užitak u prirodi nikako nemojte propustiti jer će vas povezati divnim obiteljskim uspomenama i dobro vas zabaviti. Cijene obilaska, kao i radno vrijeme najbolje je provjeriti na internetskoj stranici rezervata.

Kopar skriva najviši vodopad u slovenskoj Istri

Dolina rijeke Dragonje se smatra jednom od najljepših prirodnih atrakcija slovenske Istre. Proteže se na duljini od oko 30 kilometara i predstavlja prirodnu granicu između Slovenije i Hrvatske, povezujući Kršku visoravan, flišnu Istru i Jadransko more. Tijekom vremena, rijeka Dragonja je svojim pritocima oblikovala vodopade, prirodne bazene i meandre, a posebno impresivan je vodopad Stranice, koji se može vidjeti u blizini sela Trebeše. Ovaj vodopad doseže visinu od oko 20 metara, a njegova ljepota najviše dolazi do izražaja tijekom razdoblja obilnih oborina, u proljeće i jesen.

Opuštajuća šetnja pitoresknom dolinom rijeke Rižane

Nedaleko od Kopra možete prošetati i uz rijeku Rižanu, koja je glavni izvor pitke vode na tom području. Izvire u dolini Hrastovlje i ulijeva se u Jadransko more. Rižana je dio Natura 2000 područja i ekološki važno područje jer predstavlja stanište za neke ugrožene životinjske vrste i primjer je rijetkog flišnog potoka s krškim izvorom. U prošlosti je na rijeci bilo puno vodenih pilana i čak 34 mlina, od kojih danas radi samo jedan.

Nakon duže šetnje uz rijeku Rižanu, možete posjetiti nekoliko restorana u blizini, kao što su Placito Risano, Al Mulin, kmetija Mlin i dr., u kojima možete uživati u ukusnim obrocima i osvježavajućim napicima.

Po novu energiju šetnjom prvim kamenim labirintom u Sloveniji

Ispod sela Bezovica, blizu izvora rijeke Rižane, nalazi se labirint izgrađen po uzoru na labirint utisnut u kamenu gotičke katedrale Notre-Dame u Chartresu u Francuskoj. To je inače prvi kameni labirint u Sloveniji, a sličan je labirintu kakav se nalazi na otoku Cresu.

Prošetati kroz ovaj labirint znači prepustiti se kontemplaciji, koncentraciji i unutarnjem pročišćenju. Središnji dio labirinta mjesto je gdje se oslobađaju svi problemi i brige, a posjetitelji iz njega izlaze ispunjeni novom, svježom energijom.

Na kraju dana, ne zaboravite sjesti uz more i promatrati usidrene barke ili uživati u ukusnim slasticama kako biste zaključili ovu jedinstvenu avanturu.

Nakon dvodnevnog obilaska ova dva prekrasna mediteransko-venecijanska gradića vratit ćete se ispunjeni i prepuni dojmova. Iskusit ćete povijest gradova, čaroban svijet morskoga dna Piranskog zaljeva, venecijanski duh mletačkog doba, prirodna bogatstva i današnji život stanovnika Slovenskog primorja.

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci