U Kulturnom centru Mato Lovrak san i radnja dječjih klasika „Vlak u snijegu“ i „Družba Pere Kvržice“ postaju stvarnost

Kulturni centar Mato Lovrak. (Foto: Family Welcome)

Ljuban, Draga i Pero naučili su da sloga i zajednička snaga mogu mnogo više od pojedinca. Jer „Kad se male ruke slože, sve se može, sve se može“. Pouka je to romana Mate Lovraka „Vlak u snijegu“ koju smo svi čitali kao obveznu lektiru u školi, a čitaju je djeca još i danas. Mogli bismo je nazvati bezvremenskom, iako ju je veliki pisac, po zvanju učitelj, napisao davne 1931. godine, a prema njoj i još jednom dječjem klasiku, „Družbi Pere Kvržice“, snimljeni su i filmovi. Iako starije produkcije, još se uvijek rado gledaju. Uostalom, romani su tako dobro napisani da djeci nije problem vizualizirati si vlak, djecu, odrastanje na selu i tajno skrovište, mlin koji obnavlja družba Pere Kvržice.

Včak u snijegu nalazi se u Velikom Grđevcu u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.
Kulturni centar Mato Lovrak, parna lokomotiva. (Foto: Family Welcome)

Zamislite samo kakvo će oduševljenje izazvati kada vaša djeca u stvarnosti ugledaju vlak ili mlin s bunarom u kojem se onesvijestio Medo. A sve je to moguće u Kulturnom centru „Mato Lovrak“. Nalazi se u Velikom Grđevcu, mjestu rođenja Mate Lovraka, u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Po dolasku u Veliki Grđevac najprije prošećite do škole koja nosi ime ovog pisca. U njoj je uređena spomen-soba u kojoj se mogu razgledati mnoge knjige, predmeti te školske svjedodžbe iz njegova doba – jer bio je učitelj!

Kulturni centar Mato Lovrak posjeduje parnu lokomotiva s tri vagona s drvenim klupama.
Parna lokomotiva s tri vagona. (Foto: Family Welcome)

Parna lokomotiva s tri vagona vraća nas u djetinjstvo i školske klupe

Prava će avantura započeti nakon što dođete do Kulturnog centara „Mato Lovrak“ koji se nalazi pored ribnjaka, okružen prirodom. Najveća atrakcija u Centru je zasigurno stari vlak. Parna lokomotiva i tri vagona s drvenim klupama izgledaju točno onako kako ih je u knjizi „Vlak u snijegu“ opisao Mato Lovrak. Nije teško zamisliti kako se djeca voze u vlaku vraćajući se iz Zagreba te kako ga složno iskapaju iz snijega. Vaša će djeca biti oduševljena, a vi ćete se zasigurno vratiti u djetinjstvo!

Izložba Alisa u zemlji čudesa stigla u Bukurešt, Budimpeštu i Beograd. Odaberite svoju lokaciju nezaboravnih doživljaja!

Kulturni Centar Mato Lovrak - Družba Pere Kvržice.
Mlin i Družba Pere Kvržice. (Foto: Family Welcome)

Replika mlina iz Družbe Pere Kvržice i šetnja poučnom stazom

U Kulturnom centru „Mato Lovrak“ izgrađena je i replika mlina. Identičnog kakvog je obnavljala družba Pere Kvržice. Pored mlina nalazi se bunar te tradicionalna Mlinareva kuća. Nakon razgleda možete se odmoriti ispod nadstrešnice s ljetnom učionicom u kojoj Centar organizira radionice za grupne posjete školaraca, a djeca se mogu igrati u lijepo uređenom dječjem igralištu.

Staza prijatelja prirode. (Foto: Family Welcome)

U blizini mlina družbe Pere Kvržice netko gradi i obnavlja svoj dom. To je obitelj dabra koja marljivo nosi granje i podupire svoj dom koji će im pružati zaštitu tijekom zime, ali i služiti kao smočnica za sočne grane koje obožavaju grickati. Dabrove i vidre vidjet ćete ako se uputite poučnom Stazom prijatelja prirode. Nije zahtjevna – dugačka je dva kilometra, ali s obzirom na vrijeme, ponesite slojevitu odjeću i jaču obuću. Na stazi se nalazi nekoliko postaja s poučnim tablama koje pričaju priču o flori i fauni velikogrđevačkog kraja. 

Ako se opredijelite za vođeno razgledavanje centra, morat ćete se najaviti, ali ulaz je slobodan za samostalno razgledavanje.

Kulturni centar Mato Lovrak - "Vlak u snijegu".
Zabava na “Vlaku u snijegu”. (Foto: Family Welcome)

Kad se male ruke slože za nezaboravan obiteljski vikend

Ako ste ogladnjeli, u Mlinarevoj kući nalazi se bistro Stari mlin koji nudi „gablece“ i ručak po povoljnim cijenama. Ako ste ljubitelj aktivnog odmora, boravak u Velikom Grđevcu možete produžiti u Športsko-rekreacijskom centru Kukavica. Nazvan je prema ptici koja živi u ovim šumama, a okružen je biciklističkim i konjičkim stazama koje se protežu duž šume i po blagim brežuljcima. Osim košarkaškog, nogometnog igrališta te igrališta za odbojku na pijesku, u centru se nalazi i staja za konje pa ih možete razgledati i možda malo hraniti.

Kulturni centar Mato Lovrak, ulaz.
Ulaz u Kulturni centar Mato Lovrak. (Foto: Family Welcome)

U Kulturnom centru „Mato Lovrak“ provesti ćete divan obiteljski vikend jer to je idealna prilika da spojite zabavu, edukaciju, istraživanje i sportske aktivnosti, a već prilikom povratka kući možete voditi raspravu o Medi, Peri, Milom djetetu, Ljubanu i Dragi pa čak i zapjevati pjesmicu „Kad se male ruke slože“.

Pričama o detaljima iz knjiga obnovit ćete i obveznu lektiru, a djecu neizravno zainteresirati za dodatno čitanje. Uz pomoć knjiga može se „otputovati“ u bilo koji svijet, živjeti u bilo kojem dobu i zajedno s likovima koji u glavi postaju stvarni proživljavati njihove sretne, a ponekad i tužne trenutke. Vikend proveden u Velikom Grđevcu će zasigurno biti sretan i zanimljiv i dugo će ostati u uspomeni, pogotovo kad djeca odrastu pa svojoj djeci prepričavaju sadržaj bezvremenskih dječjih romana Mate Lovraka. 

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci