Ana Peršurić Palčić: Putujemo svijetom već sedamnaest godina, a prije četiri godine pridružila nam se i naša najmlađa suputnica

Intervju s Anom Peršurić Palčić. (Foto: privatna arhiva, Ana Peršurić Palčić)

Obiteljska putovanja pružaju mogućnost jačanja obiteljskog zajedništva i veza te stvaranje lijepih i dugotrajnih uspomena u okruženju neopterećenom svakodnevnim obavezama roditelja i djece, prvenstveno poslom, vrtićem i školom. Kako bismo dublje istražili ovu temu, razgovarali smo s Anom Peršurić Palčić, mamom i suprugom, vinarkom i doktoricom znanosti te strastvenom putnicom čija je putna torba, kako kaže, uvijek napola spakirana. 

Ana je kao djevojčica željela postati profesorica geografije jer je željela upoznati svijet, ali kako je odrastala u vinarskoj obitelji, vidjela je da tata, koji nema veze s geografijom, zapravo jako puno putuje i da to može i ona jednog dana. Pred kraj osnovne škole shvatila je da ju vinogradarstvo i vinarstvo privlače puno više od toga da postane profesorica i tako je odabrala svoju profesiju. Iako uživa u svom poslu, koji je za nju strast, gušta skoro svakodnevno promišljajući i istražujući koja je iduća destinacija kamo će otputovati sa svojom obitelji. Evo što nam otkriva u intervjuu. 

Ana Peršurić Palčić s obitelji u Parizu.
Ani i njezinoj obitelji putovanje u Pariz dugo je bila velika želja. (Foto: privatna arhiva, Ana Peršurić Palčić)

Zajednička strast prema putovanjima već više od 17 godina

Danas, Aninu malu, ali luckastu obitelj, čini jedna izuzetno vesela i znatiželjna četverogodišnja djevojčica Magdalena i njezin tata, Anin suprug, Frane koji podržava sve lude ideje za putovanja. Od prvih mjeseci poznanstva s Franom shvatila je da dijele istu strast prema putovanjima i da im je to oboma kao hobi. 

Iako je on češće glas razuma pa ju potakne na to da promisli dvaput prije negoli uplati rezervaciju za neko putovanje, već punih 17 godina zajedno istražuju svijet. Na dosta prekooceanskih putovanja Ana je otputovala sama zahvaljujući poslu, ali nakon što su započeli zajednički život, odlučili su da barem dvaput godišnje otputuju na neko duže putovanje na destinaciju koja je oboma privlačna. 

Poreč.
Poreč. (Foto: Shutterstock)

„Dok sam bila trudna, sanjarili smo o putovanjima kad nam ona stigne, no kako je ona rođena neposredno pred onaj nesretni lock down 2020., naša su putovanja malo bila na pauzi. Međutim, onda sam ja iskoristila to vrijeme da završim svoj doktorat i da skupimo dovoljno slobodnih dana za buduća putovanja jer je u našim mislim bilo – pa nismo ludi da trošimo godišnje odmore na sjedenje kod kuće.

Kako živimo u Poreču, odlazak na more nam nikad nije bio prioritet jer je nama to svakodnevna zabava nakon posla ljeti, a i posla imamo nekako najviše tijekom turističke sezone. Naša curka pokupila je tu strast prema putovanjima i to nam je jako drago jer putuje s nama doslovno svakamo, pa čak i na službena putovanja“, objašnjava nam Ana. 

58. Đakovački vezovi: Slavonija se priprema za spektakularan festival tradicije i kulture uz bogat program za djecu

Ana Peršurić Palčić s obitelji u Marinelandu u Mallorci.
Show sa dupinima Marineland, Mallorca. (Foto: privatna arhiva, Ana Peršurić Palčić)

Putovanja s planom, ali uz spremnost na improvizaciju

Pripreme za putovanja i planiranje aktivnosti smatraju stresnima, a opuštanje i zabava cijele obitelji već su dugo u fokusu njihovih obiteljskih putovanja. „Najčešće za putovanja složimo plan. Volim biti organizirana, proučiti što destinacija nudi, koja je tradicionalna hrana, naravno, ako se proizvode vina, i to uključujemo u plan. Ali plan puta nikad nije ‘sveto pismo’. Unatoč tome što je ponekad vrlo detaljno razrađen i do najsitnijih detalja, kad se putuje s djetetom i kad neke aktivnosti ovise o vremenskim prilikama, skloni smo improvizaciji i mijenjanju rasporeda

Pakiranje za putovanje.
Pakiranje za putovanja Anin je zadatak. (Foto: Shutterstock)

Obavezno prije dolaska na destinaciju provjerim je li povoljnije unaprijed rezervirati i kupiti, recimo, neke ulaznice ili na samoj destinaciji, a sve što rezerviramo od karata do smještaja uvijek je uz opciju besplatnog otkazivanja. Dvadesetak dana prije puta obavezno djetetu počinjem davati nešto za jačanje imuniteta, razgovorom ju pripremimo na to kamo idemo i što može očekivati, kakvo nas vrijeme čeka i sl. 

Pakiranje putnih torbi je moj zadatak dan prije kretanja na put, kao i slaganje konačnog rasporeda. Magdalena obično euforično iščekuje dan polaska i bira koji plišanac putuje ovog puta s nama, dok je suprug zadužen za slaganje bezbroj torbi u auto kao Lego kocke i, naravno, nošenje tih torbi.“

Ana Peršurić Palčić. Intervju.
Obilazak Hamletovog dvorca. Helsingør, grad na sjeveru Danskoj. (Foto: Ana Peršurić Palčić)

Sigurnost na destinaciji najvažniji faktor pri odluci za putovanje na određenu destinaciju

Stvaranje zajedničkih uspomena te izražena težnja za međunarodnim putovanjima kao onima koja nude bitno drugačija (turistička) iskustva, odnosno zajedničko otkrivanje nečeg do sad nepoznatog ili manje poznatog Ani i njezinoj obitelji od velike je važnosti, ali evo čemu pridaju najveću pažnju: „Prije svake konačne odluke da nekamo putujemo, informiramo se koliko je to sigurna destinacija za dijete Magdalenine dobi. Istražimo postoji li u slučaju bolesti razuman zdravstveni sustav u zemlji, je li destinacija rizična zbog raznih zaraza, je li lokalna hrana primjerena njoj, iako je mali gurman pa nije teško za nju pronaći nešto što voli. 

Jako nam je bitno i da su to destinacije koje uključuju brojne aktivnosti kako za nas, tako i za nju, jer idemo tamo kao obitelj i želimo da svi uživaju. Naši itinerari su prilično definirani i popunjeni aktivnostima, ali jednom kad dođemo na neku destinaciju i nađemo nešto što nam se sviđa, a nije u planu puta, vrlo brzo napravimo neke preinake i ‘uguramo’ i to u raspored. Jednostavno volimo uživati i sve i svašta probati.“

Otkrijte tajne Logarske doline, njezine slapove, zmajeve, bajkovite priče, zen zone i gastronomske doživljaje!

Ana Peršurić Palčić. Disneyland dan za Magdalenu.
Disneyland, Magdalenin dan za atrakcije i zabavu. (Foto: privatna arhiva, Ana Peršurić Palčić)

Za bliže destinacije samostalni plan, za one udaljenije odabir je turistička agencija

Ana Peršurić Palčić nam objašnjava kako putuju samostalno većinu vremena, osim na neka daleka putovanja kad koriste usluge lokalnih agencija za pojedine izlete – na primjer posjete vinarijama prvenstveno zbog mogućnosti da oboje uživaju u degustacijama i da se ne moraju brinuti o vožnji. No, odabir njihovih aktivnosti je kombinacija avanturizma, kulture, opuštanja… 

„Kod nas je mješavina svega u pitanju. Ovisi jako i o samoj destinaciji. Primjerice u Parizu smo puno posjećivali muzeje i klasične atrakcije, ali, naravno, rezervirali smo i dan samo za Magdalenu i njezine prohtjeve, odnosno izlet u Disneyland. Kad idemo na destinaciju koja je primarno namijenjena odmoru i opuštanju, onda se opuštamo; kad je mjesto namijenjeno istraživanju, onda istražujemo.

Farme sa životinjama, ZOO ili botanički vrtovi uvijek su na našoj listi atrakcija.
Farme sa životinjama, ZOO ili botanički vrtovi uvijek su na našoj must-visit listi. (Foto: Shutterstock)

Ali definitivno nas privlači sve – od muzeja do lokalnih farmi, volimo razgledavati prirodne ljepote, jedino nismo baš za adrenalinske atrakcije. Na svakom putovanju pronađemo nešto baš za Magdalenu i to obično ostavimo za posljednji dan iz dva razloga. Prvi je taj što onda cijelo putovanje imamo ‘asa u rukavu’ jer će, naravno, biti dobra i puna strpljenja samo kako bi posljednji dan bio dan samo za nju u kojem se njoj ispunjavaju sve želje i snovi; i drugi je taj što želimo joj na takav način zahvaliti što je zaista savršen mali suputnik“, objašnjava Ana Peršurić Palčić te zaključuje: „Zapravo toliko aktivnosti uključimo u putovanje da nam najčešće nakon tog godišnjeg odmora treba odmor od putovanja.“ 

Obiteljska vinarija, Misal.
Katarina i Ana, obiteljska proizvodnja pjenušavih vina MISAL. (Foto: privatna arhiva, Ana Peršurić Palčić)

Upravljanje vremenom u skladu s obiteljskim poslom i najmlađom suputnicom

S obzirom na to da Ana zajedno sa sestrom vodi obiteljsku vinariju koju su naslijedile od roditelja, a i suprug Frane je zaposlen u obiteljskoj vinariji te da je Magdalena još u vrtiću, to im ostavlja mogućnost da su, kad je o putovanjima riječ, prilično fleksibilni oko datuma i lako se organiziraju. 

Ana Peršurić Palčić.
Ana Peršurić Palčić. (Foto: privatna arhiva, Ana Peršurić Palčić)

„Znamo već koje tjedne, mjesece u godini trebamo izbjegavati zbog puno obaveza u tvrtki, a onda tijekom ostatka vremena možemo planirati naša putovanja i izlete. Jednostavnije je kad radite za sebe i imate uz sebe obitelj koja isto to radi jer mogu se osloniti na sestru kad odemo na put i biti 100 % sigurna da u tvrtki sve normalno funkcionira. Kad dođe vrijeme za školu, morat ćemo smisliti novi način, za sad uživamo ovako“, objašnjava nam iskreno.

Početak Magdaleninog istraživanja.
Magdalenina prva istraživanja svijeta. Otok Pag. (Foto: Ana Peršurić Palčić)

Optimiziranje putovanja prema Magdaleninom ritmu

I vrijeme na destinaciji, kaže, žele iskoristiti maksimalno, zato prate Magdalenin dnevni ritam te dižu se i kreću u istraživanja mjesta odmah nakon njezina buđenja, kao da ide u vrtić u 8 sati. „S obzirom na to da još uvijek popodne odspava, uvijek planiramo da u to vrijeme ili putujemo automobilom od jedne lokacije na dugu koje su udaljene barem 45 minuta koje onda ona prespava ili da idemo na neko njoj ‘dosadno’ mjesto, primjerice u neku galeriju pa ona taj spavanac obavi u kolicima koja još uvijek vučemo za sobom na putovanja.

Novi Zeland: Putovanje na koje ćete otići samo jednom u životu, ali pamtit ćete ga zauvijek!

Ana Peršurić Palčić. ZOO vrtu u Sydneyu.
Susret s australskim životinjama u ZOO vrtu u Sydneyu bio je poseban doživljaj za Magdalenu. (Foto: privatna arhiva, Ana Peršurić Palčić)

Za svaki dan isplaniramo i slobodno vrijeme, da se opustimo uz kavu, čašu vina, neki kolač, negdje se zaustavimo na dječjem igralištu, plaži ili u shoppingu suvenira. Ali svakog dana bude tih pauzica, koje nam trebaju da se najedemo, odmorimo noge i opustimo. Navečer se obično ranije vraćamo u smještaj pa se svi stignemo odmoriti za idući dan.“

Tagliata od mesa emua, Australija.
Tagliata od mesa emua, Australija. (Foto: privatna arhiva, Ana Peršurić Palčić)

Uživanje u lokalnim specijalitetima, uz snack od kuće

Što se tiče okusa, Ana objašnjava da prije svakog putovanja provjere što je u ponudi od tradicionalne hrane i pića na destinaciji. „Najprije pregledavamo internetske stranice poput TripAdvisora, društvene mreže i slična mjesta i raspitujemo se gdje je to neko jelo najbolje isprobati. Obavezno nam je na svakoj destinaciji barem jedan obrok pizza. To je neka naša tradicija, a ostalo vrijeme trudimo se isprobati lokalne specijalitete. Kod restorana nam je prvenstveno važno da odaju dojam da su uredni i da je hrana svježa pa ako nemamo unaprijed već neku ideju kamo ćemo, pitamo lokalno stanovništvo za preporuku. I najčešće to bude najbolji odabir.“ 

Ana Peršurić Palčić. Degustacija pizze s mesom od klokana. Australija.
Pizza s mesom od klokana, Australija. (Foto: privatna arhiva, Ana Peršurić Palčić)

Za dijete, kaže, uvijek ponese od kuće neki poznati slatkiš, keksiće ili voćni pire, za rezervu, ako Magdalena ogladni i ako ju uhvati nostalgija za poznatim okusima što se zna dogoditi na dužim putovanjima. Voće i neke sitne međuobroke kupuju u lokalnim prodavaonicama. 

Ana Peršurić Palčić. Francuska.
Nije bilo nimalo lagano popeti se na vrh Slavoluka pobjede u Parizu. (Foto: privatna arhiva, Ana Peršurić Palčić)

Obiteljski doživljaji i avanture – nekada ronjenje s bijelim psinama, danas stajanje u redu za slikanje s Mickeyem Mouseom

Na naše pitanje jesu li ikada doživjeli neko posebno iznenađenje ili neočekivanu avanturu tijekom putovanja, Ana Peršurić Palčić nam odgovara: „Svako naše putovanje je veliko iznenađenje iako imamo jako dobro isplaniran plan puta. Ljepote svijeta koje susrećete kad putujete ne mogu vas ostaviti ravnodušnima, a i volimo isprobati lude stvari. 

Tasmansko more, valovi.
Tasmansko more, valovi. (Foto: Shutterstock)

Prije je to bilo ronjenje s bijelim psinama i spavanje u Sahari, a sad su tu neke druge lude ideje kao čekanje dva sata u redu ne bismo li se slikali s Mickeyem Mouseom. Zadnja neočekivana avantura su nam bili gigantski valovi kod Sydneya po kojima smo se vozili tri sata ne bismo li vidjeli plavetne kitove. Taj izlet nam nije bio u planu tijekom posjeta Australiji, ali kad smo vidjeli reklamu za to, nismo mogli odoljeti i morali smo otići. Nažalost, nismo ih vidjeli, ali doživljaj tih valova bio je nezaboravan i sigurna sam da ćemo ih pamtiti cijeli život.“

Aktivan odmor za cijelu obitelj između spokojnog jezera i moćnih planina: uživajte u veličanstvenoj prirodi jezera Lago di Garda 

Hrana zabavnih oblika.
U trendu je hrana zabavnih oblika. (Foto: Shutterstock)

Obiteljski smještaj po mjeri Anine obitelji – doručak je obavezan!

Prema zadnjim trendovima, ako obitelj s djecom ima jasan plan što želi vidjeti i doživjeti u destinaciji, bira smještaj koji se nalazi u neposrednoj blizini atrakcija kako bi što brže i lakše stigla do njih. Također, često preferiraju smještaj s kuhinjom kako bi mogle pripremati vlastite obroke. Iznimno su popularni smještaji koji imaju poseban prostor koji služi kao mala dječja kuhinja u kojoj se uvijek mogu pronaći toplo mlijeko, kolačići, nasjeckano voće i sl. Posebno oduševljenje izaziva hrana zabavnih oblika (npr. u obliku djeci najdražih junaka iz crtanih filmova) i posebno posuđe za djecu (ilustrirani tanjuri i čaše). 

Omiljeno jelo male gurmanke za vrijeme posjeta Švedskoj - švedske okruglice.
Omiljeno jelo male gurmanke u Švedskoj – švedske okruglice. (Foto: privatna arhiva, Ana Peršurić Palčić)

Što je važno Ani i njezinoj obitelji, objašnjava nam u nastavku: „Preferiramo hotele u kojima imamo doručak jer želimo ići na izlete siti, a ne da dan započinjemo traženjem mjesta gdje možemo doručkovati ili da moram provesti polovicu jutra spremajući hranu. Ako se nudi opcija polupansiona za razumnu cijenu, onda to najradije biramo. Nikad nisam bila ljubitelj apartmana jer dosta mi je što doma spremamo sve obroke. Na putovanju želimo sve isprobati pa tako i lokalnu hranu, ali i odmoriti se od svakodnevnih obaveza. Iako kad se putuje s djetetom, posebno na više dana, dobro dođe imati u sobi mali hladnjak, kuhalo za vodu, neku mikrovalnu, pa to je nešto što tražimo u ponudi hotelske sobe.“

Ana Peršurić Palčić. ZOO vrt u Osijeku malog Magdaleni bio je jedan od najdražih koji je posjetila.
ZOO vrt u Osijeku Magdaleni je jedan od najdražih koje je posjetila. (Foto: privatna arhiva, Ana Peršurić Palčić)

Raznolikost svijeta kroz dječje oči

Prema FTA istraživanju 2023., čak 80 % ispitanika slaže se da je putovanje pomoglo njihovoj djeci da vide svijet iz šire perspektive, njih 67 % slaže se da su njihova djeca postala zainteresiranija za druge kulture zbog svojih iskustava s putovanja, a 62 % navodi da je putovanje pomoglo njihovoj djeci da budu samouvjerenija. Takva putovanja su dakako i održiva putovanja, a evo na koji način Ana i Frane približavaju svijet maloj Magdaleni. 

Ana, Frane i Magdalena u Aquariumu u Kopenhagenu.
U tatinom naručju u Aquariumu u Kopenhagenu. (Foto: privatna arhiva, Ana Peršurić Palčić)

„Volim joj pokazati sve što neka lokacija nudi, od umjetnosti, načina kako ljudi negdje žive, obilazimo lokalne tržnice, puno šetamo i pričamo što je to što vidimo. Prije svakog putovanja na atlasu doma gledamo gdje je ta lokacija, kako idemo do nje, kojim se jezikom tamo govori, što se jede tamo. Obavezno posjetimo nekakav ZOO, farmu, akvarij gdje se mogu vidjeti autohtone životinje i botaničke vrtove ili parkove da vidi biljke. Vozimo se po gradovima lokalnim autobusima pa nabrajamo što vidimo i uspoređujemo s onime što vidimo doma.

Ana Peršurić Palčić. Palma de Mallorca.
Palma de Mallorca. Magdalena odmara u kolicima. (Foto: privatna arhiva, Ana Peršurić Palčić)

Uglavnom trudimo se da upozna nova mjesta ne samo kroz atrakcije i neke njoj primjerene zabavne sadržaje, nego i kroz sve ostalo što lokacija nudi. Prije puta joj obavezno objasnim zašto negdje ima puno tamnoputih ljudi, ili zašto žene hodaju zamotane glave, muški nose haljine i sl. Sve ono što je njoj nepoznato i ‘neobično’, trudimo se objasniti joj unaprijed da zna poštovati to što vidi.“

Ana Peršurić Palčić u kući ima zid s više od 400 magnetića s putovanja.
Suveniri s putovanja – više od 400 magnetića. (Foto: privatna arhiva, Ana Peršurić Palčić)

Najdraže obiteljske uspomene s putovanja – čak više od 400 magnetića!

Što se tiče uspomena s destinacija, Ana objašnjava da fotografija s putovanja bude abnormalno puno, pa odaberu nekih najdražih 10 posto i to slože u album koji redovito listaju. No, drugi odabir za uspomenu su i magneti koje skupljaju, a imaju ih, kaže, već čak više od 400! „U dnevnom boravku imamo zid na koji ih stavljamo pa kad ne putujemo, prisjećamo se prošlih putovanja i dogodovština koje su povezane s njima.“

Nevjerojatna Malta: Zanimljiva destinacija za obiteljska putovanja koja donosi spoj povijesti, igre i čuda

Ana Peršurić Palčić. Mala Magdalena u dvorcu Versailles.
Dvorac Versailles u Francuskoj isplatilo se posjetiti. (Foto: privatna arhiva, Ana Peršurić Palčić)

Savjeti za putovanja iz prve ruke: Opustite se i uživajte s obitelji

Na naše pitanje, što bi savjetovala drugim roditeljima kada je riječ o putovanjima, odgovara: „Nemam baš neki jako pametan savjet, jer prvenstveno mislim da jako puno ovisi o karakteru pojedinog člana obitelji, a naročito djeteta. Bitno je, po mom mišljenju, samo da svi uživaju u tome što se radi tamo kamo se ide, da se roditelji opuste oko prehrane i strogih pravila koja postoje doma u četiri zida. Ja se vodim mišlju da joj se baš ništa neće loše dogoditi ako desetak dana ne jede domaću juhu, ako pogleda crtić na tabletu dok čekamo ručak u restoranu ili ne spava sama u svojoj sobi ili pojede čokoladicu više. Na putovanjima smo puno popustljiviji i fleksibilniji.

Ana Peršurić Palčić. Magdalenin kupanac na Mallorci u listopadu.
Kupanac na Mallorci u listopadu. (Foto: privatna arhiva, Ana Peršurić Palčić)

Najvažnije stvari koje nose sa sobom su, kaže, dokumenti i neko sredstvo plaćanja, putna ljekarna, mobitel koji tada služi za fotkanje i raznorazne mape za snalaženje u mjestu te ulaznice. Omiljeni način putovanja im je raznolik, a Ana kaže, najmanje preferira brodove zato što nisu još išli na krstarenja, ali sigurno će i to u skorije vrijeme doći na red radi praktičnosti.

Ana Pešurić Palčić: Nezaboravno putovanje njezine obitelji u Australiju. Nacionalni park Twelve Apostles.
Nezaboravno obiteljsko putovanje u Australiju. Nacionalni park Twelve Apostles. (Foto: privatna arhiva, Ana Peršurić Palčić)

Putovanja po Europi i na daleke destinacije

Ana i njezina obitelj putuju barem dva puta godišnje na duža putovanja koja unutar Europe traju barem osam dana, dok na udaljenijim destinacijama ostaju najmanje 12 dana. Kratkih vikend-putovanja, kaže, ima puno tijekom godine, a često odluka padne u ponedjeljak da u petak nekamo odu i to bude obično na nekoj udaljenosti kamo putuju automobilom te dodaje: „Da mogu svoj posao ponijeti sa sobom, mislim da bih cijelu godinu bila na putu.“

Lund, grad u Švedskoj.
Lund, grad u Švedskoj. (Foto: Shutterstock)

Pri odabiru destinacija, kaže, većinom idu na dobro poznate lokacije, ali tamo onda biraju posjetiti mjesta i atrakcije koje su manje poznate. „Nismo od onih koji se povode time da odlazimo nekamo jer je netko nametnuo da je to mjesto sada hit. Možda najviše od manje poznatih lokacija na kojima smo bili jesu toplice Lenti u Mađarskoj, nas su oduševile, kao i gradić Lund u Švedskoj, dok je od udaljenijih mjesta to bio otok Waiheke na Novom Zelandu.“ 

Omiljenu destinaciju, kaže, nemaju jer svugdje istinski uživaju, ali rado bi preporučila obiteljima da posjete Kopenhagen ili otok Mallorcu. Te destinacije, kaže, ostale su im u sjećanju kao totalno obiteljske destinacije kad su u pitanju manja djeca.

Kyoto, Japan.
Na listi želja je i Kyoto, Japan. (foto: Shutterstock)

Lista želja Ane Peršurić Palčić sadrži još najmanje 35 mjesta

Za kraj pitali smo Anu, ima li još destinacija na „listi želja“ s kojih treba donijeti magnetiće, na što nam je kroz smijeh odgovorila: „Naša lista želja ima više od 35 mjesta koje želimo obići tako da imamo još ‘posla’ u budućnosti, ali to ne znači da nećemo otići na neko mjesto koje nije na toj listi ako se ukaže prilika. Nekako nas od bližih destinacija najviše privlači Malta (koju su posjetili ovog proljeća) ili Dublin, od daljih Čile i Argentina ili Japan.“

No, mi smo uvjereni, kako Magdalena raste, tako će i ona sve češće davati prijedloge pa će sigurno ta lista biti uskoro još veća! Mi im svakako želimo još puno lijepih family iskustava! 

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci