Nevjerojatna Malta: Zanimljiva destinacija za obiteljska putovanja koja donosi spoj povijesti, igre i čuda

Malta. (Foto: Shutterstock)

Ako niste preveliki obožavatelj zime i zimskih radosti, a ne želite putovati predaleko, savjetujemo vam da posjetite Maltu. Mediteranska klima kao stvorena je za istraživanje baš u zimskim mjesecima kada još nema tako velikih gužvi i sunce ne „prži“ čitav dan. Uostalom, na Malti su se pobrinuli da djeci i odraslima bude zanimljivo, poučno i zabavno. Kako bi se reklo: može se štošta vidjeti i doživjeti – ima za svakog ponešto.

Položaj i povijest

Nekoliko otoka – jedna država. To je Malta, koju čine otoci Malta (otprilike veličine našeg otoka Krka), Gozo i Comino te nenaseljeni Cominotto i Filfla. Do nje se danas najlakše dolazi avionom, a okružena je Sredozemnim morem. Upravo je stoga tijekom povijesti predstavljala strateški važno područje pa su se za nju borili mnogi narodi. Od 1530. godine bila je u posjedu viteškog reda Ivanovaca koji se od tada naziva malteški vitezovi. Od 1800. pa do 1964. godine njome su vladali Britanci, a potom je Malta proglasila neovisnost.

Malta je vrlo specifična, mogli bismo reći kombinacija Sjeverne Afrike, Bliskog Istoka i Mediterana (naročito Sicilije), a sve je „začinjeno“ britanskim štihom. Blizina Afrike i Italije pridonijela je velikoj mješavini kultura koja je vidljiva i prisutna u svemu.

Valletta i pucanje iz topova

Valletta je jedan od najmanjih gradova u Europi, s najviše sunčanih dana, i s impresivnim brojem lokaliteta koji, svaki za sebe, pričaju burnu povijest ovog mjesta i otoka. Zbog bogatstva kulturne baštine, Valletta je 1980. godine upisana na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine Europe. Ovaj je grad ime dobio po Francuzu Jeanu Parisotu de la Valette koji je postavio kamen temeljac grada i branio ga od napada Turaka 1565. godine.

Najviša točka u Valletti su vrtovi Lower i Upper Barraka Gardens, odnosno parkovi iz kojih se pruža divan pogled na Tri Grada i Grand Harbour.

Svakako u podne budite na Upper Barrakka Gardens gdje Saluting Battery izvodi „performans“ pucanja iz topova koji se nalaze na platformi točno ispod vrtova. Djeca će se toliko oduševiti da ćete sigurno još koji dan morati navratiti u podne, a dobro je znati da se vikendom sve ponavlja i u 16 sati (ipak je Malta turistička država).

Malta National Aquarium – akvarij u obliku zvijezde

Nacionalni akvarij Malte oduševit će djecu i odrasle. Do njega možete doći javnim prijevozom, odnosno autobusom ili automobilom. Već pogled na akvarij izaziva oduševljenje jer je izgrađen u obliku zvijezde. Ispred akvarija nalazi se uređeno igralište za djecu, koje, savjetujemo, posjetite nakon šetnje akvarijem.

Ulaznice za odrasle stoje 15,90 eura, za djecu od 4 do 12 godina 9,90 eura, dok je za djecu do tri godine ulaz besplatan. Akvarij je otvoren svakim danom od 10:00 do 18:00 sati, ali vodite računa da je zadnji ulaz u 17:30.

Što kažete na zimsko ljetovanje na Zanzibaru? Kruzovi znaju kako!

Podijeljen je na, kako ih oni nazivaju, pet zona: zapadna obala Malte i podmornica, luka Vallette, tropski oceani, rimsko doba, Gozo i Comino te zona reptila i vodozemaca. Razgledavanje je avantura koja će se dugo pamtiti, a nakon izlaska, dok se djeca igraju u uređenom igralištu, možete predahnuti, nešto popiti ili pojesti u bistrou koji se nalazi u okviru akvarija.

U akvariju se nalazi i replika podvodnog kipa Isusa Krista, na malteškom poznatom kao Kristu tal-Baħħara. Izvorno je podignut na morskom dnu otoka svetog Pavla, u znak sjećanja na prvi posjet pape Ivana Pavla II. Malti. Izvorni kip visok je 3 metra i težak 13 tona.

Vožnja kočijom u gradu Mdina

Grad Mdina, smješten u središtu otoka, nekad je bio i glavni grad Malte. Pojavom malteškog reda, vitezovi su shvatili da bi bilo dobro da imaju pristup moru i da su bliže svojim brodovima pa je glavni grad postala Valletta. Ulicama grada Mdina vozila smije upotrebljavati smo lokalno stanovništvo, a turisti ga mogu razgledati u kočijama ili, još bolje (a i jeftinije), pješice jer je grad mali. Bez brujanja motora, uličicama vlada tišina, a tako i zovu Mdinu – Grad Tišine.

Gradić je prepun povijesne baštine, predivno uređenih pročelja, a stekao je i „novu slavu“ kao King´s Landing u prvoj sezoni serije Game of Thrones. Međutim, djecu će zasigurno najviše oduševiti jedan drugi filmski set – Popeye Village.

Popajevo selo

U Anchor Bayu, prekrasnom zaljevu s tirkiznoplavim morem, na sjeverozapadu Malte, 1979. godine izgrađen je set za snimanje filma o mornaru Popaju redatelja Roberta Altmana s Robinom Williamsom u glavnoj ulozi. Za izgradnju autentične rustikalne kućice drveni materijali uvezen je iz Nizozemske i Kanade, a u selu ćete doznati i da je potrošeno čak osam tona čavala. Selo je napravljeno za potrebe snimanja, međutim, kada je ono završilo, filmska je ekipa otišla i ostavila kućice netaknutima. Kreativni su mještani dodatno uredili selo i pretvorili ga u zabavni park, unajmili glumce i tako počeli privlačiti turiste iz cijelog svijeta.

Nakon kupljene ulaznice od 15 eura za odrasle te djecu od 3 do 12 godina za 10 eura, bilo je moguće posjetiti lutkarske predstave, muzej, kino, te susresti Popaja, Olivu, Blutoa. Najzabavnije je bilo sudjelovati u snimanju filmića o Popaju. Naime, djeca su mogla postati glumci, snimala ih je prava kamera, a nakon određenog vremena film se mogao pogledati u kinu. Za dodatnih 5 eura, film bi vam poslali e-poštom kao trajnu uspomenu.

Popajevo selo prepuno je zabavnih sadržaja, a u njemu su postojali i punktovi gdje se moglo osvježiti, popiti piće i nešto pojesti (fast food). Iskreno se nadamo da će ga što prije ponovo otvoriti za javnost.

Playmobil – igračke na sve strane

U jugoistočnom dijelu Malte, u Hal Faru nalazi se tvornica vrlo popularnih igračaka Playmobil, a ispred tvornice je otvoren zabavni park. Raj za djecu! Otvoreni su od ponedjeljka do četvrtka od 10:00 do 16:00 sati, Petkom, subotom, nedjeljom i praznicima rade od 10:00 do 18:00 sati. 

Osim automobilom, do Hal Fara, odnosno samog ulaza u Playmobil, može se doći javnim prijevozom (autobus iz Vallette), ali i taksijem. Nakon kupnje ulaznice od 5 eura za djecu od 1 do 12 godina i 3 eura za starije (nije greška – vrlo dobro uhodana ekipa na mlađe mora i više paziti), slijedi neizmjerna zabava! Park je uređen tematski (kakve su i igračke, odnosno serija igračaka koje se spajaju poput Lego kockica). Animatori i stručno osoblje pazit će na djecu i zabavljati ih u zonama s temom policija, gusari, akvarij, vitezovi, bajka… Dok se djeca igraju, možete predahnuti u njihovu bistrou, a kasnije zajednički razgledati raskošno uređenu prodavaonicu.

Čudo u mjestu Mosta

Teško da će nakon Popajeve ekipe i gomile igračaka nešto dodatno oduševiti vašu djecu, ali predlažemo da posjetite i mjesto Mosta, poznato po Rotunda Mosta (ili Mosta Dome), rimokatoličkoj crkvi sa samostojećom kupolom. Kupola je visine 61 metar, promjera oko 40 metara i smatra se trećom najvećom samostojećom kupolom na svijetu. Crkva nije poznata samo po kupoli, nego i po događaju iz 1942. godine. Naime, zbog položaja, Malta je tijekom Drugog svjetskog rata stalno bila bombardirana. Za vrijeme bombardiranja, 9. travnja, dvije njemačke bombe pale su na crkvu u kojoj se tada nalazilo više od 250 vjernika. Jedna je bomba probila kupolu i pala na pod crkve, a druga na vrh pročelja. Ni jedna nije eksplodirala!

Taj se događaj slavi kao čudo, a replika bombe nalazi se u prostoriji do sakristije iza oltara (originalne bombe deaktivirala je vojska i bacila u more). Odmah do crkve nalazi se sklonište iz Drugog svjetskog rata. Posebno se naplaćuje ulaz u crkvu, balkon i sklonište (5 eura za odrasle, za djecu je ulaz besplatan) ili možete kupiti grupnu ulaznicu koja sve ovo uključuje.

Azurni prizori za „lovce“ najljepših fotografija

Otok Gozo, jedan od bisera malteškog arhipelaga, oduševljava svojom prirodnom ljepotom i bogatom poviješću te nudi nevjerojatno iskustvo, posebno onima željnima aktivnog i mirnog odmora. Iz Malte do otoka možete doći trajektom iz luke Ċhirkewwa (vožnja traje oko 25 minuta).

Iako je Azurni prozor, nekada veličanstven prirodan fenomen, urušen 2017. godine, to ne znači da ovaj otok nema i drugih lijepih atrakcija koje vrijedi posjetiti.

Ovaj mali otok, površine 67 četvornih kilometara, ima 46 crkvi poznatih po jedinstvenoj ljepoti i povijesnoj važnosti. S obzirom na njihovu gustoću (otprilike jedna i pol crkva na svaki kvadratni kilometar), tijekom istraživanja otoka gotovo je neizbježno susresti se s tim arhitektonskim draguljima.

Za dublje uranjanje u povijest otoka preporučuje se posjet Cittadelli, drevnom utvrđenom gradu koji je poznat i pod nazivom Victoria. Na samom ulazu u Cittadellu zateći ćete kartu s 27 zanimljivih točaka, uključujući brojne muzeje, među kojima se izdvajaju Arheološki muzej i Muzej prirodnih znanosti.

Najimpresivnija građevina unutar Cittadelle je, dakako, katedrala Uznesenja Marijina, koja datira iz 1711. godine. Iz Cittadella se pruža izniman panoramski pogled, stoga se svakako uputite prema njezinu vrhu kako biste ga u potpunosti doživjeli.

Najljepša pješčana plaža, panoramske špilje i javni vrt za bijeg od vreve

Još jedna fascinantna lokacija jest plaža Ramla, poznata po najmekšem pijesku na otoku. U srcu turističke sezone očekujte gužvu, ali nemojte propustiti priliku istražiti tu ljepotu.

U blizini spomenute plaže nalazi se pećina uz koju se vezuje legenda prema kojoj je Kalipso upravo ovdje zatočila Odiseja na sedam godina. Nasuprot popularnoj špilji Calypso nalazi se i špilja Tal-Mixta (L-Għar Tal Mixta na malteškom). S ove se lokacije pruža prekrasan panoramski pogled na idiličan zaljev Ramla.

Ako tražite još nezaboravnih prizora za društvene mreže, posjetite solane Xwejni na sjevernom kraju otoka ili se otisnite brodom do obližnjeg otoka Comino. Laguna s najplavijim morem, okružena uvalama i špiljama, pruža slikovite prizore koji će oduševiti sve ljubitelje fotografije.

Obitelji, koje žele uživati u opuštajućem zelenom okruženju daleko od vreve, mogu posjetiti javni vrt Villa Rundle smješten u srcu Victorije. Otvoren je za sve posjetitelje, a ima i prostor za igru i centar za posjetitelje.

Korisno je znati

Budući da je Malta zemlja Europske unije, za ulazak u državu potrebna vam je samo osobna iskaznica. Službena valuta u Malti je euro, a na većini se mjesta može plaćati karticama. Službeni je jezik malteški, ali zbog turizma većina domaćina koje ćete susresti služi se engleskim. 

Dobro je znati da u Malti postoje drugačije utičnice za struju pa za punjenje mobitela, fotoaparata, laptopa i sličnih uređaja morate imati poseban dodatak, odnosno adapter. Što se tiče signala, možete bezbrižno koristiti svoju karticu. Naime, Malta je u Europskoj uniji pa nema roaminga.

Još jedna vrlo važna informacija: Malta nema svoj izvor vode. Za kuhanje i tuširanje koriste desaliniziranu vodu, odnosno morsku vodu iz koje odstranjuju sol i ona nije preporučljiva za piće. Stoga, kad stignete, u najbližem dućanu opskrbite se vodom u bocama.

Bilo bi dobro unajmiti automobil (vozi se lijevom stranom ceste!), iako i gradski prijevoz dobro funkcionira. Najpovoljniji smještaj potražite ovdje.

Neki tvrde da su za razgledavanje Malte dovoljna tri dana, dok drugi savjetuju da ostanete dulje i temeljito upoznate njezinu povijest. Malta je, ma koliko dana boravili, idealna destinacija za obiteljsko putovanje, ali prije odabira datuma svakako proučite dugoročniju vremensku prognozu. Potom se uputite na jug gdje ćete doživjeti prave avanture koje će povezati povijest i maštu i tako stvarati lijepa iskustva i uspomene.

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci