Otkrijte tajne Logarske doline, njezine slapove, zmajeve, bajkovite priče, zen zone i gastronomske doživljaje!

Logarska dolina. (Foto: Family Welcome)

Dugačka je sedam kilometara, široka 250 metara, a proglašena je jednom od najljepših alpskih ledenjačkih dolina u Europi. Logarska dolina, koja se nalazi na sjeveru Slovenije, nastala je djelovanjem ledenjaka još za vrijeme posljednjeg ledenog doba, a okružena je vrhovima Kamniških Alpa koji se protežu od 1500 do 2400 metara nadmorske visine pa kad zakoračite u nju, imate dojam da ste došli u neki poseban svijet. Dolina je 1987. godine proglašena zaštićenim krajolikom, a danas su zaštićena ukupno 203 kvadratna kilometra, stoga prostora za istraživanje ima napretek!

Park prirode Logarska dolina geološki je podijeljena na tri dijela. Koračat ćete vlažnim travnatim dijelom začuđujuće zelene boje koji se naziva Log. Kad malo podignete pogled, vidjet ćete šumoviti dio, koji se naziva Plest, a povrh njega, šljunčani dio prošaran drvećem nosi naziv Kot.

S obzirom na veličinu, Logarska je dolina pravo čudo: na njezinu se području nalaze čak 43 prirodne znamenitosti. Dakako, nećemo ih sve opisati, morate nešto otkriti i sami, ali evo pet dobrih razloga koji će vas nagovoriti da dan provedete u ovom predivnom dijelu Slovenije.

Prirodno blago u sjeni Bleda: otkrijte čarobni kanjon Vintgar, Bledsku klisuru koja oduzima dah

Logarska dolina. Slap Rinka.
Slap Rinka. (Foto; Family Welcome)

1. Slapovi, izvor rijeke Črne i zeleni divovi

Dolina je poznata po brojnim slapovima, među kojima je najpoznatiji 90 metara visok slap Rinka koji ne smijete zaobići. Izgleda čarobno; voda najprije teče kroz gotovo minijaturne otvore u stijenama, a poslije se pretvara u veličanstven slap, koji u svom padu tvori amfiteatralni bazen. Nakon što snimite njegov pad, zastanite i barem minutu-dvije uz huk vode, promatrajte njezin neprestani tok koji djeluje umirujuće i čudnovato. Odmah uz slap Rinka nalazi se manja panoramska točka (nastamba u stijeni) nazvana Orlovo gnijezdo. Tu se možete odmoriti i osvježiti, uživati u šumskom ambijentu, pogledu na vodopad i, naravno, fotografirati se.

Svakako obiđite i slap Palenk i Brložinške slapove, a dobro je znati da se u Logarskoj dolini krije i izvor rijeke. Nalazi se na rubu šume, ispod zapadne padine donjeg dijela ledenjački proširene doline. Budući da voda teče kroz tamnu glinu, mještani su rijeku prozvali Črna

Još jedna poslastica za ljubitelje prirode: drvo Logarjeva lipa, simbol je Logarske doline i 1987. godine proglašeno je zaštićenom prirodnom vrstom. Krošnje ove lipe penju se čak do 24 metra u visinu, a širina debla iznosi više od 470 centimetara. Nije teško ne primijetiti ju pa nemojte propustiti priliku za fotografiranjem uz ovaj prirodan div u pozadini!

2. Šetnja i susret sa zmajem Lintverom

Kroz logorsku dolinu i s nje vode mnogobrojni planinarski putevi. Svakako se, prije nego što se uputite na jedan od njih, raspitajte o njihovoj duljini i težini. Neki su vrlo zahtjevni i vode u visine, ali ima i onih koji više nalikuju na šetnicu pa u njima može uživati cijela obitelj. Također, postoji i kružna staza s informacijskim tablama postavljenima u visinu prilagođenu osobama u invalidskim kolicima, a koje pružaju više informacija o flori i fauni koja obitava u Logarskoj dolini.

Nezaobilazna atrakcija u ovom kraju je i Solčavska panoramska cesta. Duga je 37 km, a može ju se obići automobilom, motorom, biciklom ili pješice. Ako vas je privuklo ovo zadnje, nemojte zaboraviti odjenuti slojevitu odjeću i prikladnu obuću.

Svakako prije nego što krenete u obilazak, posjetite informacijski Centar Rinka u kojem možete razgledati kružni muzej gdje ćete doznati sve o Logarskoj dolini, a možete pogledati i kratak film.

Koji god način obilaženja ceste odabrali, nećete pogriješiti. Postoji mnogo vidikovaca i zanimljivih mjesta, poput crkve Svete Marije Snježne i crkve Svetog Duha. Cesta ima dvadesetak panoramskih točaka, a djeci će jedna od zanimljivijih biti susret sa slatkim bezopasnim zmajem (skulptura) u Matkovu kotu.

Robanov i Matkov kot

Uostalom, pustite ih neka ga sami otkriju, a potom im možete ispričati priču koja glasi ovako: Na mjestu današnje doline Matkov kot (također ledenjačka dolina u blizini Logarske) u prošlosti je bilo jezero. Priča se da je u jezeru nekoć živio veliki zmaj Lintver. A, kako je stoka bila žedna, a trava uz jezero najzelenija, često su uz njega pasle krave. Međutim, kada bi se previše približile jezeru, Lintver je radio tako velike valove da su s obale znali odvući krave u dubinu vode. To je Lintver iskoristio i – pojeo ih. Kasnije ga je odnijela nabujala voda i pa se i sam utopio, a kosti i lubanja mu se još uvijek nalaze negdje u Logarskoj dolini. Postoji priča i o djevojkama i pastiru koji je pobijedio zmaja koju možete otkriti i sami, ali ovaj, koji čeka među stijenama, potpuno je bezopasan!

Kad ste već u ovom dijelu, a imate vremena, nemojte propustiti uživati u još jednoj ledenjačkoj dolini – Robanov kot. Ona je dobila ime po jednoj od najstarijih slovenskih farmi Roban koja postoji više od 800 godina.

3. Snaga prirode i njezine blagodati

Odlučite li se na vikend-izlet, što svakako preporučujemo zbog mnoštva raznovrsnih aktivnosti i boravka u prirodi i na svježem zraku, odsjesti možete na jednom od mnogih gospodarstava koja se nalaze u samoj dolini ili uz nju ili u hotelu Plesnik.

U ponudi se ističe i Eko hiša Na razpotju koja u ponudi ima alpski eko wellness, koji osim što će vas ugodno opustiti, povoljno djeluje za fizičko i mentalno zdravlje. Kroz uživanje u kupki na bazi sijena, aromaterapiji, klimatoterapiji te opuštajućim radom s vunom možete se povezati s prirodom i opustiti.

Naime, domaćini su ekološki osviješteni pa su osmislili i program The power of nature koji je dodatno obogaćen meditacijom, uživanjem u glazboterapiji, tjelesnom detoksikacijom i detoksikacijom biljnim čajevima, masažama i vježbama na energetskim točkama Logarske doline. Program ima terapeutski učinak i pomoći će vam da se riješite stresa.

4. Bajkovite priče u šumi

Eko hiša Na razpotju nudi i dodatno istraživanje šumskog krajolika i prirodnih ljepota Logarske doline kroz specijaliziranu, pomno osmišljenu ponudu „Pravljični gozd“. Taj će doživljaj turistički razgled šume pretvoriti u iskustvo vrijedno pamćenja, a razveselit će posjetitelje svih uzrasta. Jednostavno treba preuzeti orijentacijsku mapu u obliku drveta i prema njoj u šumi pronaći jasno označena mjesta na kojima se mogu pročitati bajke koje odvode u čarobni svijet. Cijelo iskustvo zaokružuju i drvene instalacije, a proučavanje edukativnih sadržaja o šumi posebno će zabaviti one najmlađe. 

5. Gastronomski doživljaji

U Logarskoj dolini dobro se jede, pripremaju se domaći specijaliteti od namirnica lokalnih uzgajivača većinom s ekološkim certifikatom. Toliko se pazi na prirodu, da je u nekim gospodarstvima i posuđe izrađeno od prirodnih materijala (opet lokalnih proizvođača).

Logarska dolina. Biljni čaj u Eko hiši.
Biljni čaj, Eko hiša Na razpotju. (Foto: Family Welcome)

Svakako kušajte odlične domaće juhe (pogotovo od gljiva), dimljenu pastrvu, domaće štrukle, domaću tjesteninu s vrganjima i štrudlu. U nekim se gospodarstvima, kad se naruči domaći sir s vrhnjem, dobivaju i škarice. Tada se treba zaputiti u vrt i odrezati/ubrati začinsko bilje koje će oplemeniti ovo jelo. Prije ili nakon jela, odrasli će sigurno uživati u alpskom džinu, a djeca u alpskom biljnom čaju.

Napunjenih baterija, pomalo umorni od aktivnosti na svježem zraku sigurno ćete se još jednom uputiti u ovaj kraj Slovenije koji svojim autentičnim prirodnim ljepotama i enogastronomskom ponudom zove na još jedno putovanje.

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci