Novi Zeland: Putovanje na koje ćete otići samo jednom u životu, ali pamtit ćete ga zauvijek!

Novi Zeland, doživljajno obiteljsko putovanje. (Foto: iStock)

Najudaljenija destinacija koju ćete ikad posjetiti, s prirodom koja ostavlja bez daha, s dramatičnim fjordovima i klisurama, ledenjacima i ledenjačkim jezerima, s kilometarskim pješčanim plažama i brežuljcima prodorno zelene boje te biljkama i pticama kakvih nema baš nigdje drugdje. Sve je to Novi Zeland!

Ova otočna zemlja južnog Pacifika i najveća u Polineziji sastoji se od dvaju velikih otoka – sjevernog i južnog, i iako na karti kraj Australije izgleda minijaturno, površinom je veličine sličnoj onoj bivše Jugoslavije. Putovanje zbog toga treba dobro isplanirati, a prvi korak je odlučiti hoćete li posjetiti jedan ili oba otoka. Ako na raspolaganju imate manje od deset dana, fokusirajte se na jedan otok, s danom ili dva provedenih u Aucklandu i okolici na početku i/ili na kraju puta.

Kad putovati?

Osim ako želite skijati (što možete u Queenstownu na južnom otoku i na Mt Ruapehu na sjevernom), birajte period između studenog i travnja (od kasnog novozelandskog proljeća do kraja ljeta). Idealan period su veljača i ožujak, taman nakon novozelandskih školskih praznika kada su i avionske karte uglavnom povoljnije.

Kako putovati?

Najjednostavniji put iz Zagreba je Qatarom ili Emiratesom zbog samo jedne stanke do Novog Zelanda, no ima i mnogo drugih opcija s nizom aviokompanija koje lete preko Azije ili Amerike. Idealno je ubaciti stopover od jedne ili dvije noći na pola puta, što jako pomaže kod jet laga, a usput ćete tako posjetiti još jednu novu destinaciju. 

Opcija je bezbroj (Tokyo, New York, Los Angeles, San Francisco, Vancouver, Singapur, Hong Kong, Kuala Lumpur, Shanghai…), a za takve je kombinacije najbolje zatražiti uslugu iskusnog putnog agenta. Izbjegavajte low cost kompanije, nevezane karte i sumnjivo jeftine online agencije za tako dug let i karte kupujte dosta ranije (oko 6 mjeseci unaprijed).

NZeTa i stroga biosecurity pravila

Hrvatima više nije potrebna viza za posjet kraći od 90 dana, ali bez NZeTa koja se prijavljuje online (idealno nekoliko tjedana prije putovanja), neće vas pustiti na avion.

Novozelanđani su jako strogi oko toga što je dopušteno unijeti u zemlju i kazne su visoke (zaboravljena banana u ruksaku koštat će vas 200 eura). Ne smijete unositi mesne proizvode, voće ili med, a gojzerice i tenisice trebaju biti dobro očišćene od blata (da se ne unesu nametnici štetni za njihovu specifičnu floru i faunu, što na aerodromu često pregledavaju). 

Sve se prijavljuje na travellers declaration, online prije puta ili u papirnatoj formi po dolasku, a ako ste prijavili nešto što ne smijete unijeti, neće vam naplatiti kaznu.

Aktivan odmor za cijelu obitelj između spokojnog jezera i moćnih planina: uživajte u veličanstvenoj prirodi jezera Lago di Garda

Korisne informacije koje trebate znati prije puta

Plaća se karticama (čak i kava) i gotovina se slabo koristi. 

Trebat će vam adapter za struju jer koriste drugi tip utičnica.

Sunce je mnogo opasnije nego u Hrvatskoj zbog ozonskih rupa iznad Novog Zelanda pa vam treba dobar zaštitni faktor kamo god krenuli.

Vozi se lijevom stranom ceste i neka su prometna pravila drugačija. Ceste su lošije nego u Hrvatskoj, vozi se sporije (maksimalna brzina je 100 km/h) i s čestim ograničenjima pa za svaki road trip treba predvidjeti znatno više vremena no što se na prvi pogled čini potrebno. 

Makadam nije rijetkost u raznim regionalnim parkovima, ali osiguranja većinom ne pokrivaju oštećenja s makadamskih cesta pa to treba provjeriti u rent-a-car agenciji.

Novi Zeland nije šminkerska zemlja i casual odjeća je prihvatljiva u svim prigodama, a za korisnu listu za pakiranje kliknite ovdje

Kakvi su Novozelanđani?

Opušteni i susretljivi, a sami sebe rado nazivaju kiwijima (po endemskoj ptici). Populacija je miješana, od europske i maorske, do otočne (Samoanci i Tonganci) te azijske. Vrlo su tolerantni prema različitim društvenim skupinama i ne mare za formalnosti. 

Najčešća poštapalica je „no worries“, a najpopularnija obuća za sva godišnja doba su japanke koje nazivaju „jandals“. Često ubacuju maorske riječi poput „Kia ora“ za dobar dan. 

Što pojesti?

Imaju stvarno dobru kavu, iako sami najčešće biraju „flat white“ (vrelo mlijeko s malo kave). Na gastronomskoj sceni isprepliću se različite kuhinje, fusion Asian je prilično čest, ali svi restorani nude i dječje menije. U restorane se odlazi mnogo ranije, čak i u 6 poslijepodne, pogotovo obitelji s djecom. 

Male su šanse da na Novom Zelandu jedete loše (osim u nekoj zabiti, ali i tamo ćete naći bar fish and chips). Vino i craft piva su im odlični. 

Prijedlog za jedan vrlo nepretenciozan i 100 % kiwi obrok: burger s jajetom i ciklom, prilog kumara (slatki krumpir) i aioli umak (majoneza s češnjakom), L&P (lokalno gazirano piće od limuna). Za desert afghan (hrskavi keks od čokolade i cornflakesa), Kapiti sladoled ili Whittaker’s čokolada.

Kako posjetiti najviše znamenitosti?

Između odabranih znamenitosti najbolje je ubaciti road trip, posjete vinarijama, fantastične golf terene ili planinarske ture od jednog ili više dana. 

Spava se u planinarskim domovima duž ruta, a na takva mjesta morate nositi svu opremu – vodu, hranu, vreće za spavanje i posuđe. Na road tripu su moteli i b&b često jedine, ali i sasvim prihvatljive opcije. 

Self-drive ture su jedan od najpopularnijih oblika razgledavanja gdje vam je sve organizirano osim transporta, ali put si možete organizirati i sami. Za odlazak s jednog na drugi otok najbolje je putovati avionom pa unajmiti automobil ili kamper ondje gdje vam je potreban.

10 najljepših destinacija na Novom Zelandu

1. Cape Reinga i Bay of Islands (Na slikovitom vidikovcu rta Cape Reinga pogledajte kako se spajaju Tasmansko more i Tihi ocean, posjetite Ninety Miles Beach i isprobajte sand boarding na Te Paki pješčanim dinama.  U Bay of Islands posjetite Waitangi Grounds – najvažnije povijesno mjesto za Novi Zeland gdje je potpisan sporazum između Britanaca i maorskih plemena s muzejem i maorskim kulturnim nastupom. Pođite na krstarenje zaljevom i posjetite mjestašce Russell.)

2. Coromandel (Poluotok udaljen oko 2,5 sata vožnje od Aucklanda i jedno od omiljenih ljetovališta stanovnika Aucklanda. Najpoznatije plaže koje treba posjetiti su Cathedral Cove (trenutno se može vidjeti samo s morske strane) i Hot Water Beach, djeci vrlo zabavnoj radi izvora tople vode na samoj plaži, na kojoj si svatko kopa svoj privatni spa u pijesku.

Za obitelji je nezaobilazan Driving Creek Railway, vožnja vlakićem kroz predivnu šumu do vidikovca. Vrijedi poći i na neku od brojnih planinarskih tura u unutrašnjosti.)

3. Waiheke island (Tek pola sata udaljen od Aucklanda idealan je za dnevni izlet, a dobro je znati da vam za otočni autobus vrijedi ista karta javnog prijevoza kao i u Aucklandu. Osim po krajoliku i prekrasnim plažama, najpoznatiji je po vinarijama (Cable Bay, Mudbrick, Casita Miro, Tantalus), no za obitelji s djecom bolji izbor su pivnice Te Heke i Wild on Waiheke s nizom popratnih aktivnosti. Umjesto vinskih tura djeci će biti zabavniji pogled na vinograde dok se spuštaju zip-lineom.

Zanimljive atrakcije, iako u teže dostupnom istočnom dijelu otoka, su podzemni tuneli iz drugog svjetskog rata Fort Stony Batter Tunnels , a za ozbiljnije ljubitelje umjetnosti privatna kolekcija skulptura na otvorenom u Connells Bay Sculpture Park. Waiheke je utočište umjetnika s mnoštvom malih galerija, a organizira i bijenale skulptura na otvorenom.

Djeci će biti zanimljiv i Wanakin svijet čuda! Iluzije, labirinti, foto korneri… samo su neki od sadržaja koje Puzzling World nudi.

4. Abel Tasman nacionalni park (Najmanji novozelandski nacionalni park najljepše je razgledavati s obalne strane, a za obitelji su najprikladnije ture u maorskim kanuima-waka. Jedna od zabavnih adrenalinskih aktivnosti je canyoning – spuštanje planinskim brzacima u kombinaciji sa zip-liningom).

Tura u WAKA, tradicionalnom maorskom kanuu, neizostavan je doživljaj.

5. Rotorua (Preporučujemo ostati bar dva dana kako biste uspjeli doživjeli maorsku kulturu i posjetili brojne geotermalne izvore u tom području. Centar za pticu kiwi te Wingspan, utočište za grabežljive ptice, su posebno popularni za obitelji s djecom.)

6. Waitomo Glowworm Caves (Špilja s bioluminioscentnim crvima koju je najljepše posjetiti u turi brodićem podzemnim jezerom, ali nude se i pustolovne opcije s raftingom i zip-lineom.) Takvih špilja ima na više lokacija, a najpoznatija i najveća je Waitomo.

7. Tongariro (Najstariji novozelandski nacionalni park smješten između tri vulkana koji se nalazi i na UNESCO-voj listi svjetske baštine. Tongariro Alpine Crossing je jednodnevna planinarska tura i “must do” ovog nacionalnog parka.)

8. Franz Joseph Glacier (Na ovaj ledenjak, koji je ime doista dobio po austrougarskom caru Franji Josipu, najbolje je sletjeti helikopterom, a ture mogu uključiti i uspon sa svom potrebnom alpinističkom opremom. Najčešće se leti iz Queenstowna.)

9. Queenstown (Destinacija koja uz predivne krajolike nudi najviše adrenalinskih sadržaja, od snježnih sportova, raftinga i bungy jumpinga, ali je radi brojnih vinarija s odličnim restoranima ujedno i raj za gurmane.)

Plovidba starim parnim brodom Earnslow najdugovječnija je turistička atrakcija u Queenstownu.

Queenstown rafting.

10. Fiordland (Najveći nacionalni park u koji se odlazi na ozbiljnija planinarenja. Novi Zeland ima 10 takozvanih “great walks”, odnosno duljih planinarskih tura, od kojih se čak tri nalaze u Fiordlandu. Najpoznatije lokacije su Milford Sound i Doubtful Sound koje se može razgledati organiziranim turama iz Queenstowna).

U promatračnici Milford Discovery Centre and Underwater Observatory možete vidjeti rijetke crne koralje. Najbolji način da istražite cijelo područje je tura brodom (s gornje palube broda imat ćete neometan pogled na očaravajući krajolik).

Osim toga, tura brodom nudi raznovrsne aktivnosti i doživljaje, uključujući kajakarenje i promatranje lokalne divlje faune poput morskih lavova i dupina.

Nevjerojatna Malta: Zanimljiva destinacija za obiteljska putovanja koja donosi spoj povijesti, igre i čuda

10 zanimljivosti u Aucklandu i okolici

1. Sky Tower (imaju i bungy jumping za najhrabrije)

2. Weta Workshop (manufaktura specijalnih filmskih efekata zanimljiva i djeci i odraslima)

3. Domain (Auckland Museum), uz Fernery i Winter Gardens (poučan, pretežno prirodoslovni muzej, na prekrasnoj lokaciji)

4. All Blacks Experience (Interaktivna tura o rugbyju i novozelandskoj reprezentaciji zvanoj “All Blacks” s hakom, maorskim ceremonijalnim plesom, kao neponovljivo iskustvo za ljubitelje rugbyja)

5. Viaduct Quarter (posjetiti Maritime Museum) i Wynyard Quarter (nešto kao gradska riva)

6. Devonport (Zgodan dio grada s najboljim pogledom na Auckland kamo se ide brodom). Posjetiti Navy Museum, usput se okupati, a zatim popeti se na brdo/vulkan Mt Victoria. Najugodniji restoran je Devon on the Wharf.)

7. Zoološki vrt (u kojem možete vidjeti i pticu kiwi)

8. Plaže Piha i Muriwai (Spektakularne i opasne surferske plaže s crnim vulkanskim pijeskom, a na Pihi svakako treba prošetati i do Kitekite vodopada. Na Pihi ima i pingvina, ali ih je teško vidjeti. Zaštićeni su kao i cijelo područje regionalnog parka.)

9. Mjestašce Matakana i Tawharanui regionalni park s fantastičnom plažom 

10. Hamilton Gardens (divni tematski vrtovi sat i pol vožnje od Aucklanda, na putu prema Rotorui).

Sanjate li o bezbrižnom skijaškom odmoru s djecom? Obertauern pruža pravu snježnu zabavu sve do početka svibnja!

10 zanimljivosti u Rotorui i okolici

1. Wai-O-Tapu (poludnevna tura uz geotermalne izvore i sumporna jezera)

2. Te Puia (geotermalni izvori i maorski kulturni centar)

3. Polynesian Spa (polinezijske toplice s raznim tretmanima)

4. Redwood forest (genijalna viseća šetnica u šumi sekvoja koju se može posjetiti i noću)

5. Gondola i luge (najzabavnija i najpopularnija obiteljska aktivnost u Rotorui)

6. Hobbiton (za ljubitelje Gospodara prstenova – sat vremena udaljen od Rotorue)

7. Kuirau park (geotermalni izvori u gradskom parku u samom centru Rotorue)

8. St Faith’s Church s prekrasnim maorskim rezbarijama u interijeru u Ohinemutu maorskom selu (neiskomercijalizirana varijanta)

9. Rafting na rijeci Kaituna (oko 45 minuta izvan Rotorue)

10. Eat Street (najbolje mjesto za večeru u Rotorui)

Užurbano središte Eat Streat može se pohvaliti s desetak restorana i barova, i kultnom slastičarnom Lady Janes Ice Cream Parlor.

Planirate obiteljsko putovanje? Izdvojili smo 25 malih gradova u Europi koje vrijedi posjetiti u bilo koje doba godine

10 najboljih aktivnosti u Queenstownu i okolici

1. Izlet parnim brodom Earnslow po ledenjačkom jezeru Wakatipu 

2. Vinske ture (vinarije Amisfield, Gibston Valley, Peregrine)

3. Bungy jumping (najpopularnije mjesto za bungy jumping)

4. Shotover jet (spektakularna vožnja gliserom kroz kanjon)

5. Gondola i luge (najljepši pogled na Queenstown i jezero Wakatipu)

6. Izlet u obližnji gradić Wanaka (prekrasni krajolik s dosta planinarskih ruta, a foodijima će se svidjeti Ayrburn restoran) 

7. Izlet u Arrowtown (slatko povijesno naselje tragača za zlatom, s nizom finih restorana poput Slow Cuts, Aosta, Postmasters Kitchen i The Dishery)

8. Izlet u Milford Sounds (autobusom i brodom ili panoramskim letom)

9. Routeburn Track (planinarska tura moguća u jednom danu ili više njih)

10. Cool restorani, a da nisu vinarije: Jack’s Point (fantastičan krajolik uz golf terene), Sherwood, Ferg’s Bar, Jervois Steakhouse, The Lodge Bar, Madam Woo

Vodič kroz city break avanturu grada u kojem vas više od 1000 patuljaka prati na svakom koraku

5 maorskih riječi koje ćete sigurno čuti

Aotearoa – Novi Zeland

Kia Ora – dobar dan

Morena – dobro jutro

Whanau – obitelj

Kai – hrana

5 ljepših restorana u Aucklandu za večeru prije povratnog leta

Soul bar and bistro zbog prekrasne cvjetne terase i lijepog pogleda na usidrene jahte, Soul je već godinama institucija za lokalno stanovništvo. Spada u skupinu finijih restorana koji je idealan je za ručak ili raniju večeru, a nude klasična jela od vrhunskih lokalnih namirnica. Soul je stalno popunjen pa svakako treba rezervirati stol.

Cafe Hanoi niti je uz more, niti ima pogled, ali ima prekrasan ambijent i vrlo ukusna fusion vijetnamska jela. Također je jedan od omiljenih restorana među lokalnim stanovništvom u centralnoj četvrti Britomart. Idealan za večere, pogotovo ako vam treba nešto romantično.

White and Wongs je zgodan restoran s azijskim jelima sa sharing konceptom (koncept za sve one koji ne žele pretjerati za večeru kao i za one neodlučne koji vole probati što više). Nalazi se u popularnom Viaduct dijelu grada sa zaklonjenom terasom i pogledom na starinske jedrenjake pomorskog muzeja. Ambijent je malo opušteniji pa će se svidjeti i djeci.

Baduzzi je talijanski restoran u Wynyard četvrti koja je najpopularnija po svojoj promenadi. Interijer je uređen u stilu ugodnog bistroa, nudi se talijanska kuhinja, a posebno su popularni njihovi rezanci s pačetinom.

Ahi ima prekrasan pogled na gradski centar i pristanište uz klasična konkretna jela: biftek, janjetinu i ribu.

5 stvari koje trebate ponijeti kući

Manuka med

Whittaker’s čokolade

Vino (Pinot noir iz regije Central Otago ili sauvignon blanc iz Marlborough regije)

Pounamu privjesak

All Black dress (novozelandska rugby reprezetacija)

Ovih pet stranica vam mogu pomoći pri planiranju putovanja: www.newzealand.com, www.doc.govt.nz, nzjane.com, www.bookme.co.nz i www.gorentals.co.nz. Za putovanja s djecom više informacija potražite ovdje.

Očaravajući panoramski prizori Novog Zelanda pružaju zaista spektar doživljaja – od prostranih ravnica do vrhova prekrivenih snijegom, fjordova koji se gube u daljini, blistavih glečera, živih gejzira i dinamičnih vulkana. Svaki trenutak ovdje je poput remek-djela prirode za koji ne trebate filtere na svojim fotografijama, a ovaj vodič zasigurno će vam pomoći da iskusite neke od nevjerojatnih atrakcija koje nudi.

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci