Otkrijte šarm najvećega grada na istarskom poluotoku koji nudi obiteljski odmor pun kulturnih doživljaja i adrenalinskih avantura

Istražite Pulu i njezinu okolicu s djecom. (Foto: Shutterstock)

Podanici kralja Kolhide odustali su od potjere za brodom Argo i zlatnim runom nakon što je poginuo sin njihova kralja. U strahu da će biti smaknuti ako se vrate u Kolhidu, odlučili su se nastaniti na mjestu njegove pogibije. Tako je u legendi o Argonautima opisan nastanak Pule koja je kolhiđanskim bjeguncima bila ne samo utočište već i mjesto progonstva, stanica bez povratka.

Vama neka bude destinacija na kojoj ćete provesti nezaboravan vikend, a možda i tjedni odmor jer Pula, iako najpoznatija po Areni iz doba starih Rimljana, obiluje ostalim znamenitostima kulturne i povijesne baštine, zabavom, organiziranim priredbama, a može biti i polazište za brojne izlete na kojima će se zabaviti djeca i odrasli.

Najpoznatiji i najznačajniji spomenik

Logično je razgled Pule započeti najpoznatijim i najznačajnijim spomenikomArenom, građevinom u kojoj su se priređivale borbe gladijatora i koja je u srednjem vijeku korištena za viteške turnire i sajmove. Danas je najpoznatija po održavanju filmskog festivala te raznih koncerata i priredbi.

Jeste li znali da je Arena mogla primiti 20 000 gledatelja? A znate li da je u podzemnim prostorijama, koje su ranije služile gladijatorima, danas postavljena stalna izložba „Maslinarstvo i vinogradarstvo Istre u antici”, obogaćena rekonstrukcijama mašina za proizvodnju ulja i vina te amforama koje su Rimljanima služile kao ambalaža za prijevoz ulja i vina. 

Djeci možete razbuktati maštu pričama o gladijatorima. Držali su ih u tamnim prostorijama, a kad bi ih naglo, posebnim dizalima, podigli u srce Arene, zabljesnulo bi ih sunce i tako drugima dalo prednost. Ali, njihovi su se vlasnici brinuli o njihovoj snazi jer što je gladijator bio izdržljiviji, to ga je publika više voljela. Jeste li znali da su gladijatori uglavnom bili vegetarijanci? Naime, njihovim vlasnicima bilo je preskupo hraniti ih mesom pa su proteine dobivali iz obilnih obroka ječma, raži, leće i ostalih grahorica – drugim riječima, uglavnom su jeli vrlo gusta variva.

„Ljeto u Samoboru”: Deset dana opuštene zabave i glazbene razonode u parku kod Samoborskog muzeja

Pula pruža zanimljiv spoj arhitektonskih stilova

Središnji trg antičke i srednjovjekovne Pule nalazi se u podnožju brežuljka, na zapadnoj strani grada, gotovo uz obalu mora koja je i promijenjena upravo zbog njega. Naime, za njegovu je gradnju u 1. stoljeću prije Krista nasipana obala kako bi se dobilo više prostora. Tu su se nalazile sve važnije gradske institucije, od vjerskih do gospodarskih, a na sjevernom dijelu postojala su dva jednaka bočna hrama i jedan središnji posvećen Jupiteru, Junoni i Minervi. Od njih je sačuvan Augustov hram, dok je od ostalih vidljiv stražnji zid, iskorišten u gradnji gradske vijećnice u 13. stoljeću.

Augustov hram zapravo je posvećen božici Romi i caru Augustu, a sagrađen je između 2. i 14. godine prije Krista, nakon što je August preminuo. Oduševit će vas njegov izgled, a svakako se fotografirajte sjedeći na stepenicama ispred hrama.

Završetkom poganske antike hram je izgubio svoju osnovnu funkciju te se koristio kao crkva, a potom kao skladište žita da bi se početkom 19. stoljeća u njemu bio smjestio muzej kamenih spomenika. Za vrijeme Drugog svjetskog rata na Augustov hram pala je bomba i potpuno ga srušila, a u punom je sjaju ponovno zasjao nakon rekonstrukcije koja je trajala od 1945. do 1974. godine.

Uz desni bok Augustova hrama nalazi se već spomenuta Gradska vijećnica nastala u vrijeme kad je Pula bila slobodna gradska općina. U vrijeme mletačke uprave bila je sjedište kneza i providura, a kasnije, pa i danas, sjedište je gradonačelnika. Budući da je bila opetovano nadograđivana, građevina je zanimljiv spoj arhitektonskih stilova od romanike do renesanse. 

Zastanite kraj slavoluka Sergijevaca

Fotografije Pule često krase i Zlatna vrata, odnosno slavoluk na Malom trgu. Gradio se između 29. i 27. godine prije Krista, a podignula ga je obitelj Sergijevaca u čast tri pripadnika porodice koji su bili visoki činovnici u Puli. Na početku svog postojanja slavoluk se naslanjao uz gradska vrata Porta Aurea koja su, pretpostavlja se, bila ukrašena zlatom. Vrata i bedem srušeni su početkom 19. stoljeća zbog urbanizacije, odnosno širenja grada. 

Jeste li znali da slavoluk ima dva lica? Njegov istočni dio u ono doba nije bio vidljiv pa je većim dijelom ostao klesarski neobrađen, a vidljiva zapadna strana bogato je ukrašena u korintskom stilu s jakim helenističkim maloazijskim utjecajima. 

Uz slavoluk se često organiziraju kulturne priredbe, a želite li malo predahnuti u shoppingu, u ulici se nalaze i brojne trgovine suvenira. 

Oživite magiju bajki uz rijeku Kupu – pripremite se za nezaboravan obiteljski doživljaj na LegendFestu u Petrinji

Kaštel – povijesna riznica Istre

Na vrhu brežuljka, gotovo usred Pule, nalazi se Kaštel, utvrda četvrtastog tlocrta sagrađena 1630. prema nacrtima francuskog vojnog arhitekta Antoina De Villea i po narudžbi mletačke vlade. Svrha Kaštela bila je da zaštiti grad i luku. Pretpostavlja se da je Kaštel sagrađen na utvrdi koja je na vrhu brežuljka postojala još u predrimsko i rimsko vrijeme. U Kaštelu se danas nalazi Povijesni muzej Istre.

Na zapadnim padinama Kaštela nalazi se još jedan muzej. Naime, maršal Marmont započeo je 1802. u Augustovu hramu stvarati muzejsku zbirku kamenih predmeta. Ali, otkriće kamenih, keramičkih i metalnih predmeta u Nezakciju bilo je osnova za utemeljenje Gradskog muzeja u Puli. Spajanjem ovog s još nekoliko važnih muzeja utemeljen je Arheološki muzej Istre. Njegova se zbirka stalno povećava novim nalazima s arheoloških lokaliteta Istre.

Malo rimsko kazalište

Nakon što se spustite s Kaštela, naići ćete na Malo rimsko kazalište koje je nakon duge obnove ponovno stavljeno u izvornu funkciju. Izgrađeno je u 1. stoljeću na padini brežuljka ispod Kaštela i u njemu su se održavale razne priredbe za potrebe ondašnjeg stanovništva. 

Jeste li znali da novo zdanje Malog rimskog kazališta „stoji” iznad ostataka rimske građevine? Naime, obnovljeno je takozvanom kontrastnom metodom, upotrebom čelika i bijelog betona, a pritom se pazilo da temelji nove konstrukcije nigdje ne dodiruju rimske ostatke. Tribine su izgrađene bez matica i vijaka da se ne naruši akustika prostora, a stube visinom i dubinom odgovaraju izvornim proporcijama. 

Degustacija istarskog maslinovog ulja

Uz rimsko razdoblje vezano je i maslinarstvo koje je u tom razdoblju u Istri doživjelo procvat. Rimljani su cijenili istarsko maslinovo ulje kao jedno od najboljih u Rimskom Carstvu, o čemu govore mnogi zapisi, a tradiciju su vrijedni maslinari nastavili do danas jer Istra je proglašena najboljom maslinarskom regijom na svijetu!

Kako su se proizvodila ulja u doma Rimljana, a kako se proizvode danas, možete doznati u Muzeju maslinovog ulja, odnosno Kući istarskog maslinovog ulja u Istarskoj ulici. Želite li, na vođenim degustacijama možete naučiti kako razlikovati ulja, a u bogato opremljenom dućanu možete kupiti suvenir ili ono pravo, ekstra djevičansko maslinovo ulje.

Nakon velike porcije povijesne i kulturne baštine, red je na zabavu i igru. U blizini grada Pule nalaze se mnoga mjesta na kojima će djeci i vama skočiti adrenalin, mjesta na kojima vas očekuje mnogo zabave te upoznavanja životinja i ostalih prirodnih čuda i ljepota.

Upoznajte čarobni Pećinski park Grabovača: Sve što trebate znati o vikend-izletu u srcu Like!

Istražite najveći akvarij u Hrvatskoj!

Mjesto gdje ćete upoznati podvodni svijet nalazi se četiri kilometra južnije od centra grada Pule, na poluotoku Verudela. Do njega se može doći automobilom ili gradskim prijevozom (autobusne linije 2a i 3a). Radno vrijeme i cijenu ulaznice pogledajte na poveznici, a prije ulaska dobro je znati da je za obilazak cijelog objekta potrebno više od dva i pol sata. 

Na površini većoj od 2500 m2 vanjskog i unutrašnjeg prostora čekaju vas jedan od najraznovrsnijih prikaza morskog života Sredozemlja u Europi te brojne tropske morske i slatkovodne izložbe. U dijelu „Jadranski postav” možete doznati kako izgleda podvodni život na livadama morskih cvjetnica, potom na pjeskovitom tlu, otvorenom Jadranskom moru i na kamenitim staništima. 

Itekako će biti zanimljivo razgledati „Egzotični postav” jer u tropskom dijelu pliva rogati morski pas, u amazonskom piranje i kajmani, nama nepoznate ribe u odjelu sjevernih mora, a u pustinjskom dijelu žive gmazovi i kornjače. Fotografirati se smije, ali bez uporabe bljeskalice jer ribama smeta takvo intenzivno osvjetljenje. 

Atraktivna je i šetnja s leptirima dostupna tijekom turističke sezone, a nakon nje možete navratiti u kafić Ribnjak na osvježenje. Dok se odmarate, djeca se mogu zabavljati na dobro uređenom igralištu iza kafića.

Šetnja umjetničkim parkom s impresivnim skulpturama

Na istom poluotoku, Verudeli, između parkirališta i plaže Ambrela, tj. u neposrednoj blizini Aquariuma, nalazi se i Verudela Art Park u kojem se na 5500 četvornih metara nalazi sedam skulptura. Radovi su to domaćih afirmiranih umjetnika: Erosa Čakića, Gualtiera i Simonea Mocennija, Roberte Weissman Nagy, Bojana Šumonje, Siniše Majkusa, Vedrana Šilipetra i Roberta Paulette. Park je posebno atraktivan noću zahvaljujući rasvjeti parka i skulptura koju je projektirao pulski dizajner svjetla Dean Skira sa svojim timom. 

Kamo za vikend s djecom? Izdvojili smo 10 obiteljskih izletišta i seoskih imanja u kojima možete ručati, ali i prespavati

Vizualni spektakl s multisenzornim doživljajem

Ove ste impresivne vizure sigurno vidjeli na društvenim mrežama. Radi se o jedinstvenoj umjetničkoj instalaciji u Puli koja obične dizalice pretvara u osvijetljene divove, a koji su svjedočanstvo jedinstvene kombinacije povijesti, industrijalizacije i umjetničkog duha grada.

Inspirirani kameleonom, ovi divovi mijenjaju boje i stvaraju zapanjujuću vizualnu dinamiku – njihova svjetla plešu, pulsiraju i igraju se, savršeno sinkronizirana s posebnim glazbenim događajima, pružajući multisenzorni doživljaj.

Osvijetljeni su tijekom cijele godine, a prije dolaska svakako provjerite raspored događanja kako biste uživali u tematskim svjetlosnim predstavama. U blizini se nalaze kafići i restorani koji nude najbolji pogled na ovu instalaciju, a radno vrijeme osvijetljenih divova je svaku večer od sumraka do 22 sati, a ljeti do ponoći.

Odličan foto kutak za zaljubljenike u fotografiju

Na poluotoku u blizini Pule možete se diviti i prirodnim ljepotama. Naime, s vremenom je Jadransko more isklesalo ovaj veličanstveni kanjon Verudela. Njegove robusne litice suprotstavljaju se azurnom moru i tako stvaraju prizore koji ostavljaju bez daha i mame vas da se bezbroj puta fotografirate. 

Imate li vremena, prošećite do rta Sveti Ivan, koji je poznatiji pod nazivom Sveta stijena. Na rtu se stijena okomito diže 15 metara iznad mora i na njoj se nalazi ravan plato. Prema legendi, na platou se nalazila crkva koju je srušila oluja. To nikada nije potvrđeno, ali u srpnju 1962., za potrebe snimanja njemačko-austrijskog filma Ohne Krimi geht die Mimi nie ins Bett, sagrađen je jedan zid crkve. Nije imao sreće: srušen je za vrijeme oluje 2008., ali je rekonstruiran i danas predstavlja odlično mjesto za fotografiranje. 

Okušajte se u uzbudljivim vodenim sportovima

Ako ste ljubitelji vodenih sportova, onda se svakako upustite u ovu avanturu. WakeparkPula idealan je za sve razine znanja i ljubitelje aktivne rekreacije na vodi. Okušajte se u vožnji wakeboardom ili isprobajte skijanje na vodi, klizanje na vodi i kneeboarding uz stručno vodstvo. Sva potrebna oprema dostupna je za najam na licu mjesta za 8 eura po satu, a park je otvoren svaki dan od 10 do 18 sati. Tijekom ljeta u ponudi je i besplatna škola wakeboardinga i skijanja na vodi za djecu u jutarnjim satima. Više informacija dostupno je na njihovim društvenim mrežama

Za članove obitelji koji ipak više uživaju u promatranju Lounge bar & bistro Mares nudi idealnu poziciju usred uvale Valovine: s obalom je povezan drvenim mostom s kojeg mogu promatrati članove obitelji koji uživaju ​​u atraktivnim aktivnostima i prekrasnom krajoliku. Do lokacije se vrlo lako dolazi automobilom, pristupačna je za osobe u invalidskim kolicima, prikladna je za bicikliste, a dobrodošli su i kućni ljubimci.

Zabava na otvorenom uz pravu dozu adrenalina!

Za boravak u ovom parku bilo bi dobro odvojiti cijelo jutro jer adrenalinskim zabavama nikad nema kraja. Adventure park Jangalooz nalazi se u Pomeru, na jugu Istre, svega osam kilometara od Pule.

U hladovini mediteranskih stabala smješteno je pet staza. Žuta je za trogodišnjake, plava za djecu do četiri godine, narančasta za djecu do šest godina, zelena za djecu do osam godina, a za crvenu treba imati više od deset godina, odnosno kad ispružite ruke, morate biti dulji od 180 centimetara. 

Janga zip, jump i wall pogodni su za djecu stariju od šest godina, a postoji i zip-line za odrasle dugačak 370 metara. U parku vas očekuju i net-park, devet metara visoka stijena za penjanje, Quick Flight gdje skačete s vrha 12-metarskog tornja do kojeg se s druge strane možete popeti mrežom. Cijenu ulaznica i radno vrijeme potražite na poveznici.

Ako u Puli i njezinoj okolici provodite više dana, primjerice, ako dođete na produženi vikend ili kraći godišnji odmor, Istra nudi mnogo zabavnih sadržaja u kojima će uživati djeca i odrasli.

Razmišljate o odmoru u Baranji? Saznajte zašto je Suza savršeno mjesto za obiteljski bijeg u prirodu s daškom tradicije!

Jurassic avantura za znatiželjnike

Između Poreča i Rovinja, u gradiću Funtana nalazi se mjesto na kojem se može otputovati daleko u prošlost. Pola sata može se uživati u nastupu „Spectacular Show Jurassica” uživo koji oduzima dah. Realistična je to priča o dinosaurima koji hodaju pozornicom klimatizirane Dino-Dome Arene, a do koje možete doći uzbudljivom vožnjom na sajli.

Adrenalin će vam podići Tramontana, odnosno šest kabina koje se penju do 25 metara pa onda vrte oko osi tornja, i Sky Raft, vrtoglava vožnja na glatkoj nebeskoj ljuljački. Oni hrabriji sjest će u Flying Devil Zip-Line, odnosno sjedeći na Pterosauru letjet će na 20 metara visine! Panoramski kotač, trampolini, dolina kostura… Čeka vas još mnogo avantura koje morate otkriti.

Otvoreni su svaki dan od 10 do 18 sati, a kupnja online ulaznice pomoći će vam da preskočite redove na ulazu. Ako ulaznice kupujete na ulazu u Dinopark, imajte na umu da happy hour počinje u 15 sati. Ispred parka je osigurano parkiralište za sve goste, a za obilazak izdvojite tri do četiri sata.

“Let” iznad Pazinske jame za one odvažnije

Ljubitelji adrenalinskih avantura i zip-linea neka svakako navrate u Pazin gdje će „letjeti” iznad Pazinske jame. Važno je znati da je za spust mlađima od 16 godina potrebno dopuštenje roditelja, a djeca lakša od 35 kilograma spuštaju se u tandemu s vodičem zip-linea.

Vodič kroz city break avanturu grada u kojem vas više od 1000 patuljaka prati na svakom koraku

Adrenalinski doživljaj počinje na zelenoj terasi ispod hotela Lovac u Pazinu i podijeljen je u dva dijela. Prvi je linija dugačka 220 metara i omogućuje postizanje brzine od oko 50 kilometara na sat. Vožnjom po ovoj liniji postiže se i maksimalna visina od 100 metara, i to prelaskom iznad ulaska u podzemlje Pazinske jame. Nakon prizemljenja u dvorištu Kuće za pisce, kreće druga, duža linija (280 m), a tijekom spusta možete uživati u pogledu na ponor, srednjovjekovni kaštel, litice…. Slijeće se na vidikovac iznad pećine Babina kuća. Pješačkom stazom po liticama Pazinske jame nakon pet minuta dolazi se do mjesta prvog polaska.

Rade po najavi, a za ovu avanturu potrebna je prijava minimalno pet osoba. Vrijeme trajanja ture je oko pola sata.

Ljubitelji znanosti i astronomije zastanite u Višnjanu

Letjeti možete zip-lineom, ali i u mašti, gledajući zvijezde u Zvjezdarnici u Višnjanu, tisućljetnom gradiću nedaleko od Poreča. 

To je druga najuspješnija zvjezdarnica svih vremena u otkrivanju i praćenju asteroida koji su potencijalno opasni za naš planet. Od početka 2019. odradila je više od polovice posla u praćenju manjih tijela koja prolaze pored zemlje, svrstavši se tako ispred američke vojske i Europske svemirske agencije. Zvjezdarnicu možete posjetiti tijekom cijele godine.

Znanstveno-edukacijski centar na Tičanu središte je zanimljivog znanstvenog sajma za djecu – Astrofesta, koji se održava 26. lipnja u čast ljetnog solsticija. Noć je tada najkraća u godini, pale se obredni krijesovi i promatraju zvijezde, a Zemlju prema starim vjerovanjima posjećuju vile i vilenjaci. Ulaz je besplatan, a sve što trebate je ponijeti dvoje dekice i uživati u bogatom programu koji spaja zabavu i edukaciju.

Koliko divota na relativno malom području: od kulturnih i povijesnih baština preko adrenalinskih avantura i prirodnih ljepota do gastronomije i odličnih vina. Nakon povratka sigurno ćete još dugo pričati o posjetu Puli i okolici, a možda se i nasmijati gledajući fotografije s raznolikim ekspresijama lica dok se spuštate zip-lineom ili znatiželjno promatrate morskog psa kako pliva u velikom akvariju.

Stoga, spakirajte torbe i dopustite Puli da vas očara svojom riznicom uspomena i priča!

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci