Upoznajte čarobni Pećinski park Grabovača: Sve što trebate znati o vikend-izletu u srcu Like!

Pećinski park Grabovača, ulaz u špilju Samograd. (Foto Nenad Buzjak, Pećinski park Grabovača)

Koliko samo prirodnih ljepota krije naša zemlja! Ne samo na površini, već i u podzemlju, a koje zovu na avanturu i istraživanje. Stoga, sada kada su dani sve dulji, a živa se na termometru penje prema ugodnijim stupnjevima, posjetite Pećinski park Grabovača, jedini pećinski park u Europi.

Na površini od samo 1,5 četvornih kilometara nalazi se jedna jama i čak osam špilja: Samograd, Medina, Amidžina špilja, Budina ledenica i Petrićeva špilja. Radi se o Pećinskom parku Grabovača koji se nalazi u blizini grada Perušića na ličkom području koje je 2019. godine proglašeno zaštićenim krajobrazom

Početak pustolovine

Pustolovina i putovanje u čarobni svijet podzemlja – špilju Samograd počinje na Ulazu 1 ili na Ulazu 2.

Na info pultu Ulaza 1 kupuju se ulaznice u čiju je cijenu uračunata i pratnja vodiča, a mogu se dobiti i informacije o ponudi Pećinskog parka kao i karta Parka. Osim ulaznica, u sklopu infopulta nalazi se i suvenirnica te veliko, natkriveno odmorište s 50 mjesta za sjedenje. U suvenirnici će si svatko odabrati ono što mu se najviše sviđa, a mi vam predlažemo da s ove avanture ponesete originalan suvenir: u bočici zatvoren zrak špilje!

U blizini suvenirnice nalaze se brojni sadržaji koje možete posjetiti prije ili nakon razgledavanja špilje Samograd (tada se možete i okrijepiti toplim napitcima i vratiti energiju slanim ili slatkim zalogajima). Uostalom, dok čekate svoj termin za ulazak u špilju, popnite se na Šumski toranj do kojeg vodi Šumska staza te usput naučite nešto više o biljnim vrstama na području Parka, proučite edukativne panoe i saznajte nešto više o značajnom krajobrazu i kulturno-povijesnoj baštini Perušića te divotama rijeke Like – druge po veličini ponornice u Europi.

Idemo na selo – idemo u Liku, domovinu struje i nezaboravne avanture!

Hobitska kućica i Vilinska zemlja

Djecu će oduševiti mnogobrojnim spravama odlično opremljeno dječje igralište s učionicom na otvorenom. Nemojte zaboraviti posjetiti Hobitsku kućicu! U njoj se nalazi knjiga biljnih vrsta koje rastu na ovom području, a marljivo ih je sakupljao hobit iz Parka.

U blizini je i Vilinska zemlja koja je dom malih čarobnih bića i lijepih vila koje miluju lišće i grančice i tako potiču rast najljepšeg drveća i cvijeća. 

Ležaljke uz obalu Like

Ulaz 2 u Pećinski park Grabovača nalazi se na obali rijeke Like. Na ulazu je također smješten infopult gdje se mogu kupiti ulaznice za ulazak u špilju Samograd, uređeno je odmorište, a dostupni su i sanitarni čvorovi. Ako želite, prije ili nakon razgleda špilje, možete se odmoriti u ležaljkama na obali rijeke ili napraviti selfie na velikoj ljuljački. Na ovom se ulazu nalazi poligon za paintball, može se unajmiti kanu, a tko želi, može se okušati i u streličarstvu.

Tajne špilje Samograd

Ovo područje je raj za speleologe i arheologe, a za turističke je posjete uređena špilja Samograd. Osvijetljena je, ima uređene staze, stepenice su ručno uklesane (ima ih 474!), a u špilju se može ući samo u pratnji vodiča. Savjetujemo da odjenete slojevitu odjeću i adekvatnu obuću i vodite računa da su polasci organizirani prema rasporedu. Tura za posjetitelje dugačka je 240 metara, a u špilji je stalna temperatura od 8 °C. 

Svakako treba slušati upute vodiča kako se kretati te poštovati prirodno dobro i ne uništavati ga, unatoč tome što u špilji postoje davno, 1835., ispisani potpisi austrijskih časnika. No, oni su postali dio povijesti, a ostalo moramo sačuvati da se i drugi mogu diviti ljepotama!

Ulaz u špilju nalazi se na visini od 670 metara, na istočnoj padini brda – Samograd, a ima četiri dvorane: Frasova dvorana, Perušića dvorana, Karlovića dvorana i Kukuljevića dvorana.

Jeste li znali da špiljski ukrasi u Samogradu, stalaktiti i stalagmiti rastu brzinom od jedan do dva milimetra godišnje? Pa kad ih razgledavate razmišljajte kako su počeli nastajati prije najmanje 100.000 godina. Sve te ukrase radi voda koja uporno, stoljećima kapa te taloži minerale, ali u pećini Samograd ukrase je napravila i tekuća voda svojom nezamislivom snagom. Tako su nastali sigasti, špiljski mostovi koji su inače u špiljama rijetkost. U Samogradu se na maloj udaljenosti nalaze čak dva!

Pećinski park Grabovača sadrži tri poučne i dvije planinarske staze

U sklopu Pećinskog parka Grabovača nalaze se i tri poučne staze. Koračajući stazom Čovjek i krš, koja je dugačka 3,5 km (dva sata hoda), saznat ćete kako je moguć suživot čovjeka i prirode na području Grabovače i Perušića. Staza prolazi pokraj triju špilja i jedne jame (u koje je ulaz zabranjen), potom kroz šumu bukve i graba pa sve do najljepšeg vidikovca u parku na 743 metra nadmorske visine. S vidikovca se pruža pogled na kanjon rijeke Like, Ličko polje te veći dio Velebita. Idealno mjesto za fotografiranje!

Poučna staza Tragom Mirka Maleza, koja je dugačka 2 km (sat i pol hoda), povezuje pet špilja. Nazvana je u čast pionira hrvatske speleoarheologije, akademika Mirka Maleza koji je 1946. godine napravio prve detaljne nacrte svih špilja na području parka. 

Poučna staza Flora prolazi travnjacima brda Šutića vrh (787 metara nadmorske visine), dugačka je 1,3 km (45 minuta hoda) te vodi šumovitim obroncima do Medine i Amidžine pećine. Na ovoj ćete stazi naučiti sve o raznolikosti i karakteristikama biljaka koje rastu u ovoj regiji. 

Na putu od suvenirnice (Ulaz 1) do špilje Samograd nalazi se Poučna staza Fauna na kojoj se može naučiti sve o zaštićenim i ugroženim životinjskim vrstama koje obitavaju na ovom području (Natura 2000). Dugačka je 750 metara, a za njezino razgledavanje potrebno je petnaestak minuta. 

U Parku su markirane i dvije planinarske staze – Staza pet vrhova i Matina staza, a više informacija o trenutnim uvjetima Parka možete saznati ovdje.

Labirint i miris roštilja

U Parku je strogo zabranjeno rukovati otvorenom vatrom, ali ako ste ljubitelj roštilja, ne brinite se. U Parku je osigurano posebno mjesto gdje se može roštiljati – Roštilj draga. A dok se vi bavite pripremom hrane, djeca se mogu zabavljati u mnogobrojnim sadržajima koje smo nabrojili ili igrati se u Panovom labirintu.

Posjedujete li e-Dječju karticu, nemojte ju zaboraviti iskoristiti jer ona omogućava razne pogodnosti ili popuste na proizvode i usluge koje pruža Pećinski park Grabovača, a bezbroj fotografija s vidikovaca i čarobne špilje koja će djecu podsjetiti na Mordor iz popularnog serijala još dugo će buditi uspomene nezaboravne avanture.

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci