Virtualna zabava u obiteljskom domu: Sedam edukativnih, zabavnih i sigurnih aktivnosti za djecu 

Virtualna zabava u kući. (Foto: Canva)

Dugi topli dani kada smo do kasnih noćnih sati vrijeme provodili vani su iza nas. Dan se već skratio i rano pada mrak, a uskoro će početi i hladnije, kišovitije i vjetrovitije vrijeme. Što raditi s djecom? Kako prikratiti vrijeme i dobro se zabaviti? Donosimo vam zabavne virtualne aktivnosti koje će vaše najmlađe razveseliti atraktivnim sadržajima.

Obiteljska igra sa životinjama iz ZOO-a

Vani kiša lije, a vaša su se djeca zaželjela obiteljskog odlaska u Zoološki vrt? Bezbrižno se opustite i vašim najmlađima organizirajte posjet ZOO-u od kuće. U rubrici Naše životinje na stranicama Zagrebačkog Zoološkog vrta upoznat ćete sve vrste sisavaca, gmazova, ptica i vodozemaca te naučiti puno toga o brojnim čudesnim životinjama. Pomoću live kamera istražite kako životinje poput morskog lava ili medvjeda provode svoje vrijeme u ZOO-u. Razveselit će vas i nasmijati jutarnji pjev gibona iz ljubljanskog Zoološkog vrta, dok na njihovim internetskim stranicama možete gledati ostale životinje uživo. Nikako ne propustite posjetiti Zoološki vrt u San Diegu koji ima izuzetno bogatu ponudu uživo. Posebice će vas razveseliti njihova ponuda za djecu San Diego ZOO Wild Life Explorers sa zanimljivim zagonetkama i igrama. 

Vodimo vas na putovanje bogatom prirodom baštinom nekadašnjeg ljetnikovca grofa Janka Draškovića koji morate posjetiti

Virtualna šetnja s pčelama, istraživanje dvorca Trakošćan ili posjet Louvreu

Posjeti muzejima imaju veliku edukativnu vrijednost za djecu, a pristup virtualnim obilascima je jednostavan. Kroz Digitalnu muzejsku baštinu možete pratiti brojne muzejske izložbe u Hrvatskoj. Posjetit ćete dom u kojem žive pčele, dvorac Trakošćan, ali i poznate muzejske prostore poput Etnografskog muzeja u Zagrebu. Danas većina najvećih svjetskih muzeja ima virtualne ture. Tako možete virtualno otputovati u Pariz i posjetiti Muzej u Louvreu u kojem će uživati najmlađi istraživači egipatske kulture ili srednjeg vijeka. 

Interaktivan obilazak Brittish Museuma u Londonu idealan je za mlade i tinejdžere. Turu možete proći i s mlađom djecom pa ih time potaknuti na učenje engleskog jezika.

Obiteljska istraživanja nacionalnih parkova i parkova prirode

Vođenim virtualnim panoramskim obilascima (360 ͦ) moguće je posjetiti najljepše prirodne parkove i skrivene prirodne dragulje svijeta. Prirodne ljepote hrvatskih nacionalnih parkova, značajni krajobraz prirode Kamenjak ili Park prirode Dinara, kao i brojne Hrvatske plaže možete posjetiti na linku i uživati u šetnjama prirodnim bogatstvima Hrvatske.

Gotovo svi glavni svjetski nacionalni parkovi, poput Grand Canyona, Nacionalnog parka Yellowstone ili Nacionalnog parka Havajski vulkani, imaju neku vrstu virtualne opcije za posjet. Većina nudi niz zanimljivih aktivnosti za djecu, kao i podcaste i audioprograme. Pogledajte ponudu nacionalnih parkova kako biste odabrali virtualni program u kojem će vaše dijete najviše uživati.

Istražite špilju Veternicu na Medvednici – proučite čeljust špiljskog medvjeda, fosile i upoznajte njene stanovnike

Pustolovne igre u virtualnim Escape sobama za djecu 

Nije li zabavno kreirati vlastito čudovište pa u društvu dobrih čudovišta odgovarati na matematička pitanja i osvajati bodove? Posjetite Escape Room za djecu u kojem se djeca mogu igrati sama, ali možete i zajedno rješavati zagonetke i zadatke. Razne teme namijenjene su i podijeljene prema dobi djece i ovisno o tome igraju li sama ili s roditeljima. U svakom slučaju zabava je zagarantirana. Putem Zooma možete zaigrati sa svojim najmlađima još ozbiljniji i realističniji Escape Room i povesti svoju djecu u najluđe avanture.

Virtualna zabava uz slagalice.
Virtualna zabava uz slagalice. (Foto: Canva)

Djeca šampioni u sastavljanju slagalica 

JigsawPlanet i JigsawExplorer na svojim platformama nude mnoštvo slagalica za djecu koje su sortirane prema dječjoj dobi, a teme su bezbrojne. Vaša djeca mogu slagati pejzaže, omiljene slastice i kolače, cvijeće, nogometne utakmice s omiljenim igračima ili igračke i autiće. U ovoj igri vrijeme će vašim najmlađima brzo proletjeti. Rješavanje slagalica pomoći će im u razvijanju kreativnosti i natjecateljskog duha, poboljšanju koncentracije i jačanju strpljenja. 

Virtualna zabava uz učenje stranih jezika

Za najmlađe ljubitelje stranih jezika Google Play aplikacija nudi besplatne obrazovne i zabavne programe. Googleova poznata aplikacija Mondly na interaktivan način podučava 33 strana jezika za vrtićki i predškolski uzrast te za niže razrede osnovne škole. Jedna od najpriznatijih je Googleova aplikacija Duolingo. Ona prije učenja omogućava testiranje znanja djeteta i na temelju toga određuje stupanj programa. Podučava čak 37 stranih jezika putem lijepih vizuala i zadataka. Odabrati se može i vrijeme predviđeno za učenje koje može trajati 5, 10, 15 ili 20 minuta. 

Podcasti za obitelji i djecu

Uključite se u različite podcaste, oni pomažu djeci da se usredotoče i aktiviraju maštu. Najbolji podcasti za djecu su vrlo vješto proizvedeni tako da će i roditelji uživati u njima, a slušanje podcasta može biti aktivnost i za cijelu obitelj. Slušanjem omiljenih pjesmica ili bajki odmorit ćete se i od televizijskih i kompjuterskih ekrana. Svoj omiljeni podcast možete odabrati iz ponude Radija Hrvatska ili poslušajte Bravo Kid’s, specijalizirani glazbeni kanal za djecu koji se emitira putem bravo! smartphone aplikacije ili na internetskoj stranici br.hr.

Uz virtualnu zabavu i putovanja boravak u kući može biti itekakva avantura. Ona pomažu djeci da nauče rješavati izazove i zadatke i u realnom životu. Svakako je važno prije no što se prepustite igri provjeriti jesu li stranice koje posjećujete službene i sigurne. A mogućnosti zabave su zatim bezbrojne… Stoga, zaplešite s djecom ispred svojih televizora, pjevajte karaoke uz omiljene pjevače ili pratite online programe za cijelu obitelj. Vrijeme kišnih dana proći će brzo, a nakon toga prepustite se uživanju u vanjskim aktivnostima.

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci