Istražite špilju Veternicu na Medvednici – proučite čeljust špiljskog medvjeda, fosile i upoznajte njene stanovnike

Šišmiši, životinje zakonom zaštićene. (Foto: arhiva JU Park prirode Medvednica)

Iako je nadomak gradske vreve, špilja Veternica, šesta špilja po veličini u Hrvatskoj, dugo nije bila poznata široj javnosti. Međutim, danas, zahvaljujući speleolozima, otvorena je za posjetitelje pa se njenih prvih 380 metara može razgledati i tako proniknuti u njezine tajne koje je skrivala stoljećima, ali i susresti životinje koje danas žive u njoj – šišmiše.

Zahvaljujući nalazima, zna se da je špilja Veternica tijekom povijesti služila kao zaklon mnogim životinjama, a postoje i dokazi (kosti ili čeljust čvrsto utisnuti u stijenu špilje) da je u njoj živio i špiljski čovjek – neandertalac te špiljski medvjed. Postoje i mnogi arheološki nalazi iz ledenog i međuledenog doba, ali oni se nalaze i mogu se razgledati u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju u Zagrebu.

Špilja Veternica, ulaz.
Ulaz u špilju Veternica “zaštićen” je vratima zvanim prijatelj šišmiša. (Foto: arhiva JU Park prirode Medvednica)

Kako doći do špilje Veternice?

Do špilje Veternice se iz Zagreba može doći ZET-ovim autobusom za Gornji Stenjevec (linija broj 124) koji kreće s okretišta u Črnomercu. Vožnja traje petnaestak minuta pa treba krenuti dolinom potoka Dubravica planinarskim putem broj 15. Šetnja traje petnaestak minuta. Do špilje Veternice može se doći i automobilom i to Alejom Bologne pa treba skrenuti u ulicu Dubravica, produžiti Zelenom magistralom od Ponikva do planinarskog doma „Glavica“. Otuda treba oko pet minuta pješačiti stazom koja vodi do špilje.

Unutrašnjost špilje Veternica.
Istražite podzemlje špilje Veternica. (Foto: arhiva JU Park prirode Medvednica)

Put u podzemlje Medvednice

Za razgled špilje Veternice nije potrebna specijalna oprema. Ipak, treba napomenuti da se u Veternici tijekom cijele godine temperatura kreće oko 10 °C, stoga dobro je ponijeti sa sobom adekvatnu, slojevitu odjeću i terensku obuću, a na ulazu ćete dobiti kacigu koju je obavezno nositi na glavi. Uostalom, ulaskom u špilju Veternicu postajete pravi speleolozi!

Kosti špiljskog medvjeda u špilji Veternica.
Kosti špiljskog medvjeda. (Foto: arhiva JU Park prirode Medvednica)

Nakon ulaza u špilju Veternicu, najstariji arheološki lokalitet Zagreba, počinje avantura istraživanja koja će sigurno trajati šezdesetak minuta. Stručan vodič će vas voditi u dubinu Zagrebačke gore, u podzemlje Medvednice, a zanimljiva je spoznaja da ćete se nalaziti stotinu metara ispod planinarskog doma „Glavica“. Dobro bi bilo imati ručnu svjetiljku pa kad podignete pogled, ugledat ćete stropne kupole, u stijeni „zarobljenu“ čeljust špiljskog medvjeda koji je tu živio prije 20.000 godina. Potražite tragove i drugih davno izumrlih životinja koje su se sklanjale u špilju – leoparda, špiljske hijene, nosoroga, pragoveda i golemog jelena.

Razorna snaga vode, uvijek pronađe put, pa kad nema površinskog sloja zemlje gdje bi se zadržala, ponire u podzemlje.
Zdenac želja. (Foto: arhiva JU Park prirode Medvednica)

Zadivit će vas Kameni slap i fosilno blato, a vodiči će vam ispričati priču o fosilima, školjkama i ježincima koji se nalaze u špilji i to iz doba kada je na tom mjestu bilo more i kada je vrh Medvednice bio otok. U Koncertnoj dvorani, kako se naziva velika dvorana u špilji Veternica, naići ćete na udubinu u kojoj se sakuplja voda. To su mjesto ljudi nazvali Zdenac želja, stoga, imajte u mislima spremnu jednu, i javite nam ako se ostvari!

Tajanstveni noćni letači

Danas, njenim mračnim kanalima gospodare tajanstveni noćni letači – šišmiši. Kad ih ugledate, nemojte ih se bojati jer oni ne napadaju čovjeka, niti se, kako govore razne priče, zapetljavaju u kosu. To su vrlo korisne životinje, indikatori kvalitete i očuvanosti okoliša, koje su i zakonom zaštićene. Stoga, oni će vam biti zahvalni ako ne galamite i ako ih pustite da se odmaraju, jer noću, kada krenu u lov na kukce, vrlo su korisni i bitni za održavanje bioraznolikosti ovoga kraja. Najdraža poslastica su im komarci. Mogu ih pojesti i do polovice svoje tjelesne težine. Zamislite, to je kao kad bi čovjek pojeo 30 pizza u jednoj večeri! Neke se vrste šišmiša hrane voćem i nektarom, a da bi u lov mogli neometano izlaziti iz špilje, postavljena su i posebna bat-friendly vrata, prva te vrste u Hrvatskoj.

Špilja Veternica, šišmiši.
Špilja Veternica, šišmiši. (Foto: arhiva JU Park prirode Medvednica)

U špilji Veternica pojavljuje se čak 18 vrsta šišmiša, što je izrazito velik broj ako uzmemo u obzir da u Hrvatskoj živi 35 vrsta. Budući da im je špilja Veternica siguran i stalan dom, već su i prepoznatljivi. Najpoznatiji je šišmiš Florijan, a tu su još i Miki, Bobi, Faros, Maksimirko… Jednom možete i vi nadjenuti ime ako ga usvojite. O tome više doznajte ovdje.

Špilju Veternicu moguće je razgledati uz pratnju vodiča

Špilju možete posjetiti subotom i nedjeljom te praznicima od 10 do 16 h. Špilju nije moguće posjetiti bez ovlaštenog vodiča Javne ustanove „Park prirode Medvednica“, a stručno vođenje uračunato je u cijenu ulaznice. Vodiči dočekuju posjetitelje ispred špilje, tura kreće svaki puni sat, a treba voditi računa da zadnja grupa za razgled kreće u 15 sati.

Ulaznice za obitelj s djecom (dvije odrasle osobe i do troje djece) iznosi 13,25 eura. Studenti, umirovljenici, planinari (uz predočenje važećeg dokumenta) plaćaju 3,95 eura. Pojedinačna karta za odrasle stoji 5,30 eura, a za djecu od 7 do 18 godina 2,65 eura. Za djecu mlađu od sedam godina ulaz je besplatan. U zimskom razdoblju Veternica je zatvorena zbog hibernacije šišmiša – jer spavaju zimski san!

Dobar tek s pogledom na Zagreb

Od pješačenja, svježeg zraka, a najviše istraživačkog uzbuđenja neki će postati gladni, a uostalom, nakon razgledavanja dobro dođe i predah. Najbliži ugostiteljski objekt je planinarski dom „Glavica“ koji sadrži i dječje igralište. Otvoren je radnim danom (osim ponedjeljka) od 12 do 17 sati, a subotom i nedjeljom od 9 do 17 sati. Vikendom se nude, dakako, osim neponovljivog graha s kobasicom, i jela s roštilja, a djeci će najvjerojatnije prijati i domaća juha.

Uzbuđenje, izazov, strah i divljenje – najkraći su opisi doživljaja špilje Veternice koji će se još dugo prepričavati gledajući fotografije. Jer, ne vidi se svaki dan donja čeljust špiljskog medvjeda, fosil pužića koji je živio na tom području dok je ondje bilo more i – šišmiša koji spava na svodu špilje.

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci