Ako tražite recept za sočne biskvitne kocke koje unose dašak proljeća u hladne zimske dane, na pravom ste mjestu! Iako mnogi limun smatraju voćem idealnim za ljetne dane zbog njegove intenzivne arome i savršenog balansa kiselkaste svježine i suptilne slatkoće, ovog puta on je naš izbor za slatki početak tjedna, čak i kada su temperature niže. Ovaj je mekani biskvit, prožet aromom limunove korice i soka i glazurom od limuna kao stvoren za brze, ugodne trenutke uživanja uz šalicu čaja ili kave. Isprobajte ga, siguran sam da će vas osvojiti već na prvi griz!
Sočne biskvitne limunske kocke
Količina: za kolač 20 x 20 cm
Vrijeme pripreme: 45 min
Sastojci za biskvit:
- 150 g kristal šećera
- ribana korica 3 manja limuna
- 80 g suncokretovog ulja
- 40 g maslinovog ulja
- 1/2 žličice ekstrakta vanilije
- 2 jaja
- 3 pune žlice svježeg limunovog soka
- 180 g kiselog vrhnja
- 1 žličica praška za pecivo
- 1/2 žličice soli
- 1/4 žličice sode bikarbone
- 250 g oštrog brašna
Sastojci za glazuru od limuna:
- 120 g šećera u prahu
- 2 – 3 žlice svježeg soka od limuna
Priprema:
- Zagrijati pećnicu na 180 °C. Obložiti pleh (oko 20 x 20 cm) papirom za pečenje.
- U veću zdjelu staviti šećer; dodati limunovu koricu i utrljati među prstima u šećer dok se ne sjedini.
- Umiješati pjenjačom ulje i vaniliju. Dodati jaja, jedno po jedno, miješajući pjenjačom dok se ne sjedine nakon svakog dodavanja. Dodati kiselo vrhnje i limunov sok, dobro promiješati. Umutiti u smjesu sol, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Prosijati brašno preko smjese i lagano miješati savitljivom lopaticom dok se ne sjedini.
- Prebaciti smjesu u pripremljen pleh.
- Staviti pleh u zagrijanu pećnicu na 30-ak minuta. Kako je svaka pećnica drugačija, prilagoditi vrijeme. Nakon 25 minuta provjeriti čačkalicom, neka bude lagano vlažna, može imati koju mrvicu na sebi (ako se predugo peče, kolač će biti suh).
- Pustiti da se potpuno ohladi prije stavljanja glazure.
- Za glazuru pomiješati pjenjačom limunov sok i šećer, postepeno dodavati sok dok se ne dobije gusta konzistencija.
- Počevši od sredine, nježno prelijevati glazuru od limuna preko kolača, razmazujući lopaticom tako da kaplje preko rubova.