Ovog vikenda svi putovi vode u Fužine! Proslava 150 godina turizma uz bogat program i vožnju povijesnim vlakom

Fužine, 150 godina turizma. (Foto: Shutterstock)

U Fužinama danas započinje velika proslava u povodu obilježavanja 150 godina turizma i prvih gostiju koji su organizirano došli vlakom iz Rijeke i okolice na ovu predivnu gorsku rivijeru. Sve posjetitelje od 14. do 16. lipnja očekuje bogat program te zanimljiv, drugačiji i zabavni gastronomski program. Službeni početak programa je danas, 14. lipnja, a obilježit će se svečanom sjednicom Općine Fužine uz nastup ženske klape Luka od 11 do 13 sati.

Jezero Bajer.
Jezero Bajer. (Foto: Shutterstock)

Wine & Lake Gastro Walk i biciklijada oko jezera Bajer

U subotu, 15. lipnja, od 12 do 18 sati možete sudjelovati u WINE & LAKE WALK vinskoj šetnji uz jezero Bajer uz degustaciju vina iz različitih regija Hrvatske. Dužina staze je sedam kilometara, a staza je lagana i ima šest vinskih točaka – pet oko jezera i jednu u centru. Uz jezero Bajer nastupat će ulični svirači, a prijaviti se možete na Wine & Lake Gastro Walk.

U subotu se od 14 do 17 sati održava i obiteljska biciklijada, vođena biciklistička tura oko jezera Bajer. Tura je besplatna za sve sudionike, a prijaviti se možete na [email protected]. Bicikle možete unajmiti u Fužinama, u Alpi bike rentu. Istog dana od 17.30 sati očekuje vas zabava uz grupu Impuls u centru Fužina i gledanje utakmice Europskog prvenstva.

Otkrijte tajne Logarske doline, njezine slapove, zmajeve, bajkovite priče, zen zone i gastronomske doživljaje!

Fužine. 150 godina turizma.
Vožnja povijesnim vlakom Rijeka – Fužine – Rijeka. (Foto: Shutterstock)

Vožnja povijesnim vlakom od Rijeke do Fužina

U nedjelju, 16. lipnja, iz prve ruke možete vidjeti uprizorenje dolaska prvih turista vlakom, ali i voziti se u povijesnom vlaku s vodičima. Vlak kreće za Fužine iz Rijeke u nedjelju, 16. lipnja, u 11.15 sati, a iz Fužina se vraća u 18.30 sati. Prvi organizirani dolazak dvjestotinjak gostiju u općinu Fužine organiziran je vlakom iz Rijeke davne 1874. Premda su već u prvoj polovici 18. stoljeća postojali konaci i svratišta uz Karolinsku cestu, koja prolazi kroz Fužine, koji su primali „putnike namirnike”, 1874. se smatra godinom prvog organiziranog dolaska turista u ovaj kraj. 

Nedjeljnim će vlakom putovati i glumci HNK-a Ivana pl. Zajca, članovi Čavjanskih maškara te licencirani vodiči agencije Lynx and Fox koji će vas upoznati s poviješću gorske rivijere i Gorskog kotara. Program uključuje dolazak gostiju na željezničkom kolodvoru u Fužinama u 12 sati uz nastup puhačkog orkestra Osnovne škole Ivanke Trohar, a nakon toga dolazak u centar Fužina

Igrokaz „Prvi turisti” održat će se u suradnji s HNK-om Ivana pl. Zajca na pozornici ispred zgrade Pivarne u centru Fužina oko 13 sati. Nakon predstave nastavlja se program na glavnoj pozornici, koja se nalazi na igralištu ispod brane, uz nastupe Puhačkog orkestra, zbora Vrelo, KUD-ova i vokalnih skupina DIM, MPZ Gimpl, plesne skupine Marigold i grupe Gorani, a povijesni program završava u 17 sati.

Karte za povijesni vlak možete kupiti na blagajnama HŽ-a u Rijeci ili preko Eventima. Cijena povratne karte Rijeka – Fužine – Rijeka za odrasle iznosi 12 eura, a za djecu od 4 godine do 18 godina 6 eura, dok se djeca do 4 godine voze besplatno.

Tražite ideju za jednodnevni izlet? Otkrijte netaknutu ljepotu kanjona Kamačnik u Gorskom kotaru

Fužine.
Eno-gastro ponuda. (Foto: Shutterstock)

Vinska i gastronomska ponuda domaćih OPG-ova i vinara

Od 12 do 17 sati u nedjelju organizirat će se i prezentacija hrvatskih vinara u centru Fužina (igralište ispod brane). Kroz cijeli vikend u Fužinama možete uživati u gastro ponudi lokalnih OPG-ova, kao i OPG-ova iz ostalih hrvatskih regija.

Ne propustite ovu jedinstvenu priliku za uživanje u kulturnim, povijesnim i gastronomskim blagodatima Fužina!

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci