Tražite ideju za jednodnevni izlet? Otkrijte netaknutu ljepotu kanjona Kamačnik u Gorskom kotaru

Kanjon Kamačnik. (Foto: Family Welcome)

Za fotografiranje dobrih selfija i krajolika na ovoj vam destinaciji definitivno neće trebati filtri. Netaknuta, veličanstvena priroda, kristalno čista voda, proplanci i usjeci – sada već obojeni svjetlozelenim mladim lišćem koje je hrabro izašlo iz svojih pupova – osvojit će vas na prvu. Zato svakako planirajte izlet u dio Hrvatske u kojem se spajaju gorski i mediteranski pojas: krenite u Vrbovsko i prošećite predivnim kanjonom Kamačnik, mjestom na kojem se istoimeni potok, nakon što je usjekao put u masiv Velike Kapele, ulijeva u rijeku Dobru.

Kako doći do Kamačnika?

Do Vrbovskog se može doći automobilom, autobusom, ali i vlakom. Iako je posljednja opcija dugotrajnija, kad izađete iz vagona, naći ćete se skoro na početku staze. Ona počinje kod Bistroa Kamačnik (na povratku svakako navratite na odličnu pastrvu, jela od divljači ili s roštilja), dugačka je nešto više od tri kilometra u svakom smjeru i nema zahtjevnih uspona (ili nizbrdice). U svakom smjeru šetnja traje otprilike sat vremena, stoga je prikladna za gotovo sve uzraste, poput šetnice. 

Vrlo brzo nakon Bistroa Kamačnik naići ćete na kućicu, odnosno mjesto na kojem se prodaju ulaznice, i to od srijede do nedjelje od 9 do 17 sati. Ulaznica iznosi 5 eura, a za djecu mlađu od 5 godina ulaz je besplatan.

Prirodno blago u sjeni Bleda: otkrijte čarobni kanjon Vintgar, Bledsku klisuru koja oduzima dah

Tajna izvora u špiljskom kanalu 

Staza vodi do izvora Kamačnika, stoga potok teče prema vama kad hodate. Oduševit će vas njegov žubor, pjev ptica i priroda koja ostavlja bez daha. Djeci će biti vrlo zabavno jer hodanje po šetnici nije klasično, poput šetnje po šumskom putu ili planinarenja. Naime, hoda se i po mostićima uz stijenu, nailazi se na galerije, predivne slapove, a nekoliko se puta, opet preko drvenih mostića, prelazi preko Kamačnika te se naposljetku dolazi do njegova izvora. 

Sam se izvor nažalost ne vidi jer voda dolazi iz potopljenog špiljskog kanala. Organizirana istraživanja s roniocima pokazala su da je špilja duboka više od stotinu metara, pa Kamačnik spada u pet najdubljih izvora u Europi. Kako i gdje se nastavlja špiljski kanal, i dalje je tajna koju priroda ljubomorno čuva. Staza nije kružna – kada se dođe do izvora, istim se putem i vraća – dakako, uz drukčije poglede i krajolike!

Prepustite se ritmu prirode i zvuka

Kanjon Kamačnik spada u zaštićeni značajni krajobraz, a o njegovim specifičnostima može se doznati na dvanaest panoa koji se nalaze duž šetnice. Oduševit će vas velika bioraznolikost flore i faune, a mnogi će vjerujemo i osvijestiti koliko je bitno očuvati takvu prirodnu baštinu.

Kanjon Kamačnik. Panova staza.
Panova staza. (Foto: Family Welcome)

Dodatna zabava, posebno za djecu, Panova je poučna glazbena staza nazvana prema istoimenom grčkom bogu pastira, šuma te zaštitniku prirode. Inspirirana njegovom strašću prema glazbi, ova osjetilna staza sadrži pet instalacija koje posjetiteljima omogućavaju da istraže zvuk kao umjetnički i edukativni medij. Dozvoljeno je koristiti se njima pa slobodno zastanite, udarite u gong, medinu marimbu (ksilofon) ili puhova zvona, puhnite u jelenov rog ili osluhnite melodične potočne orgulje. Prepustite se ritmu prirode i zvuka, baš kao što je to činio i sam Pan.

Planinarski dom Kamačnik

Imate li snage za dodatno hodanje, krenite šetnicom koja se od prvog mosta, nakon 60 metara, odvaja i vodi do sela Vunovići, odnosno do Planinarskog doma Kamačnik. Dugačka je 981 metar, a dobro je znati da dom raspolaže s 30 ležaja – ako želite prespavati, možete iznajmiti sobe.  

Punih baterija, malo umorni i omamljeni od netaknutog, čistog zraka, sigurno ćete se gledajući fotografije poželjeti vratiti u kanjon Kamačnik – on je, naime, posve drukčiji ljeti, kad pruža osvježenje, ujesen, kad priroda oboji drveće, i zimi, kad ga pokrije bijeli snježni pokrivač.

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci