Nježna proljetna poslastica: Imamo odličan recept za sakura macaronse i proslavu japanskog hanamija gdje god se nalazili

Proljetni sakura macaronsi. (Foto: Samo jedan griz, Darko Debić)

Svake godine jedan od najčuvenijih i najljepših događaja vezanih uz proljeće i cvatnju drveća, odnosno voćki, događa se u Japanu, kada svoje cvjetove otvara japanska trešnja ili, kako ju oni zovu, sakura.

Budući da u Japanu ima jako puno ovih stabala, kad procvjetaju, cijeli krajolik bude prekriven nježnim svjetloružičastim cvjetovima, a zbog svoje ljepote postale su objekt obožavanja i proučavanja pa je tako nastao hanami, odnosno pojam koji označava promatranje cvjetanja koji su Japanci pretvorili i u svojevrsnu filozofiju.

Drugi tradicionalni način proslave hanamija je druženje pod drvećem uz ispijanje sakea i tradicionalnog čaja te uz slatka jela, koja su često ukrašena motivima sakura.

Više o hanamiju, japanskom ritualu promatranja cvjetanja trešanja možete saznati ovdje, a mi ćemo uz ove dražesne macaronse zaželjeti dobrodošlicu proljeću!

U Amsterdamu uskoro počinje najljepši i najšareniji festival – Festival tulipana

Sakura macaronsi.
Proljetni, nježni zalogaji. (Foto: Samo jedan griz, Darko Debić)

Sakura macaronsi

Količina: za 20 macaronsa

Vrijeme pripreme: 2 sata

Sastojci:

Čokoladna krema

  • 300 g bijele čokolade
  • 1 dl slatkog vrhnja
  • ribana korica jednog limuna
  • malo limunova soka 
  • 50 g džema od trešanja

Priprema:

  1. Vrhnje i koricu limuna zagrijati do točke vrenja, usipati nalomljenu čokoladu, pustiti nekoliko minuta i pomiješati da se sve sjedini. 
  1. Čekati da se masa ohladi i staviti u hladnjak na nekoliko sati. Izvaditi iz hladnjaka neposredno prije punjenja, dodati limunov sok i kratko miksati.

Macaronsi

Sastojci:

  • 150 g bademovog brašna
  • 150 g šećera u prahu
  • 110 g bjelanjaka
  • 150 g kristal šećera
  • nekoliko kapljica crvene boje u gelu

Priprema:

1. smjesa:

  1. 150 g mljevenih badema pomiješati sa 150 g šećera u prahu. 
  2. Ako badem nije fino mljeven, ubaciti brašno badema u multipraktik i još blendati sve zajedno pa prosijati.
  3. Dodati 55 g bjelanjka, boju i sve sjediniti, bez miksanja. Ne miješati dugo.

Sirup

  1. 150 g šećera kuhati s 35 g vode dok sirup ne postigne temperaturu od 118 °C.

2. smjesa

  1. Miksati 55 g bjelanjaka i polako ulijevati vrući sirup da se dobije čvrst šaum. Dodati boju i miksati dok se šaum ne ohladi.
  2. Lagano špatulom spojiti obje smjese. Bitno je procijeniti koliko miješati, ne smije biti ni pretvrdo, ni premekano. 
  3. Kada se podigne špatula u zrak, smjesa se treba poput lave lagano slijevati u zdjelu.
  4. Staviti smjesu u slastičarsku vrećicu i oblikovati cvjetiće promjera 3 cm na silikonskoj podlozi ili papiru za pečenje. Ostaviti na sobnoj temperaturi dok se ne stvori „korica“ na macaronsima.
  5. Peći macaronse u prethodno zagrijanoj pećnici 15 – 18 minuta 150 °C.
  6. Ohladiti ih. Čokoladnu kremu staviti u slastičarsku vrećicu, spajati po dva macaronsa kremom tako da se u sredinu svakog stavi pola žličice džema od višanja. 
  7. Ukrasiti po želji.

Sretan vam prvi dan proljeća!

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci