Svake godine jedan od najčuvenijih i najljepših događaja vezanih uz proljeće i cvatnju drveća, odnosno voćki, događa se u Japanu, kada svoje cvjetove otvara japanska trešnja ili, kako ju oni zovu, sakura.
Budući da u Japanu ima jako puno ovih stabala, kad procvjetaju, cijeli krajolik bude prekriven nježnim svjetloružičastim cvjetovima, a zbog svoje ljepote postale su objekt obožavanja i proučavanja pa je tako nastao hanami, odnosno pojam koji označava promatranje cvjetanja koji su Japanci pretvorili i u svojevrsnu filozofiju.
Drugi tradicionalni način proslave hanamija je druženje pod drvećem uz ispijanje sakea i tradicionalnog čaja te uz slatka jela, koja su često ukrašena motivima sakura.
Više o hanamiju, japanskom ritualu promatranja cvjetanja trešanja možete saznati ovdje, a mi ćemo uz ove dražesne macaronse zaželjeti dobrodošlicu proljeću!
U Amsterdamu uskoro počinje najljepši i najšareniji festival – Festival tulipana
Sakura macaronsi
Količina: za 20 macaronsa
Vrijeme pripreme: 2 sata
Sastojci:
Čokoladna krema
- 300 g bijele čokolade
- 1 dl slatkog vrhnja
- ribana korica jednog limuna
- malo limunova soka
- 50 g džema od trešanja
Priprema:
- Vrhnje i koricu limuna zagrijati do točke vrenja, usipati nalomljenu čokoladu, pustiti nekoliko minuta i pomiješati da se sve sjedini.
- Čekati da se masa ohladi i staviti u hladnjak na nekoliko sati. Izvaditi iz hladnjaka neposredno prije punjenja, dodati limunov sok i kratko miksati.
Macaronsi
Sastojci:
- 150 g bademovog brašna
- 150 g šećera u prahu
- 110 g bjelanjaka
- 150 g kristal šećera
- nekoliko kapljica crvene boje u gelu
Priprema:
1. smjesa:
- 150 g mljevenih badema pomiješati sa 150 g šećera u prahu.
- Ako badem nije fino mljeven, ubaciti brašno badema u multipraktik i još blendati sve zajedno pa prosijati.
- Dodati 55 g bjelanjka, boju i sve sjediniti, bez miksanja. Ne miješati dugo.
Sirup
- 150 g šećera kuhati s 35 g vode dok sirup ne postigne temperaturu od 118 °C.
2. smjesa
- Miksati 55 g bjelanjaka i polako ulijevati vrući sirup da se dobije čvrst šaum. Dodati boju i miksati dok se šaum ne ohladi.
- Lagano špatulom spojiti obje smjese. Bitno je procijeniti koliko miješati, ne smije biti ni pretvrdo, ni premekano.
- Kada se podigne špatula u zrak, smjesa se treba poput lave lagano slijevati u zdjelu.
- Staviti smjesu u slastičarsku vrećicu i oblikovati cvjetiće promjera 3 cm na silikonskoj podlozi ili papiru za pečenje. Ostaviti na sobnoj temperaturi dok se ne stvori „korica“ na macaronsima.
- Peći macaronse u prethodno zagrijanoj pećnici 15 – 18 minuta 150 °C.
- Ohladiti ih. Čokoladnu kremu staviti u slastičarsku vrećicu, spajati po dva macaronsa kremom tako da se u sredinu svakog stavi pola žličice džema od višanja.
- Ukrasiti po želji.
Sretan vam prvi dan proljeća!