Proljeće u Japanu: Uskoro počinje hanami, japanski ritual promatranja cvjetanja trešanja

Cvjetanje sakure u Japanu. (Foto: iStock)

Jedva čekamo proljeće, kada priroda pokazuje svoju moć buđenja života, stvarajući trenutke u kojima nas ostavlja bez daha. Cvijeće i drveće punom snagom otvaraju pupove tako da mladi listovi počinju upijati zrake sunca, a raznobojne latice privlače marljive kukce. 

Jedan od najčuvenijih i najljepših događaja vezanih uz proljeće i cvatnju drveća, odnosno voćki, događa se u Japanu, kada svoje cvjetove otvara japanska trešnja, ili kako ju oni zovu – sakura.

Stoljetni hanami

U trešnjinu cvatu Japanci uživaju stoljećima, tako da je zbog svoje ljepote trešnja postala objekt obožavanja i proučavanja pa je tako nastao hanami, odnosno pojam koji označava promatranje cvjetanja koji su Japanci pretvorili i u svojevrsnu filozofiju. O trešnji i njezinu cvatu pišu se stihovi, literarna djela, oslikavaju se platna, a gotovo svaki stanovnik Japana tih dana, kada cvate sakura (桜), živi posebnim, romantičnim i razdraganim životom. 

LUV Fest – festival ljubavi, umjetnosti i lutanja pretvara Ljubljanu u kulisu iz romantičnog filma

Cvatnja sakure postala je toliko obožavana i bitna da u Japanu postoje predviđanja, odnosno svojevrsne „prognoze“ kojeg će datuma procvasti trešnja u pojedinom području (uostalom, prognozu i objavljuje japanska meteorološka agencija). U prosjeku, iako je priroda hirovita pa su neke stvari nepredvidive, sakura cvate dva tjedna, odnosno od pupanja (kaika) do punog cvata (mankai) proći će dva tjedna koja treba iskoristiti za hanami (花見 – promatranje cvjetanja). Kratkotrajna ljepota trešnjina cvijeta savršeno ilustrira prolaznost života, a ta pretpostavka je od davnih vremena važan dio japanskog načina razmišljanja.

Najpopularnija mjesta za uživanje u cvatu trešanja

Prema meteorološkim promatranjima i predviđanjima stručnjaka, najbolji termin za posjet Japanu i doživljaj ovogodišnje sezone cvjetanja trešnje na najpopularnijim mjestima kao što su Tokio, Kyoto i Osaka je od druge polovine ožujka do početka travnja.

Trešnje cvatu diljem Japana (dakako, ranije počnu cvasti u toplijim područjima), ali kao što smo naveli, ako planirate put do Japana, dobro je upamtiti datume i mjesta za najbolji hanami.

Od Tokija do Osake

Najbolja mjesta u Tokiju u kojima se može doživjeti hanami, odnosno promatrati cvjetanje trešnje su Uoeno Park, Shinjuku Gyoen i rijeka Meguro, i to od 23. do 30. ožujka. Međutim, u Tokiju su gotovo svi parkovi prepuni trešanja u cvatu, priređuju se hanami događaji i organiziraju se ture razgleda grada i parkova. 

U Kyotu su najpopularnija mjesta hram Kiyomizima i Arshiyama gdje se nalazi i predivna šuma bambusa te vlak koji kao da vozi kroz rascvalo drveće trešanja. Uputite li se u Kyoto, nastojte da to bude od 23. ožujka do 1. travnja. Dobro je znati da je Kyoto poznato kulturno središte s velikom povijesnom baštinom, a zovu ga još i gradom s tisuću hramova pa osim hanamija, svakako posjetite i poznate turističke destinacije i svetišta.

Uputite li se u Osaku kako biste ondje uživali u trešnjinu cvatu, neka to bude od 25. ožujka do 1. travnja. Najpopularnija, ujedno i najljepša mjesta nalaze su parku koji okružuje dvorac Osaku, u kojem će vas dočekati više od 1000 stabala trešanja. Još više trešanja posađeno je u Tempozan parku – istodobno cvate njih 3000! U Osaki svakako posjetite i mjesta Amerika-Mura s oko 200 stabala, dok se u Umedi nalazi područje nazvano „Cherry Blossom Boulevard“ s oko 1000 stabala posađenih s obiju strana ceste. 

Imate li dovoljno vremena, uputite se i na planinu Yoshino, udaljenu osamdesetak kilometara od Osake – brdašca obojena trešnjinim cvatom ostavit će vas bez daha! 

Kako proslaviti hanami u Japanu?

Često se zabave na otvorenom održavaju ispod jarko ružičastih trešnjinih stabala, gdje se ljudi okupljaju i uživaju u hrani, piću i proslavama. Proslave se održavaju danju, ali i navečer nakon zalaska sunce. Večernje zabave nazivaju se Yozakura, što u prijevodu znači „noćna sakura“, a često uključuju i papirnate lampione obješene među drvećem, donoseći novu perspektivu i ljepotu trešnjinim cvjetovima.

Drugi tradicionalni način proslave hanami je ispijanje sakea i tradicionalnog čaja. Uz ove napitke uživaju se i sezonske namirnice, posebice slatka jela, koja su često ukrašena motivima koji podsjećaju na proljeće i rascvjetana stabla.

Prije planiranja piknika, preporučuje se provjera pravila parka ili javne površine u vezi s konzumacijom hrane i pića, s obzirom na to da neka od njih možda ne dopuštaju hranu na otvorenom prostoru.

Prilikom posjeta parku, važno je voditi računa o drugima i ne zauzimati više prostora nego što je potrebno. Nemojte ostavljati smeće ili ostatke hrane u parku i nemojte se ponašati bučno ili neprimjereno. Uvijek pijte odgovorno. Poštujte drveće i ne oštećujte grane ili cvjetove trešnje. Listovi će sami otpasti, važno je ne dirati ih ili mijenjati ih ni na koji način.

Možda hanami, odnosno promatranje cvjetova nama na zapadu zvuči pomalo čudno, ali kada se jednom uvjerite u ljepotu trešnjina cvata, ugledate predivne krajolike obojene bijelom i ružičastom bojom, osjetite neponovljiv miris i posebnu „vibru“ koja vlada dok stotine obožavatelja trešnjina cvata šeće parkovima, fotografira ih, druži na pikniku, promatra osvijetljene trešnjine cvjetove ili jednostavno leži i meditira ispod drveta u cvatu, putovanje u Zemlju Izlazećeg Sunca sigurno ćete ponoviti.

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci