U Amsterdamu uskoro počinje najljepši i najšareniji festival – Festival tulipana

Festival tulipana u Amsterdamu. (Foto: iStock)

Planirate li putovanje u Nizozemsku, konkretnije u Amsterdam, a ljubitelj ste cvijeća, savjetujemo da  to bude u razdoblju od 21. ožujka do 12. svibnja, kada se održava Festival tulipana. Naime, specijalna prognoza koja se u Nizozemskoj itekako prati, dala je naslutiti da će tada tulipani, u toj zemlji toliko obožavano cvijeće, otvoriti svoje predivne latice.

Zaluđeni tulipanima

Ne zna se točan broj zasađenih tulipana u Nizozemskoj, ali pretpostavlja se da je samo u Amsterdamu i njegovoj okolici zasađeno više od 7 milijuna lukovica. Nizozemci su doslovce zaluđeni ovim cvijećem, iako ono ne potječe iz te zemlje. Naime, dom je tulipana u planinama Kazahstana, a do Nizozemske su lukovice došle u nečijem džepu preko Perzije, Kine, Turske i Belgije.

Prvi zapisi o uzgoju tulipana u Nizozemskoj datiraju iz 1593. godine. Prvi tulipani posađeni su u botaničkom vrtu Hortus Botanicus u Leidenu i uzgajali su ih isključivo botaničari. Ali, prste su upleli sudbina i, još jednom, nečiji džep: neke su lukovice ukradene iz vrta, a tulipani su počeli rasti i cvasti diljem zemlje. Tlo i podneblje pokazali su se idealnima za uzgoj ovog cvijeća iz porodice ljiljana, pa je na kraju započelo i trgovanje tulipanima koje je Nizozemskoj donijelo velik prosperitet. 

Istini za volju, tulipani se u cvjećarnicama i u Nizozemskoj i diljem svijeta prodaju od prosinca pa sve do svibnja, ali ti su cvjetovi uzgojeni u staklenicima. Nizozemci i njihovi gosti najviše cijene tulipane koji rastu na otvorenome, na beskrajnim cvjetnjacima i poljima, one koji se smiju suncu i uveseljavaju i posjetioce i vrijedne kukce.   

Vrtovi Keukenhof

Tijekom Festivala tulipana u Amsterdamu i njegovoj okolici organiziraju se brojne manifestacije, a najposjećeniji su vrtovi Keukenhof u Lisseu koji se mogu razgledati od 21. ožujka do 12. svibnja 2024. Prostiru se na više od 32 hektara, a u njima se svake godine zasadi više od 7 milijuna lukovica, i to više od 800 različitih vrsta: od visokih do niskih, ravnih ili nazubljenih latica, bijelih, ružičastih, žutih, crvenih, čak i zelenih, plavih te crnih ili višebojnih vrsta koje djeluju gotovo nestvarno, kao iz bajke. 

Ove godine vrtovi Keukenhof slave 75 godina postojanja, stoga posjetiocima pripremaju i posebna iznenađenja – još je tajna kako će parkovi i vrtovi biti uređeni! Duž Keukenhofa proteže se 15 kilometara putova. Mogu se obići na biciklima ili pješice, a sigurni smo da će memorija vašeg telefona biti prilično „zauzeta” bezbrojnim fotografijama i sefijima koje ćete snimiti uz odabrane vrtove koji svojom ljepotom ostavljaju bez daha. Osim cvijeća, u Keukenhofu su izložene i brojne skulpture, radovi nizozemskih i svjetskih umjetnika.

U vrtovima Kuekenhof uživat će i djeca. Na nekoliko punktova bit će organizirane društvene igre, poput lova na blago, a u vrtovima su i brojna, vrlo dobro uređena dječja igrališta – najposjećeniji dio sigurno će biti onaj u kojem će djeca moći sresti simpatičnu zečicu Miffy. 

Bollenstreek (cvjetna regija)

Iz vrtova Kuekenhof organizirane su ture do dijela Nizozemske koji se naziva Vollenstreek, cvjetna regija. Tom se regijom protežu nepregledna polja na kojima rastu tulipani i ostalo, uglavnom lukovičasto, cvijeće. Razgledavati se može brodom (tura traje oko 45 minuta), biciklima (biciklističke su staze vrlo dobro označene), mnoge turističke agencije omogućuju rentanje malih električnih automobila, a ako želite, polja možete razgledati i helikopterom.

Cvjetna parada

U vrtovima Kuekenhof 20. travnja organizira se parada cvijeća službenog naziva Bloemencorso Bollenstreek, no većina je zove Kuekenhof Flower Parade (Cvjetna parada). Od tulipana, zumbula, narcisa i brojnog drugog cvijeća spretne ruke cvjećara i umjetnika izrađuju skulpture koje se na posebnim vozilima kreću stazama vrtova oko glavnog ulaza. 

Polja tulipana

Želite li u potpunosti doživjeti koliko su Nizozemci opsjednuti tulipanima, svakako posjetite i nepregledna polja na kojima je zasađeno ovo cvijeće. U Flevolandu (u blizini Emmeloorda) nalazi se 2000 hektara polja tulipana koje okružuje stotinu kilometara cesta. Kad je riječ o uzgoju tulipana, poznato je i područje u blizini Schagena i Medemblika. Ako zastanete, svakako poštujte privatnost: fotografiranje i selfiji dozvoljeni su, ali pripazite da ne oštetite tulipane. Nikako ih ne smijete brati!

Amsterdam u cvijeću

U glavnom gradu Nizozemske zasađen je jedan tulipan za svakog građanina – tako je vlast uspjela vratiti tulipane na ulice Amsterdama. U gradu postoji više od osamdeset lokacija na kojima raste ovo predivno cvijeće, a najjednostavnije ih je obići biciklom. Naime, u Nizozemskoj bicikli imaju pravo prolaza pred pješacima! 

Osim Festivala tulipana, predivnih vrtova, polja i parkova, u Amsterdamu, koji se ističe i bogatom kulturnom raznolikošću, može se razgledati više od osamdeset muzeja i dvostruko više galerija. Više o tome pročitajte na našem portalu.

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci