Dijete bi vam trebalo nositi aparatić za zube, a vi odbijate jer idete na godišnji odmor? Nakon ovih informacija, promijenit ćete mišljenje

Poliklinika Pevalek, ortodnocija. (Foto: Poliklinika Pevalek)

Planirate godišnji odmor i zabrinuti ste kako će nošenje aparatića za zube utjecati na vaše dijete? Svi smo svjesni da putovanja i odmor znače opuštanje, ali zdravlje vašeg djeteta ne bi trebalo biti na čekanju. Uz ove korisne savjete, moći ćete se opustiti i uživati u odmoru bez brige o ortodontskoj terapiji vašeg djeteta.

Poliklinika Pevalek.
Na aparatić za zube treba kratka prilagodba. (Foto: Poliklinika Pevalek)

Kada je vrijeme za prvi ortodontski pregled?

Stručnjaci preporučuju da se prvi ortodontski pregled obavi već s navršenih sedam godina života. To je idealno vrijeme za rano otkrivanje potencijalnih problema koji se lakše mogu ispraviti u mlađoj dobi. Rano djelovanje može značiti manje složene tretmane u budućnosti i kraće vrijeme nošenja aparatića za zube.

Poliklinika Pevalek vodeća je ustanova za ortodonciju na čelu sa stručnjacima kao što je dr. Jasminka Pevalek, specijalistica ortodoncije. Njihov tim primjenjuje najnovije metode i tehnike kako bi svakom pacijentu osigurao najbolje rezultate, uz poseban naglasak na rano otkrivanje i intervenciju za jednostavnije i učinkovitije ortodontske terapije. Kao ugovorni partner HZZO-a za ortodonciju djece do 18 godina, pružaju vrhunsku skrb za zdrav i pravilan osmijeh vašeg djeteta, bez obzira na vaše planove za odmor.

Aparatić za zube i oralna higijena.
Oralna higijena za vrijeme odmora. (Foto: Poliklinika Pevalek)

Oralna higijena ključ je uspjeha

Dobra oralna higijena ključ je uspjeha ortodontske terapije. Pravilno pranje zuba i posjeti stomatologu osnovne su navike koje će osigurati da terapija aparatićem bude što učinkovitija i kraća. Te se rutine ne bi trebale mijenjati ni tijekom godišnjeg odmora, već ih možete pretvoriti u zabavne obiteljske aktivnosti. Neka četkanje zuba postane dio jutarnjeg i večernjeg rituala cijele obitelji, čime ćete osigurati da se terapija nastavi neometano čak i daleko od kuće.

Uskoro počinje ljetno Fuliranje. Očekuju vas primamljivi koktelski klasici i autorske kreacije, ali i hedonistička oaza i dobri zvuci!

Aparatić za zube. Poliklinika Pevalek.
Aparatić za zube može biti i mobilni. (Foto: Poliklinika Pevalek)

Fiksni ili mobilni aparatić za zube – koji odabrati?

Aparatići poput Myobrace i Hyraxa pomažu u ispravljanju dubokog zagriza i obično se nose tijekom većeg dijela dana. Ti su aparatići fleksibilni i jednostavni za upotrebu, što ih čini idealnima za nošenje čak i tijekom putovanja. Ako je vaše dijete u fazi mješovite denticije, mobilni aparatići mogu biti odličan izbor jer pomažu u uspostavljanju pravilnih međučeljusnih odnosa.

Fiksni aparatići mogu se nositi nakon što izrastu svi trajni zubi, a mogu biti konvencionalni ili samoligirajući, ovisno o potrebama pacijenta. Udobnije su samoligirajuće bravice jer nema „zatezanja” aparata kao kod konvencionalnih bravica, što znači da vaš mališan osjeća manje pritiska i boli. Dodatno, terapija samoligirajućim bravicama može biti do 30 posto brža, a kontrole rjeđe, što je idealno za one koji putuju češće tijekom godine.

Važnost retencija nakon terapije

Nakon skidanja fiksnog aparata nužno je nositi retainer kako bi se zubi održali u pravilnom položaju. Retainer sprečava vraćanje zuba u prvotan položaj, a nošenje je obavezno kako bi se osigurali trajni rezultati ortodontske terapije. Retencijska faza jednako je važna kao i faza nošenja fiksnog aparata jer pomaže zubima da ostanu u novom položaju. Retencijska faza traje barem dvostruko duže od same terapije fiksnim aparatom.

Aparatić za djecu. Poliklinika Pevalek.
Aparatić za zube i oralna higijena za vrijeme putovanja. (Foto: Poliklinika Pevalek)

Savjeti za bezbrižan odmor s aparatićem

Nema potrebe odgađati početak ortodontske terapije zbog godišnjeg odmora. Uz malo planiranja i pridržavanja jednostavnih pravila, vaša djeca mogu započeti svoj put prema zdravom osmijehu bez prekida svakodnevnih aktivnosti.

  • Planirajte unaprijed

Posjetite ortodonta prije odlaska na odmor kako biste bili sigurni da je sve u redu i da imate sve potrebne upute.

  • Ponesite pribor za oralnu higijenu

Mekana zubna četkica, pasta za zube, interdentalna četkica, dentalni superkonac, vodica za ispiranje zuba i ostali proizvodi za higijenu neka budu pri ruci tijekom cijelog putovanja. Ako je vaše dijete tek dobilo aparatić, svakako ponesite ortodontski vosak kako biste njime mogli prekriti elemente aparata koji iritiraju usnice i obraze.

  • Pridržavajte se uputa

Iako ste na odmoru, važno je pridržavati se svih uputa ortodonta kako bi terapija bila uspješna. Nelagodu možete ublažiti ispiranjem usta toplom slanom vodom prije i poslije jela. Svaka nelagoda traje samo nekoliko dana dok se dijete ne privikne na aparatić.

  • Izbjegavajte tvrdu i ljepljivu hranu

Iako ortodontski pacijent može bez straha jesti sve, postoje neke namirnice koje treba izbjegavati, poput kokica, karamela, orašastih plodova, gumenih ili tvrdih bombona. Jabuke, breskve i tvrde sendviče treba narezati na komade veličine zalogaja. Tijekom odmora ne morate mijenjati svoju uobičajenu prehranu, ali pripazite na prehranu djeteta kako biste izbjegli neugodnosti.

Uspješna ortodoncija.
Vrhunska stomatološka usluga. (Foto: Poliklinika Pevalek)

Aparatić za zube ne mora biti prepreka vašem odmoru

Neovisno o tome radi li se o mobilnom aparatiću za zube, fiksnim konvencionalnim ili samoligirajućim bravicama, važno je konzlutirati se s ortodontom i održavati dobru oralnu higijenu – tako vaš mališan može uživati u ljetu bez brige, a vi možete biti mirni znajući da zdravlje njegovih zubi nije ugroženo.

Posjetite Polikliniku Pevalek i osigurajte najbolju ortodontsku skrb za svoje dijete. Više informacija potražite na njihovoj službenoj internetskoj stranici.

Ovaj sadržaj nastao je u suradnji s Poliklinikom Pevalek prema najvišim profesionalnim standardima portala Family Welcome.

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci