Zagrebačka veljača u kazalištu – što gledati i kako provesti obiteljski dan za pamćenje?

Predstave u veljači u zagrebačkim kazalištima. (Foto: iStock)

Za vrijeme školskih praznika u veljači, kazalište postaje poprište avanture i neprocjenjive zabave za uže i šire obitelji. Posjet kazalištu nije samo kulturno iskustvo, već i prilika za poticanje kreativnosti te zajedničko stvaranje nezaboravnih trenutaka. Koje su aktualne predstave ovog mjeseca u Zagrebu i kako možete isplanirati obiteljski dan koji će ostati u sjećanju, saznajte u nastavku.

Iskustvo prvog obiteljskog posjeta kazalištu

Često se postavlja pitanje kada je pravo vrijeme da dijete prvi put zakorači u kazalište. Iako se obično preporučuje da dijete ima najmanje dvije ili tri godine, važno je uzeti u obzir individualne karakteristike djeteta, posebno njegovu sposobnost zadržavanja pažnje tijekom predstave.

Razlika između dječjih i predstava za odrasle leži u interakciji s publikom i glumcima na pozornici. U dječjim predstavama, glumci često potiču sudjelovanje djece, postavljajući im pitanja i tražeći pomoć, što aktivno okupira njihovu pažnju. Takvo iskustvo omogućava djeci osjećaj sudjelovanja u samoj predstavi, što čini posjet kazalištu nezaboravnim.

Nacionalni park Plitvička jezera slavi 75. rođendan i časti promotivnim cijenama ulaznica!

Zagrebačka veljača u kazalištu.
Zagreb. (Foto: iStock)

Nova obiteljska iskustva i rituali

Posjet kazalištu nije samo izlet, već poticaj za razvoj dječje kreativnosti i maštovitosti koje djetetu treba dati lijep i ugodan doživljaj. To je ujedno i prilika za dublje povezivanje unutar obitelji kroz zajednička iskustva i razgovore o viđenom.

Čak i ako ste već nekoliko puta vodili svoje dijete u kazalište i imalo je priliku uživati u predstavama s prijateljima iz vrtića ili škole, aktivnosti u kojima sudjeluje cijela obitelj nešto je što će pamtiti.

Prije odlaska u kazalište, možete osmisliti ritual koji će biti samo vaš, primjerice, zajedno upoznajte radnju predstave, pročitajte mu priču ili pogledajte odgovarajući crtani film. To su trenuci koji povezuju članove obitelji, ali ujedno su i izvrsna priprema za njihovu koncentraciju i pažnju tijekom predstave.

Nakon predstave, možete produžiti zajedničko uživanje tako što ćete otići na sladoled ili prošetati gradom. Umjesto uobičajene vožnje automobilom, odaberite vožnju javnim prijevozom ili druge aktivnosti koje će dijete povezati s posjetom kazalištu, stvarajući tako dodatne dragocjene uspomene.

Prije nego što se uputite u kazalište, svakako odaberite predstavu koja je primjerena djetetovu uzrastu. U Zagrebu je ponuda predstava za djecu zaista bogata, tako da ne bi trebalo biti teško pronaći nešto što će odgovarati njihovim interesima. U nastavku vam donosimo neke od aktualnih prijedloga u kojima možete uživati već od ovog vikenda.

Zagrebačko kazalište lutaka 

Zagrebačko kazalište lutaka najstarije je profesionalno lutkarsko kazalište u Hrvatskoj i već sedam desetljeća okuplja vrhunske umjetnike – dramatičare i pjesnike, slikare i kipare, glazbenike i koreografe, kostimografe i scenografe, redatelje i glumce. Predstave su namijenjene djeci i njihovim obiteljima, vrtićkom i školskom uzrastu, a temelje se na djelima suvremenih autora i većina njih svima su nama dobro poznate klasične bajke. 

U veljači su tako na rasporedu: Tri praščića, Mačak u čizmama, Crvenkapica, Medo Đuro ne želi spavati, Pinocchio, Maca papučarica i Petar Pan, a za sve kreativce tu je i Kreativna subota, likovna radionica koja započinje jedan sat prije predstave na kojoj uz stručno vodstvo djeca imaju priliku izraditi lik iz predstave. Cijena ulaznica tijekom tjedna iznosi 4 eura po osobi, dok su vikendom ulaznice 4,70 eura, a raspored za navedene predstave možete pogledati na ovoj poveznici.

Kazalište Mala scena 

Kazalište Mala scena je vodeće hrvatsko kazalište za djecu i ujedno najstarije privatno kazalište za mladu publiku u Hrvatskoj. Predstave u Maloj sceni podijeljene su u čak tri kategorije – za bebe, djecu i mlade, stoga je vrlo lako odabrati naslove koji odgovaraju dobi vašeg djeteta. 

Imate li kod kuće dijete u dobi do godinu i pol, u veljači u Maloj sceni možete uživati u predstavama Priča o kotaču, Priča o svjetlu i A što ćeš ti biti kad narasteš? Priča o… 

Za djecu do 10 godina tu su: Velika Tvornica Riječi i Kraljevna na zrnu graška, dok su za mlade preporučene predstave Huligan, Rusalka, Aut, Kamenje i Operni cabaret s Bugom Marijom Šimić. Raspored i termine prikazivanja možete pogledati ovdje, a cijene ulaznica kreću se od 7 do 10 eura.

Gradsko kazalište Žar ptica 

Gradsko kazalište Žar ptica s dvoranom od 200 mjesta svake godine prikazuje oko 300 predstava koje pogleda oko 60 000 malih gledatelja. Sudjelujući na brojnim domaćim i stranim festivalima, Gradsko kazalište Žar ptica osvojilo je više od 80 nagrada, od kojih i šest Nagrada Hrvatskog glumišta za najbolju dječju predstavu. 

U veljači je ovo kazalište pripremilo nekoliko zanimljivih predstava za djecu kao što su: Mjesto gdje odlaze izgubljene stvari, Ti i ja, Mali medo i Bornin vremeplov, a cijene svih ulaznica u slobodnoj prodaji iznose 5,5 eura

Gradsko kazalište Trešnja 

Gradsko kazalište Trešnja jedno je od najboljih i najpoznatijih profesionalnih kazališta za djecu u Hrvatskoj. Počeci se vežu uz Društvo Naša djeca i davnu 1954. godinu uz izvedbu prve cjelovite predstave Crvenkapica. Danas, više od pola stoljeća kasnije, ovo je kazalište neizostavno mjesto na kojem se generacije djece prvi put susreću s kazališnom umjetnošću.

Ovog mjeseca na programu su uzbudljivi naslovi poput Ježeve kućice, Snjeguljice i sedam patuljaka i Najotmjenijeg diva u gradu. Cijene ulaznica kreću se od 5 do 7 eura, ovisno o predstavi, a cijeli raspored možete pogledati na njihovoj internetskoj stranici

Scena I.B.M. 

Putujuća kazališna družina Scena I.B.M. svake godine realizira dva do tri zapažena premijerna naslova i izvede dvjestotinjak predstava. Od 1995. godine lutkarska je scena smještena u Hrvatskom domu Zapruđe – Novi Zagreb, gdje izvodi predstave i pokuse za vrtiće i škole, kao i za građanstvo. Repertoar se održava svake subote u 11 sati, a cijena ulaznice iznosi 5 eura. Sve predstave su mobilne i montažne, stoga, osim u Hrvatskom domu Zapruđe, održavaju se i na drugim lokacijama. 

Tako do kraja mjeseca u Zapruđu možete pogledati predstave Slonić Kratkonosić, Ivica i Marica i Mačak u čizmama koji će se prikazivati i u Velikoj Gorici.

Ako do sada niste svoje dijete vodili u kazalište, sada je pravi trenutak da vam to postane nova obiteljska rutina u kojoj će uživati svi članovi, od najmlađih do onih najstarijih. Uvjereni smo da ćete se dobro zabaviti, nasmijati i doživjeti nešto novo i drugačije, i svakako, ponovno se vratiti. 

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci