Razdoblje karnevala posebno je veselo i s pravom se naziva petim godišnjim dobom. Kod nas je za ovo vrijeme jedna od karakterističnih slastica upravo krafna, mnogima omiljena, koja poput maškara, može imati bezbroj izdanja, od oblika do nadjeva i posipa, odnosno preljeva.
Djeci je uvijek zanimljivo ono što je drugačije pa se kod mene često krafne prave u obliku pletenice. Naravno, ne trebam spominjati koliko princeza ima takvu frizuru. Ako tome dodamo malo roditeljske praktičnosti – da se djeca ne zaprljaju previše dok jedu, izbor pada na one prazne posipane šećerom u prahu.
Svi već znamo legendu o nastanku krafni, ali složit ćemo se da je upravo krafna slastica u kojoj svi uživaju, bez obzira na to je li punjena marmeladom, kremom, prazna ili pak uvaljana u krupni šećer, posipana šećerom u prahu ili prelivena nekom glazurom. Baš kao što možemo kreirati razne maske za odlazak na fašnik, isto tako možemo dopustiti mašti da kreira omiljenu krafnu. A otkrit ću vam i jednu tajnu kako usrećiti djecu – samo im dajte obične pečene krafne, pogotovo ovako nekog zanimljivog oblika i zdjelice s raznim glazurama i šarenim mrvicama i bit će presretni dok sami stvaraju svoje čarobne krafne iz mašte!
Pletene krafne
Količina: 15 komada
Vrijeme pripreme: 1 sat pripreme + odmaranje tijesta
Sastojci za tijesto:
- 150 g manitoba brašna
- 300 g glatkog brašna
- 1 žutanjak
- 1 jaje
- 40 g šećera
- 120 ml toplog mlijeka
- 100 – 120 ml tople vode
- 40 g omekšanog maslaca
- 1 žlica limoncella ili ruma
- korica polovice limuna (ako se ne koristi limoncello)
- vanilija
- paketić suhog kvasca
- malo soli
Još je potrebno:
- ulje za prženje
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
- Dobro umiješati sve sastojke za tijesto osim maslaca i izrađivati barem 15 minuta, najbolje u mikseru sa spiralnim nastavkom pa dodati skroz omekšali maslac i miješati još barem 10 minuta.
- Nekoliko puta napraviti slap and fold pa pokriti tijesto i pustiti da se digne, najbolje nekoliko sati ili preko noći na hladnome.
- Od hladnog tijesta formirati jednako velike pletenice, težine 60 do 70 g, staviti ih na pobrašnjeni pleh, dobro zamotati prozirnom folijom te pustiti na toplom da se dignu.
- Ulje za prženje ugrijati na najslabije moguće, na otprilike 160 do 170 °C i stavljati krafne u ulje tako da strana koja je bila gore dok su se dizale sada ide dolje, u ulje.
- Poklopiti lonac i pržiti 2 minute, zatim krafne okrenuti i pržiti bez poklopca još 2 minute, dok i sa strane koja je u ulju ne dobiju lijepu boju.
- Vaditi ih na kuhinjski papir, jednu pored druge te posipati šećerom u prahu, a po želji i puniti pekmezom ili nekim drugim nadjevom.
- Uživati u slasnim zalogajima suzdržavajući se ne pojesti sve!
Dobar tek i dobru zabavu vam želimo!