Papas arrugadas tipično je jelo Kanarskih otoka gdje se krumpir uzgaja od 16. stoljeća, od kada su ga konkvistadori donijeli u Španjolsku. Stanovnici Kanarskih otoka – Carnarios, zovu krumpir papas, dok ga u ostatku Španjolske zovu patatas.
Za ovo jelo potrebna su nam samo dva sastojka: mali krumpiri i krupna morska sol. Tradicionalno se krumpir kuhao u morskoj vodi, ali mi ćemo koristiti morsku sol. Krumpire ne gulite, samo ih dobro očistite i operite prije kuhanja. Papas arrugadas poslužite kao prilog uz ribu ili meso ili kao predjelo uz tradicionalne kanarske umake mojo picon ili mojo cilantro.
Papas arrugadas i mojo picon umak
Količina: 4 osobe
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Sastojci za pripremu krumpira:
- 1 kg baby krumpira
- 2 žlice krupne morske soli
Sastojci za mojo picon umak:
- 2 suhe crvene paprike (babura ili neka druga neljuta crvena
paprika) - 1 češanj češnjaka, oguljen
- pola kriške starog bijelog kruha
- prstohvat mljevenog kima
- ljuta paprika u prahu po ukusu
- sol
- 1/2 dl ekstra djevičanskog španjolskog maslinovog ulja
- vinski ocat po ukusu
Priprema krumpira
- Operite krumpir i uklonite „oči“, ako ih ima.
- Stavite krumpir u lonac i dodajte vode tek toliko da ga pokrije; dodajte sol.
- Kuhajte krumpir 15 do 20 minuta dok ne bude mekan.
- Maknite s vatre i odlijte vodu.
- Vratite lonac s krumpirom na štednjak, pustite da para ispari. Trebali biste vidjeti tanki sloj soli na suhoj ljusci krumpira.
- Poslužite vruće s umakom od crvene paprike – mojo picon.
Priprema mojo picon umaka
- Namočite sušene crvene paprike u zdjelu ili posudu s toplom vodom 10 do 15 minuta da omekšaju i rehidriraju. Nakon namakanja ocijedite vodu, uklonite peteljke i sjemenke.
- Narežite češnjak na listiće.
- Kruh narežite na četvrtine i ostavite sa strane.
- Paprike, kumin, ploške češnjaka, ljutu papriku u prahu i sol izmiješajte u blenderu kako biste dobili pastu.
- Postupno ulijevajte maslinovo ulje.
- Naizmjenično dodajte male komadiće kruha i male količine vode. Umak treba biti gust. Dodajte žličicu octa ili više, po vlastitom ukusu.
- Ako umak nećete koristiti isti dan, spremite ga u staklenu teglu, prelijte maslinovim uljem, dobro zatvorite i ohladite.
Poslužite odmah i uživajte u putovanju okusima!