Otkrivamo vam recept za papas arrugadas s mojo picon umakom, tradicionalnu poslasticu Kanarskih otoka

Papas arrugadas s mojo picon umakom. (Foto: Samo jedan griz)

Papas arrugadas tipično je jelo Kanarskih otoka gdje se krumpir uzgaja od 16. stoljeća, od kada su ga konkvistadori donijeli u Španjolsku. Stanovnici Kanarskih otoka – Carnarios, zovu krumpir papas, dok ga u ostatku Španjolske zovu patatas.

Za ovo jelo potrebna su nam samo dva sastojka: mali krumpiri i krupna morska sol. Tradicionalno se krumpir kuhao u morskoj vodi, ali mi ćemo koristiti morsku sol. Krumpire ne gulite, samo ih dobro očistite i operite prije kuhanja. Papas arrugadas poslužite kao prilog uz ribu ili meso ili kao predjelo uz tradicionalne kanarske umake mojo picon ili mojo cilantro.

Lanzarote – raj na zemlji sada dostupan i iz Zagreba!

Papas arrugadas poslužite kao prilog uz ribu ili meso ili kao predjelo uz tradicionalni kanarski umak - mojo picon.
Recept za papas arrugadas s mojo picon umakom. (Foto: Samo jedan griz)

Papas arrugadas i mojo picon umak

Količina: 4 osobe 

Vrijeme pripreme: 30 minuta

Sastojci za pripremu krumpira:

  • 1 kg baby krumpira
  • 2 žlice krupne morske soli

Sastojci za mojo picon umak:

  • 2 suhe crvene paprike (babura ili neka druga neljuta crvena
    paprika)
  • 1 češanj češnjaka, oguljen
  • pola kriške starog bijelog kruha
  • prstohvat mljevenog kima
  • ljuta paprika u prahu po ukusu
  • sol
  • 1/2 dl ekstra djevičanskog španjolskog maslinovog ulja
  • vinski ocat po ukusu

Priprema krumpira

  1. Operite krumpir i uklonite „oči“, ako ih ima.
  2. Stavite krumpir u lonac i dodajte vode tek toliko da ga pokrije; dodajte sol.
  3. Kuhajte krumpir 15 do 20 minuta dok ne bude mekan.
  4. Maknite s vatre i odlijte vodu.
  5. Vratite lonac s krumpirom na štednjak, pustite da para ispari. Trebali biste vidjeti tanki sloj soli na suhoj ljusci krumpira.
  6. Poslužite vruće s umakom od crvene paprike – mojo picon. 

Priprema mojo picon umaka

  1. Namočite sušene crvene paprike u zdjelu ili posudu s toplom vodom 10 do 15 minuta da omekšaju i rehidriraju. Nakon namakanja ocijedite vodu, uklonite peteljke i sjemenke.
  2. Narežite češnjak na listiće.
  3. Kruh narežite na četvrtine i ostavite sa strane.
  4. Paprike, kumin, ploške češnjaka, ljutu papriku u prahu i sol izmiješajte u blenderu kako biste dobili pastu.
  5. Postupno ulijevajte maslinovo ulje.
  6. Naizmjenično dodajte male komadiće kruha i male količine vode. Umak treba biti gust. Dodajte žličicu octa ili više, po vlastitom ukusu.
  7. Ako umak nećete koristiti isti dan, spremite ga u staklenu teglu, prelijte maslinovim uljem, dobro zatvorite i ohladite.

Poslužite odmah i uživajte u putovanju okusima!

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci