Lanzarote – raj na zemlji sada dostupan i iz Zagreba!

Lanzarote. (Foto: Kruzovi)

Kada su Kanarski otoci u pitanju, većina će se odlučiti za Tenerife ili u najboljem slučaju, za Gran Canariju. Lanzarote često ostaje po strani. No, to bi se uskoro moglo promijeniti jer zahvaljujući novim linijama Ryanaira, ovaj je crni raj na zemlji odnedavno dostupan direktnim letom iz Zagreba!

Lanzarote – od vulkana do vinograda

Zašto će vas ovaj otok oduševiti? Puno je razloga. U prvom redu, ovdje vlada vječno proljeće koje miriše na ljeto. Ovdje na maloj površini možete hodati po kraterima vulkana, trčati među kaktusima svih veličina i oblika, plivati u oceanu, istraživati podzemlje i uživati u vinu!

Lanzarote se nalazi oko 100 kilometara od obale Maroka, okružuje ga Atlantski ocean, potpuno je vulkanski te nudi zaista puno. Pružit će vam obiteljsko putovanje za pamćenje – nama svakako je!

Lanzarote, Timanfaya. Family Welcome
Lanzarote, Timanfaya. (Foto: Kruzovi)

Vežite se, polijećemo!

Sada kada imamo direktne letove iz Zagreba nema potrebe za odgađanjem. Vrijeme je da krenete! Letovi idu svake subote, od studenog do ožujka. Na raspolaganju vam je punih tjedan dana što je sasvim dovoljno za obilazak svih ljepota koje skriva ovaj kanarski biser crnog sjaja.

Ako ikako možete, izbjegnite termine školskih praznika. Cijene letova su tada značajno skuplje nego u ostalim terminima.

Savjet: Navedene cijene se odnose na let koji od prtljage uključuje samo ruksak. Svaki kofer više dodatno se naplaćuje, no uz malo samokontrole i planiranja odjevnih kombinacija, može se zima na Kanarima provesti i samo s onime što stane u ruksak. Ako ipak trebate više prtljage, ne morate kofer dodati svim članovima obitelji. U prvom koraku uvijek odaberite „value fare“, a prtljagu dodajte nakon što upišete imena putnika. Na taj ćete način prilično uštedjeti.

Lanzarote, Famara.
Lanzarote, Famara. (Foto: Kruzovi)

Po otoku – automobilom

Lanzarote je još jedna destinacija stvorena za road trip. Od jednog do drugog kraja otoka trebat će vam samo sat i pol što vam pruža priliku da u tjedan dana obiđete sve što treba vidjeti.

Kada su kanarski otoci u pitanju, uvijek je preporuka unajmiti automobil u jednoj od dvije poznate rent-a-car kuće: Autoreisenu ili Cicaru. Ni Lanzarote nije iznimka, a mi smo se odlučili za Atoreisen.

Prilikom rezervacije nije potrebna kreditna kartica, ne uzimaju ni depozit. Ceste su odlične, cestarina nema, a i parkiranje smo rijetko plaćali.

Savjet: Automobil rezervirajte čim prije. Kako se termin putovanja bliži, tako cijene najma rastu!

Lanzarote, Playa Blanca.
Lanzarote, Playa Blanca. (Foto: Kruzovi)

Obiteljski resorti za zabavu cijele obitelji

Iako se rijetko odlučujemo za obiteljske hotele i resorte, Lanzarote je bio prilika da i naše dijete uživa u kompleksu s toboganima, bazenima, animacijom. Odabrali smo hotel THB Tropical Island u Playa Blanci. Na raspolaganju smo imali devet grijanih bazena što dobro dođe s obzirom na temperaturu oceana, posebice ako ste zimogrozni.

Kada već govorimo o oceanu, morate znati da ćete na Lanzarotu teško naići na ljetne temperature Jadrana. U travnju se, primjerice, temperatura nije penjala iznad 19 stupnjeva, no nije nas to spriječilo da uživamo u plivanju.

Savjet: Uvijek provjerite cijene hotela na službenoj stranici. Konkretno, THB Tropical Island često ima dobre akcije, a mi smo ulovili lijepih 25 posto popusta.

Lanzarote.
Lanzarote. (Foto: Kruzovi)

Kada na Lanzarote?

Ovdje je riječ o cjelogodišnjoj destinaciji. Koji god dio godine odabrali, možete računati na ugodne temperature. Sredinom travnja, kada smo mi bili ondje, variralo je između 20 i 31 stupanj, a nerijetko i puše. Za večernje šetnje svakako spakirajte nešto dugih rukava.

Savjet: Prilikom odabira termina vodite računa o tome da je najhladniji mjesec siječanj, a najtopliji je kolovoz.

Lanzarote, Puerto del Carmen.
Lanzarote, Puerto del Carmen. (Foto: Kruzovi)

Stigli ste na Lanzarote – što obići?

U prvom redu, morate znati da se nalazite na otoku koji zovu otokom 1000 vulkana. Aktivan je jedan – Timanfaya. Ne propustite obići istoimeni Nacionalni park koji će vas očarati krajolikom.

Lanzarote, vinogradi.
Lanzarote, vinogradi. (Foto: Kruzovi)

Stvrdnuta polja lave pratit će vas kamo god krenete, a ono što bi zaista moglo izazvati wow efekt su – vinogradi! Male loze uronjene u potpuno crnu zemlju nikada prije nismo vidjeli. Obiđite ih u sklopu jedne od brojnih vinskih tura. Mi smo se odlučili za La Geriu.

Obiđite i plaže – pronaći ćete ovdje i bijele i crne, a nama najdraže bile su Famara, Papagayo, Playa Blanca i Playa Arena.

Lanzarote, Green lagoon of El Golfo.
Lanzarote, Green lagoon of El Golfo. (Foto: Kruzovi)

Provozajte se do glavnog grada Arreficea. Obavezno zastanite u unutrašnjosti. Teguise ima posebnu vibru, a ako tražite užurbaniji ritam, za vas su Playa Blanca i Puerto del Carmen, turistička mjesta puna tržnica, restorana, hotela…

Skriva Lanzarote i jednu posebnu atrakciju – zaljev El Golfo sa zelenom lagunom. Jer priroda je zaista najveći umjetnik.

Lanzarote, Mirador del Rio.
Lanzarote, Mirador del Rio. (Foto: Kruzovi)

César Manrique – umjetnik bez premca

César Manrique bio je umjetnik, arhitekt, kipar, slikar… Bio je čovjek koji je svoju ljubav prema Lanzarotu pretočio u brojne projekte koji su ovaj otok učinili još posebnijim. Njegovo ime pronaći ćete u svakoj pori otoka, stoji iza svih većih atrakcija poput poznatog vrta kaktusa, vidikovca Mirador del Rio, špilja Cueva de los Verdes i Jameos del Agua, a tu je i fondacija Césara Manriquea te Casa museo del Campesino.

Lanzarote, Jardín de Cactus.
Jardín de Cactus. (Foto: Kruzovi)

Sve su to atrakcije vrijedne posjeta i baš svaka će ostaviti na vas dojam.

Savjet: Iako ulaznice za svaku atrakciju možete kupiti zasebno, puno isplativija opcija je uzeti komplet ulaznica koji uključuje 3, 4 ili 6 centara. Cijene i kombinacije možete provjeriti ovdje. Ne morate ga kupiti online, moguće je kupiti ga i na bilo kojoj blagajni na ulazu.

Lanzarote, Playa Arena.
Lanzarote, Playa Arena. (Foto: Kruzovi)

A što je s onim klasičnim dječjim atrakcijama, pitate se? Iskreno, nije ih ovaj otok prepun.

Postoji tu Rancho texas, aquaparkovi, ali mi smo ih zaobišli. Dovoljno je bilo onih devet bazena s početka priče u hotelskom resortu, a dječju znatiželju zadovoljilo je trčanje po crnom pijesku, hodanje po stvrdnutoj lavi, šetnja po unutrašnjosti kratera Cuervo, druženje s kaktusima i istraživanje špilja.

Vjerujte nam na riječ – ima Lanzarote malo magije za svakoga!

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci