Jeste li znali da se u blizini Lendave kriju mnogobrojni zanimljivi biseri za višegeneracijski obiteljski odmor?

Dobrovnik, Bukovniško jezero. (Foto: Domagoj Biondić)

Ako planirate obiteljski vikend odmor, ne propustite priliku posjetiti slikovitu općinu Dobrovnik, smještenu u srcu Prekmurja u blizini Lendave. Ovdje vas očekuju čuda prirode i kulture, prekrasne orhideje, izvrsna gastronomska ponuda, vrhunska vina te, naravno, gostoljubivi stanovnici. Za ljubitelje prirodnih ljepota i aktivnog odmora, Dobrovnik nudi obilje zanimljivosti, biciklističkih staza, pješačkih ruta te tematskih staza koje će vas osvojiti.

Lendava, Ocean Orchids.
Dobrovnik, Ocean Orchids. (Foto: Domagoj Biondić)

Tropski raj za ljubitelje orhideja i gurmanske užitke

Zaronili smo u fascinantni svijet egzotične prirode s više od 18 godina postojanja u kojem svakodnevno 4.000 prekrasnih orhideja oživljava svojim bojama. No, ovdje nije riječ samo o cvijeću; u Ocean Orchidsu krije se pravi tropski raj i brojne biljke koje poznajemo iz svakodnevnog života, kao što su banane, avokado, vanilija, papaja, mango, ananas i mnoge druge. Impresivna kolekcija šarenih cvjetova flaminga (Anthurium) i raznolik izbor penjačica oduševit će čak i najzahtjevnije ljubitelje prirode! Važno je naglasiti da se u Ocean Orchidsu koriste geotermalnom energijom kako bi godišnje uzgojili čak 2 milijuna orhideja Phalaenopsis u staklenicima koji zauzimaju 4 hektara površine. Njihov ekološki prihvatljiv način uzgoja orhideja čini ih liderom u smanjenju ugljičnog otiska u Europi.

Jeste li znali da su orhideje službeni državni simbol u mnogim, posebno tropskim zemljama? Među njima su, primjerice, Kolumbija (Cattleya trianae), Indonezija (Phalaenopsis amabilis), Kostarika (Cattleya skinneri), Belize (Prosthechea cochleata), Panama (Peristeria elata), Venezuela (Cattleya mossiae) itd.

Uzgoj posebne orhideje – prve slovenske vanilije

Trenutačni biser u kruni Ocean Orchidsa je uzgoj posebne vrste orhideje – prve slovenske vanilije. Vanilija je inače penjačica i treba joj potporanj uz koji može rasti. U prirodi je to deblo drveta, uz koje raste u njegovoj krošnju, slično kao što to čini bršljan u našim šumama. Prvi put cvate u trećoj godini života, kada je dovoljno velika i ima energije za stvaranje cvjetova, a cvjetovi su žuti i bez mirisa. Svaki cvijet otvoren je samo jedan dan – za to vrijeme, najbolje ujutro, mora se oprašiti ručno ako se žele dobiti plodovi. Vanilija je inače vrlo otporna biljka, a ne vole ju ni pamučne uši. Treba samo paziti da ne stoji u podlozi s vodom jer u tom slučaju korijenje može početi trunuti. Ako ste uspjeli oprašiti cvijet vanilije na pravi način, sljedećih 9 mjeseci moći ćete pratiti razvoj ploda koji se botanički zove kapsula, a kolokvijalno mahuna.

Lendava, Ocean Orchids, dječje igralište.
Ocean Orchids, dječje igralište. (Foto: Domagoj Biondić)

Širok izbor suvenira, dječje igralište i degustacija sladoleda

U Ocean Orchidsu razvili su vanilarij – poseban ekosustav zatvoren plutenim čepom, u kojem se održava stalna visoka vlažnost zraka, potpuno eliminirajući potrebu za zalijevanjem vanilije dok ona raste prema vrhu epruvete. U vanilariju biljka vanilije uživa u visokoj vlažnosti, što se odražava na rast korijena i lišća, a kao rezultat ovog procesa je orošena epruveta. Na taj način biljka može preživjeti u potpuno zatvorenoj posudi koja oponaša uvjete uzgoja slične njezinoj prirodnoj tropskoj klimi.

Nemoguće je odoljeti šarmu ovog mjesta, zato vjerujemo da će mnogi posjetitelji poželjeti ponijeti komadić ovog raja kući. U Ocean Orchids trgovini, širok je izbor suvenira – čak 60 različitih slovenskih orhideja, sve iz vlastite proizvodnje. Za one koji žele unijeti gastronomsku čaroliju u svoj dom, dostupne su i sadnice tropske vanilije, koje možete kupiti i u online trgovini. Poklon uz kupnju mahune vanilije besplatna je ulaznica za tropski vrt Ocean Orchids koja se nalazi na donjoj strani čepa epruvete s mahunom vanilije.

No, to nije kraj užitka – svakako se opustite i razmazite degustacijom sladoleda od vanilije u njihovu tropskom kafiću, smještenom tik ispred Tropskog vrta. Tu je i dječje igralište za potpuni obiteljski doživljaj.

Cijena ulaznice za otkrivanje tajnog uzgoja orhideja iznosi 7 eura po osobi, a za djecu i mlade (do 15 godina) u pratnji roditelja ulaz je besplatan. Grupni dolazak potrebno je unaprijed najaviti.

Lendava, Dobrovnik, Kuća Györgya Dobronokija.
Kuća Györgya Dobronokija. (Foto: Domagoj Biondić)

Uronite u bogatu etnografsku baštinu Dobrovnika

Kuća Györgya Dobronokija, muzejski dragulj koji otkriva fascinantnu priču o povijesti, tradiciji i načinu života stanovnika Dobrovnika, predstavlja još jedan neizostavan dio ovog područja. Ova grandiozna građevina, sagrađena u prvom dijelu 20. stoljeća, sada služi kao domaćin muzejskog prostora koji oživljava prošlost i običaje ovog kraja.

Dobrovnik, Kuća Györgya Dobronokija.
Kuća Györgya Dobronokija. (Foto: Domagoj Biondić)

Unutar muzeja, izloženi predmeti, tekstovi i fotografije pružaju duboki uvid u važne pučke blagdane, seoske aktivnosti i ključne trenutke u životu stanovnika, uključujući rođenje, krštenje, vjenčanje i smrt. Unutar kuće – muzeja možete istražiti i kuhinje tog razdoblja, upoznati se s tradicijom lončarstva i otkriti mnoge druge elemente bogate etnografske baštine. U obližnjoj gospodarskoj zgradi, možete vidjeti poljoprivredne alatke, kola i druge predmete povezane sa stočarstvom i poljoprivredom.

Lendava, Dobrovnik, Kuća Györgya Dobronokija, radionica.
Kuća Györgya Dobronokija, radionica. (Foto: Alica Bjeli)

Cijena ulaznice za ovu fascinantnu povijesnu avanturu iznosi pristupačna 2 eura. Za one željne praktičnog iskustva, tu je i opcija jednosatne radionice izrade tradicionalnih predmeta, a cijena je 5 eura.

Lendava, Dobrovnik, Bukovniško jezero.
Bukovniško jezero. (Foto Domagoj Biondić)

Bukovniško jezero, bajkoviti park i jedinstvena gastronomska ponuda

Jedna od najprepoznatljivijih turističkih atrakcija Dobrovnika je Bukovniško jezero. Ovo umjetno akumulacijsko jezero, smješteno u Goričkom, jugoistočno od sela Bukovnica, predstavlja pravo prirodno čudo koje je nastalo regulacijom rijeke Ledave i njezinih pritoka kako bi se spriječile poplave.

Park bajki, Bukovniško jezero.
Park bajki, Bukovniško jezero. (Foto: Family Welcome)

Osim što pruža priliku za ribolov, okolina jezera nudi brojne mogućnosti za opuštanje, šetnje, kampiranje, piknike i sportske aktivnosti. Šuma kestena i bukve koja okružuje jezero pruža raznovrsne aktivnosti najmlađim posjetiteljima u „Parku bajki“, u kojem se mogu susresti s četirima čarobnih likova – patuljkom Blagodejnikom, vilom Rusalkom, vilom Orhidejom i žapcem Jezernikom.

Park bajki otvoren je vikendom i svakodnevno tijekom proljetnih, ljetnih i jesenskih praznika, dok je od 5. studenog do 8. travnja zatvoren.

Lendava, Bukovniško jezero.
Dobrovnik, Bukovniško jezero. (Foto: Domagoj Biondić)

Energetske točke koje emitiraju ljekovito zračenje

U neposrednoj blizini parka možete se opustiti i na energetskim točkama. Kapelica Svetog Vida i Vidov izvor, smješteni u blizini jezera, čuvaju tajne i energiju ovog područja. U blizini kapele otkriveno je 26 energetskih točaka koje emitiraju blagotvorno i ljekovito zračenje. Vjeruje se da ove točke pozitivno utječu na zdravlje i blagostanje ljudi, posebno u liječenju vida, sluha, gastroenteroloških problema, živčanog sustava i kože.

Lendava, Dobrovnik, adrenalinski park Bukovniško jezero.
Adrenalinski park Bukovniško jezero. (Foto: Domagoj Biondić)

Adrenalinski park s više od 60 različitih elemenata

Za avanturističke duše, nedaleko od jezera, nalazi se pustolovni park Bukovniško jezero, koji, dugačak 52 metra, s 66 različitih elemenata omogućava testiranje vještina za djecu stariju od četiri godine. Program se može prilagoditi mogućnostima djece jer su dostupni i lakši i teži elementi. Ljubitelji sporta mogu uživati ​​u elementima visokim 8 metara, a poseban doživljaj je let štorklja (rodin let) dug 27 metara. Cijene ulaznica možete pogledati ovdje.

Dobrovnik, Brunarica prekmurskih dobrot.
Dobrovnik, Brunarica prekmurskih dobrot. (Foto: Domagoj Biondić)

Osim prirodnih čarolija, Dobrovnik nudi i jedinstveno gastronomsko iskustvo. Brunarica prekmurskih dobrt (brvnara prekmurskih delicija), skrivena usred šume, pravo je mjesto za okusiti domaću prekmursku tradicionalnu kuhinju i pića. Vlasnik Uroš Puhan jasno ističe: „Ovdje nema brze hrane ili gaziranih napitaka, naš naglasak je na lokalnim proizvodima“.

Lendava, Dobrovnik, Brunarica prekmurskih dobrot, prekmurska gibanica.
Brunarica prekmurskih dobrot, prekmurska gibanica. (Foto: Domagoj BIondić)

Posjetitelji mogu uživati u ukusnim jelima poput rebaraca pečenih 3,5 sata u keramičkoj peći, muflona sa začinima pripremljena ispod peke, pilećih fileta s bučinim sjemenkama i povrćem na žaru te dödölima – bijelim žganacima s kiselim vrhnjem. Nemojte propustiti ni sočnu prekmursku gibanicu za desert!

Lendava, Dobrovnik,Gostilna pri Lujzi.
Dobrovnik, Gostilna pri Lujzi. (Foto: Domagoj Biondić)

Restoran s više od pedeset godina tradicije

Dobrovnik i njegova okolica dobro su poznati po iznimnim gurmanskim iskustvima, ali roditelji neka ne preskoče kušati i izvrsna prekmurska vina. Posjet vinarijama u ovoj regiji pružit će vam priliku da se upoznate s dugom tradicijom i procesima proizvodnje ovih vina. No, ako nemate puno vremena na raspolaganju, obavezno posjetite Gostilnu pri Lujzi, koja svojim gostima nudi vrhunska vina i ima tradiciju koja seže unazad do 1966. godine.

Osim dobrog vina, svojim gostima nude domaće nareske, među kojima dominiraju domaća tünka, domaća šunka, salame, kobasice i ostala tipična prekmurska jela, uključujući ribu i sve ostalo što gost poželi, a ponosno ističu da ni vegetarijanci, vegani i osobe s raznim alergijama na namirnice neće ostati gladne.

Lendava, Dobrovnik, Gostilna pri Lujzi, vinska fontana. (Foto: Domagoj Biondić)
Dobrovnik, Gostilna pri Lujzi, vinska fontana. (Foto: Domagoj Biondić)

Prva slovenska vinska fontana u Dobrovniku

Posebno je zanimljivo to što ova gostilna od 2020. godine ima prvu slovensku vinsku fontanu, u kojoj možete kušati različite sorte vina iz ekološke proizvodnje. Za samo 10 eura možete uživati u degustaciji šest domaćih vina, uključujući graševinu, sivi pinot, chardonnay, šipon (pušipel), sauvignon, traminac, rumeni muškat i dr., a kao suvenir dobit ćete i čašu. Opcija s povratnom čašom dostupna je za 6 eura.

Bez obzira na to volite li bajke, kulturu, hranu ili vino, Lendava će vas oduševiti svojom jedinstvenom ponudom, a ovo su samo neki od razloga zašto biste ovu regiju trebali posjetiti što prije!

Tagovi: ,

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci