Kada sunce zagrije, nema ničega osvježavajućeg i primamljivijeg od svježe sirove torte od trešanja. Ova torta ne samo da odiše okusima omiljenog sezonskog voća, već je i zbog posebnog dodatka, sira od mliječnog kefira, jedinstvenog i kremastog okusa i doslovno se topi na nepcu.
Gotovo svi članci o kefiru spominju njegove dobrobiti, a u knjižici „Mali vodič za mliječni kefir“ možete pronaći odgovore na brojna pitanja o domaćem mliječnom kefiru, informacije o izradi kefira i nekoliko novih recepata, koje nisam ranije objavljivala.
Jedan od načina kako koristiti mliječni kefir, a čija me izrada posebno veseli, je sir. U videozapisu objavljenom na Instagramu pokazala sam na koji način ja radim sir od kefira. Kefirko teglice nisu vam potrebne, ali uvelike olakšavaju posao. Ako ih nemate, dovoljni su cjedilo i gaza te posuda u koju će se cijediti sirutka dok će u cjediljci ostati sir.
Ja volim sir kremaste teksture pa kefir ostavljam da se cijedi u teglici (u hladnjaku) do četiri dana. Odličan je za izradu kremastih slatkih i slanih namaza, a ovog je puta sir bio glavna zvijezda ove sirove torte!
Sirova torta od trešanja sa sirom od mliječnog kefira
Količina: za 12 šnita
Vrijeme pripreme: 15 min uz namakanje datulja i indijskih oraha preko noći
Sastojci za izradu baze:
- 100 g oraha
- 100 g pekan oraha
- 200 g badema
- 200 g otkoštenih datulja (preko noći namočenih u vodi)
- 1 čajna žlica ekstrakta vanilije
Sastojci za kremu:
- 400 g otkoštenih trešanja
- 200 g krem sira od domaćeg kefira
- 200 g indijskih oraha (preko noći namočenih u vodi)
- 50 g datulja (preko noći namočenih u vodi)
Priprema za bazu:
- U blenderu izmiksajte bademe i orahe. Dodajte ekstrakt vanilije i namočene datulje te miksajte dok ne dobijete homogenu smjesu.
- Smjesu rasporedite u kalup za tortu promjera 25 cm u koji ste prethodno stavili papir za pečenje.
- Ostavite u hladnjaku dok radite kremu od trešanja.
Priprema za kremu od trešanja:
- U blenderu kremasto izmiksajte indijske orahe pa im dodajte sir, trešnje i datulje. Miksajte sve dok ne dobijete kremastu smjesu.
- Izlijte smjesu na bazu i ostavite u zamrzivaču na nekoliko sati ili u hladnjaku preko noći.
- Ukrasite trešnjama umočenima u čokoladu.
Uživajte u okusima!