Najukusnija sezonska poslastica: Sirova torta od trešanja s kremastim sirom od mliječnog kefira 

Sirova torta od trešanja. (Vedrana Orlović, Kefirolicious studio)

Kada sunce zagrije, nema ničega osvježavajućeg i primamljivijeg od svježe sirove torte od trešanja. Ova torta ne samo da odiše okusima omiljenog sezonskog voća, već je i zbog posebnog dodatka, sira od mliječnog kefira, jedinstvenog i kremastog okusa i doslovno se topi na nepcu. 

Gotovo svi članci o kefiru spominju njegove dobrobiti, a u knjižici „Mali vodič za mliječni kefir“ možete pronaći odgovore na brojna pitanja o domaćem mliječnom kefiru, informacije o izradi kefira i nekoliko novih recepata, koje nisam ranije objavljivala.

Jedan od načina kako koristiti mliječni kefir, a čija me izrada posebno veseli, je sir. U videozapisu objavljenom na Instagramu pokazala sam na koji način ja radim sir od kefira. Kefirko teglice nisu vam potrebne, ali uvelike olakšavaju posao. Ako ih nemate, dovoljni su cjedilo i gaza te posuda u koju će se cijediti sirutka dok će u cjediljci ostati sir.

Ja volim sir kremaste teksture pa kefir ostavljam da se cijedi u teglici (u hladnjaku) do četiri dana. Odličan je za izradu kremastih slatkih i slanih namaza, a ovog je puta sir bio glavna zvijezda ove sirove torte!

Otkrijte tajne Logarske doline, njezine slapove, zmajeve, bajkovite priče, zen zone i gastronomske doživljaje!

Sirova torta od trešanja.
Sirova torta od trešanja. (Foto: Vedrana Orlović, Kefirolicious studio)

Sirova torta od trešanja sa sirom od mliječnog kefira

Količina: za 12 šnita

Vrijeme pripreme: 15 min uz namakanje datulja i indijskih oraha preko noći

Sastojci za izradu baze:

  • 100 g oraha
  • 100 g pekan oraha
  • 200 g badema
  • 200 g otkoštenih datulja (preko noći namočenih u vodi)
  • 1 čajna žlica ekstrakta vanilije

Sastojci za kremu:

  • 400 g otkoštenih trešanja
  • 200 g krem sira od domaćeg kefira
  • 200 g indijskih oraha (preko noći namočenih u vodi)
  • 50 g datulja (preko noći namočenih u vodi)

Priprema za bazu:

  1. U blenderu izmiksajte bademe i orahe. Dodajte ekstrakt vanilije i namočene datulje te miksajte dok ne dobijete homogenu smjesu.
  2. Smjesu rasporedite u kalup za tortu promjera 25 cm u koji ste prethodno stavili papir za pečenje.
  3. Ostavite u hladnjaku dok radite kremu od trešanja.

Priprema za kremu od trešanja:

  1. U blenderu kremasto izmiksajte indijske orahe pa im dodajte sir, trešnje i datulje. Miksajte sve dok ne dobijete kremastu smjesu.
  2. Izlijte smjesu na bazu i ostavite u zamrzivaču na nekoliko sati ili u hladnjaku preko noći.
  3. Ukrasite trešnjama umočenima u čokoladu.

Uživajte u okusima!

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci