Krvavice s kiselim kupusom i restanim krumpirom, pravo zimsko jelo koje volite ili ne volite

Krvavice s kiselim kupusom i restanim krumpirom. (Foto: Samo jedan griz)

Tko voli krvavice? Jedno su od onih tradicionalnih jela koja ili jako volimo ili jednostavno nisu za nas. Kada su dobro pripremljene i začinjene, prava su delicija. Zovu ih i čurke, obarene kobase, devenice, no njihovo ime – krvavice – najbolje govori koji im je ključan sastojak. Osim krvi, tu su i dijelovi svinjske glave, pluća, jezika, kože… Pravi zero waste!

Sama priprema, odnosno pečenje brzo je i jednostavno, a obavezno ih poslužite s kiselim zeljem i restanim krumpirom. Ovaj zimski specijalitet, krvavice s kiselim kupusom, najčešće se jeo u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, ali to ne znači da ga i ostali ne mogu pripremati sa svojim dodacima, npr. uz pole u Lici.

Sada je vrijeme da svratite do tržnice i nabavite sve što vam treba za ovaj mirisan i ukusan obrok, a ja vam otkrivam kako ga pripremiti. 

Šunkarna Kodila: raj za ljubitelje mesa u blizini Murske Sobote koji osvaja gastroljubitelje

Krvavice s kiselim kupusom i restanim krumpirom, recept.
Krvavice s kiselim kupusom i restanim krumpirom. (Foto: Samo jedan griz)

Krvavice s kiselim kupusom i restanim krumpirom

Količina: za 4 osobe

Vrijeme pripreme: 1 sat

Sastojci:

  • kiseli kupus
  • 500 g rezanog kiselog kupusa 
  • 1 žličica mljevene slatke crvene paprike
  • 100 g dimljene slanine
  • 2 lovorova lista
  • sol i papar 
  • 4 krvavice
  • restani krumpir
  • 500 g krumpira
  • 1 glavica luka
  • sol i papar

Dodatno:

svinjska mast

Priprema:

Kupus

  1. Isperite kiseli kupus u hladnoj vodi te dobro ocijedite, slaninu narežite na kockice i luk nasjeckajte na sitne kockice.
  2. U lonac dodajte malo masti, zagrijte na srednje jakoj vatri, dodajte luk i slaninu. Pirjajte dok luk malo ne omekša, otprilike 8 minuta.
  3. Dodajte kiseli kupus, začinite sa solju (možda sol nije potrebna, probajte prije dodavanja soli) i paprom, dodajte lovorov list i mljevenu papriku, podlijte s oko 1 dl vode. 
  4. Poklopite i kuhajte oko pola sata dok kupus ne postane mekan, uz povremeno miješanje i dolijevanje vode.

Restani krumpir

  1. Krumpir operite, stavite u lonac, dodajte vodu, posolite i kuhajte u kori. Kad vilica ili ražnjić lagano prođe kroz krumpir, maknite s vatre, ocijedite i ohladite krumpir.
  2. Ogulite koru, narežite na ploške. Luk ogulite i nasjeckajte na sitne kockice.
  3. U tavu stavite žlicu masti, zagrijte na srednje jakoj vatri, dodajte luk i lagano ga zapržite. Dodajte narezani krumpir i začinite sa soli i paprom. Kuhajte sve zajedno još pet minuta.

Krvavice

  1. Pećnicu zagrijte na 180 °C.
  2. Premažite krvavice sa svinjskom masti u tankom sloju.
  3. Pecite u pećnici 30-ak minuta. Kako se krvavice ne bi zalijepile za dno, pecite ih na papiru za pečenje.
  4. Pečene krvavice servirajte uz kiseli kupus i restani krumpir, ukrasite krumpir sjeckanim listom peršina.

Uslast!

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci