Šunkarna Kodila: raj za ljubitelje mesa u blizini Murske Sobote koji osvaja gastroljubitelje

Šunkarna Kodila. (Foto: arhiva, Kodila)

Nedaleko od Murske Sobote, u slovenskom selu Markišavci obitelj Kodila već tri generacije njeguje proizvodnju prekmurske šunke čija kvaliteta počiva na temeljima koje se razvijalo stoljećima uz rijeku Muru. I danas se proizvodnja njihovih proizvoda odvija na tradicijski zanatski način koji zahtijeva dosta ručnog rada, koristeći se pritom znanjima koja se prenose s koljena na koljeno. U nastavku saznajte zašto su njihove brojne delikatese naš gourmet izbor.

Janez Kodila, koji je posao mesarstva naslijedio od svojeg oca, na samim počecima postavio si je za cilj kvalitetu, a ne kvantitetu. U tome je i uspio. Godine 2002., uz malu trgovinu svježim mesom i mesnim prerađevinama, ulaganjem u nove pogone proširili su proizvodnju na suhe i dimljene proizvode, a desetljeće kasnije, 2013. godine, isprepleli su modernu arhitekturu s prekmurskom tradicijom i otvorili danas nadaleko poznatu kuću kulinarskog doživljaja u kojoj su objedinjeni proizvodnja, delikatesna trgovina i restoran.

Šunkarna Kodila, restoran Meet Meat.

„Mirisi Prekmurja” bez laktoze i glutena

Po njihove šunke, pršute, čvarke, salame, kobasice, tunke (kosanu mast s mesom), ali i odležane steakove dolaze brojni mesojedi iz regije (Hrvatske, Austrije, Italije…). Svi su proizvodi bez glutena i laktoze, a glasovita prekmurska šunka, za koju dobro znaju Zagrepčani koji su barem jednom posjetili VinoCom – međunarodni festival vina i kulinarstva, vrhunac je gastronomske ponude Prekmurja.

Imamo savršen recept za blagdanske macaronse s čokoladnom kremom

Njihove šunke dozrijevaju u četirima različitim zrionicama u kojima su zidovi oblijepljeni glinom, što omogućuje stvaranje klimatskih uvjeta sličnih prirodnima u svakom godišnjem dobu. Plijesan na šunkama prvo bude bijela, potom postaje zelena i na kraju, kada meso izgubi oko 30 posto vlage, otpada. Tako znaju da je vrijeme za posljednju i najmirisniju fazu, fazu sušenja.

Delikatesna trgovina Kodila.
Delikatesna trgovina iznad koje je ostakljena zrionica. (Foto: arhiva Kodila).

U ostakljenoj galeriji iznad delikatesne trgovine, odmah ispod krova šunke i pršuti, koji su na mjestu reza premazani „glinom” od sala, heljde, soli i papra koja proizvod štiti od isušivanja, dosežu punu starost. Naime, od trenutka kad se but nasoli do degustiranja prođe oko godinu dana. Međutim, Janko ističe da su neke delikatesne šunke stare i do šest godina.

No, svi znaju da bez dobre namirnice, nema ni dobrog proizvoda. Imaju osam kooperanata koji specijalno za njih uzgajaju autohtone krškopoljske svinje, mangulice iz slobodnog uzgoja, a govedinu koju „stare” biraju u poznatim slovenskim klaonicama, i to samo najbolje, mramorirane komade.

Šunkarna Kodila svoje vrhunske proizvode nudi u njihovom restoranu Meet Meat.
Šunkarna Kodila, restoran Meet Meat. (Foto: arhiva Kodila)

Delikatesna trgovina i restoran Meet Meat za obiteljske putnike namjernike

Integracija kompleksne proizvodnje i prodaje dio je njihova održivog poslovnog procesa. Želja im je, objašnjava nam Janko, da gosti dolaze kod njih, tamo gdje je duša proizvoda. Smatraju da jedino tako mogu upoznati cijeli proces, poslušati priču, prošetati zrionicama te osjetiti okuse tradicije. 

Njegova supruga Helena Kodila vodi turistički proces, tj. kuću kulinarskog doživljaja koju, kako nam kaže, rado posjećuju i mještani i brojni turisti. Objašnjava: „Gosti nakon šetnje našom ostakljenom zrionicom i upoznavanja s procesom proizvodnje, stižu u prostrani restoran s otvorenom kuhinjom u kojem dugi niz godina gurmanske kreacije stvaraju chefovi Daniel Sukič i Boštjan Lačen. Upravo to posjetiteljima je najveći doživljaj.”

Osim izvrsnog mesa kojeg ovdje uvijek ima, njihove chefove inspiriraju i vrt iza restorana te začinsko bilje koje su zasadili u koritima u restoranu. Uz dnevni meni jela i ručkova inspiriranih sezonskim povrćem i voćem, gostima nude jela po narudžbi, uz, dakako, preporuku dobrog vina.

Nakon vrhunske gozbe, najbolje je uputiti se u njihovu delikatesnu trgovinu, kupiti jestiv suvenir ili omiljen proizvod koji u ovo blagdansko vrijeme možete podijeliti sa svojim ukućanima. Osim njihovih proizvoda, u trgovini možete pronaći i širok izbor proizvoda drugih domaćih dobavljača i proizvoda pod krovnom robnom markom „Miriše na Prekmurje”, kao što su, primjerice, čokolada s prekmurskom gibanicom, bučino ulje, čips od jabuke i mnoge druge delikatese u kojima može uživati cijela obitelj.

Ako se ipak ne planirate ubrzo uputiti u ovaj prekmurski gastronomski raj, proizvode Kodila možete naručiti online, a dostupni su i u restoranima i vinotekama u Hrvatskoj, Austriji, Mađarskoj, Poljskoj, Estoniji i Njemačkoj.

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci