U moru raznolikih okusa i tekstura, uvijek postoje jela koja nas jednostavno iznenade neobičnim kombinacijama. Ovo neobično jelo je baš takvo, spoj suptilnih i harmoničnih okusa koji zajedno stvaraju pravu gozbu za vaše osjetilo okusa.
Krenimo od filea pilećih prsa. Pileće meso je mnogima omiljen izbor namirnice. Filei su nježni i sočni, a prženi na laganoj vatri, dodaju teksturu koja se savršeno sljubljuje s ostalim sastojcima. Kaki ili japanska jabuka voće je koje možda nije toliko često viđeno u tradicionalnim jelima. Donosi slatkoću i blagu pikantnost te bogatstvo antioksidansa i vitamina. Sočna tekstura i bogata aroma daju osvježavajući element.
Ključni sastojak koji ovu salatu diže na potpuno novu razinu je dresing od nara i vodenog kefira. Dok nar unosi dubinu okusa i bogatstvo antioksidansa, vodeni kefir pruža osvježavajući kontrast s lagano gaziranim, kremastim dresingom. Ali što je zapravo vodeni kefir?
Vodeni kefir je fermentirano piće dobiveno iz zrnaca vodenog kefira, koja su zapravo simbioza različitih bakterija i kvasaca. Ovaj blago kiselkasti napitak bogat je probioticima koji podržavaju zdravlje probavnog sustava, jačaju imunološki sustav i doprinose općem blagostanju tijela. Vodeni kefir je također izvor vitamina i mineralnih tvari te odličan izbor za one koji žele diversificirati svoju prehranu i uživati u zdravim, probavnim koristima fermentiranih namirnica. Za više informacija o vodenom kefiru svakako kliknite na link.
Uz sve ove zanimljive informacije o sastojcima, ne možemo zanemariti bogatstvo okusa kada se sve ove komponente spoje u jednoj posudi. Dakle, ako tražite nešto novo i uzbudljivo što želite probati, ne oklijevajte s ovom salatom.
Uživajte u kuhanju i dobar tek!
Sicilija je Italija u malom – idealna za posjećivanje u svako doba godine!
Salata s piletinom, kakijem i umakom od vodenog kefira
Količina: za 3 do 4 osobe
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Sastojci za pile:
- 1 pakiranje filea pilećih prsa, 450 g
- 4 šake matovilca
- 2 kakija
- 1 nar
- mljevena dimljena paprika
- sol
- ulje za pečenje
- šaka pekan oraha
Za dresing:
- 100 ml svježeg soka od koštica nara
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 2 jušne žlice vodenog kefira
- 1 jušna žlica balzamičnog octa
- 1 jušna žlica meda
- prstohvat soli
Priprema
- Najprije napravite dresing. Sve sastojke za dresing dodajte u staklenku, zatvorite ju i dobro protresite.
- Matovilac i kaki operite, a kaki narežite na ploške.
- File prsa operite, osušite papirnatim ručnikom, narežite na šnicle te posolite, dodajte papriku i ispecite.
- U veliku zdjelu dodajte matovilac, pečene filee narezane na veličinu zalogaja, ploške kakija i koštice nara. Sve prelijte umakom i dodajte pekan orahe (možete ih usitniti ili ostaviti cijele).
Sve pomiješajte, poslužite i uživajte u okusima!