Vodeni kefir – prirodna probiotička bomba koja čuva naše zdravlje i pomlađuje nas!

Vodeni kefir. (Foto: Studio Kefirolicious)

Ako mliječni kefir nije vaša opcija, zašto ne probati vodeni kefir?

Vodeni kefir je probiotički napitak napravljen od kefirnih zrnaca za vodeni kefir koja su, kao i zrnca za mliječni, simbioza dobrih bakterija i kvasca. Vodeni kefir nastaje fermentacijom šećera i zrnaca vodenog kefira u vodi.

Tradicionalno se konzumira stoljećima. Priča o podrijetlu kefirnih zrnaca za vodeni kefir potječe iz Meksika, gdje su vodena kefirna zrnca „tibicos“ skupljena iz kaktusa bodljikave kruške i kasnije korištena za stvaranje ukusnog slatkasto-mjehuričastog pića koji danas nazivamo vodeni kefir. Vodeni kefir pije se u cijelom svijetu, a neki od naziva su japanski vodeni kristali, Graines Vivantes (francuski), Aqua Gems, Kefir di Frutta (talijanski), Ginger Beer Plant i Bebees.

S obzirom na to da se kod izrade vodenog kefira koristi voda u koju dodajemo šećer, to je dobra opcija za sve koji izbjegavaju mliječne proizvode, bilo zbog zdravstvenih razloga, prehrambenih ograničenja ili osobnih razloga. Koji izbor šećera je najbolji za izradu vodenog kefira, možete pročitati ovdje.

Vedrana Orlović otkriva nam zašto toliko obožava domaći mliječni kefir koji često koristi u svojim receptima

Vodeni kefir je pun probiotika, tj. dobrih bakterija koje se također nalaze i u našim crijevima i koje imaju glavnu ulogu u gotovo svakom području našeg zdravlja – od prevencije raznih bolesti do imunološke funkcije i šire. Dobre bakterije i kvasci iz domaćeg kefira mogu pomoći kod probavnih tegoba, upalnih bolesti crijeva i sindroma iritabilnog crijeva. Više informacija o dobrim bakterijama saznajte ovdje.

Recept za domaći vodeni kefir

Količina: 2 do 4 čaše

Vrijeme pripreme: 5 minuta

Vrijeme fermentacije: 24 do 48 sati

Sastojci:

 • 30 g kefirnih zrnaca za vodeni kefir
 • 600 ml vode
 • 40 g kvalitetnog šećera

Priprema: 

 1. Za pripremu vodenog i mliječnog kefira koristim Kefirko staklene posude koje su dizajnirane za lakše pravljenje kefira kod kuće, ali nisu vam neophodne. Možete koristiti i običnu staklenku. 
 1. Stavite zrnca vodenog kefira u staklenku, dodajte zaslađenu vodu i ostavite sve da fermentira na sobnoj temperaturi. 
 2. Staklenku nemojte zatvoriti nego poklopac samo prislonite na staklenku. 
 3. Nakon 24 do 48 sati dobit ćete svježi domaći vodeni kefir. 
 4. Kefir procijedite i držite u hladnjaku do 7 dana u zatvorenoj staklenci, a zrnca su spremna za novu izradu kefira.

Zašto konzumirati vodeni kefir? 

Potiče imunitet: Zahvaljujući visokoj koncentraciji dobrih bakterija, dodavanje vodenog kefira u svakodnevnu prehranu daje našem imunološkom sustavu snažan dodatni poticaj. Vodeni kefir može pomoći kod smanjenja upalnih procesa i promijeniti razinu imunoloških stanica kako bi se poboljšala imunološka funkcija. Zbog svog probiotičkog sadržaja može pomoći u smanjenju rizika od određenih infekcija.

Prikladan za vegane: Kao što sam spomenula u prethodnom članku, mliječni kefir radi od kravljeg ili kozjeg mlijeka u kombinaciji s kefirnim zrncima. S obzirom na to da se kod pravljenja vodenog kefira koristi voda u koju dodajemo šećer, dobra je opcija za vegane. Također, procesom fermentacije kefir postaje izvrstan izvor vitamina B12, a bogat je vitaminima B1 i B6. 

Detoksikacija i pomlađivanje 

Probiotici iz kefira uklanjaju toksine iz tijela i krvi pa se može primijetiti da koža postaje zdravija i blistavija. Starenje i bolesti vezane uz starost snažno su povezane s oštećenjima od oksidativnog stresa, što znači da probiotici iz domaćeg kefira mogu pomoći u sprječavanju niza bolesti povezanih sa starenjem.

Napravljeni kefir možete koristiti i za osvježavajući bezalkoholni koktel, a u nastavku vam donosimo prijedlog.

Vodeni kefir, koktel.
Vodeni kefir, koktel. (Foto: Studio Kefirolicious)

Recept za osvježavajući voćni koktel 

Količina: 3 – 4 čaše

Vrijeme pripreme: 5 minuta

Sastojci:

 • 750 ml vodenog kefira
 • šaka kupina (svježe ili smrznute)
 • šaka malina (svježe ili smrznute)
 • sok ½ limete 
 • jušna žlica meda (cvjetnog ili po izboru)
 • 10 listova mente (svježe)

Priprema:

Sve izmiješajte u blenderu, poslužite odmah i uživajte u okusima! 

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci