Sicilija je Italija u malom – idealna za posjećivanje u svako doba godine. Koji dio otoka odabrati, gdje se smjestiti i što obići, znaju naši Kruzovi!

Valle Dei Templi. (Foto: Kruzovi)

Ne zovu je bez razloga Italijom u malom. Sicilija će vam u svega nekoliko dana omogućiti da zavirite u sve ljepote koje skrivaju različiti krajevi belle Italie! Volite li povijest? Sicilija se njome razmeće. Tražite li život i onaj pravi talijanski mentalitet? Sicilija je istovremeno i uglađena i prkosna. Želite li uroniti u okuse Italije? Sicilija je gastronomska meka bez premca. Nadate li se moru? Sicilija ima i to. Ima sve!

Uvjerili smo se u to i sami tijekom šestodnevnog putovanja na koje smo se otputili krajem listopada, taman da produžimo ljeto, jer Sicilija nas je dočekala na idealnih 28 stupnjeva u zraku i 24 u moru. Taj naš skoro pun tjedan nikako nije bio dovoljan za istraživanje svega što nudi, no dala nam je taman dovoljno da joj se želimo vratiti.

Palermo, Sicilija.
Palermo. (Foto: Kruzovi)

Do Sicilije izravnim letovima kao najbolja opcija za obitelj!

Niskobudžetni avioprijevoznici vrlo će vas brzo i bezbolno prevesti do najvećeg otoka u Sredozemnom moru. WizzAir i RyanAir po povoljnim cijenama lete za Siciliju iz Trsta i Venecije, posebice ako idete izvan glavne, odnosno ljetne sezone. 

I ovog smo puta karte pronašli preko Skyscannera, a Sicilija se upisala kao jedan od najboljih ulova – tri povratne avionske karte platili smo 59 eura. Riječ je, naravno, o kartama koje od prtljage uključuju samo ruksak, no uspjeli smo se spakirati bez problema. 

Savjet: Šest dana s ruksakom? Čini se nemoguće? Vjerujte nam, nije, posebice kada se ide u toplije krajeve. Koristite organizatore za kofere, oni dodatno stisnu odjeću i isplanirajte kombinacije po danima. Ako ne ide, imajte na umu da ne treba svakome uz ruksak dodati kofer. Možda vam je dovoljan samo jedan zajednički.

Ako vam pak muku predstavljaju skupa aerodromska parkirališta, naša preporuka je da ih u potpunosti zaobiđete. Koristite stranicu parkvia i pronađite jedan od parkirališta u blizini aerodroma do kojega će vas dovesti prijevozom uključenim u cijenu parkiranja. 

Naš odabir kada je Venecija u pitanju često je Annia Park Hotel.

Sicilija putovanje, Punta Bianca.
Punta Bianca. (Foto: Kruzovi)

Sicilija ljeti? Ili zimi?

Kada posjetiti Siciliju? Prvo što nam pada na pamet je – bilo kada. No, odgovor se zapravo krije u vašim željama. Ljeta su ondje vruća i puna turista. S druge strane, pružit će vam dobar uvid u sicilijanske plaže koje su već krajem listopada puste, neuređene, ali i dalje lijepe i pogodne za plivanje.

Za sve one koji žele izbjeći vrućinu i gužve, proljeće i jesen su idealna razdoblja, no i zima ondje ima svojih čari. I dalje je toplije nego u Hrvatskoj – ipak, očekujte i manje „akcije“. 

Savjet: U zimskom razdoblju birajte veće gradove kao bazu.

Palermo.
Palermo. (Foto: Kruzovi)

Je li vožnja po Siciliji zaista luda?

Je! Kratko i jasno. Ali – samo kada su u pitanju veći gradovi poput Palerma i Catanije. Ostatak otoka proći ćete uglavnom bez stresa. Što se gradova tiče, najbolji savjet koji vam možemo dati je da otvorite oči, prihvatite da prometna pravila ondje malo manje vrijede i trebali biste iz svega izaći kao pobjednici! 

Dobra vijest je da cestarine uglavnom nema, a kada dođete izvan sezone, ni parkiralište vam neće zadavati glavobolje – na većini mjesta je besplatno. Izuzetak je parkiralište za Taorminu.

Kada se odlučite napraviti road trip, bit će vam potreban automobil. Kako bismo vam olakšali potragu, imamo izvrsnu preporuku. Record Go rent a car je španjolska tvrtka koja uspješno posluje i u Italiji, Grčkoj i Portugalu. Automobili su im dobri, a najbolje od svega – ne traže nikakav depozit ako odaberete opciju s punim osiguranjem, što uvijek preporučujemo!

Savjet: Na benzinskim postajama sami točite gorivo – to je nešto povoljnija opcija nego kada vam djelatnik pomogne. Vidjet ćete dvije cijene na panelima. 

Kruzovi na Siciliji.
Noto. (Foto: Kruzovi)

Po Siciliji – u krug

Sicilija je najveći otok u Sredozemnom moru. Koji dio otoka odabrati, gdje se smjestiti, što obići… Sve to ovisi o tome slijećete li u Palermo ili Cataniju, i još važnije – koliko dana imate na raspolaganju!

U idealnom scenariju, dolazite na barem deset do četrnaest dana i obilazite cijeli otok, no najpoznatije atrakcije i znamenitosti možete obići i u jednom tjednu, baš poput naše ekipe. 

Savjet: Smještaj tražite preko više tražilica poput Bookinga i Lock tripa, a uvijek cijenu usporedite i s onom na stranici hotela. 

Scala dei Turchi, Sicilija.
Scala dei Turchi. (Foto: Kruzovi)

Sicilija za početnike

Tamo ste! I što sad? Srećom, na koju god stranu krenuli, Sicilija će vam pokazati sve svoje boje – od bijele, preko zelene, plave do sasvim crne.

Za prvi posjet svakako na listu stavite prirodna čudesa poput poznatih Turskih stepenica i Punte Biance

Sicilija putovanje, Punta Bianca.
Punta Bianca. (Foto: Kruzovi)

Ta će vas mjesta oduševiti ljepotom, a djeca bi ondje mogla imati svojih pet minuta. Po bijelim sedimentnim stijenama – Turskim stepenicama ili originalno, Scala dei Turchi, više nije moguće prošetati kako bi se sačuvale od devastacije, no do ovog prirodnog čuda vodi kilometarska pješčana plaža koju će voljeti svako dijete. 

Savjet: Ako imate zmaja ili frizbi, ponesite sa sobom za bolju zabavu. 

Punta Bianca, Sicilija.
Punta Bianca. (Foto: Kruzovi)

Prošetati pak možete po bijeloj ljepoti kojom se ponosi i Punta Bianca. Do ovog mjesta vodi nešto lošija cesta, a samim time velika je vjerojatnost da ćete biti potpuno sami. U svakom slučaju, teško da ćete se požaliti na gužvu.

Savjet: Google Maps vam u ovom slučaju neće biti najbolji prijatelj. Dovest će vas na odredište, ali navodno po cesti kojom ne želite voziti. Ako stižete iz smjera Agrigenta, vozite prema mjestu Zingarello. Ne spuštajte se u grad, već nastavite cestom do skretanja sa znakom Punta Bianca.

Sicilija, Valle Dei Templi.
Valle Dei Templi. (Foto: Kruzovi)

Voljeli arheologiju ili ne, svakako zastanite u Dolini hramova – dočekat će vas fantastično očuvani primjerci grčke kulture, s poznatim Concordijinim hramom na čelu. Poznata je to slika koju ćete ponijeti sa Sicilije, dok pozirate s kipom palog Ikara koji se nalazi ispred hrama. 

Taormina, Kruzovi na Siciliji.
Taormina. (Foto: Kruzovi)

Osluhnite kako žive manji gradovi poput Nota, Raguse, Marzamemija, Savoce… Obavezno svratite do Syracuse, poklonite se Taormini, prošvrljajte kroz Cataniju i uživajte na glasnim ulicama Palerma

Filmske kulise na Siciliji.
Filmske kulise. (Foto: Kruzovi)

Filmske kulise

Svaki od navedenih gradova čuva komadić sicilijanskog duha i baš svaki je vrijedan posjeta. Brojni filmovi poput Malene, Kuma ili pak popularne serije Bijeli lotus, snimali su se na ovim ulicama i trgovima. 

Sicilija putovanje, Kruzovi na Etni.
Kruzovi na Etni. (Foto: Kruzovi)

I još nešto… Baš nikako nemojte preskočiti Etnu. Jedan od najaktivnijih europskih vulkana privlači horde turista, s razlogom. Poseban je doživljaj stajati tamo, okružen crnilom. A ako se odlučite za vođenu turu, iz ovog biste iskustva mogli izvući toliko puno jer kada sa sobom imate lokalca punog zanimljivih informacija, cijela, ionako genijalna stvar, postane još bolja!

Savjet: Agencija Etna Experience specijalizirana je upravo za ovakve avanture, a ako dolazite bez adekvatne opreme – gojzerica i tople jakne, sva oprema koju trebate uključena je u cijenu, kako za odrasle, tako i za djecu. 

Posjet Etni ostavili smo za kraj uz zaključak – možda se baš u njoj krije tajna sicilijanskog prkosnog temperamenta.

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci