Sigurno smo se svi nebrojeno puta našli u situaciji u kojoj bi djeca (a i mi) nešto konkretno pojela, a nemamo ništa spremno. Osim toga, sigurno je bilo i puno situacija kad su se gosti najavili da su na putu pa nam je trebalo brzinsko i jednostavno rješenje za pripremu nekog jela koje bismo im servirali. Evo odličnog rješenja u kojem će svi uživati i tražiti prutić više!
Svatko od nas ima neke namirnice koje uvijek ima kod kuće, a već razvaljano lisnato tijesto nešto je što svakako morate staviti na svoj popis kupovine, ako se već tamo ne nalazi. Savršeno se nadopunjuje i sa slatkim i slanim nadjevima, a postoji toliko različitih mogućnosti kako ga oblikovati.
U mojoj obitelji nekako najbolje prolaze zarolani prutići, a ovisno o želji, pripremam ih slane ili slatke; ili još bolje, obje varijante istovremeno, da osim brzinskog obroka imamo i nešto s čime se možemo zasladiti. Također, ovo je odlično rješenje za užinu na izletima i piknicima, ali i za pakiranje djeci da nešto prezalogaje u školi.
Prirodno blago u sjeni Bleda: otkrijte čarobni kanjon Vintgar, Bledsku klisuru koja oduzima dah
Slani prutići
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Količina: 10-ak prutića
Sastojci:
- paket razvaljanog lisnatog tijesta
- topivi sir, poput ementalera ili gaude
- kuhana šunka
- jaje
Priprema:
- Preko polovice lisnatog tijesta staviti šnitice sira.
- Preko svega posipati naribanu kuhanu šunku.
- Po želji staviti neki drugi nadjev ili ovome dodati origano, kečap…
- Preklopiti tijesto nenadjevenim dijelom, izrezati na trakice od otprilike 1,5 do 2 centimetra širine.
- Svaku trakicu zarolati i prebaciti u kalup s masnim papirom.
- Premazati umućenim jajetom i peći na 180 °C 20 minuta.
- Probati se strpjeti da se malo ohlade kako se ne biste opekli!
Dobar tek!