Prirodno blago u sjeni Bleda: otkrijte čarobni kanjon Vintgar, Bledsku klisuru koja oduzima dah

Kanjon Vintgar. (Foto: Shutterstock)

Pomalo je u sjeni Bleda, ali po svojoj je ljepoti ravnopravan s njime, stoga ga, ako i kad ste već na Bledu, svakako razgledajte. Radi se o kanjonu Vintgar koji još zovu i Bledska klisura, Blejski Vintgar ili Soteska Vintgar. Nalazi se na istočnom dijelu Nacionalnog parka Triglav, samo četiri kilometra sjeverozapadno od Bleda.

Kanjon Vintgar.
Kanjon Vintgar, NP Triglav. (Foto: Shutterstock)

Skriven od pogleda

Kanjon Vintgar, koji je izdubila rijeka Radovna u brdima Hom i Boršt, dugačak je 1,6 kilometara, a do 1891. godine javnosti je bio nepoznat jer bio je neprohodan. Otkrili su ga fotograf Benedikt Lergetporer i gradonačelnik i kartograf Jakob Žumer. Budući da je u ono doba rasla popularnost Bleda, odlučili su kanjon raskrčiti, napraviti staze i mostiće te ga otvoriti za javnost. Sada je ovaj prirodni biser jedna od najposjećenijih destinacija u Sloveniji. Upravo je zato staza, koja je na nekim mjestima vrlo uska, danas jednosmjerna kako bi posjetitelji bili sigurni. 

Vinogradi ili čaša za vino?

Kad je riječ o nazivu, prema jednoj verziji, naziv Vintgar potječe od njemačkog naziva Weingarten, prema vinogradima u obližnjem Podhomu. Druga priča kazuje da naziv potječe od oblika klanca koji podsjeća na vinsku čašu. Kako god bilo, predivna priroda, 500 metara mostova i galerija te klanac s klisurama koje su na nekim mjestima visoke i više od stotinu metara, ostavit će vas bez daha.

Razmišljate o izletu u Bohinj? Otkrijte 7 atrakcija koje će djeca obožavati!

Kanjon je otvoren za posjetitelje od sredine travnja.
Kanjon vodi iznad rječice Radovne. (Foto: Shutterstock)

Početak avanture za cijelu obitelj (uključujući kućne ljubimce)!

Staza nije zahtjevna, a cijelo se vrijeme hoda uređenim drvenim putovima iznad rječice Radovne koja u svojem toku teče 17 kilometara, a potom se ulijeva u Savu dolinku. Dobro je slojevito se odjenuti i obuti prikladnu odjeću. Imate li malu djecu, savjetujemo da ponesete nosiljku. 

Kanjon Vintgar za posjetitelje će biti otvoren od 19. travnja, a posjetiti ga se može sve do otprilike polovice listopada. Naime, sve ovisi o vremenskim prilikama. Na ulazu u Kanjon Vintgar nalazi se parking (za osobne automobile: 5 eura), a ulaznice se mogu kupiti online ili na ulazu u kanjon. Ulaznice za odrasle iznose 10 eura, za djecu od tri godine do 15 godina 5 eura, dok se za djecu mlađu od tri godine ulaznice ne naplaćuju. Ljubimci su dobrodošli, ali i za njih ćete morati platiti ulaznicu, i to tri eura. Dobro je znati da se na ulazu u kanjon nalazi i kafić.

Most iznad kanjona.
Željeznički most iznad kanjona. (Foto: Shutterstock)

Brana, vodopad i željeznički most

Hoda se uglavnom po mostovima i drvenim stazama, a trebat će vam otprilike 30 do 45 minuta, ovisno o tome koliko ćete često zastati da biste fotografirali – vjerujte, ima predivnih kadrova. Dok hodate, obratite pažnju – jedan dio staze prolazi kraj brane, odakle voda teče do male hidroelektrane Vintgar ispod slapa Šum, s 13 metara visokim vodopadom rijeke Radovne. Može ga se vidjeti s drvenog mosta i drvene platforme koja se nalazi ispod vodopada.

Posebna je atrakcija hodanje ispod mosta Bohinjskih željeznica koji je izgrađen 1905. godine. Visok je 33,5 metra, a spaja klanac od 53 metra. Ako vas posluži sreća, možda ćete ugledati kako njime prolazi vlak. 

Kanjon Vintgar ima dvije staze za povratak.
Vodopad Šum u kanjonu Vintgar. (Foto: Shutterstock)

Dvije staze za povratak

Na kraju staze nema okretanja ni vraćanja! Možete se odmoriti u kafiću, razgledati suvenirnicu, a potom za povratak do automobila, odnosno parkirališta, birati između dvije staze. Za Zelenu stazu (kružna ruta Vintgar – Sveta Katarina) trebat će vam 90 minuta hoda. Prolazit ćete kraj vidikovca i crkve Svete Katarine, pa svakako zastanite kliknuti nekoliko fotografija za uspomenu. Djecu će razveseliti dobro uređeno igralište, a na kraju staze nalazi se i kafić. 

Crkva sv. Katarine.
Crkva sv. Katarine. (Foto: Shutterstock)

Crvena staza, kružna ruta Bledska Dobrava koja vodi kroz selo Blejska Dobrava i predivnu šumu. Ruta je dugačka 4,3 kilometra i na njoj vas čeka i 200 stepenica, a da biste je prošli, trebat će vam oko 80 minuta. 

Postoji i organizirani prijevoz shuttle busevima od izlaza iz kanjona, a o njihovu se polasku svakako raspitajte na ulazu u kanjon, odnosno dok kupujete ulaznice.

Osim što ćete nakon prolaska kroz Kanjon Vintgar uživati stvarajući predivne fotografije i opskrbiti se vitaminom D, razmislite o tome zašto je važno poštivati pravila ponašanja u prirodi i zaštititi prirodna bogatstva koja nas okružuju.

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci