Globtroterski vodič kroz nevjerojatne običaje dočeka Nove godine: od zviždanja do jedenja grožđa i pucanja topovima!

Doček Nove godine u Kini. (Foto: iStock)

Gdje dočekujete Novu godinu? Kod kuće s obitelji, na kućnom tulumu s najboljim prijateljima, romantičnom druženju u dvoje, na putovanju na kojem organizaciju dočeka pripremaju domaćini…? Opcija je mnogo i svatko je odabrao najbolju za sebe. 

Odbrojavanje, otvaranje pjenušca, želje, zagrljaji… klasični su dio dočeka Nove godine… Jesu li zaista? Kad zavrtimo globus, postoji mnogo zemalja i naroda koji Novu godinu, što iz običaja, što iz vjerovanja, dočekuju drukčije, nama možda neobičnim ritualima. Doznali smo za neke, a vjerujemo da ih ima mnogo više, baš kao i destinacija koje ljubitelji putovanja tek trebaju istražiti.

Doček Nove godine u Australiji.
Doček Nove godine u Australiji. (Foto: iStock)

Australija

Većina stanovništva izlazi na trgove jer se Nova godina u Australiji dočekuje usred ljeta. Nama je to malo neobično, no njima je uobičajeno. Ali, osim po spektakularnim vatrometima, pogotovo u Sydneyju, posebni su po tome što većini stanovništva na vezici oko vrata visi zviždaljka. Naime, vjeruje se da se zviždanjem i trubama „tjeraju” stara godina i sve ono loše što se u njoj desilo. Dakako, ako su na obali, Australci doček ne priređuju na trgovima nego plažama, a previše se ne brinu ni o prolivenom šampanjcu jer su u laganoj ljetnoj odjeći, a mnogi i u kupaćim kostimima.

Čile

Prije dočeka Nove godine većinu Čileanaca čeka veliko spremanje. Vjeruje se da se čišćenjem kuće oslobađa negativna energija koja nije potrebna u novoj godini. Potom će u ponoć pojesti punu žlicu kuhane leće. Vjeruju da će to zajamčiti uspjeh na poslu, a nakon ili za vrijeme dočeka mnogi odlaze na groblja dočekati Novu godinu s pokojnicima.

Kalendar praznika i blagdana koje možete iskoristiti za obiteljska putovanja i najljepša iskustva u 2024. godini

Doček Nove godine u Danskoj.
Doček Nove godine u Danskoj. (Foto: iStock)

Danska

Nemojte se začuditi ako prije ponoći ugledate domaće stanovništvo kako iz kuća i stanova izlazi sa stolcem u ruci i starim porculanskim i staklenim posuđem u vrećici. Naime, vjeruje se da će se zli duhovi koji „vrebaju” u novoj godini otjerati ako se u ponoć skoči sa stolca. A posuđe? Ako im je netko stvarno dobar prijatelj, razbit će ga o ulazna vrata. Dakako, prijatelj će zbog toga biti sretan, a nikako ljut jer sreća je zajamčena, a dijelovi se kasnije lako pokupe metlicom.

Filipini

Gotovo svaki stanovnik prije dočeka Nove godine nabavlja ručno rađen mali top od bambusa. Kad počne odbrojavanje, točno u ponoć posvuda se čuju pucnji koji će otjerati sve zlo od nadolazećih dana i noći. 

Finska.
Doček Nove godine u Finskoj. (Foto: iStock)

Finska

Ako mogu, Finci će prema običaju rastopiti malo kositra i uliti ga u posudu s hladnom vodom. Prema obliku skrućenog metala tumači se kakva će biti nova godina. Primjerice: oblik srca ili prstena znači da će se netko u obitelji zaljubiti ili vjenčati, a brod simbolizira putovanje. Ugledaju li na dnu posude oblik praseta, znak je to da će nova godina biti puna obilja hrane.

Gvatemala

U Gvatemali se prema običaju u novogodišnjoj noći jede grožđe, i to bobica po bobica svaki sat, od podneva do ponoći. Uz svako se zrno poželi jedna želja.

Doček Nove godine u Japanu.
Doček Nove godine u Japanu. (Foto: iStock)

Japan

Japanci imaju dosta „posla” u postelji, pogotovo ako su u braku. Prema japanskoj tradiciji, obavezno je voditi ljubav u prvoj noći nove godine jer to jamči plodan i sretan zajednički život.

Kolumbija

Evo jednog običaja za putoholičare: Kolumbijci tijekom novogodišnje noći u ruci nose prazan kovčeg – smatraju da je to jamstvo da će u novoj godini puno putovati!

Doček Nove godine u Kini.
Doček Nove godine u Kini. (Foto: iStock)

Kina

Prema vjerovanju Kineza, crvena boja donosi sreću i veselje, pa je upravo ona dominantna i za doček Nove godine koji se kalendarski razlikuje od našeg. Kinezi će prije dočeka Nove godine iz kuće skloniti sve noževe na 24 sata jer se nitko ne smije povrijediti. Naime, ta bi nezgoda značila da je osoba „presjekla”, odnosno spriječila sreću cijele obitelji u novoj godini.

Novi Zeland

Nije daleko od Australije, stoga nije neobično da Novu godinu vole dočekati u što većoj buci. Gotovo svi odreda na dočeke nose lonce, poklopce te poneku zaimaču (šeflju, kaciol) te lupaju iz sve snage ne bi li otjerali zle duhove koji bi mogli pokvariti novu godinu.

Panama

Stanovnici krajem godine izrađuju lutke nastojeći da budu što sličnije osobama koje su ispunjavale staru godinu. Krivo ste pomislili: ne moraju to biti političari! Lutke mogu biti sportaši, glumci, pjevači, književnici… Bitno je da su poznate ličnosti. Potom se na staru godinu lutke spaljuju na lomačama. Razlog: ako se spali lutka nekoga tko je obilježio staru godinu, tjeraju se stari duhovi i omogućuje se novima da „uđu” u nove mjesece i donesu još bolje dane.

Španjolska.
Doček Nove godine u Španjolskoj. (Foto: Canva)

Španjolska

Španjolci, kao i stanovnici Gvatemale, vjeruju da jedenje bobica grožđa donosi sreću i ispunjava želje. Kada se počne odbrojavati (uvijek od 12, 11, 10…), prema ponoći, sa svakim se brojem pojede po jedna bobica i zaželi želja. Dakle, pri ruci treba imati 12 zdravih bobica grožđa. Dovitljivi trgovci u trgovinama prodaju pakiranja od 12 bobica, a na vama je da odaberete želite li crno ili bijelo grožđe.

Škotska

Hogmanay je škotska riječ za zadnji dan stare i doček Nove godine. Raj za partijanere: proslava traje tri dana, a počinje već 30. prosinca. Osim plesa, koncerata i ludih zabava, u ponoć se u cijeloj zemlji pjeva tradicionalna škotska pjesma „Auld Lang Syne”. Običaj je okupati se na Novu godinu u svečanoj odjeći u moru (Loony Dook). Ali, prije toga mora se pomno paziti tko će prvi ući u kuću nakon što sat otkuca ponoć. Ta osoba mora donijeti neki dar, a najbolje viski. Vjeruje se da ispijanje tog pića na Novu godinu donosi financijsku sigurnost i sreću. 

Putovanje u London.
London, putovanje. (Foto: Karuza)

Velika Britanija

Ako Britanac ima tamnoputog prijatelja ili, još bolje, poznanika, njega će nagovoriti da prvi preko praga zakorači u njegovu kuću ili stan. To, vjeruju, donosi sreću jer u povijesti su im mnoge nedaće donijeli plavokosi stranci (Vikinzi) koji su prekoračili njihov prag!

Koliko zemalja i naroda, toliko običaja. Neki su čudni, neki lako shvatljivi, a zanimljivi su običaji koje je prigrlio i ostatak svijeta. Primjerice, ako se u ponoć za doček Nove godine nosi crveno rublje, u novoj će vas godini pratiti sreća, a imate li novčić u džepu i uhvatite li ga čvrsto dlanom, popravit će vam se financijsko stanje. 

Mi vam prije svega želimo mnogo zdravlja, a potom sreće i što više obiteljskih putovanja. To su uspomene koje nikada ne blijede i kojih ćete se i vi i generacije koje slijede prisjećati u brojnim novim godinama koje su pred vama.

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci