Omiljeni slanci sa soli: pecivo koje vas vraća u djetinjstvo

Domaći slanci kao iz pekare. (Foto: Marija Herjavić Jerkić)

Pecivo koje nas svakako vraća u djetinjstvo su slanci. Gotovo da nema djeteta koje bi odoljelo finom, toplom i mekanom slancu. Zbog slanog preljeva koji mnogi vole pogrickati čak i prije ostatka peciva, neki posebni dodaci nisu potrebni. Upravo zbog toga idealan su izbor za užinu na svakom putovanju, pogotovo s djecom. Mogu se pojesti u automobilu, na klupici u parku, na dekici na pikniku ili jednostavno u šetnji odredištem. Uz slance, bez sumnje, ne moramo se brinuti hoće li nam djeca biti sita!

Slanci sa soli

Količina: 8 većih ili 16 manjih slanaca

Vrijeme pripreme: 1 sat

Sastojci za tijesto:

  • 500 g glatkog brašna
  • 10 g suhog kvasca
  • 300 ml mlijeka
  • žličica šećera
  • žličica soli
  • 50 ml ulja
  • žlica octa
  • malo mlijeka za premaz

Sastojci za preljev od soli:

  • 2 žlice brašna
  • 1 žlica soli
  • 1 žlica kukuruznog škroba
  • malo vode

Priprema:

  1. Sve sastojke za tijesto umijesiti i pustiti da se digne.
  2. Formirati 8 većih ili 16 manjih slanaca, prebaciti ih na masni papir i pustiti da se malo dignu.
  3. Premazati mlijekom i peći na 180 °C.
  4. Pomiješati sve sastojke za preljev od soli u gustu smjesu.
  5. Nakon deset minuta pečenja prešarati preljevom od soli i peći još 20-ak minuta.

Nakon što su pečeni i malo ohlađeni, zamotajte ih eko omotom i ponesite na put. U slast!

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci