U potrazi za tajnama prirode: Obiteljsko istraživanje botaničkih vrtova u Hrvatskoj

Botanički vrtovi Hrvatske. (Foto: Canva)

Nakon zimskog mirovanja proljetnice su ispunile livade i najavile dolazak najljepšeg i najmirisnijeg perioda u godini, a mi itekako poželimo uživati u zrakama sunca, zelenim oazama, šarenim bojama i svježem zraku. Nećemo isključiti činjenicu da je pritom dobro ponešto i novo naučiti, a za to su idealni botanički vrtovi.

Većina botaničkih vrtova svoja je vrata otvorila za posjetitelje, a mi vam donosimo neke od najljepših mjesta u Hrvatskoj na kojima vas čeka čudesan svijet biljaka sa svih strana svijeta.

Nacionalni park Plitvička jezera slavi 75. rođendan i časti promotivnim cijenama ulaznica!

Prepuni zelenila i prekrasnih biljaka, botanički vrtovi idealna su lokacija za obiteljsko razgledavanje. Ono po čemu se razlikuju od ostalih aktivnosti u prirodi je to što na jednom mjestu možete uživati u raznolikosti biljnog svijeta koje raste u gotovo savršenim uvjetima i o njemu se svakodnevno netko brine. Upravo zato možete u njima istražiti zanimljive vrste iz cijelog svijeta i educirati se o njima, a neki od vrtova posjetiteljima nude i sudjelovanje u tematskim radionicama te izložbama za odrasle i djecu.

Botanički vrt PMF-a u Zagrebu 

Botanički je vrt od osnutka bio dijelom Botaničkoga zavoda Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, a njegova osnovna namjena je služenje sveučilišnoj nastavi i znanstveno-stručnomu radu u području botanike. Kao i drugi sveučilišni vrtovi u svijetu, bavi se očuvanjem i zaštitom rijetkih i ugroženih biljnih vrsta Hrvatske te edukacijom učenika, studenata i građanstva. U vrtu danas raste oko 5.000 različitih svojti biljaka na 4,7 hektara ukupne površine.

Vrt je svoja vrata otvorio sredinom veljače kako bi posjetiteljima omogućio uživanje u dašku proljeća, a posjetiti ga možete ponedjeljkom i utorkom od 9 do 14.30 i ostalim danima, uključujući subotu i nedjelju, od 9 do 16 sati. Ponedjeljkom i utorkom tijekom školske godine ulaz u vrt je besplatan dok ostalim danima cijena ulaznice za odrasle iznosi 2 eura, a za učenike i studente simboličan 1 euro. Od ove godine ulaz za sve umirovljenike je besplatan, što je dodatan poticaj da na ovaj obiteljski izlet povedete baku ili djeda.

Botanički vrt PMF-a u Splitu 

Botanički vrt PMF-a u Splitu smješten je na južnim padinama Marjana. Da biste došli do njega, morate prošetati po bujnoj park-šumi s koje se pruža pogled na prekrasno Jadransko more. Vrt je osnovan 1951. godine u sastavu nekadašnje Pedagoške akademije Split i ima terasasti izgled sa suhozidima čime se uklapa u tipičan splitski krajobraz. 

Vrt obuhvaća površinu od 2,2 hektara u kojima obitava oko 550 biljnih vrsta. U vrtu se nalazi pet staklenika, sagrađenih prije nekoliko desetljeća, međutim trenutačno su u funkciji samo dva. Ulaz u vrt i razgledavanje autohtonih i kultiviranih ukrasnih, endemičnih i zaštićenih biljnih vrsta besplatno je svim zainteresiranim građanima i turistima.

Botanički vrt Kotišina 

Botanički vrt Kotišina smješten je na primorskim obroncima planine Biokovo iznad sela Kotišina i dio je Parka prirode Biokovo. Ovaj je vrt zamišljen kao „ograđeni dio prirode“ u kojem se zadržavaju prirodni oblici vegetacije. Na površini vrta utvrđeno je oko 300 samoniklih biljnih svojti, od tipično mediteranskih do planinskih, a na nekim područjima sađeni su egzoti, poljoprivredno i ljekovito bilje. Vrtom vas vode staze na kojima su zapisani detalji o biljkama, a osim bilja u sklopu ovog vrta možete posjetiti kanjon Proslap s istoimenim slapom, koji je veći dio godine suh, a oživi samo za vrijeme jakih kiša te Veliki kaštel iz 17. stoljeća.

Obilazak ovog botaničkog vrta zahtijeva dosta vremena, stoga preporučujemo da prilikom posjeta osmislite cjelodnevni izlet na Biokovo. Uživajte u aktivnom odmoru, istražite vidikovce i poučne staze, gastronomsku ponudu te biljni i životinjski svijet. Park prirode Biokovo bit će otvoren za posjetitelje 1. travnja 2024. godine, a više informacija o aktivnostima potražite na ovoj poveznici

Primorski vrt Prirodoslovnog muzeja Rijeka

Prirodoslovni muzej Rijeka otvoren za javnost 1946. godine u obiteljskoj vili grofa Negronija i danas djeluje kao znanstvena i edukacijska ustanova koju posjećuju brojni ljubitelji prirode. Osim što se jedini bavi biološko-ekološkim istraživanjima mora na području Primorsko-goranske županije, u okolišu Muzeja uređen je Primorski botanički vrt.

Botanički vrt je opremljen i prostorom za ugodni boravak posjetitelja i edukativne aktivnosti. Djecu će posebno oduševiti Akvarij – multimedijalni centar, koji se nalazi u prizemlju zgrade Muzeja, u čijem je sklopu i radionica-igraonica s edukativnim igrama prirodoslovnog sadržaja te galerijski prostor za povremene izložbe. Jedna od najzanimljivijih atrakcija za djecu je Entomološka zbirka koja obuhvaća više od 7.000 primjeraka raznolikih vrsta leptira.

Velebitski botanički vrt 

Kada govorimo o cjelodnevnom uživanju u prirodi, moramo spomenuti bogatstvo Nacionalnog parka Sjeverni Velebit. U neposrednoj blizini Zavižana, nalazi se Velebitski botanički vrt osnovan 1967. godine, s ciljem približavanja i predstavljanja flore Velebita ne samo znanstvenicima i istraživačima, već i svim posjetiteljima koji dođu na Sjeverni Velebit.

Vrt se nalazi na nadmorskoj visini od 1.480 metara, a u njegovu središnjem dijelu nalazi se Balinovačka ponikva oko koje vodi kružna kamenita staza duga 600 metara. S nje se možete uspeti planinarskim stazama na okolne vrhove ili kamenitim stubama spustiti na dno Balinovačke ponikve. 

Danas u vrtu raste oko 300 biljnih vrsta, a neke od najpoznatijih su velebitska degenija, hrvatska sibireja, krški runolist, velebitski klinčić, kitajbelov jaglac, kitajbelov pakujac i hrvatska gušarka. Iako je za obilazak vrta potrebno oko sat vremena laganog hoda, preporučujemo vam da i za ovaj izlet odvojite malo više vremena i uživate u blagodatima Nacionalnog parka Sjeverni Velebit. Sezona posjeta Sjevernom Velebitu ovisi o dužini zadržavanja snijega na vrhu planine, a u pravilu je Park otvoren od početka svibnja do sredine studenog. Najbolji mjeseci za posjet vrtu su lipanj i srpanj kad je većina vegetacije u cvatu.

Botanički vrt Lokrum 

Ovaj bajkoviti vrt osnovala je 1959. Akademija znanosti i umjetnosti radi istraživanja prilagodbe stranih biljaka lokrumskom podneblju. Danas u njemu raste oko 800 egzotičnih biljnih vrsta uglavnom australskoga i američkoga podrijetla. Biljke su uzgajane iz sjemena dobivenoga razmjenom sa svjetskim botaničkim vrtovima. Radi se o drveću i grmlju iz sličnih podneblja, kao što su središnji Čile, južna i istočna Australija, središnja i južna Kalifornija te južna Afrika. 

Botanički vrt zauzima površinu od 3,3 hektara, a u izložbenom dijelu posjetitelji mogu uživati u razgledavanju petstotinjak biljnih vrsta. Vrt je podijeljen u 13 polja koja su oblikovana tako da se na istom prostoru predstave srodne biljne vrste, pripadnice istih rodova ili biljnih porodica, ili one prilagođene sličnim uvjetima. U vrtu se nalazi i staklenik, smješten izvan izložbene površine, u kojemu raste dvjestotinjak vrsta mesnatica.

Botanički vrt fjori fôra

Jedinstveni vrt fjori fôra garden nalazi se u slikovitom selu Gdinj na otoku Hvaru. Na prostoru nekadašnjeg vinograda i polja lavande i ružmarina, danas predstavlja bioraznolikost otoka Hvara. Ručno presloženi suhozidi zemljište dijele na šest manjih polja na kojima je posađeno sjemenje te na koje su prenesene reznice i odrasle samonikle biljke sakupljene na različitim područjima otoka Hvara.

Kroz polja vodi kružna staza, sve do odmorišta gdje možete degustirati autentične otočke proizvode. Prošećite vrtom, fotografirajte se u odijelu pčelara ili vozača cvjetnog oldtimera ili se prijavite na neki od edukativnih programa poput degustacijske ture vrtom ili ture posvećene aromaterapiji koja će vam predstaviti ciklus proizvodnje eteričnih ulja. Sa sobom ponesite neki od prirodnih proizvoda na bazi eteričnih ulja ili začine upakirane u ambalažu s tradicionalnim likovnim motivima biljaka i ime koje na dijalektu znači „cvjetovi Hvara“ kako biste komadić Mediterana unijeli u svoj dom.

Ako još uvijek niste posjetili neki od botaničkih vrtova i zakoračili u zanimljiv svijet biljaka sakupljenih sa svih strana svijeta, vrijeme je da ove godine to promijenite. Imajte na umu da su vrtovi i njihov sadržaj zaštićeni i spadaju u kulturna dobra Hrvatske. Razmišljajte o njima kao o muzejima na otvorenom, a ne kao o javnim parkovima te u skladu s time posebno pripazite ako ih posjećujete s mlađom djecom. Svaki vrt ima jasna pravila ponašanja koja su istaknuta na svim ulazima, stoga pomozite u očuvanju kulturne i prirodne baštine. 

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci