Okupite ekipu i spremite se za izazov i avanturu u najspektakularnijem kukuruznom labirintu kod Ivanić-Grada! 

Kukuruzni labirint. (Foto/Izvor: TZG Ivanić-Grada)

U četvrtak, 11. srpnja, u 11 sati otvara se ovogodišnji posavski kukuruzni labirint u Posavskim Bregima kod Ivanić-Grada, a točna lokacija je Društveni dom Posavski Bregi, Savska ulica.

Kukuruzni labirint je zabavno i uzbudljivo iskustvo koje posjetiteljima nudi priliku da se izgube u poljima visokog kukuruza istražujući složene staze koje su pažljivo oblikovane u različite oblike i dizajne. Cilj je projekta podržati održivi razvoj turizma u ruralnom području koji uključuje lokalnu zajednicu, pruža posjetiteljima inovativno iskustvo i izravan kontakt s prirodom.

Što obavezno obići u Cipru? Gastrobloger Darko Debić otkriva nam gradove, poznate plaže, tradiciju, ljepotu i okuse Sredozemlja

Kukuruzni labirint.
Kukuruzni labirint. (Foto/Izvor: TZG Ivanić-Grada)

Uzorak labirinta preuzet s narodne nošnje

Projektantica Kristina Komšo, krajobrazna arhitektica, preuzela je uzorak labirinta s breške nošnje „SKOVAČKOGA”, čija mustra potječe s početka 20. stoljeća, a iscrtana je i osmišljena u Zaklepici u Posavskim Bregima. Sama nošnja prebrana je na tkalačkom stanu, ali s više različitih boja te je tako i dobila svoj naziv. Nosila se u svečanim prilikama te za odlazak u crkvu na svetu misu. Sastoji se od rubače, zaslena s bogato štikanim špicama, joplečja i lajbeka te „Halbice-bojanke”, a oko vrata se nalaze crveni koralji i sekanci.

Izrada kukuruznog labirinta prava je umjetnost. Proces počinje izborom teme ili oblika. Dizajneri koriste računalne programe za planiranje složenih staza i uzoraka. Kada kukuruz naraste dovoljno visoko, koriste se GPS uređaji i specijalizirani strojevi za izrezivanje dizajna u polju.

Kukuruzni labirint.
Kukuruzni labirint. (Foto/Izvor: TZG Ivanić-Grada)

Odigrajte zabavnu igru i zabilježite uspomene u fotokutku

Kako bi labirint bio još atraktivniji, ovogodišnju igru „Uhvati zločinca i spasi Posavske Brege” osmislila je Katarina Matkerić inspirirana posavskim pasminama (konj, kokoš, pas i guska), baštinskim elementima i povijesnim događajima iz 19. stoljeća. 

Kukuruzni labirint nudi više od zabave – nudi avanturu za cijelu obitelj, timski rad i povezivanje s prirodom. Također, naglašava važnost poljoprivrede i očuvanja okoliša. Poseban ovogodišnji detalj je stablo jabuke stare sorte oko kojeg se nalazi fotokutak od prirodnih materijala. 

Neovisno o tome jeste li u potrazi za avanturom ili samo želite provesti miran dan na selu, kukuruzni labirint nudi ponešto za svakoga. Dođite, zaigrajte igru, izgubite se u labirintu i pronađite izlaz otkrivanjem zločinca.

Vidimo se u Posavskim Bregima!

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci