Što obavezno obići u Cipru? Gastrobloger Darko Debić otkriva nam gradove, poznate plaže, tradiciju, ljepotu i okuse Sredozemlja

Cipar, Ayia Napa. (Foto: Darko Debić, Samo jedan griz)

Cipar je otočna država smještena u istočnom dijelu Mediterana, blizu izraelske i libanonske obale, koja nudi nešto za svakoga – od bogate povijesti i kulturnih znamenitosti do predivnih plaža i planinskih krajolika. Njegovi ljubazni stanovnici, ukusna kuhinja i raznoliki pejzaži čine ga idealnim odredištem za putnike željne opuštanja.

Cipar je najsunčaniji otok Mediterana, a ima tri aerodroma i nekoliko većih gradova. Službena valuta je euro, ali ako ulazite u sjeverni dio otoka, trebat će vam turske lire. Na Cipru će vam trebati i adapter za mobilne uređaje s tri utora („britanski”). S obzirom na to da se nalazite u Europskoj uniji, roaming se ne plaća – osim ako ne prijeđete u sjeverni dio Cipra.

Proljeće i jesen idealna su godišnja doba za posjet zbog manjih gužvi i ugodnijih temperatura. Ljeti temperature sežu i do 40 °C. No, bez obzira na to koje godišnje doba odaberete, vjerujem da vam jedan posjet neće biti dovoljan da istražite sve njegove čari s obitelji. Evo kako sam ga ja doživio.

Cipar. Limassol.
Limassol. (Foto: Shutterstock)

Limassol – dinamična atmosfera urbanog grada bogate povijesti

Smješten na južnoj obali Cipra, Limassol je drugi najveći grad na otoku, važan turistički centar. Njegova povijest seže u antičko doba, a grad je imao važnu ulogu i tijekom križarskih ratova. Danas je Limassol moderan i kozmopolitski grad koji privlači posjetitelje svojim bogatim kulturnim životom, plažama i živahnim noćnim životom.

Gastro bloger Darko Debić posjetio je najživopisniju španjolsku regiju. Evo što doživjeti i okusiti i zašto je poželio vratiti se!

Kolossi, Limassol.
Kolossi dvorac-muzej, Limassol. (Foto: Shutterstock)

Limasolski dvorac Kolossi, smješten u starom dijelu grada, povijesna je znamenitost koja datira iz srednjeg vijeka. Danas se u njemu nalazi Ciparski srednjovjekovni muzej u kojem se izlažu razni artefakti iz ciparske povijesti, uključujući oružje, oklope i keramičke predmete.

Cipar. Limassol.
Limassol. (Foto: Shutterstock)
Limassol luka.
Limassol luka. (Foto: Darko Debić, Samo jedan griz)

Stari grad Limassol šarmantno je područje uskih ulica, tradicionalnih kuća i živopisnih trgova. Ovuda možete prošetati i uživati u autentičnoj ciparskoj atmosferi, dok limasolska marina, novoizgrađeni kompleks, nudi prekrasan pogled na more, moderne restorane, butike i kafiće.

Amathus, Limassol.
Amathus, Limassol. (Foto: Shutterstock)

Amathus, jedno od najvažnijih arheoloških nalazišta na Cipru, nalazi se nekoliko kilometara istočno od Limassola. Ovaj antički grad-država osnovan je oko 1100. godine prije Krista i poznat je po svojim hramovima, grobnicama i drugim arheološkim ostacima.

Rimsko kazalište u čuvenom Kurionu.
Rimsko kazalište u čuvenom Kurionu. (Foto: Shutterstock)
Limassol promenada.
Promenada. (Foto: Shutterstock)

No, ono zbog čega putnici biraju Limassol, je zbog dugih pješčanih plaža koje pružaju mjesto za opuštanje i uživanje u suncu i moru. Među najpopularnijima su plaža Lady’s mile, plaža Dasoudi i plaža Governor’s koje nude brojne sadržaje za posjetitelje.

Cipar, Larnaca dvorac.
Larnaca dvorac. (Foto: Shutterstock)

Larnaka – grad mediteranskog šarma

Larnaka, treći po veličini grad na Cipru smješten na jugoistočnoj obali otoka, jedno je od najstarijih naselja s kontinuiranim naseljavanjem na svijetu. Ovaj grad s bogatom poviješću i kulturnim nasljeđem kombinira šarm antičkih ruševina s modernim načinom života, što ga čini idealnim odredištem za putnike.

Povijest Larnake seže gotovo 4000 godina unatrag. Grad je tijekom stoljeća bio pod utjecajem različitih civilizacija, a svaka od njih ostavila je svoj trag na njegovu kulturu i arhitekturu.

Cipar. Crkva svetog Lazara.
Crkva svetog Lazara. (Foto: Shutterstock)

Jedna od najpoznatijih znamenitosti Larnake jest crkva svetog Lazara izgrađena u 9. stoljeću. Legenda kaže da je sveti Lazar, kojeg je Isus uskrsnuo iz mrtvih, nakon toga živio u Larnaki kao biskup. Crkva, smještena u samom središtu grada, predstavlja predivan primjer bizantske arhitekture s impresivnim ikonostasom i očuvanim freskama.

Cipar. Arheološko nalazište Kition.
Arheološko nalazište Kition. (Foto: Shutterstock)

Larnaka nudi i druge kulturne i povijesne atrakcije. Arheološko nalazište Kition pruža uvid u antičku povijest grada, dok utvrda, izgrađena u 14. stoljeću, danas služi kao muzej i kulturni centar.

Larnaka, slano jezero. Cipar.
Darko ovjekovječuje foto trenutke na slanom jezeru. (Foto: Darko Debić, Samo jedan griz)

Dom tisućama flaminga

Kada ste ovdje, nemojte propustiti obići slano jezero u Larnaki, prirodan rezervat i jedna od najvažnijih ekoloških lokacija na otoku. Tijekom zime dom je tisućama flaminga i drugih ptica selica, što stvara spektakularan prizor. Ljeti se jezero osuši, otkrivajući slojeve soli na površini. Na zapadnoj obali slanog jezera nalazi se džamija Hala Sultan Tekke.

Larnaca, slano jezero, flamingosi.
Flamingosi. (Foto: Shutterstock)
Cipar. Slano jezero, zalazak sunca.
Slano jezero, zalazak sunca. (Foto: Shutterstock)

Finikoudes, glavna šetnica uz more, popularno je mjesto za šetnje. Okružena palmama, kafićima, restoranima i trgovinama, šetnica je savršeno mjesto za uživanje u ciparskoj kuhinji. Na njoj se tijekom ljeta često održavaju koncerti i drugi kulturni događaji.

Cipar, Larnaca dvorac.
Srednjovjekovni dvorac Larnaka. (Foto: Shutterstock)
Cipar. Srednjovjekovna utvrda u južnom dijelu šetališta Finikoudes.
Srednjovjekovna utvrda u južnom dijelu šetališta Finikoudes. (Foto: Shutterstock)

Na kraju šetališta nalazi se srednjovjekovni dvorac Larnaka (Larnaca), također poznat i kao tvrđava Larnaka, izvorno izgrađen tijekom srednjeg vijeka, a svoj današnji oblik dobio je tijekom osmanske vladavine.

Larnaca, šetnica.
Šetnica uz more. (Foto: Shutterstock)
Cipar. Larnaka.
Cipar, plaža Larnaka. (Foto: Darko Debić, Samo jedan griz)

Larnaka je poznata po svojim plažama s finim pijeskom. Među najpopularnijima su plaže Finikoudes i Mackenzie koje nude brojne sadržaje za posjetitelje, uključujući ležaljke, suncobrane, vodene sportove i restorane uz obalu.

Cipar. Ayia Napa, most ljubavi.
Ayia Napa, most ljubavi. (Foto: Shutterstock)

Ayia Napa – raj za zabavu i opuštanje

Smješten na jugoistočnoj obali Cipra, ovaj je grad jedno od najpopularnijih turističkih odredišta na otoku koje nudi savršen spoj prekrasnih plaža i živahnog noćnog života. Ayia Napa privlači posjetitelje svih dobnih skupina, od mladih koji traže zabavu do obitelji koje žele uživati u mirnim danima na plaži. Svakako preporučujem posjet u proljeće zbog ugodnih temperatura i izbjegavanja gužvi.

Cipar. Plaža Nissi.
Plaža Nissi. (Foto: Shutterstock)
Cipar. Plaža Nissi, zalazak sunca.
Plaža Nissi, zalazak sunca. (Foto: Shutterstock)

Ayia Napa poznata je također po svojim prekrasnim plažama s kristalno čistim morem i finim pijeskom. Neke su od najpoznatijih plaža: Nissi beach, popularna plaža s bijelom pješčanom obalom i plitkim, tirkiznim morem; Makronissos beach, smještena zapadno od grada, koja nudi mirniju atmosferu i odlične uvjete za sunčanje i plivanje i Konnos bay, skrivena uvala okružena bujnom vegetacijom, savršena za one koji traže mir i tišinu.

Musan - podvodna šuma, prva takve vrste u svijetu.
Musan – podvodna šuma, prva takve vrste u svijetu. (Foto: Shutterstock)

Ayia Napa skriva i podvodnu atrakciju za kojom tragaju mnogobrojni znatiželjnici, a to je Musan – podvodna šuma, muzej prvi takve vrste u svijetu. Sadrži preko 93 umjetnička djela Jasona deCairesa Taylora, od kojih su neka u obliku stabala, dok su druga figurativne prirode.

To dakako nije sve jer ovdje možete uživati u raznim izletima brodom, uključujući posjete laguni Blue lagoon, Cape Grecu i obližnjim otocima.

Inspirativne ideje za travel manikure koje će obožavati sve ljubiteljice putovanja

Cipar. Büyük Han, sjeverna Nikozija
Cipar, Büyük Han, sjeverna Nikozija, smatra se jednom od najljepših građevina na otoku. (Foto: Darko Debić, Samo jedan griz)
Cipar, sjeverna Nikozija.
Sjeverna Nikozija. (Foto: Darko Debić, Samo jedan griz)

Nikozija – posljednji podijeljen glavni grad u Europi

Nikozija, poznata i kao Lefkoša, glavni je i najveći grad Cipra. Smještena u središnjem dijelu otoka, jedinstvena je po svojoj podjeli na južni, grčko-ciparski, dio i sjeverni, tursko-ciparski, dio, što je čini posljednjim podijeljenim glavnim gradom u Europi. Unatoč političkoj podijeljenosti, grad nudi bogatu povijest, kulturne znamenitosti i živahnu atmosferu.

Zelena linija, zona pod kontrolom Ujedinjenih naroda.
Zelena linija, zona pod kontrolom Ujedinjenih naroda. (Foto: iStock)

Nikoziju na južni i sjeverni dio dijeli Zelena linija (Atila linija), zona pod kontrolom Ujedinjenih naroda. Granični prijelazi omogućuju prolaz između dvaju dijelova grada, a ulica Ledra jedan je od najpoznatijih prijelaza koji povezuje srce staroga grada s obje strane. Ova podjela daje Nikoziji jedinstvenu dinamiku i složenost, a nudi i priliku za istraživanje različitih kultura i utjecaja.

Cipar. Famagusta.
Famagusta. (Foto: Darko Debić, Samo jedan griz)

Mleci su u 16. stoljeću izgradili venecijanske zidine koje okružuju stari dio Nikozije kako bi zaštitile grad od osmanlijskih napada. Zidine imaju karakterističan oblik zvijezde s jedanaest bastiona, a tri su glavna ulaza Famagusta, Paphos i Kyrenia vrata. Šetnja uz te impresivne zidine pruža pogled na povijesne dijelove grada i arhitekturu iz različitih epoha.

Cipar.
Cipar. Drevni grad Salamis. (Foto: iStock)

Ciparski muzej, najstariji i najvažniji arheološki muzej na otoku, osnovan je 1888. godine. Posjeduje bogatu zbirku artefakata iz svih razdoblja ciparske povijesti, uključujući prapovijesnu, antičku, helenističku, rimsku i bizantsku eru. Među najvažnijim su eksponatima statue iz drevnoga grada Salamisa i raskošni mozaici iz Pafosa.

Džamija Selimiye, izvorno katedrala svete Sofije.
Džamija Selimiye, izvorno katedrala svete Sofije. (Foto: iStock)

Nemojte propustiti posjetiti džamiju Selimiye, izvorno katedralu svete Sofije, koja je izgrađena u 13. stoljeću kao gotička katedrala. Nakon osmanlijskog osvajanja Cipra 1570. godine, katedrala je pretvorena u džamiju. Danas je džamija Selimiye jedan od najvažnijih vjerskih objekata u sjevernom dijelu Nikozije koji predstavlja spoj kršćanske i islamske arhitekture.

Cipar. Mevlevijski ples.
Cipar, mevlevijski ples. (Foto: Darko Debić, Samo jedan griz)

Kyrenija – dragulj sjeverne obale Cipra

Poznata i kao Girne, Kyrenija je grad smješten na sjevernoj obali Cipra, a prepoznatljiv je po svojoj slikovitoj luci, srednjovjekovnoj tvrđavi i plažama. 

Cipar.. Tvrđava kirenya
Kyrenijska tvrđava jedan je od najprepoznatljivijih simbola grada. (Foto: iStock)

Kyrenija ima dugu i bogatu povijest koja seže do neolitičkog razdoblja. Tijekom stoljeća grad su naseljavali Mikenjani, Feničani, Grci, Rimljani, Bizantinci, Lusignani, Mlečani, Osmanlije i Britanci, a Kyrenijska tvrđava, smještena uz samu luku, jedan je od najprepoznatljivijih simbola grada. Izgradili su je Bizantinci u 7. stoljeću, a kasnije su je proširili i ojačali Lusignana i Mlečana. U sklopu tvrđave nalazi se Muzej brodoloma s izlošcima iz antičkog broda potonulog oko 300. godine prije Krista, zajedno s njegovim teretom.

Cipar. Kirenya.
Cipar, Kirenya. (Foto: Darko Debić, Samo jedan griz)

Stara luka u Kyreniji jedno je od najšarmantnijih mjesta na Cipru. Okružena starim zgradama i restoranima, luka pruža slikovit pogled na brodice koje se ljuljaju na mirnome moru. Savršeno je mjesto za opuštanje uz kavu ili jelo dok uživate u predivnom pogledu na more i povijesne zidine tvrđave.

Opatija Bellapais
Cipar, opatija Bellapais. (Foto: iStock)

A kad ste već ovdje, nemojte propustiti posjetiti opatiju Bellapais, smještenu na obroncima planine iznad Kyrenije, koja predstavlja predivan primjer gotičke arhitekture. Izgrađena u 13. stoljeću, opatija nudi spektakularan pogled na okolni krajolik i more. Danas je popularno mjesto za koncerte klasične glazbe i kulturne događaje.

Cipar, plaža Alagadi.
Cipar, plaža Alagadi. Poznata i kao plaža kornjača. (Foto: iStock)

I tu se nalaze neke od najpoznatijih plaža, kao što je plaža Alagadi, poznata i kao plaža kornjača jer je to mjesto gdje kornjače dolaze polagati jaja. Plaža je zaštićeno područje i nudi jedinstvenu priliku za promatranje tih fascinantnih stvorenja.

Plaža Escape popularna je među mladima, a nudi brojne sadržaje poput barova, restorana i vodenih sportova, dok je plaža Acapulco dio velikog hotelskog kompleksa i odlično mjesto za obitelji.

Bijele vode Spa & Nature: planinski hotel za opuštajući obiteljski odmor u srcu Nacionalnog parka Kozara u susjednoj Bosni i Hercegovini

Cipar. Famagusta.
Famagusta. (Foto: Darko Debić, Samo jedan griz)

Famagusta – grad drevne povijesti i misterioznih ruševina

Famagusta, poznata i kao Gazimağusa, smještena je na istočnoj obali Cipra i jedno je od najznačajnijih povijesnih i kulturnih središta na otoku. Grad je poznat po svojoj bogatoj povijesti, impresivnim srednjovjekovnim zidinama, veličanstvenim ruševinama i prelijepim plažama. 

Famagusta ima dugu povijest koja seže u antičko doba, kada je bila poznata kao Arsinoe. Grad je procvjetao tijekom srednjeg vijeka, kada je postao važno trgovačko središte i jedan od najbogatijih gradova na Mediteranu. 

Cipar. Otelova kula.
Othellova kula, tvrđava Famagusta. (Foto: Darko Debić Samo jedan griz)

Najpoznatiji simbol grada

Othellova kula, također poznata kao tvrđava Famagusta, jedan je od najpoznatijih simbola grada. Izgradili su je Lusignani u 14. stoljeću, a kasnije su je ojačali Mlečani. Othellova kula povezana je s legendom o Shakespeareovu Othellu jer se vjeruje da je drama inspirirana događajima u Famagusti. Kula pruža impresivan pogled na grad i more te je popularna turistička atrakcija.

Lala Mustafa Pasha džamija.
Džamija Lala Mustafa Paša. (Foto: iStock)

U Famagusti se nalazi katedrala svetog Nikole, danas poznata kao džamija Lala Mustafa Paša. Izgrađena je u 14. stoljeću kao gotička katedrala, a nakon osmanskog osvajanja, katedrala je pretvorena u džamiju. Ta je građevina sjajan primjer gotičke arhitekture s veličanstvenim vitrajima i detaljno ukrašenim fasadama.

Cipar.
Cipar. Salamis. (Foto: iStock)

Drevni grad Salamis, smješten sjeverno od Famaguste, jedno je od najvažnijih arheoloških nalazišta na Cipru. Grad datira iz 11. stoljeća prije Krista i bio je glavno trgovačko središte antičkog Cipra. Među najvažnijim ostacima su rimski amfiteatar, terme i bazilika. Salamis pruža uvid u život i kulturu antičkog svijeta.

Glapsides plaža, Famagusta.
Glapsides, Famagusta. (Foto: iStock)

Famagusta je također poznata po svojim prelijepim plažama s čistim pijeskom i kristalno čistim morem. Neke od najpoznatijih plaža jesu plaža Glapsides, koja je popularna među lokalnim stanovništvom te ima plitko more i nudi brojne sadržaje, uključujući barove i restorane, te plaža Silver, poznata po svojoj mirnoj atmosferi i čistom pijesku, idealna za opuštanje i uživanje u suncu.

Varosha je napušteni dio Famaguste. Prije 1974. godine Varosha je bila popularno turističko odredište. U posljednje vrijeme postoje inicijative za ponovno otvaranje i obnovu tog područja, ali Varosha i dalje ostaje simbol podjele Cipra (neki kažu i grad duhova u kojem je vrijeme stalo).

Cipar. Pafos.
Cipar. Pafos. (Foto: Darko Debić, Samo jedan griz)

Pafos – grad legendi pod zaštitom UNESCO-a

Pafos, grad na zapadnoj obali, dom je mnogih arheoloških nalazišta i spomenika, uključujući i mozaike iz Pafosa, koji su pod zaštitom UNESCO-a. Legenda kaže da je Afrodita, božica ljubavi i ljepote, rođena upravo na plaži u Pafosu. Petra tou Romiou, poznata kao Afroditina stijena, mjesto je koje privlači mnoge romantične duše i fotografe.

Pafos, središte.
Pafos, središte. (Foto: Darko Debić, Samo jedan griz)

Arheološka lokacija Pafos pod zaštitom UNESCO-a jedno je od najvažnijih arheoloških nalazišta na otoku. Ovaj kompleks obuhvaća ruševine antičkog grada, rimsku vilu s mozaicima, antičko kazalište i ostatke hrama posvećenog Afroditi. Posjetitelji mogu istražiti bogatu povijest ovog područja i diviti se impresivnim arheološkim nalazima.

Luka Pafos je slikovita, okružena šarmantnim ribarskim brodićima i šarenim tavernama. Možete šetati duž obale, isprobavati jela tradicionalne ciparske kuhinje ili jednostavno uživati u pogledu na more.

I Pafos ima neke od najljepših plaža na otoku s kristalno čistim morem i finim pijeskom. Plaža Coral bay poznata je po svom koraljnom pijesku te je idealna za obitelji i ljubitelje vodenih sportova, dok je Lighthouse beach skrivena uvala s prekrasnim pogledom na svjetionik koja nudi mirno okruženje za opuštanje i uživanje u suncu. 

Afroditina stijena, Pafos, Cipar.
Afroditina stijena, Pafo. (Foto: Canva)

Aphrodite’s rock beach (znana još i kao Petra tou Romiou) plaža je u blizini stijene Afrodite i nudi prekrasan pogled na morsko plavetnilo i stijene te je idealno mjesto za romantične šetnje i piknike.

Pafos nudi bogat kulturni život s brojnim festivalima, koncertima i izložbama tijekom cijele godine. Grad je domaćin raznih kulturnih događanja koja slave povijest, umjetnost i tradiciju ovog područja.

Ekmek kadaif – orijentalna slastica koja će vas osvojiti svojom jednostavnošću i bogatstvom okusa

Cipar. Pogled na Troodos planine.
Cipar, pogled na planinu Troodos. (Foto: Shutterstock)

Troodos – planinska oaza

Planina Troodos, smještena u središnjem dijelu otoka, nudi bijeg od vrućine obalnih gradova. ajviši vrh je Olimp na visini od 1952m.  Tu se nalaze slikovita sela poput Kakopetrije i Omodosa, poznata po svojoj tradicionalnoj arhitekturi i vinogradima. Manastir Kykkos, smješten u planinama, jedno je od najznačajnijih religijskih mjesta na Cipru, a poznat je po svojoj bogatoj zbirci ikona i relikvija.

Ciparsko jelo suvlaki.
Suvlaki. (Foto: Darko Debić, Samo jedan griz)

Gastronomija na Cipru

Ciparska kuhinja bogata je i raznolika te odražava mješavinu grčkih, turskih, bliskoistočnih i mediteranskih utjecaja. Poznata je po svježim sastojcima, aromatičnim začinima i tradicionalnim tehnikama kuhanja te nudi nezaboravna jela i okuse. 

Ciparske meze.
Meze. (Foto: Darko Debić, Samo jedan griz)

Evo nekoliko ključnih elemenata i jela koja definiraju ciparsku kuhinju meze. Mogli bismo reći da su meze ciparska verzija španjolskih tapasa, a sastoje se od niza malih jela koja se poslužuju kao predjelo ili glavno jelo.

Janjeći kotleti.
Ciparski okusi – janjeći kotleti. (Foto: Darko Debić, Samo jedan griz)
Musaka.
Musaka. (Foto: Darko Debić, Samo jedan griz)

Meze mogu uključivati ​​raznovrsne mesne, riblje i povrtne specijalitete, kao što su:

  • halloumi: tradicionalan ciparski sir napravljen od mješavine kozjeg i ovčjeg mlijeka, često grilan ili pržen;
  • souvlaki: mali komadići mesa, obično svinjetine ili piletine, pečeni na roštilju na štapiću;
  • sheftalia: tradicionalno ciparsko jelo napravljeno od mljevene svinjetine ili janjetine, začinjeno lukom i peršinom, te umotano u svinjsku maramicu;
  • dolmades: riža, začinsko bilje i ponekad meso umotani u listove vinove loze;
  • tzatziki: osvježavajući umak od jogurta, krastavaca, češnjaka i maslinova ulja koji se često poslužuje kao prilog uz meso ili kao dip za pita kruh;
  • taramosalata: dip napravljen od riblje ikre, kruha, maslinova ulja i limunova soka; 
  • moussaka: složenac od patlidžana, krumpira i mljevene janjetine preliven bešamel umakom i pečen do zlatnosmeđe boje. Ova bogata i ukusna pita popularna je diljem Mediterana;
  • kleftiko: sporo pečena janjetina začinjena limunom, češnjakom i origanom te pečena u glinenoj posudi. Meso je iznimno mekano i ukusno.
Cipar. Baklava.
Baklava. (Foto: Canva)

Slatkiši koje vole baš svi

Loukoumades su male pržene kuglice tijesta natopljene medom ili šećernim sirupom i posute cimetom i sezamom. Te slatke poslastice često se poslužuju na festivalima i proslavama. Baklava je slojevita slastica od tankih listova tijesta, ispunjena orasima i prelivena medom i/ili šećernim sirupom, a kao što vjerujem znate, popularna je diljem Bliskog istoka.

Od pića nemojte propustiti kušati tradicionalno ciparsko desertno vino Commandaria koje se smatra jednim od najstarijih vina na svijetu. To slatko vino bogata je okusa i često se poslužuje uz deserte ili kao digestiv. Zivania je tradicionalna ciparska rakija od grožđa koja se često pije kao aperitiv ili digestiv, a svakako će vam dobro doći nakon brojnih degustacija ciparskih delicija.

Cipar.
Cipar. (Foto: Canva)

Autobusom po Cipru

Putovanje Ciprom autobusom pruža jedinstvenu priliku da istražite ljepote otoka na pristupačan i ekološki prihvatljiv način. Imaju dobro razvijen autobusni sustav koji povezuje glavne gradove, turistička odredišta i ruralna područja. Autobusne linije pokrivaju veći dio otoka, što omogućuje da lako stignete do željenih destinacija. U većim gradovima poput Nikozije, Limassola, Larnake i Pafosa postoji dobro organiziran gradski autobusni sustav koji povezuje različite dijelove grada. Ti autobusi pružaju prijevoz do glavnih atrakcija.

Međugradski autobusi povezuju glavne gradove i turističke destinacije širom otoka. Redovne linije omogućuju putovanje između gradova i manjih sela, pružajući putnicima priliku da istraže različite dijelove otoka. Karte za autobus mogu se kupiti direktno kod vozača. Cijene karata variraju ovisno o udaljenosti putovanja, ali su općenito pristupačne. Postoje i različite vrste karata, kao što su pojedinačne karte, dnevne karte ili višednevne karte.

Cipar, otok mačaka.
Cipar, otok mačaka. (Foto: Darko Debić, Samo jedan griz)

Redovne autobusne linije obično voze tijekom cijelog dana, a učestalije su u jutarnjim i popodnevnim satima. Važno je provjeriti raspored vožnje prije putovanja kako biste se informirali o vremenima polaska i dolaska. Ponesite sitni novac kako biste mogli platiti kartu vozaču. Budite spremni na moguće kašnjenje autobusa, pogotovo ako putujete u prometnim razdobljima.

Proveo sam deset dana istražujući glavne atrakcije Cipra i shvatio da ta predivna zemlja ima mnogo više za ponuditi. S obzirom na bogatu povijest, prekrasne plaže, gostoljubive ljude i ukusnu hranu, definitivno se planiram vratiti i otkriti skrivene bisere koje sam prvi put možda propustio.

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci