Nacionalni park Krka slavi 39. rođendan i sve posjetitelje časti besplatnim ulazom! 

Nacionalni park krka. (Foto: Family Welcome)

Jedan od najljepših nacionalnih parkova u Hrvatskoj uskoro slavi svoj 39. rođendan. Obilježavanje te obljetnice donosi bogat program aktivnosti od 24. do 31. siječnja 2024. godine, a među ostalima, posjetitelji će moći besplatno uživati u ljepotama Parka i sudjelovati u edukativnim radionicama.

Skradinski buk.
Skradinski buk. (Foto: Family Welcome)

Besplatan ulaz u Nacionalni park „Krka“ 

Ovaj prostrani park ima znanstvenu, kulturnu, rekreativnu i edukativnu ulogu, a njegova zamamna ljepota privlači velik broj turista tijekom cijele godine. Ako ga do sada niste posjetili, raduje činjenica da će u srijedu, 24. siječnja 2024., ulazak u Nacionalni park „Krka“ biti besplatan, dok će od 24. do 31. siječnja 2024. biti besplatan ulaz u Eko kampus „Krka“ u Puljanima i na Roški slap pa eto prilike da doživite sve ljepote ovog kraja.

U tom periodu poseban naglasak je stavljen na edukaciju posjetitelja, odnosno organizirane besplatne radionice za djecu i odrasle u Eko kampusu „Krka“ u Puljanima svakog dana od 11 do 13 sati. 

Edukatori JU-a NP „Krka“ vodit će radionice i posjetitelje će provesti kroz teme kao što su očuvanje okoliša, važnost razvrstavanja otpada i mogućnost njegove ponovne uporabe i recikliranja. Posjetitelji će također moći sudjelovati u izradi ukrasnih predmeta od recikliranih materijala. Raspored radionica možete pogledati ovdje

Projekcija filma River Blue

Poseban program namijenjen je učenicima šibenske Gimnazije Antuna Vrančića za koje će biti organizirana projekcija filma River Blue 29. siječnja u 12 sati u školskoj dvorani. Nakon projekcije održat će se kratka rasprava s učenicima četvrtih razreda o važnosti očuvanja okoliša i ulozi institucija u zaštićenim područjima. Prisutni učenici na dar će dobiti knjigu „Rijeka Krka: Dar prirode“, prirodoslovnu monografiju Nacionalnog parka „Krka“.

Otkrivanje kulturnog nasljeđa uz rijeku Krku i kušanje lokalnih delikatesa

Skradin, destinacija za sva osjetila!
Skradin. (Foto: iStock)

Sedam spektakularnih slapova i prirodne ljepote koje oduzimaju dah

U Nacionalnom parku „Krka“ na više od stotinu četvornih kilometara površine nalazi se sedam slapova: Bilušića buk, Brljan, Manojlovački slap, Rošnjak, Miljacka, Roški slap i Skradinski buk. Ukupni pad Krke preko sedrenih barijera iznosi 224 metra. Tok rijeke Krke je 1985. godine zaštićen kao nacionalni park, a rijeka je i iznimno vrijedno stanište raznovrsnih životinja te po broju endemičnih riba ubraja se među najbogatije rijeke u jadranskom slivu.

Nacionalni park „Krka“ možete razgledati pješice, jedan dio i biciklističkom stazom ili organiziranim izletom brodom. Budući da su pojedini lokaliteti međusobno udaljeni više kilometara, lokacije kao otok Visovacmanastir Krka i Roški slap povezani su izletničkim brodovima, a do ostalih lokacija može se doći i osobnim automobilom.

Pet je ulaza u NP „Krka“: Lozovac i Skradin, Roški slap, Burnum i Kistanje (manastir Krka), a radno je vrijeme ovisno o razdoblju godine i mijenja se za pojedini ulaz. Sve općenite informacije o radnom vremenu i cijenama ulaznica možete pronaći ovdje.

Ako planirate posjet Parku i ako vas zanima trenutna vremenska situacija, pratite pokazatelje vremenskih pojava na novim meteorološkim postajama na Skradinskom buku i u Eko kampusu u Puljanima i sami kreirajte svoj itinerar obilaska.

NP Krka, životinjski svijet.
Nacionalni park Krka, životinjski svijet. (Foto: Canva)

Jeste li znali? 

Jeste li znali da posebnost Nacionalnog parka „Krka“ proizlazi iz krškog reljefa koji se nalazi na području Parka? Uz tok rijeke Krke stotinjak je špilja i jama, od kojih se četrdesetak nalazi na području Nacionalnog parka „Krka“.

Najduža špilja je Miljacka II, smještena na desnoj obali rijeke, stotinjak metara nizvodno od slapa. Za vrijeme visokih voda kroz nju protječe podzemna rijeka za koju se smatra da je voda rijeke Zrmanje koja ponire u Mokrom Polju. Špilja Miljacka II stanište je endemskog vodozemca čovječje ribice i osam svojti šišmiša

Osim čovječe ribice, u NP-u „Krka“ nalaze se i veliki potkovnjak, vuk, vidra i divlja mačka, ugrožene svojte u europskim razmjerima, a zahvaljujući biljno-geografskom položaju i velikom broju različitih staništa, i izuzetno raznolik biljni svijet s 1186 svojti.

Iz biljnog svijeta izdvajamo zanimljivost vezanu uz iris ili peruniku, hrvatski nacionalni cvijet čije ime potječe iz slavenskog mita. Prema tom mitu, vjerovalo se da perunika nikne tamo gdje udari munja gromovnika Peruna, čija je supruga bila boginja Perunika. Boginju Peruniku kajkavci su poznavali kao Ljelju pa taj cvijet zovu ljeljuja, dok se za peruniku na dubrovačkom području može čuti ime bogiša, božanski cvijet. S obzirom na sve te posebnosti i ljepote koje obitavaju u Nacionalnom parku „Krka“, važno je pridržavati se određenih pravila ponašanja

Osim što je ulaz besplatan, obilježavanje rođendana Nacionalnog parka „Krka“ odlična je prilika cijeloj obitelji za uživanje u tim prirodnim ljepotama i educiranju o važnosti očuvanja prirode. Pridružite se proslavi i provedite dan u druženju s lokalnom zajednicom i istraživanju Nacionalnog parka.

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci