Otkrijte gradić u kojem rijeka susreće more, čuvara kulturnog blaga i tradicionalnih delicija

Skradin. (Foto: iStock)

Vodimo vas na putovanje kroz Skradin, destinaciju za sva osjetila, čija stara gradska jezgra s ponosom nosi titulu zaštićenog spomenika kulture. Zaronite s nama u istraživanje njegovih uskih uličica u kojoj svaki kamenčić čuva svoju priču iz burne prošlosti i prepustite se očaravajućoj prirodi koja obavija ovaj šarmantni grad.

Skradin, destinacija za sva osjetila!
Skradin. (Foto: iStock)

Kako stići do ove hedonističke destinacije?

Do Skradina je najlakše doći automobilom. Vozeći se po Dalmatini (autoputu A1), sigurno ste prelazeći vijadukt ugledali uredno poredane krovove kuća u uvali biserno čistog mora. To je Skradin, pa drugi put kada krenete tom cestom, nemojte samo proći vijaduktom. Do Skradina se svakog dana iz Zagreba može doći i autobusom, a raspored vožnji možete pogledati ovdje. Stajalište je u samom centru, u neposrednoj blizini ulaza u NP Krka. Neovisno o načinu dolaska u ovaj jedan od najstarijih hrvatskih gradova, uvjereni smo da vas neće razočarati, a za razgled njegove prekrasne okolice, trebat će vam više od jednog dana. Stoga, planirajte višednevni ili vikend-izlet.

Grad, koji je u antici nosio ime Scardona, od svojeg je nastanka bio važna luka i trgovačko središte. U svojoj je povijesti bio i potpuno razrušen, a kad su ga obnovili Hrvati, nazvaše ga Skradin. Burna povijest utkana je u njegove uličice, povijesnu baštinu, ali i ljude koji s ponosom govore o svom gradu i goste dočekuju široka osmijeha. Ako se pitate što sve vidjeti u Skradinu, u nastavku donosimo odgovor!

Upoznajte 10 najljepših dvoraca i palača u Hrvatskoj koje je Google Maps nagradio Zlatnim pinom na temelju recenzija korisnika

Skradin - burna povijest utkana je u njegove uličice, povijesnu baštinu, ali i ljude koji s ponosom govore o svom gradu i goste dočekuju široka osmijeha.
Skradin. (Foto: iStock)

Šetnja kroz zaštićeni spomenik kulture

Gradska jezgra Skradina zaštićeni je spomenik kulture. Ne može se promašiti Trg Male Gospe i crkva Rođenja Djevice Marije. Zvonik te crkve sigurno ste vidjeli s autoceste. Fasade kuća, šareno obojene, možda će vas podsjetiti na fotografije iz Venecije (ili putovanja u Veneciju) odnosno otočiće u njezinoj blizini. Upravo je Venecija imala utjecaj na graditeljstvo Skradina u 18. i 19. stoljeću, a stanovnici su nastavili tu tradiciju. Danas šetnja ulicama ovog gradića predstavlja priliku za odlične fotografije.

Popnite se na utvrdu Turina do koje, od centra grada ima desetak minuta laganog hoda. Sad ćete u daljini vidjeti autocestu, a u podnožju u marini zavezane jedrilice, okolno zelenilo i uličice Skradina. Ljeti je plaža Skradina, koju oplahnjuje bočata voda (more pomiješano sa slatkom vodom), omiljeno kupalište. Za hladnijih dana okupat će se oni najhrabriji, ali uživat će i djeca: bočatu vodu obožavaju i labudovi koji jedva čekaju pokoji zalogaj. Stoga, u džepu ponesite malo sjemenki.

Gradić okružen prirodnim ljepotama, nekadašnja Scradona, danas Skradin.
Skradin. (Foto iStock)

Sedam spektakularnih slapova i prirodne ljepote koje oduzimaju dah

U Nacionalnom parku Krka na više od stotinu četvornih kilometara površine nalazi se sedam slapova: Bilušića buk, Brljan, Manojlovački slap, Rošnjak, Miljacka, Roški slap i Skradinski buk. Ukupni pad Krke preko sedrenih barijera iznosi 224 metra. Tok rijeke Krke je 1985. godine zaštićen kao nacionalni park, a rijeka je i iznimno vrijedno stanište raznovrsnih životinja te po broju endemičnih riba ubraja se među najbogatije rijeke u jadranskom slivu.

Nacionalni park Krka možete razgledati pješice, jedan dio i biciklističkom stazom ili, kao što smo napomenuli, organiziranim izletom brodom. Budući da su pojedini lokaliteti međusobno udaljeni više kilometara, lokacije kao otok Visovac, manastir Krka i Roški slap povezani su izletničkim brodovima, a do ostalih lokacija može se doći i osobnim automobilom.

Pet je ulaza u NP Krka: Lozovac i Skradin, Roški slap, Burnum i Kistanje (manastir Krka). Radno je vrijeme ovisno o razdoblju godine i mijenja se za pojedini ulaz. Cijene ulaznica u NP Krka pogledajte ovdje.

Snagom vode, hukom slapova i prirodnim ljepotama bit će oduševljeni odrasli i djeca, a kad ugledate najpoznatiji i najveći Skradinski buk, prelijep prizor sigurno će se naći na mnogobrojnim fotografijama.

Izvor rijeke Krke. (Foto: Family Welcome)

Otkrivanje kulturnog nasljeđa uz rijeku Krku i kušanje lokalnih delikatesa

Do Skradinskog buka, najdulje sedrene barijere u Europi, može se iz Skradina doći brodom. Vožnja taje oko pola sata, a oduševljavaju predivan krajolik i čistoća rijeke Krke. Ali, evo prilike za obiteljsku šetnju po predivnoj prirodi. Nedavno otvorena novouređena pješačka staza koja vodi uz desnu obalu Krke i od Skradinskog mosta i ide prema Skradinskom buku u potpunosti zaobilazi državnu cestu. Stazom se dolazi do početka spleta poučno-pješačkih i biciklističkih ruta, koje se protežu duž cijelog Nacionalnog parka i vode prema najpoznatijim prirodnim vrijednostima u Hrvatskoj.

S obzirom na varljivo vrijeme, ponesite slojevitu odjeću i jaču obuću. Želite li nastaviti šetnju, primjerice po kružnoj stazi na Skradinskom buku, vodite računa o tome da je dugačka 1.900 metara, a razgled traje dva sata. Zahvaljujući mreži drvenih staza i mostova, uživat ćete u šetnji prekrasnom prirodom koja okružuje rijeku Krku, a vidjet ćete i očuvani sklop tradicionalnih kuća i vodenica na rijeci Krki.

Osim vodenica, vidjet ćete kamene pogone koji su služili za pranje rublja, saznat ćete kako su nekad žene tkale torbe i prostirke za pod, upoznat ćete radionicu kovača željeza, tradicionalnu kuhinju, posuđe i brojne druge predmete koji predstavljaju način na koji su nekad živjeli ljudi na ovim prostorima.

Kada ste već na Skradinskom buku, sigurno ćete ugledati Nevenku Kovilić iz Skradina. Ona već više od 65 godina prodaje svoje domaće proizvode na Skradinskom buku te postala je jedan od njegovih zaštitnih znakova. Dok šećete i uživate u prirodi, možete grickati proizvode s njezina štanda, kao što su slatki i slani bademi, orasi i smokve, a kao suvenir možete ponijeti i maslinovo ulje.

Skradinski rižoto, tradicionalno jelo koje se priprema 12 sati.
Skradinski rižoto, restoran Visovac. (Foto: Family Welcome)

Skradinski rižoto i ostale lokalne delikatese u restoranu Visovac

Nakon razgleda predivnog Skradina i brojnih aktivnosti u prirodi, sigurno ćete ogladnjeti. Najpoznatiji specijalitet Skradina koji ne smijete propustiti kušati je skradinski rižoto. Bazično, radi se o telećem rižotu, ali u Skradinu, gdje ga nikada neće nazvati rižoto, kuhaju ga gotovo dvanaest sati. Ako ste gurman, sigurno ste pratili gurmanske putopisne emisije kuhara i avanturista Anthonyja Bourdaina. Nakon što je kušao skradinski rižoto, ostao je zapanjen njegovom teksturom i okusom te izjavio je da u životu ništa bolje nije jeo.

Čokalice, restoran Visovac. (Foto: Family Welcome)

Budući da se kuha pola dana, teško da ćete imati priliku rižoto kušati u svim skradinskim restoranima, ali u restoranu Visovac, koji se nalazi u samom centru grada (odmah pored autobusnog stajališta) pripremaju ga tijekom cijele godine. Naime, skradinski rižoto samo je jedan od razloga zbog kojeg u ovo gurmansko središte dolaze gosti. Ovdje pripremaju autohtono jelo bižot s paštom koji svakako treba kušati, a djeca će obožavati čokalice s krumpirićima. To su ribice, na prvi pogled slične gavunima, endemska vrsta za područje Skradina i žive u bočatoj vodi.

Ovdje ćete moći kušati (ovisno o dnevnom ulovu) carpaccio grdobine, crni rižoto od sipe koja također živi u bočatoj vodi i Prokljanskom jezeru, dagnje na buzaru, ali i riječne ribe kao što je pastrva. Ljubitelje mesnih jela oduševit će specijaliteti s roštilja, pečeni odojak i teletina ispod peke.

Skradinska torta prepoznatljiva za ovaj kraj.
Skradinska torta, restoran Visovac. (Foto: Family Welcome)

Otkrijte slatkoću legendarne torte s najfinijim sastojcima

Šećer na kraju: blagovanje završite komadom sočne skradinske torte koja ima svoju posebnu priču. U 14. stoljeću skradinske mladenke su je same pekle uoči prve bračne noći kako bi impresionirale svojeg odabranika i mirno uplovile u bračnu luku. Smatra se da izvorni recept za tortu danas u Skradinu čuva tek nekoliko domaćica. Pogađate – jedna je priprema u restoranu Visovac. Kakva je okusa? Pa djelomično će objasniti podatak da se radi od domaćih jaja, oraha i čokolade, dodaje se cimet, med, korica limuna i naranče, prošek (ili liker), rum. Raskošno je nakon pečenja prelivena čokoladom, a uz tortu se u Skradinu tradicionalno nazdravlja prošekom.

Iznad restorana Visovac nalaze se i prostrane sobe s potrebnom opremom u kojima možete prespavati. Jer nakon boravaka u prirodi i odličnih, obilnih porcija potreban je odmor prije daljnjeg istraživanja.

Prekrasna šetnica duga oko 4,4 km i povezuje područje od uvale Paninkovac do otočića Školjića pred Tvrđavom sv. Nikole.
Šetnica kroz kanal sv. Ante, Šibenik. (Foto: Family Welcome)

Ne propustite istaknute atrakcije u okolici

U Skradinu svakako posjetite Muzej povijesnih vozila i industrijske baštine. Naime, nakon pet godina, Izložba automobila Ferdinand Budicki iz Zagreba se preselila u Skradin i sada je dio Scardona Parka. Muzej je otvoren svakog dana od 10 do 17 sati, a ulaznice za odrasle stoje 10 eura, dok su za djecu 5 eura.

Ljubitelji prirode sigurno neće propustiti odlazak na izvor rijeke Krke i Krčića te Cetine na kojoj se možete okušati u raznim outdoor aktivnostima. Obavezno se popnite na Kninsku tvrđavu, a ostajete li više dana, planirajte razgledavanje Šibenika udaljena svega dvadesetak kilometara ili srednjovjekovnih utvrda i posljednjeg počivališta velikog hrvatskog kipara Ivana Meštrovića koja se nalaze u Drnišu.

Skradin će vas oduševiti prirodnim ljepotama, kulturnom baštinom i autohtonim jelima, a nakon prvog posjeta ovom predivnom gradiću, sigurno ćete poželjeti vratiti se.

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci