Melodije orgulja, ropot starog mlina i elegantna vina: Vodimo vas na putovanje Međimurjem i svibanjskim čarima Urbanova!

Međimurje u slavlju Urbanovog 2024. (Foto: Family Welcome)

Međimurje pruža nezaboravno iskustvo svim ljubiteljima prirode, tradicije i hedonizma, a manifestacija Urbanovo vrhunac je svibnja koji objedinjuje to jedinstveno iskustvo. Evo što smo otkrili za vas.

Međimurje. Sveti Martin na Muri - riječni mlin-
Riječni mlin, Sveti Martin na Muri. (Foto: Matej Ščavničar)

Plutajući riječni mlin i stoljetna tradicija života na Muri

Hrvatski cvjetnjak, bogat kulturom, poviješću i tradicionalnim običajima, nudi nezaboravno iskustvo koje objedinjuje autentične gastronomske delicije i vrhunska vina. Općina Sveti Martin na Muri, Europska destinacija izvrsnosti, jedna je od najprivlačnijih destinacija koja obuhvaća sve te čari u kojoj se nalazi jedan od najbolje očuvanih riječnih plutajućih mlinova u Hrvatskoj.

Priču o tom „živućem starcu” i stoljetnoj tradiciji mljevenja žitarica i proizvodnje brašna ispričao nam je naš vodič, mlinar Franc, radišni Međimurec. Svako jutro u tri sata, po mrklom mraku, Franc je kroz šumu odlazio prema svojem mlinu koji pokreće rijeka Mura. Rijeka, kao i čovjek, traži svoje putove, a mlinarev je put prikazan kroz 3D multimedijalnu izložbu „Jen den v živleju mlinara Franca Žalara”

Međimurje, Sveti Martin na Muri, riječna skela.
Riječna skela, Sveti Martin na Muri. (Foto: Family Welcome)

Nakon što smo nakratko prošetali prošlošću, vrhunac interaktivne posjete bila je vožnja riječnom skelom, plovilom koje je nekada prevozilo ljude i vozila s jedne strane rijeke na drugu. Iako trenutačno nema izlaza na suprotnoj obali, očekuje nas uzbudljiva novost: nova poučna staza s pet mitoloških točaka koja će obogatiti ovaj prostor. Jedva čekamo podijeliti s vama nova iskustva!

Šetnja regionalnim parkom Mura – Drava i tragovima mistike

U neposrednoj blizini mlina i Centra za posjetitelje Žabnik nalazi se dječje igralište te eko-turistička poučna pješačko-biciklistička staza. Prošećite se mozaičnom prirodom jer ćete saznati mnoštvo zanimljivih podataka. Staza duga gotovo pet kilometara prilagođena je svim dobnim skupinama. Prolazi kroz Regionalni park Mura – Drava (dio UNESCO-ova prekograničnog rezervata biosfere Mura – Drava – Dunav), a u blizini se nalaze i prostor za piknik te ribolovne staze.

Međimurje. Sveti Martin na Muri - Labirint ljubavi i energije.
Sveti Martin na Muri – Labirint ljubavi i energije. (Foto: Family Welcome)

Ako na povratku do Centra za posjetitelje osjetite potrebu za obnavljanjem energije, možete se prošetati Labirintom energije ili, ako vam nedostaje ljubavi, Labirintom ljubavi. Te se kružne staze mogu proći pješice, no muški članovi obitelji trebaju biti oprezni da ih ne očara Murska dekla – vila, duh vode i bilja – djevojka iznimna glasa.

Murska dekla rađa se u proljeće, aktivna je u podne i za vrijeme sumraka, a moć krije u dugoj kosi i krilima. Lako ćete je prepoznati – pretvara se u maglu, pticu, zvjerčicu ili domaću životinju. Iako je darežljiva i ljubazna, škodi hvalisavima, nepoštenima i oholima te onima koji je uznemiravaju. Stoga obratite pozornost na biljni i životinjski svijet oko sebe kako biste izbjegli njezine čini.

Istražite čaroliju Bajkovite šume, upoznajte mitološka bića i legende, pomozite šumi da „oživi“ i uživajte u okusima Međimurja

Sveti Juraj na Bregu, Matulov grunt. (Foto: Matej Ščavničar)

Ljubitelji leptira, ovo je za vas!

Međimurje nije samo bajkovito i zeleno, već teži zaštiti, očuvanju i nadzoru zaštićenih prirodnih vrijednosti. U gornjem Međimurju, u općini Sveti Juraj na Bregu, indikatori održivosti su leptiri plavci i biljka krvara, izvor hrane odraslim leptirima.

Međimurski leptiri, poznati kao matuli, obitavaju na livadama (poznatijima kao senokoše) koje se štite tradicijskom košnjom na lokacijama Bedekovićeve grabe, smještenima između naselja Lopatinec i Mali Mihaljevec, i na Matulovom gruntu u mjestu Frkanovec.

Matulov grunt obuhvaća stoljetnu tradicionalnu međimursku kuću slamnata krova, prostor za boravak i stvaralački rad, stalni interpretacijski postav o livadama i leptirima gornjeg Međimurja te prostor za predavanja i radionice.

Kuću tijekom godine koriste umjetnici, najčešće pisci, kao rezidenciju za svoje stvaralačko djelovanje. Posjetitelji je mogu obići i samostalno istražiti izvana – pročitati informativne ploče, sjediti na klupama ili organizirati piknik na obližnjoj livadi. Svoje doživljajno iskustvo u obliku fotografija mogu podijeliti na ovoj poveznici

Međimurje - Mađerkin breg, pogled s vidikovca.
Mađerkin breg, Vidikovac. (Foto: Family Welcome)

Nesvakidašnje iskustvo: vidikovac koji svira poznate melodije

Općina Štrigova, smještena među pitoresknim zelenim brežuljcima ukrašenima vinogradima, oduvijek je bila sinonim za raj na zemlji. Ovdje se nebo i zemlja sljubljuju u jedno, baš kao što se na Međimurskoj vinskoj cesti sljubljuju hrana i vino. Stoga, ako se nađete u Međimurju, ovo je mjesto na koje ćete neizostavno poželjeti svratiti.

Jedan od razloga je Mađerkin breg na Robadju, jedan od najljepših vidikovaca u regiji. Visok 361 metar, što je samo tri i pol metra niže od najviše točke Međimurja, Mohokosa, ovaj vidikovac pruža spektakularan pogled na međimurske brege i vinograde, ali i na susjedne države – Austriju, Sloveniju, Mađarsku i Slovačku.

Nedavno je na vidikovcu postavljeno goričko sviralo na vjetar, pa možete čuti kako orgulje instalirane u tornju sviraju različite melodije, od međimurskih popevki do svjetskih uspješnica. Trebate samo umetnuti 1 euro u glazbomat, odabrati željenu glazbu i prepustiti se nesvakidašnjem iskustvu. 

Savjet više: Ako dolazite vlastitim automobilom, ovdje pročitajte upute, a mi vam preporučujemo da u Google karte upišete „Vidikovac Mađerkin breg” ili „Mađerkin breg Štampar”. Ako dolazite biciklima i želite istražiti makadamske i asfaltne biciklističke rute koje se prostiru duž 888 kilometara, imajte na umu da se kod samog Vidikovca nalazi i bike rest point na kojem se mogu servisirati bicikli. 

Vodimo vas u srce Slavonije na drugi urbani Wine and Walk u Hrvatskoj i Urban(i) Wine Party. Treba vam samo – bećarina!

Urbanovo, Festival Pušipela.
Urbanovo, Festival Pušipela. (Foto: Matej Ščavničar)

Međimurska vinska cesta slavi Urbanovo i otvara vrata svojih podruma

Prema predaji, prvu vinovu lozu na brežuljcima štrigovskog kraja posadili su stari Rimljani, a kao i vidikovac, na 341. metru nadmorske visine ponudom svojih vrhunskih vina, uključujući autohtonu sortu pušipel, naša srca, kao i srca brojnih posjetitelja, osvojila je i vinska kuća Štampar

Uz blagi povjetarac, ovdje odrasli mogu uživati u trenucima hedonističkog predaha dok se djeca zabavljaju na obližnjem dječjem igralištu. Vrhunac iskustva tijekom svibnja pruža manifestacija Urbanovo. Ako ste propustili Festival Pušipela, ne brinite, manifestacija završava Otvorenim podrumima 24. i 25. svibnja kada u dvadesetak lijepo uređenih vinskih podruma i kušaonica, osim u izvrsnim vinima, možete uživati u raznim kulinarskim delicijama i zabavnim programima.

Želite li pobjeći od gradske vreve, doživjeti nezaboravno iskustvo i uživati u zdravom hedonizmu, iskusiti iscjeljujuće dobrobiti najstarije termomineralne vode u Europi, uživati u bezbrojnim aktivnosti na svježem zraku, zabavnim mitovima i legendama, onda je Međimurje pravi izbor za vaš proljetni obiteljski odmor.

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci