Izložba Alisa u zemlji čudesa stigla u Bukurešt, Budimpeštu i Beograd. Odaberite svoju lokaciju nezaboravnih doživljaja!

Obiteljska pustolovina Alisa u zemlji čudesa. (Foto: iStock)

Dolazi nam vrijeme adventa kada se svi gradovi bude s božićnim svjetlima i ukrasima. Pale se svijeće adventskog vijenca, postavljaju božićni ukrasi i drvca, a kreću i ostale pripreme za Božić uz neizostavan miris pečenih božićnih kolača. Uz Advent u Zagrebu i drugim gradovima, ovo posebno vrijeme donosi nam još jedan čaroban obiteljski doživljaj. To je veličanstvena multimedijska izložba Garden of Lights i Disneyev klasik, Alisa u zemlji čudesa

Garden of Lights – veličanstvena čarolija multimedijskih izložbi 

Garden of Lights niz je fascinantnih multimedijskih izložbi poljske tvrtke Wonderful Lighting. Izložbe su prikazi dječjih bajki pomoću svjetlosnih instalacija. Održat će se diljem Poljske te u Latviji, Mađarskoj, Rumunjskoj i Srbiji. Prikazuju najpoznatije nam bajke o Štrumpfovima, Pinokiju, Petru Panu, Ljepotici i Zvijeri, Divljoj Africi i Snježnoj kraljici. Među njima je i izložba o Alisi iz zemlje čudesa koja prvi put dolazi u Bukurešt, Beograd i Budimpeštu. Izložbe posjetitelje vode veličanstvenim botaničkim vrtovima i parkovima gradova uz nevjerojatne spektakularne svjetlosne i zvučne efekte. Pomoću igre svjetla i glazbe i vi postajete dio te bajke. 

Izložbe u sva tri grada počele su 3. studenog, a mogu se posjetiti sve do 24. siječnja 2024. godine.

Bukurešt, advent. (Foto: iStock)

Svjetla čarolije u glavnom gradu Poljske

Bukurešt je glavni grad Rumunjske i njezino povijesno središte. Naziva se i Malim Parizom ili Parizom Istoka. Kroz grad prolaze dva velika bulevara, a slovi i kao grad parkova i lijepe arhitekture. Poznat je i po muzejima, a ako dolazite prvi put, neizostavno je razgledati staru Stavropolsku crkvu, Palaču Parlamenta i kazalište Romanian Athenaeum, a uživat ćete i u rumunjskoj gastronomiji jer je izuzetno ukusna. Bukurešt je i veliko kulturološko središte, a ove godine je i domaćin veličanstvene izložbe Alisa u zemlji čudesa.

Zakoračite u blještavi svijet bajki pun šarenih svjetala i upoznajte zgodnu ekipu iz zemlje čuda

Ova priča će vas povesti na svjetlosno putovanje u zemlju snova i čarolije. U njemu ćete pratiti pustolovine djevojčice Alise koja propadne u Zečju rupu i tako nađe se u čudesnoj zemlji. Upoznat ćete luckastog Bijelog zeca, vječno nasmijanog Češirskog mačka, Ludog Klobučara, oholu Gusjenicu, Kraljicu srca i sve ostale uzbudljive likove.

Dok će djeca uživati u posjetu zemlje iz bajke i upoznavanju likova, vjerujemo da će odraslima to biti sentimentalan povratak u djetinjstvo s puno bajkovitih svjetala i doživljaja. Svjetlost, kreativnost i glazbu izložba ovdje spaja s bajkom i suvremenim tehnologijama. No, ono što je najbitnije, svojim čarobnim svjetlom povezuje i sve obiteljske generacije i posjetitelje. 

Koliko je sve magično, pogledajte u ovom videozapisu. 

Obiteljska pustolovina Alisa u zemlji čudesa. (Foto: iStock)

Ovjekovječite divne obiteljske trenutke fotografiranjem uz bajkovite fontane i božićna drvca

Uz prikaze likova iz bajke, u Vrtu svjetla nalazi se i osvijetljeno igralište za djecu i multimedijske atrakcije poput puta svjetlosti, fontana i božićnog drvca. Kako nam se bliži Božić, djeca će posebice uživati u božićnim drvcima, nezamjenjivom simbolu nadolazećih blagdana. Ovdje mogu dobiti ideje za ukrašavanje vlastitog drvca na Badnju večer i lijepe uspomene uz omiljeno fotografiranje pod drvcem.

Navedene multimedijske atrakcije dio su glavne izložbe, a uključuju i obiteljsku igru testiranja percepcije i pamćenja izložbe. Mapu izložbe u Bukureštu proučite na ovoj poveznici.

Izložba gostuje u Botaničkom vrtu Dimitrie Brandza. Vrt nema vlastito parkiralište pa se preporučuje dolazak javnim prijevozom. Pojedinačne i sezonske ulaznice za izložbu dostupne su na internetskoj stranici događanja.

I Budimpešta otvara svoja vrata ovoj bajkovitoj čaroliji 

Prekrasna Budimpešta, najmnogoljudniji i glavni grad Mađarske, nezaboravna je adventska destinacija za obitelji. Prostire se na objema obalama Dunava spajanjem starog dijela grada – Budima i novog dijela Pešte. Uz obilazak grada koji obiluje znamenitostima, ove godine, kao i u Bukureštu, možete prisustvovati svjetlosnoj čaroliji izložbe Alisa u zemlji čudesa. Zajednički ju organiziraju Garden of Lights i 250 godina star Botanički vrt ELTE Füvészkert u Budimpešti. 

Do parka se također preporučuje doći javnim prijevozom. Botanički vrt nema svoje parkiralište, ali dostupno je ono u ulici. Cijene su dostupne na internetskoj stranici, a mapu izložbe možete pogledati ovdje. 

Osim na izložbi, čarolija se nastavlja i na ulicama Budimpešte. Uskoro se pale i čarobna božićna svjetla pa će vam obilazak grada biti još dojmljiviji. Stari dio grada pun je pubova s veselom atmosferom. Možete usput razgledati i autentične četvrti, zanatske ponude ili prepustiti se kupovini u poznatim modnim trgovinama. Iz širokog spektra opcija razgledavanja grada, od starih znamenitosti do alternativnih, izdvajamo i posjet jednoj od božićnih tržnica koja je ispunjena mirisima kolača, cimeta, veselim prolaznicima, božićnim svjetlima i živom atmosferom. 

Za veseli obiteljski obilazak naći ćete i atrakcije poput Aquaworlda, jednog od najvećih vodenih parkova u istočnoj Europi, Tropicariuma, zoološkog vrta s morskim psima, Csodák Palotája (u prijevodu Palača čuda) – znanstvenu igraonicu i centar čuda ili Zoo cafe, mjesto gdje cijela obitelj može uživati u toplim napitcima i druženju s raznim egzotičnim životinjama.

Beograd. (Foto: iStock)

Popularna beogradska zona poznata po plažama i brojnim sadržajima

Ada Ciganlija je negdašnji otok na rijeci Savi u Beogradu, koji je naknadno uređen i pretvoren u poluotok. Smješten je na rijeci Savi uz središnji dio Beograda. Naziv Ada Ciganlija odnosi se i na susjedno umjetno jezero Sava i njegovu plažu. Danas je to popularna rekreacijska zona, najpoznatija po plažama i sportskim sadržajima, a često se naziva i More Beograda. Ovdje se nalaze brojni sportski tereni – za nogomet, odbojku na pijesku, vaterpolo, košarku i slično. Postoje i mjesta za pecanje, centri za vožnju kanua te staze za skijanje i snowboarding.

Izložba Alisa u zemlji čudesa stigla je i u Beograd

Alisa u zemlji čudesa stigla je u Beograd na Adu Ciganliju. Kako izgleda, možete pogledati na mapi Vrta svjetlosti. Ada Ciganlija odmah pored izložbe ima veliki prostor za parkiralište s 2000 raspoloživih parkirnih mjesta, a osim automobilom, na izložbu možete doći i javnim prijevozom, autobusom. Cijene su dostupne na internetskoj stranici

Postav izložbe jednak je za sve gradove i osim same izložbe ima svjetlosne staze, tunele, fontane i božićna drvca te mjesta za obiteljsko fotografiranje. Također, ima organizirane provjere znanja za cijelu obitelj nakon razgleda.

Imajte na umu da na izložbe nije dozvoljeno unositi vlastito piće i hranu, a nije dozvoljen niti ulazak s kućnim ljubimcima.

Osim što možete posjetiti čarobnu bajku, možete uživati i u šetnji Adom Ciganlijom. U vrijeme adventa Ada Ciganlija je prekrasno uređena i izgleda poput malog bajkovitog grada, prepuna raznih događanja. 

Na Adi je smješten i Dino Park Ada Ciganlija, veličanstven park u kojem se nalaze dinosauri u prirodnoj veličini. Moći ćete naučiti sve o razdoblju mezozoika u kojem su živjeli, o njihovim fosilima, kako izgleda otisak stopala, fosil kože, okamenjene kosti, gnijezdo i jaja dinosaura i još mnoge, mnoge, druge detalje. Radno vrijeme parka prije dolaska možete provjeriti na Facebook stranici Dino parka. 

Ako vam preostane vremena, u Beogradu možete posjetiti i Muzej Nikole Tesle, Javni akvarijum i tropikarijum te Muzej čokolade, omiljene poslastice i djece i odraslih.

Ostale lokacije čarobne Garden of Lights izložbe

Osim u Bukureštu, Budimpešti i Beogradu, izložba se prikazuje i u Varšavi, Szczecinu, Chorzówu, Krakowu, Wroclawu, Gdyniai i Rigi. Svoju ideju Garden of Lights želi dijeliti diljem svijeta pa možete uistinu birati lokaciju koja vam najviše odgovara.

Vrtovi svjetla ove godine nose i edukativnu i poučnu notu. Tijekom izložbe, u Zoološkom vrtu u Wrocławu, posjetitelji će upoznavati tragove najugroženijih životinjskih vrsta Afrike. Istovremeno, u Varšavi i Krakowu, vođeni gomilom Štrumpfova, slijedit će stazu na kojoj će dobiti pregršt savjeta o izgradnji boljeg svijeta za sve nas. 

Uz ovako idejno-inspirativan i bogat program, izložba je prilika koju je zaista šteta propustiti. Koju god lokaciju odabrali, ovaj jedinstveni spektakl, koji je dosad privukao 1.200.000 posjetitelja, ostavit će vas bez daha. U srcu ćete imati prelijepe uspomene iz drugačije perspektive na dobro poznatu bajku, a upoznat ćete i znamenitosti grada koji odaberete. Povežete li sve to i s čarolijom adventa, doživjet ćete nezaboravnu blagdansku avanturu koju ćete još dugo, dugo prepričavati s vašim najdražima.

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci