Đakovačka adventska čarolija uz bogat obiteljski program u srcu Slavonije

Advent u Đakovu. (Foto; Andreja Car)

Želite li iskusiti jedinstven obiteljski i adventski predah u srcu Slavonije, svakako posjetite Đakovo, idealan grad za obilazak s obitelji koji će vam pružit brojne sadržaje za uživanje s najmlađima. Svojim prirodnim ljepotama i kulturološkim znamenitostima očarat će vas na prvi pogled. Šetnja njegovim glavnim trgom uz fascinantnu đakovačku katedralu i lijepo uređene parkove dojmit će vas se još više u prosincu, kada grad odiše božićnom čarolijom. U blagdansko vrijeme zavest će vas i mirisi slavonskih delicija, romantična vožnja lipicanskim kočijama, adventski sajam i brojni drugi zabavni sadržaji.

Advent u Đakovu prigodno se održava pod nazivom „Čaroliji nema kraja na adventu đakovačkog zavičaja”.
Advent u Đakovu. (Foto: Adriana Lončarević)

Vožnja lipicanskom kočijom i adventski sajam

Advent u Đakovu najvećim se dijelom održava na glavnoj đakovačkoj šetnici, popularnom Korzu, u dvorištu kuće Reichsmann, ali i na trgu Josipa Jurja Strossmayera. Tamo je 2. prosinca upaljena prva adventska svijeća i otad Đakovo blista božićnim sjajem. Na adventskom sajmu u dvorištu kuće Reichsmann svakog dana održava se odličan glazbeni program uz delicije koje nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Osim u brojnim priredbama, ovdje možete uživati i u osvijetljenim adventskim kućicama u kojima se nude autohtoni domaći specijaliteti, suveniri i originalne rukotvorine.

Uživat ćete i u tradicionalnim adventskim pjesmama i kuhanom vinu, a na gradskoj promenadi moći ćete promatrati prekrasne graciozne lipicance. Okušajte se u uzbudljivim vožnjama adventskim fijakerom Državne ergele Đakovo koji dnevno polazi s trga J. J. Strossmayera i iz Ulice pape Ivana Pavla II. Na vožnju svakako povedite i svoje najmlađe, utoplite se pod dekicom uz gutljaje vrućeg čaja i uživajte u božićnoj čaroliji. Ovakva vožnja izmamit će najveće osmijehe na lica najmlađih pa nemojte zaboraviti taj poseban trenutak ovjekovječiti i fotografijom. Detalje ćete pronaći u programu, a božićni sajam otvoren je do 31. prosinca 2023. 

Božićno klizalište i Božićni bal lipicanaca s 40 rasnih konja i 100 sudionika

Uz adventski sajam, za posjetitelje će biti otvoreno i klizalište na kojem ćete moći svakodnevno uživati sa svojom dječicom. Klizalište će biti otvoreno sve do 7. siječnja 2024. Radno mu je vrijeme od ponedjeljka do nedjelje, od 13 sati do 21 sat, stoga možete navratiti prije dječjih programa ili nakon jutarnje vožnje fijakerom. Posebno radno vrijeme klizalište će imati 24. i 31. prosinca 2023. te 6. siječnja 2024. Tih dana bit će otvoreno od 11 do 16 sati. 

Otkrijte najmanje tri dobra razloga zašto provesti vikend na Adventu u Osijeku!

Izdvajamo i posebnost koja se svake godine tradicionalno održava u zatvorenoj jahaonici Državne ergele Đakovo: đakovački Božićni bal lipicanaca. Ove se godine održao 15. prosinca, a posjetitelje je, kao i uvijek, naprosto ostavio bez daha. Taj glazbeno-scenski spektakl svojevrsna je božićna priča koja svake godine ima drukčiju temu i održava se u dvama terminima u zatvorenoj jahaonici ergele u Đakovu. Na spektaklu se predstavlja 40 rasnih konja i 100 sudionika. Odjeveni u raskošnu baroknu odjeću, oni svojim umijećem jahanja, vožnje, plesanja, glume i akrobacija pričaju uzbudljivu bajku u svečanom blagdanskom tonu. U ljepotu manifestacije uvjerite se i sami. 

Advent u Đakovu najvećim se dijelom održava na glavnoj đakovačkoj šetnici, popularnom Korzu, u dvorištu kuće Reichsmann, ali i na trgu Josipa Jurja Strossmayera.
Nastupi brojnih izvođača. (Foto: Adriana Lončarević)

Sadržaji za sve generacije: „Čaroliji nema kraja na adventu đakovačkog zavičaja”

Advent u Đakovu prigodno se održava pod nazivom „Čaroliji nema kraja na adventu đakovačkog zavičaja”. Tome je uistinu tako. U Đakovu vas za vrijeme adventa bajkoviti doživljaji čekaju na svakom uglu. U dvorištu kuće Reichsmann već su se održale brojne priredbe, a slijede i nastupi đakovačkih dječjih vrtića. Dječji vrtić Đakovo i dječji vrtić Zvrk sve prisutne oduševit će svojim plesnim izvedbama 19. i 20. prosinca 2024., a oni najhrabriji članovi vrtića okušat će se u kvizu pripremljenom posebno za njih. Nakon izvedbe i kviza svi će mališani biti nagrađeni prigodnim darovima.

Imamo sjajan recept za fritule bez glutena s domaćim mliječnim kefirom i tajnim sastojkom!

Advent u Đakovu, osim u brojnih priredbi, nudi i uživanje u osvijetljenim adventskim kućicama u kojima se nude autohtoni domaći specijaliteti, suveniri i originalne rukotvorine.
Tradicionalne rukotvorine. (Foto: Marko Međugorac; Izvor: TZOBŽ)

Sajam su već posjetili i članovi Moto kluba Kompresija koji su se odjenuli u Moto Mrazove i ispred kuće Reichsmann djeci podijelili darove. U istom dvorištu koncerte su održali i brojni izvođači kao što su Tamburaški sastav Hrvatski Sokol, Boris Novkovića, Soulfingersi i drugi. Sljedećih dana čeka vas još zabavnih i zanimljivih nastupa. U najavi su koncerti Small House Browna, Bernarde Bobovečki, Sanje Hajduković i Slavonskog veza, Minee te mnogih drugih. Na novogodišnju noć, kako to u Slavoniji i pristoji, zabavljat će vas Bosutski bećari.

Obiteljske gurmane očarat će i adventska ponuda lokalnih specijaliteta

Pod sloganom „Hladno nikad nije jer adventski zalogaj srce grije” đakovački restorani Croatia turist, Laguna, Slavonica i bistro Loora od 1. do 23. prosinca 2023. pripremili su za vas posebnu božićnu ponudu. Kod njih ćete moći povoljno blagovati (po cijeni od 8 eura) uz lokalne specijalitete poput gulaša od divljači, čobanca, domaće sarme, slavonskog woka i finih deserata. To je idealna prilika za obiteljsko adventsko blagovanje i uživanje u domaćim specijalitetima. Jelovnike možete pregledati ovdje i unaprijed se pripremiti za najdraže delicije.

Advent u Đakovu vrijeme je neodoljivih okusa i mirisa slavonskih specijaliteta, bajkovitih vožnji lipicanskim kočijama, adventskih pjesama i obiteljskih osmijeha. Neće vas iznevjeriti ni večernjim zabavnim sadržajima jer se glazbeni koncerti održavaju skoro svakodnevno. Njegovu bajkovitu čaroliju upijat ćete svakim korakom kroz grad uživajući u društvu svojih najmilijih i stvarajući jedinstvene uspomene.

Advent u Đakovu organiziraju Grad Đakovo, TZ grada Đakova i tvrtka Univerzal Đakovo u suradnji s Državnom ergelom Đakovo.

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci