Imamo sjajan recept za fritule bez glutena s domaćim mliječnim kefirom i tajnim sastojkom!

Recept za fritule bez glutena. (Foto: Kefirolicious studio)

Prosinac donosi promjene u ritmu života kada sve oko nas miriše na zimske specijalitete. U toj atmosferi, bezglutenske fritule postaju pravi zimski comfort food koji će uljepšati hladne dane i okupiti članove obitelji oko stola. Svaka ova loptica iznutra je mekana i prozračna, a izvana neodoljivo hrskava. U njima uživaju sve generacije, a u ovom receptu smo ih prilagodili svima koji ne mogu konzumirati gluten uz dodatak domaćeg mliječnog kefira, fermentiranog mliječnog napitka kiselkasto-osvježavajućeg okusa i tajnog sastojka koji ćete otkriti u nastavku. Konzumiranje hrane bogate probioticima je jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za zdravlje vašeg djeteta. Fermentirana hrana je zapravo “hrana kao lijek”. Ona potpomaže probavi, podupire imunitet i zapravo povećava nutritivni sadržaj namirnica.

Iako ove fritule obogaćene probioticima pripremam u božićno vrijeme, u nekim krajevima tradicionalno ih pripremaju i u vrijeme maskenbala pa svakako spremite ovaj recept za sve prigode.

Bezglutenski tost sendvič s piletinom i kruškama za izlete u prirodi. Ni slatko, ni slano, a tako neodoljivo!

Recept za fritule bez glutena.
Bezglutenske fritule. (Foto: Kefirolicious studio)

Fritule bez glutena s domaćim mliječnim kefirom

Broj osoba: 10 do 15 fritula

Vrijeme pripreme: 20 min

Suhi sastojci:

  • 200 g bezglutenskog brašna
  • 1/4 čajne žlice ksantan gume
  • 2 čajne žličice cimeta
  • 1 čajna žličica mljevenog muškatnog oraščića
  • 2 čajne žličice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 2 jušne žlice šećera šećerne trske

Mokri sastojci:

  • 150 ml mliječnog domaćeg kefira
  • 2 jaja
  • jušna žlica ruma
  • jušna žlica ekstrakta vanilije

Potrebno još:

  • ulje za pečenje fritula
  • 2 jabuke (tajni sastojak)

Priprema:

  1. Jabuke ogulite i sitno naribajte te ostavite sa strane. 
  2. U dublju posudu dodajte suhe sastojke, dobro ih izmiješajte pa im dodajte mokre sastojke i sve opet dobro izmiješajte u jednoličnu smjesu.
  3. Iz naribanih jabuka istisnite višak tekućine, dodajte ih u smjesu i sve dobro izmiješajte. 
  4. U dubljem loncu ugrijte ulje. 
  5. Dodajte ulja koliko je potrebno da ispuni lonac oko 3 cm od dna. 
  6. Žlicom ili grabilicom za sladoled uzimajte tijesto i lagano ga dodajte u zagrijano ulje.
  7. Pecite fritule dok ne dobiju zlatno-žutu boju s obiju strana. 
  8. Poslužite uz domaći džem, rastopljenu čokoladu ili ih jednostavno pospite s malo mljevenog šećera. 

Uslast i radost!

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci