Arheološki park u Ščitarjevu slavi 30 godina: Postanite mali arheolozi, izradite rimski parfem ili keramičku posudu!

30 godina Arheološkog parka Andautonija u Ščitarjevu. (Foto: Instagram Arheološki muzej u Zagrebu)

Doživite atmosferu starog Rima, pogledajte i okušajte se u rimskim igrama i radionicama, kušajte rimske delicije i saznajte brojne druge zanimljivosti na manifestaciji Dani Andautonije.

Proslava tridesetogodišnjice Arheološkog parka Andautonija u Ščitarjevu

U povodu 30 godina Arheološkog parka Andautonija u Ščitarjevu Arheološki muzej u Zagrebu organizira manifestaciju Dani Andautonije koja će se održati u subotu, 25. svibnja, i nedjelju, 26. svibnja. Tijekom manifestacije ulaz u arheološki park je besplatan, a dobrodošli su i kućni ljubimci.

Tijekom dva dana posjetitelji će moći besplatno sudjelovati u brojnim radionicama i igraonicama (govorništvo, izrada keramičkih posuda, uljanica, klesanje, rimske igre, izrada bula, pisanje, rimska moda, mali arheolozi i dr.), a bit će organizirana i stručna vodstva, predavanja i koncerti te gastronomski kutak s pripremljenom hranom prema rimskim receptima.

Uz brojne vanjske suradnike u programu manifestacije sudjelovat će i učenici Osnovne škole Ščitarjevo te Udruga žena Ščitarjevo.

Ljubičasti batat hit je u kuhinji, a mi vam donosimo odličan recept za najsofisticiraniji namaz koji će obožavati i veliki i mali

Bogat interaktivni dvodnevni program za sve generacije

Prvog dana manifestacije Dani Andautonije trajati će od 12 do 19 sati, a posjetitelji će se moći okušati u izradi keramičkih posuda, uljanica, tkanja i dr., sudjelovati u radionici klesanja „Slova u kamenu” pod vodstvom akademskog kipara Vida Vučaka, otkriti „Zodijak u antičkom Rimu” na radionici koju će voditi dr. sc. Ivana Ožanić Roguljić, a čeka ih i radionica izrade „rimskog parfema” koju će voditi aromaterapeutkinja Katica Wolf.

U 13 sati „u voćnjaku” će se održati predavanje „Veza jača i od smrti” Rujane Jeger. Tema su zajednički ukopi ljudi i pasa kroz prostor i vrijeme. Zatim u 16 sati kreće radionica govorništva „Putovanje u umijeće govorenja rimskim stilom” pod vodstvom Denivera Vukelića. Program se nastavlja svirkama uživo: u 17 sati nastupit će Tonko Marković i na violončelu odsvirati djelo Suita za violončelo u C-duru, BWV 1009 J. S. Bacha, a svirku će nastaviti grupa Car je gol uz prigodno druženje uz rimsko vino.

Organiziran besplatan prijevoz iz Zagreba

Drugi dan manifestacije, u nedjelju, 26. svibnja, bit će organiziran besplatan prijevoz iz Zagreba za Ščitarjevo. Polazna i dolazna stanica bit će na Zrinjevcu kod meteorološkog stupa, a termini polazaka jesu:

  • 11.30 Zagreb – Ščitarjevo / 14.30 Ščitarjevo – Zagreb
  • 15.00 Zagreb – Ščitarjevo /18.00 Ščitarjevo – Zagreb

Program će trajati od 12 do 18 sati, a održat će se radionice izrade keramičkih posuda, uljanica, tkanja i dr. Oni koji su propustili prvi dan događaja moći će sudjelovati u radionici „Slova u kamenu” i radionici izrade uljnog parfema te poslušati pripovjednu predstavu „Rimske priče u Andautoniji” koju će voditi Srebrenka Peregrin Pavlaković.

U 13 sati ponovit će se i „Koncert na rimskoj cesti” u izvedbi Tonka Markovića na violončelu, a u 16 sati predavanje „u voćnjaku” Rujane Jeger, ovog puta s temom podrijetla predrasuda „O vješticama i crnim psima”.

Ovaj arheološki muzej na otvorenom sadrži informativne table unutar zidina na kojima su ispisana objašnjenja, povijesne crtice i male latinske mudrolije, a dio sadržaja je prilagođen i djeci.⁣ Zasigurno ćete se dobro zabaviti i naučiti nešto novo. Više o Arheološkom parku Andautonija možete saznati ovdje.

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci