Ljubičasti batat hit je u kuhinji, a mi vam donosimo odličan recept za najsofisticiraniji namaz koji će obožavati i veliki i mali

Namaz od ljubičastog batata. (Foto: Darko Debić, Samo jedan griz)

Prema izvještaju tvrtke T. Hasegawa, koja je već više od stoljeća autoritet kad je riječ o proučavanju trendova okusa hrane i pića, ljubičasti batat dominira kao okus godine za 2024., i izrastao je u pravu senzaciju na globalnoj gastronomskoj sceni, što ga čini nezaobilaznim sastojkom i u našim recepturama. 

Zbog svoje iznimne ljubičaste boje i osebujna okusa, vrlo je privlačan kao prehrambeni sastojak i aroma, a njegovi okus može se opisati kao orašast, sladak i blago zemljani. Zahvaljujući prirodnoj slatkoći, idealan je za različite namjene, od desertnih delicija do slanih jela i osvježavajućih napitaka, a u našoj Family Welcome kuhinji ovu dragocjenu namirnicu pretvorit ćemo u najsofisticiraniji namaz koji će obožavati i veliki i mali. 

4. Ljetna Balinjerada: Četrdesetgodišnja tradicija u Opatiji ponovo će zagrijati atmosferu. Maškarajte se i dođite na nezaboravnu utrku!

Namaz od ljubičastog batata.
Namaz od ljubičastog batata. (Foto: Darko Debić, Samo jedan griz)

Namaz od ljubičastog batata koji će obožavati i veliki i mali

Količina: za 4 osobe

Vrijeme pripreme: 60 minuta

Sastojci:

  • 2 velika ljubičasta slatka krumpira
  • 2 žlice tahinija
  • 3 češnja češnjaka
  • 2 žlice svježe iscijeđenog soka od limuna
  • 1 žlica ekstra djevičanskog maslinova ulja
  • 1/2 žličice kumina u prahu
  • 1 žličica dimljene paprike u prahu
  • 1/2 žličice soli
  • 1/8 žličice svježe mljevenog crnog papra
  • ulje za pečenje batata

Priprema:

  1. Operite slatki krumpir, ostavite ga u kori, položite na pleh, izbockajte vilicom i pokapajte uljem. Dodajte 3 češnja češnjaka.
  2. Pecite u pećnici na 200 stupnjeva 35 – 40 minuta ili dok ne bude potpuno mekan.
  3. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi. Kad se ohladi, ogulite koru s batata. Ogulite češnjak.
  4. Batat i češnjak stavite u blender ili multipraktik.
  5. Ostatak navedenih sastojaka (maslinovo ulje, tahini, začini, sol, papar, limunov sok) dodajte u blender.
  6. Miješajte dok ne postane glatko. Ovisno o vašim željama, možda ćete morati dodati malo vode da dobijete malo rjeđu konzistenciju. Kušajte spravljeno i prilagodite začine svojim željama.
  7. Po želji ukrasite peršinom ili dragoljubom, s malo maslinova ulja i kuminom.
  8. Uživajte u namazu uz kriške tostiranog kruha, štapiće povrća ili krekere.

Dobar tek!

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci