Advent u Zagrebu nudi nezaboravan obiteljski doživljaj. Otkrijte sve detalje o programu i lokacijama

Advent u Zagrebu. (Foto: iStock)

Advent u Zagrebu jedna je od najposjećenijih božićnih i novogodišnjih manifestacija u Europi. Svojim posjetiteljima i ove godine priprema čarobnu bajku s tematski uređenim lokacijama za druženje i bogatim obiteljskim i kulturnim sadržajima. Najavljeni su brojni festivali, prigodne izložbe u muzejima i galerijama, kao i predstave u kazalištima te više od sto koncerata, a za najmlađe se sprema niz dodatnih iznenađenja. Idemo otkriti detalje!

Warm up period – prilika za obiteljsko istraživanje

Od 2. prosinca do 7. siječnja Zagreb će blistati u božićnom ruhu. Posebnost je da ove godine sve adventske lokacije mogu raditi i nekoliko dana prije službenog otvorenja. Adventski warm up otvorit će zagrebački solisti 29. studenog u Oktogonu, a tijekom Adventa nastupat će u Etnografskom muzeju i Muzeju grada Zagreba. Tako ćete uoči velikog finala moći napraviti malo obiteljsko zagrijavanje i pripremiti se za nadolazeći blagdanski ugođaj. Warm up razdoblje traje sve do drugog prosinca, kada se svečano pali prva adventska svijeća na Manduševcu. 

Mjesta okupljanja i atraktivne lokacije za obiteljsko fotografiranje i druženje

Pored Manduševca, na glavni zagrebački trg, Trg Josipa Bana Jelačića, dolazi nam Baš Naš Advent, manifestacija koja se prethodnih godina održavala na Gradecu. Tamo će biti smještene kućice sa gastronomskom ponudom koje će vas zavesti svojim božićnim mirisima i svjetlećim dekoracijama. Dočekat će vas tu i veliki Orašari pozivajući vas da iskoristite okvire za fotografiranje i stvaranje obiteljskih uspomena.

Zrinjevac će, kao i svake godine, zablistati u bajkovitim šarenim svjetlima, a nastavlja se i EU Advent na Europskom trgu. Ljubitelji klizanja moći će uživati na Ledenom trgu i klizalištu na Tomislavcu, a adventske dekoracije oživjet će i park Ribnjak. Ispred Hrvatskog narodnog kazališta također će vas čekati Orašari, kao i gastronomski sadržaji u kućicama u Gajevoj i Begovićevoj te tradicionalno fuliranje na Strossmayerovu trgu.

Najslađa obiteljska avantura u Zagrebu: Muzej čokolade otkriva tajne omiljene poslastice za djecu i odrasle

Nove Adventske lokacije: Matoš & mačke, Bal na Mažurancu i Svačićev trg ukrasa

U novootvorenu pješačku zonu Masarykove ulice dolaze nam Matoš & mačke. Oni nas vode u doba lepršavih suknji i nezaobilaznih šešira, u Caffe de Matoš, razigrani ulični Advent iz pedesetih godina. Manifestacija je u Masarykovu preseljena s Gornjeg grada zbog ovogodišnjih radova obnove. Ali zato adventsko raspoloženje dolazi na još dvije nove gradske lokacije.

Na Svačićevu trgu će se od 9. prosinca nalaziti predimenzionirani božićni ukrasi, a na Mažurancu će se održati bal s plesnom glazbom za uživanje u klasičnom zagrebačkom blagdanskom štihu. Bal počinje 15. prosinca, a traje sve do Nove godine. Sve lokacije će imati photo pointove, a u tunelu Grič bit će priređen i Polarni san. 

Povedite u božićnu čaroliju i svoje ljubimce

Vau Mjau Advent posvećen je posjetiteljima s kućnim ljubimcima. U Advent su ove godine uključeni i hoteli pa će Timeout Heritage hotel u Ilici organizirati svakog petka party za kućne ljubimce i njihove vlasnike. Osim ovog simpatičnog partyja, ljubimci će dobiti i svoje dog spotove po gradu te Cat caffe za mace. 

Maštoviti sadržaji na Junior Adventu: Muzej vlakića, Božić u ZOO-u i Ledena bajka na Ribnjaku 

Vaše najmlađe na Junior Adventu čekaju bajkoviti dani i maštoviti sadržaji. U Gundulićevoj ulici u Backo mini express muzeju razgledajte jednu od najvećih maketa željeznice Europe. Ovdje možete odabrati vođenu turu i okušati se u upravljanju vlakova. U zagrebačkom Zoološkom vrtu vaša djeca će moći istražiti kako životinje provode Božić. Osim šetnica i ukrašenih paviljona koje možete u bilo koje vrijeme razgledati, vikendi su posvećeni obiteljskim obilascima. Tu su Mrak obilasci, zabavne igre, kreativne radionice, restoran Kod morskog lava te fotografiranje u kolibi Djeda Božićnjaka.

U dječjem kazalištu Mala scena čarolija nastupa uz Popravljača Priča i predstavu Za bajke nema zime, a u Ribnjaku vas očekuje Mjesečev vrt u kojem obitava Kraljica Zima. U njemu Ledena bajka počinje živjeti kroz svjetlosne instalacije koje će vam podariti najveće veselje. 

Muzej čokolade, Zagreb.
Muzej čokolade, Zagreb. (Foto: Leon Božić)

Slatko uživanje u skulpturama od čokolade te izložbama u Etnografskom i Obrtničkom muzeju

Advent u Etnografskom muzeju priprema izložbu Slatki sveci na temu čokoladnog sv. Nikole koji se prodaje kao slatkiš tijekom adventa. Istovremeno, prolaz Matice hrvatskih obrtnika pretvorit će se u čarobno mjesto za dječje kreativne radionice, zborove i predstave. Tu će oživjeti ručno izrađene drvene igračke i igre koje će djecu i mlade razveseliti novim idejama, a starije prisjetiti na dane djetinjstva. 

Prava poslastica za vaše najmlađe bit će i adventski Muzej čokolade. Ovdje će djeca uživati u prekrasnim čokoladnim skulpturama koje će pod vodstvom akademskog kipara izraditi učenici Škole za primijenjenu umjetnost. Muzej će organizirati i radionicu izrade slatkih čokoladnih figurica gdje će vaši najmlađi stjecati nove vještine s jednom od svima najdražih slastica. 

Osim navedenog, na Advent prvi puta dolazi više od stotinu djece najboljih australskih zborova, a slavi se i 50 godina Dvorane Vatroslav Lisinski gdje će se tijekom tri dana odvijati koncerti.

U Novu godinu posjetitelje će uvest Let 3 sa zagrebačkom filharmonijom.

Ako tražite nešto posebno za nadolazeće blagdane, svakako posjetite Advent u Zagrebu i udahnite čaroliju koju vam je pripremio. U društvu najmilijih ovo jedinstveno iskustvo poklonit će vam trajne uspomene.

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci